Aktuálně: 2 954 inzerátů222 854 diskuzních příspěvků18 439 uživatelů

Jsem nešťastná ze svého psa

Sardullah
Sardullah 19.01.2025, 10:54:59 xxx.xxx.189.104
acher:

Můj současný čuvač měl také období,kdy by se pral a i období kdy by utíkal  za zveří.Chodil na dlouhém vodítku a doslova jsme drtili sedni vždy a všude.Viděli jsme psa sedni a čekali jsme až projde,potkali jsme známého psa,fenu,se kterými si hrál,ale nejdříve musel sednout a teprve na povel se mohl jít očichat,pohrát si.Šli jsme okolo psa za plotem,kam by se nejraději vrhl,opět sedni,chvilku musel zůstat v klidu a potom k noze a šli jsme.Má do dnes psa se kterým se nesnáší,ale setkání se nevyhýbáme,narozdíl od protějšku,a ikdyž není v klidu,přesto sedí,sice si pobrukuje,ale sedí.Pamlsky jsem nedávala,on o ně moc nestál nikdy.Teď už má to sedni tak zažité,že vidí psa,sedne,vidí srnky,sedne,vyběhne kočka sedne,vylítne bažant sedne,jen zajíci ještě nejsou na 100%,ale naposled,když mu vylítl před čumákem,tak sice vyrazil,ale na zavolání se vrátil,takže to už snad taky dopilujeme.

Na tohle já jsem fakticky játro…

Vlastně jenom zírám, jak to s tím posazením psa všichni děláte…teda jasně u berňuchy Matěje si to představit dovedu, toho posadím a pokud bude vědět, že mám u sebe piškot, který dostane jako odměnu, tak ze mě nespustí oči), ale jinak…

Jako chápu…naučte do úrovně reflexu…pro mě sci-fi… když mám problém, když můj pes reaguje na psa, který se vynořil na konci ulice, tak tím, že ho posadím ještě zvyšuju jeho zájem o cizího psa…nemluvě o tom, když ten druhý pes ještě štěká a podobně…

Přijde mi, že tím “čekáním” v sedě je to ještě horší…pokud mám psa, kde si tu pozornost v sedě “nevynutím” a až se cizí pes přiblíží, tak už je můj pes nastartovanej tak, že prostě divadlo bude….

Vím, že mi napíšete “Sardullah…ty jsi to zase nepochopila, ty to zase vidíš úplně blbě a pod.” , ale Sardullah má svoje kynologické limity a lépe se jí pracuje se psem v pohybu, neboť mi přijde, že naučit psa v klidu dřepět a zároveň aby se soustředil na mě je těžší, než když mám psa v pohybu. Mě to přijde, že když pes sedí, tak nic nedělá a tudíž může vymejšlet bejkárny…když se pes hýbe a musí se hýbat tak jak já chci…měnit tempo, směr…tak už to ten mozeček trochu zaměstná, navíc, že tak nějak se ta “pára” tolik nehromadí.

Prostě neříkám, že to nemůže fungovat…jasně u Matěje určitě…u mojí ovčandy určitě…

Jen takovej příklad…Gina je ve své podstatě docela slušně vychovanej pes, ale mám svoje limity, možná dané mojí neschopností…nicméně …uvidíme cizího psa a budeme mít dostatečný distanc, takže žádná “těžká” situace…když jí posadím, tak se mi bude soustředit na toho psa, zatímco když zavelím “k noze” a začneme se hýbat, tak po chvilce ztratí o psa zájem.

Samozřejmě pokud mám reaktivního psa, tak to, že si ho dám k noze a zrychlím proti druhému psu, tak to není úplně dobrý…takže ve fázi nácviku buď potřebuju distanc a nebo nejdu tváří …příklad…jdu se psy po cyklostezce, kde není možnost pracovat se vzdáleností…proti nám jede na kole pán a doprovází ho výmarský ohař…tudíž proti nám běží pes…který ještě na moje psy přátelsky zaštěká…tak to už preventivně udělám otočku a pohybuju se stejným směrem jako oni…minou nás a můžu se zase vrátit…všechno v klidu a zvládnutelné…

Já tak nějak vycházím i z běžný praxe…jakmile někde zůstanu z nějakého důvodu stát, tak Gina si toho během okamžiku všimne a začne koukat kde co lítá a samozřejmě každý pes v dohledu je zpestření té nudy (že jako stojíme na místě)…zatímco, když jdeme, tak si cizího psa kolikrát ani nevšimne.

Hele neberte to prosím jako kritiku metódy posazování…naopak…prostě jsou lidi jako já, kteří to s reaktivním psem nedokážou a o tom, že by to měli na úrovni reflexu..o tom se jim může jen zdát.

