Aktuálně: 2 954 inzerátů222 861 diskuzních příspěvků18 439 uživatelů

Jsem nešťastná ze svého psa

marcelaamax
marcelaamax 19.01.2025, 19:13:51 xxx.xxx.253.157
drvodelkafialova:

Ta paní ale není úplný začátečník a podle toho co píše s prvním psem problém neměla. Navíc choďák je pes, co by měl být snadno cvičitelný. Někdy prostě může být problém pes. Určitě bych zkusila spolehlivého výcvikáře, ale majitelce bych to nevyčítala. Sama jsem kdysi měla psa s kterým jsem si nesedla, v podstatě podobné problémy. Časem se to díky spoustě práce zlepšilo, ale nikdy žádná procházky nebyla úplně pohodová. Dožil se 15let, ale musím říct že když umřel, vlastně to byla úleva. Je to smutný, ale je to tak.

No jo, nerozporuji, že někdy je problém pes, ale to by ten pes nejspíš nefungoval ani na cvičáku, na socializačních procházkách… A ze s prvním psem problém nebyl taky o ničem nesvědčí, kdybych měla současné psy v opačném pořadí, tuším, že bych řešila problém až s tim druhým.  

Pokud někde funguje na jedničku, a jinde ne, hledala bych problém v něčem jiném. Treba je to “jen” o tom, ze na tom cvicaku a socializacích ten pes ví, co ma delat, co se po něm chce, plus je tam i ta důslednost. Na tech procházkách třeba tohle chybí. 

Hele dodnes kdyz prijedu se psem do bývalého bydliště, a jdeme na takovy placek/louku, kde jsme vždycky cvičili, hráli si, proste nikdy jsme tam nechodili jen tak “bloumat”, tak se tam ten pes chová jinak (visí na mě očima, očekává akci z moji strany), než když jdeme na louku, kde si jen tak běhal a procvičili jsme max provozní poslušnost. Porad si to nekolik let pamatuje. S tim cvičákem je to stejne. 

Na cvičáku může pes poslouchat sebelíp, ale je pak otázka, jestli to ten člověk postupně přenesl i jinam než tam. Stejne tak jsou psi, kteří poslouchají na slovo na zahradě, ale jak se s nima vyjde za vrata, tak ani ťuk.. A takových psů je… 

Dalsi co mě napadá v souvislosti s rozdílem mezi tou socializační procházkou a obyč procházkou je vodítko - zadavatelka psala, že na těch socializacích je pes navolno… Moje fena taky resi vodítko a funguje na nem uplne jinak než navolno. Nekdy to je i vtipný, kdyz je fena na  voditku a vidíme treba srnu, ona začne pískat, napne vodítko, ale ve chvíli kdy pustim vodítko na zem nebo ji odepnu (vim ze muzu) se uklidní a srnu neřeší. Podobně to ma se psy, neni vyloženě konfliktní, ale na vodítku o kontakt se psy nestojí. Je pro ni mnohem snazší jít mi u nohy navolno (a ted nemyslím “cvicakovskou” chůzi, než jit na provesenem voditku. To muze byt rozdil mezi těma dvěma tipy procházek, plus jak jsem psala, na cvičáku pes pracuje, to je neco jineho. A pak mi to dává smysl. 

Kdyz byl pes mlaďoch, řešila jsem něco podobného - na cvičáku mezi psy na me visel, ve městě psi neřešil, na výletech ok,  řízené procházky taky v pohodě, ale na běžné procházce mi psy řešil, protože tam to pro něj nebylo “běžné” (to bylo jeste umocněné tím, ze k nám přišel na podzim, a na vesnici se psema od podzimu do jara téměř nikdo ven nechodil, a kdyz se na jaře občas vyrojili…). 

Ale to jsou všechno jen domněnky, co a jak může být.. 

k řešení - me nejvíc pomohlo to, co už tady padlo, srovnat si to v hlavě, zapřít se, ze me to nerozhodi, nebýt nervózní a proste si věřit. Plus nahubek (ktery uz pes zadavatelky má). A na místech, kde jsme si to mohli dovolit, nam hodně pomáhal balonek v hube a žvýkat. Zažívám ty situace dodnes, v místech, kde pro moje psy není běžné potkávat cizí psy - u psa mi nejlíp funguje zajeté “sedni”,  ale u feny je to sci-fi, tam nejlíp funguje hračka nebo pohyb.  

Anonym55 (neregistrovaný) 20.01.2025, 07:32:02 xxx.xxx.66.145

Jinak ještě k tomuhle:

“Ale jakmile je na procházce nebo byť jen za plotem a uvidí psa, který jde proti nám, je jak smyslů zbavený - zrychlí dech, naježí se a kňučí, nic nepomáhá. Když je to fena a majiteli to nevadí, čichne si k ní a spokojeně běží dál, ale jakmile je to pes, je schopný ho napadnout. Asi před rokem mi nečekaně vyrval na procházce vodítko z ruky a napřímo se pustil do psa, který procházel kus od nás. Nosí náhubek a EO (já vážím 46 kg a když nečekaně skočí, mám s ním problém). Poslední dobou je to s ním na procházkách čím dál horší - když je na vodítku, táhne jako kůň, všechno ochcává, na pamlsek zareaguje na vteřinu a zase letí dopředu…”

První pomoc je vzít druhé vodítko a v exponovaných situacích si ho cvaknout do halti ohlávky nebo z boku do náhubku (náhubek ale musí dobře sedět, jinak si ho pes stáhne). Tím vyřešíte to nejhorší, kdy na psa fyzicky nemáte.

