Aktuálně: 2 970 inzerátů223 032 diskuzních příspěvků18 442 uživatelů

Jsem nešťastná ze svého psa

Anonymní (neregistrovaný) 18.01.2025, 20:03:03 xxx.xxx.250.78

Zdravím a prosím o radu. Mám problém, který bych ráda vyřešila. 

Mám již druhého chodského psa s PP (ten první byl standardní - váha 25kg a povahově vyrovnaný), ale s tím současným mám problém. Pořídila jsem si jej jako štěně ke staršímu psovi (byli spolu pět měsíců), samozřejmě odmala socializace, cvičák skupinový s ostatními psy, procházky ... Už odmala byl na našeho staršího psa "drzý", starší mu raději ustupoval než aby zavrčel (servali se jen jednou o kost). Bohužel mi přerostl standard a s tím se pojí i vyšší váha - aktuálně 31kg v dobré kondici (ne tlustý ani hubený, krmený BARFem). Na cvičáku, když cvičí ve skupině, má oči jen pro mě, když je na vodítku, ostatní psy ignoruje. To samé skupinové socializační procházky - běží si vepředu pět metrů před ostatními, ostatní psy ignoruje a je spokojený. 

Ale jakmile je na procházce nebo byť jen za plotem a uvidí psa, který jde proti nám, je jak smyslů zbavený - zrychlí dech, naježí se a kňučí, nic nepomáhá. Když je to fena a majiteli to nevadí, čichne si k ní a spokojeně běží dál, ale jakmile je to pes, je schopný ho napadnout. Asi před rokem mi nečekaně vyrval na procházce vodítko z ruky a napřímo se pustil do psa, který procházel kus od nás. Nosí náhubek a EO (já vážím 46 kg a když nečekaně skočí, mám s ním problém). Poslední dobou je to s ním na procházkách čím dál horší - když je na vodítku, táhne jako kůň, všechno ochcává, na pamlsek zareaguje na vteřinu a zase letí dopředu - chodí denně do lesa, když počasí dovolí + trénink na zahradě, bývá puštěný celý den). Začínám z něho být zoufalá. Mám jej ráda, ale fyzicky na něj přestávám stačit, jeho nevypočitatelnost/agresivita vůči psům mi to na procházkách moc neulehčuje. Uvažuji nad kastrací - myslíte, že by mohla pomoci?

Anonymní (neregistrovaný) 18.01.2025, 20:14:53 xxx:xxx.d12d:f8e3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 18.01.2025, 20:03:03

Ta agresivita může být pubertou(hormonální nerovnováhou v pubertě), v tom případě by kastrace pomohla.

Kolik mu je?

Anonymní (neregistrovaný) 18.01.2025, 20:17:36 xxx.xxx.250.78
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 18.01.2025, 20:14:53

Zapomněla jsem do příspěvku napsat - 4,5 roku

Anonymní (neregistrovaný) 18.01.2025, 20:23:35 xxx:xxx.d12d:f8e3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 18.01.2025, 20:17:36

To puberta nebude, ale stejně to může být hormonální nerovnováhou. 

Ph (neregistrovaný) 18.01.2025, 20:32:19 xxx:xxx.dac2:38fc

4,5 roku a pes nezna povel sedni, lehni ? To neni hormonama…

kometa
kometa 18.01.2025, 20:32:51 xxx.xxx.147.163
Anonymní:

To puberta nebude, ale stejně to může být hormonální nerovnováhou. 

Jedna z IP Stelle? (čísla si docela pamatuji). Aspoň neraď hlouposti. Pes má problém = nechám ho vykastrovat. Když už, tak bych navrhla chemickou kastraci. Na zkoušku.

Co přesně má být ta hormonální nerovnováha?

lupus4
lupus4 18.01.2025, 20:38:45 xxx.xxx.205.61

kastrace neřeší výchovné problémy…blbě používaný EO to jen zhorší…zvlášť jestli trestáte při setkání…používáte ho kdy a jak ?

naučte 100% tyto 3 věci : přivolání, sedni a chůzi u nohy a to až na úroveň podmíněného reflexu

míjení psů u nohy, přetáčí-li se , zvětšit vzdálenost, popř. posadit a odměňovat klid, pohrát ho nechte jen s fenami s kterými se zná…do kontaktu s cizími psy ho vůbec nepouštějte

celý mi to přijde jako “vynervování” ze špatně a často používaného EO 

Anonymní (neregistrovaný) 18.01.2025, 20:57:10 xxx:xxx.d12d:f8e3
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 18.01.2025, 20:32:51

Psala jsem dřív než jsem myslela. Chtěla jsem napsat, že pubertou to nebude, ale stejně hormonální nerovnováha to nebude. 

Anonym - autor (neregistrovaný) 18.01.2025, 21:03:09 xxx.xxx.250.78
»
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 18.01.2025, 20:38:45

Ne, při setkávání netrestám - EO nosí jen na procházky do lesa kvůli útěkům za zvěří, na běžné procházky ne. Učila jsem se jej používat u zkušené výcvikářky.

janaa
janaa 18.01.2025, 21:04:51 xxx:xxx.7890:aecd

Znám řadu psů,kteří jsou na cvičáku za hvězdy,mají xx zkoušek, a venku naprosto nefungují. Mě zaujalo tohle “všechno ochcává, na pamlsek zareaguje na vteřinu a zase letí dopředu”. Přijde mi,že ho vědomě nebo nevědomě uplácíte, pes to bere jakoúplatek,ne odměnu za to,že se chová,jak má. Tohle je celkově o vztahu,nastavení,na dálku vám s tím těžko někdo poradí. Chce to trenéra,u kterého si zaplatíte individuálky, a se kterým budete cvičit v každodenní realitě. Na ten EO opatrně,pokud ho nepoužíváte dobře,naděláte víc škody,než užitku. A to asi děláte, jinak by vám fungoval,minimálně na přivolání

Sardullah
Sardullah 18.01.2025, 21:08:54 xxx.xxx.221.216

Jo jasně…když už si myslím, že by mi kastrace pomohla, tak bych teda nejdřív zkusila chemickou.

Jinak teda musím říct jako bývalá majitelka velmi radikální feny, že si to neumím představit…vlastně umím …v její dospělosti jsem se několik měsíců potýkala s problémem a byl to očistec…

U mě ještě asi trochu horší, protože jsem měla dva psy ve váhový kategorii 50+ ..dvojčata a pes fenu poslechl na slovo, takže pokud fena zavelela “hrrr na něj” tak pes, který radikál nebyl, jí poslechl.

Jenže to nejde, abych chodila kanálama a v noci, protože nezvládnu fyzicky svoje psy.

Takže nejdřív tréning s čubou ve vzdálenosti od druhého psa, kdy jsem to byla ještě schopná upovelovat, kdy fena ještě vnímala a postupně vzdálenosti zkracovat…pokud mě vnímat přestala, tak čelem vzad a odtáhnout jí ze situace…když už to šlo, tak s oběma, ale to se mnou chodil syn, aby v případě krizovky převzal psa, protože oba bych je neudržela. No trvalo to, ale dali jsme to.

Myslím, že u nás byl nej problém můj “strach”, že zase bude divadlo a moje napojení na fenu…zpětně si myslím, že jsme se motaly v kruhu…já uviděla psa a hrklo ve mně a fena si možná myslela, že mám strach a že je potřeba mě bránit. Takže až když jsem se fakticky naštvala a řekla jsem si “a dost, když zvládnu půltunovýho koně, tak tady se mnou nebude zametat padesátikilovej záprtek” a pak to najednou začalo jít…moje sebevědomí, v kombinaci s mojí urpustností, že zvládnu všechno na světě….ne nenaučila jsem fenu, aby milovala psy, aby s nima neměla problém…ale zavelela jsem k noze, přidala do kroku a vedle mě u tý nohy klusala načuřelá fena, ale nic jinýho jí nezbylo.