Ty ostatní věci, jako tahání, ignorování psovoda, atd., to už je téma pro trenéra.

Kastrace může chování psa zhoršit, zlepšit anebo vůbec nezměnit. Předem nevíte, jak na ni pes zareaguje. Alternativou může být chemická kastrace, která je vratná a při které si ozkoušíte, jak se pes bude přibližně chovat jakožto kastrát. 

rapotačka (neregistrovaný) 20.01.2025, 08:14:28 xxx.xxx.168.235

Je  to  jen zanedbaný  základní  - ten nejzákladnější výcvik. 

Ať  někde nechá za peníze 

psa naučit  pár základních povelů. (4 - sedni, lehni, čekej, k noze)

Za týden  důsledného, intenzivního výcviku to musí umět a bez zaváhání.

Anonym55 (neregistrovaný) 20.01.2025, 09:36:47 xxx.xxx.66.145
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 20.01.2025, 08:14:28

Nesouhlasím. Internátní výcvik musí být delší než týden (už jen než se pes vůbec rozkouká) a musí na něj navazovat práce s majitelem, který se bude učit, jak má se psem dále pokračovat.

Verun
Verun 20.01.2025, 09:48:03 xxx.xxx.220.12

Pes ty cviky jistě zná, jen je na procházce prostě vypnutej, chápu, že si musí odpočinout , zrelaxovat, jenže on neodpočívá ani na procházce- má moc svojí vlastní práce, není zaměstnaný a neví si s tím rady, chce vše stihnout, asi potřebuje i v odpočinku nějaké vedení.  Nevím, jak bych to popsala. 

acher
acher 20.01.2025, 09:48:06 xxx.xxx.222.196

Pravidelný a dlouhodobý trénik přináší ovoce.Dnes Alanovi vyletěl z křoví zajíc,vyrazil,ale asi po 10m si najednou sedl a čekal.Bylo to jako by se mu rozsvítilo a došlo mu,co se pořád učíme.

Arbora
Arbora 20.01.2025, 09:48:40 xxx.xxx.131.15

Mala som niečo podobné doma, pes teda bol ďaleko problémovejší, útoky myslel vážne, nebolo to len bubu. Boli nutné 2 veci. 100 % odvolanie a 100 % odloženie - aspoň v sede. Dnes už by som trénovala trochu ináč, ale bol to fakt tvrdý pes a ja fakt dosť zúfalá, takže to bolo také negatívno-pozitívne posilňovanie. A začať presne postupne, z väčšej vzdialenosti, časom približovať. Pes, ktorý ovláda základné povely niekde na ihrisku by mal zvládať povely aj mimo. Takže pilovať, dávať povely aj na vychádzkach a vyžadovať vykonanie. Čo znamená opäť staré známe, nedávať povel, ktorý pes nevie/nedokáže vykonať. Vyhýbať sa rizikovým situáciám - to značne uľahčí vyhrotené situácie, aj za cenutoho, že sa občas šplháte lesom, nedávate psovi priestor aby sa realizoval a utvrdil s v tom, že robí správnu vec. Možno ma tu výcvikári ubijú čapicami, ale u súčasnej feny mi funguje aj posadenie na prdel a odmeňovanie (žrádlo, loptička..) - aby si skrátka psa, ktorého stretnem v blbej situácii, vôbec nevšímala. Čo ma vlastne vedie aj k ďalšej rade - nekupujte si ďalšieho psa príliš skoro, pretože spoľahlivo prenesiete traumy z predošlého tomu druhému. Hoci je fena dobre socializovaná, na voľno si psov nevšíma, komunikuje pekne aj so zložitejšími povahami, tak na vodítku som na ňu preniesla všetok strach a stres. Čo je vlastne parádny spúšťač problémového chovania, takže kým sa nenaučíte s ním pracovať, na svojom pokoji a sebavedomí, nedokážete ho preniesť na psa a ten bude stále viac a viac riešiť iné psy, pretože mu vlastne celým telom hovoríte, že bude problém. 
Ľahko sa to hovorí/píše, ťažšie vykonáva, takže nakoniec len rada, nájdite si niekoho, kto cvičí majiteľov, nie psy. A ideálne robí aj prax v teréne, nie iba ukážky niekde na cvičáku.

rapotačka (neregistrovaný) 25.01.2025, 15:21:24 xxx.xxx.168.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonym55 z 20.01.2025, 09:36:47

Internátní výcvik nezmiňuji.

I když, kdysi jsem znala případy, kdy to problém neschopných majitelů vyřešilo.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.