Tak si říkám, že se možná situace stala párkrát a zadavatelka začala být v takových situacích nejistá a pes to třeba blbě vyhodnocuje.

Osobně bych teda nenechala psa, co předtím ztropil divadlo. aby se pozdravil s fenou.

Máš problém v tváří tvář…no tak zkusíme čelem vzad a půjdeme pomaleji…domluvím se s majitelem druhého psa, jestli by nešli chvíli za námi a pokud to situace dovolí, tak aby nás předešel a pak já udělám čelem vzad a půjdu zase svým směrem. Někdo zase praktikuje posazení a upoutání pozornosti psa, než jiný pes projde (to neumím, to mi nefunguje)

Procházení kolem plotu, kde štěká domácí hlídač…já předtím použiju povel “ani na to nemysli”..pyrenejce řeknu dost rázně “Gino NE”…psa poveluju k noze a zrychlím…pokud to ještě nemám pořádně nacvičeno, tak přejdu na druhý chodník, abych měla nějakej distanc.

Nejsem žádnej kynologickej bůh, ale snad právě proto, že jsem měla problém s berberkou…že jsem se dost dloho potýkala s taháním na vodítku a nepřiměřenou reakcí na psy s pyrenejkou, můžu říct, že když to zvládne takový kynologický játro jako já, tak to snad dokáže každý.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 18.01.2025, 21:16:15 xxx.xxx.156.219

Mně je tak nějak podivný, že chodíte na cvičák, kde by měli být i erudovaní lidé nebo na ně napojení, a nikdo Vám nedohodí nějakého odborníka? Nevím, co je spouštěč u Vašeho psa, ale rozhodně situace přikrmujete svojí nejistotou a strachem. Pokud u psa chci odstranit problémové chování, v první řadě musím cítit jistotu sama v sobě, bez toho Vás nikdy nebude žádné smečkové/stádové zvíře ochotně následovat. Takže osobně bych doporučila najít si někoho, jako je Desenský (ale ne zrovna jeho 😀) ale kdo dokáže podobně komplexně pracovat s majiteli a jejich psy (záměrně píšu v tomto pořadí) 😀 tam toho prostě bude špatně víc. To, co popisujete, je potřeba vidět a opravovat v terénu, my tady nic moc bohužel, obzvlášť bez videa, nevymyslíme…ale třeba někdo poradí dobrého výcvikáře.

Doron
Doron 18.01.2025, 21:38:53 xxx.xxx.27.118

Tak on se chová naopak docela vypočitatelně, prostě startuje na psy a může to být způsobené opravdu tím, že v jejich blízkosti dostával ránu. 

Na cvičáku asi ne, proto je tam v klidu a soustředí se na cvičení. 

Na těch procházkách je plnej adrenalinu, takže je potřeba ho uklidnit. Bude přibližně v takovém modu, jako když pes na cvičáku vidí figuranta.

Takže vyjít z vrátek až když je v klidu a reaguje na povely, venku ( na chodníku), cvičit, tak jak to děláte na cvičáku.

Dobrý je mít naučený povel “ lehni” do naprosté dokonalosti a když vidíte psa, nepouštět ho dopředu, ale naopak ho šoupnout za sebe.

Kastrace nepomůže.

acher
acher 18.01.2025, 22:41:40 xxx.xxx.222.196

Můj současný čuvač měl také období,kdy by se pral a i období kdy by utíkal  za zveří.Chodil na dlouhém vodítku a doslova jsme drtili sedni vždy a všude.Viděli jsme psa sedni a čekali jsme až projde,potkali jsme známého psa,fenu,se kterými si hrál,ale nejdříve musel sednout a teprve na povel se mohl jít očichat,pohrát si.Šli jsme okolo psa za plotem,kam by se nejraději vrhl,opět sedni,chvilku musel zůstat v klidu a potom k noze a šli jsme.Má do dnes psa se kterým se nesnáší,ale setkání se nevyhýbáme,narozdíl od protějšku,a ikdyž není v klidu,přesto sedí,sice si pobrukuje,ale sedí.Pamlsky jsem nedávala,on o ně moc nestál nikdy.Teď už má to sedni tak zažité,že vidí psa,sedne,vidí srnky,sedne,vyběhne kočka sedne,vylítne bažant sedne,jen zajíci ještě nejsou na 100%,ale naposled,když mu vylítl před čumákem,tak sice vyrazil,ale na zavolání se vrátil,takže to už snad taky dopilujeme.

megi-the-pes
megi-the-pes 19.01.2025, 09:10:33 xxx.xxx.124.197

Co tady hledat za složitosti…

Pes NEUMÍ jediný povel. 

Na cvičáku se neříká na cestu “a cvičte doma, na zahradě, příště ukážete a pak budete cvičit na návsi”? 
Fakt nikdo neřek, že je potřeba povel přenést ven a do složitějších situací, ale až ho pes doma spolehlivě umí? Pak spolehlivě tam a tam a nakonec před psem. No a ano, takto se pamlsek nepoužívá. 
Před cizími psy je někdy lepší povel k noze a běžíme,
on rozčílený člověk taky moc sedět nechce. A dejte mu náhubek, nebudete mít strach
a nelezte k těm psům zbytečně; nedávejte povel, když víte, že Váš pes nemá šanci ho splnit, protože ho tam prostě eště neumí! 
A na co Vám bude elektrika, až se potkáme? 

Jaké útěky za zvěří? Pěknou šňůru si kupte a učte se učit psa. 

hmn
hmn 19.01.2025, 09:34:56 xxx.xxx.19.132

“Před cizími psy je někdy lepší povel k noze a běžíme, on rozčílený člověk taky moc sedět nechce”

někdy a u některého psa, to je důležité

má (může mít) to úskalí - jednak on ten pohyb už je součást útoku, což psa může naopak nabudit, a za druhé pes v pohybu daleko snáze vychýlí z rovnováhy člověka v pohybu

v poloze statické člověk může zaujmout stabilní postoj a svého psa držet efektivně (např. u mého psa to bylo za postroj u krku). A sama statická poloha, klidová, může psa pomoci ke klidu pošoupnout

je to o tom si říci, jak chci, aby se pes v dané situaci choval a to chování psa naučil (na povel) bez rušivých vlivů a naučené pak přenášel dál “do života” a rušivé vlivy přidával, pracoval se vzdáleností od cizího psa atd.
…jak se již výše píše

Ph (neregistrovaný) 19.01.2025, 09:35:14 xxx:xxx.f896:921c
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 19.01.2025, 09:10:33

nahubek uz nosi, ale asi to vsem zastinilo nasledujici slovo - EO 😛 ale tady je problem nekde jinde…

nejde resit agresy na psy, kdyz me pes smyka na voditku i bez psu…

rapotačka (neregistrovaný) 19.01.2025, 10:08:08 xxx.xxx.168.235

Má aspoň jeden cvik=povel, na který reaguje  okamžitou poslušností? 

Na povel lehni padne? Nebo se snad nedá ničím zastavit? Jaký že to má výcvik?

Na cvičák už nechodí? Nač  někdo potřebuje 2 psy a pak vymejšlí … kastraci.

Když nezvládáte, věnujte ho někomu  v rodině.

rapotačka (neregistrovaný) 19.01.2025, 10:13:04 xxx.xxx.168.235

Pardon, blbě jsem pochopila. Myslela jsem, že máte pořád 2. Tak nic.

Pilujte poslušnost. Na něco slyšet musí! To zvládnete. Sice jinak než s tím prvním,

ale jde to.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.