Vidím to běžně…jdu se psy a proti nám pes…v místě, kde se tedy nemůžeme obejít nějakým velkým obloukem…no a jak vidím, že majitel se psem se mi snaží jít co nejvíc stranou a psa posadit, tak už si říkám, že může být problém, protože z těch, co potkávám, to nemá zmáknutý nikdo…pes buď sedí, ale je na něm vidět, že je jak na pérkách a že stačí malinko a dřepět nebude…což se často stane, když už procházíme, tak to pes nevydrží a začne chtít za námi a nebo se ho nedaří posadit vůbec a majitel se ho defakto snaží udržet, aby nebyl dotažen k nám a snaží se psa nějak upovelovat…samozřejmě, že zbytečně, protože pes už nevidí, neslyší…a víme všichni, že tam už nemá cenu se o něco snažit…

Vždycky když to čtu, tak se mi chce říct “tak mi to ukaž s tou mojí čubou ty Copperfielde” …a ne proto, že by to s mým psem bylo nemožné..prostě, že k tomuto je potřeba i nějaká schopnost páníčka a ne všichni páníčci jsou toho schopní…resp. nejsou toho schopní s jakýmkoliv psem….a proto si musí najít jiný způsob, protože se všicí schodnem na tom, že není možné, abych byla vláčena svým psem, kdykoliv potkáme jiného psa….

acher
acher 19.01.2025, 11:14:39 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 19.01.2025, 10:54:59

Já po něm ,ale nechci aby se soustředil na mě.Chci aby splnil povel sedni.Samozřejmě,že psa sleduje,v tom mu nebráním.Má přehled,kde pes je,co dělá,ale pokud na něj nezaútočí,tak vyžaduji splnění povelu a nevšímání si.Pokud bych se otočila a šla jinam,pes mě to bral jako útěk a pro něj spíš povbuzení,že by mě měl bránit Jelikož on by neutíkal,ale utíkám já a to už je pro něj špatně.Tahle se naučil,že se vlastně nic neděje.Neutíkáme,není to nebezpečí,prostě normální situace.Nevím,jestli to píšu srozumitelně,nejsem na sáhodlouhé psaní.

lupus4
lupus4 19.01.2025, 11:21:57 xxx.xxx.205.61

Sardulah - mno, vámi popisované (1000x) vztahy s pastevci jí nepomůžou

Choďák je ovčák, takže dostat se na podmíněný reflex je jen o důslednosti a trpělivosti…A taky hlavně o vnitřním klidu psovoda 

Doron
Doron 19.01.2025, 11:23:35 xxx.xxx.27.118

Paní taky píše, že s ní pes několikrát nepěkně škubl, to znamená, že vodítko bylo v té chvíli  moc dlouhý.

Dole na krku, má pes silné svaly, když posunete obojek nahoru za uši, mnohem víc to vnímá, dělala jsem to takhle s kavkazákem, který byl o takových dvacet kilo težší než já. Hihi, dneska už by nebyl ;). Jinak pastevci paradoxně chodili tak nějak sami od sebe na prověšeném vodítku, kromě situace kdy chtěli někoho zabít.

Pro mě je chůze na delším vodítku bez tahání strašně těžký cvik, vůbec nevím, jak se to dělá. Taková ta chůze, kdy si pes tu čuchne, tu něco očůrá a přitom se do vodítka neopře. 

Já to neumím naučit. Řeším to zbaběle tak, že se pohybujeme v takovém houfu “ spolu”, Framík nalevo, Dorouš napravo, Gučka, ktrerý má největší tendenci pelášit dopředu za mnou a přesuneme se bez čmuchání na místo kde je můžu pustit na volno. Oni přivolání mají, i chůzi u nohy i to záchranné “ lehni”.

Ale jak bych venčila někde na sídlišti, to teda netuším.

Vodítko mám bohužel spojené ( napodmiňované) s obrovským vzrušením ( i jen to slovo), prostě podmíněný podnět jak blázen, úpně jim zatemní mozek. Řela bych, že to bude případ i toho choďáka.

Tohle nechat vyhasnout bude práce a vůbec se mi do ní nechce.

Člověk si to prostě musí v hlavě přerovat tak, že se nejde na procházku, ale cvičí se klidný odchod z domova, klid při otevření brány, klid při připnutí vodítka,klidné vykročení na chodník…, když to nejde vrátit se o krok zpátky.

Zase to teda psa mentálně unaví mnohem víc než běhání.

Sardullah
Sardullah 19.01.2025, 11:27:01 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 19.01.2025, 11:21:57

Jo…tak to je pravda…i jsem to napsala, že s berňákem a ovčandou na pohodu. Spíš jsem se snažila říct, že můžou být i jiné způsoby, než jen statické posazení a že i to může fungovat…a snad právě proto, že tohle zvládnu s umíněným pastevcem a nebo s velmi radikální čubou, tak snad by to mohl zvládnout i ovčák, pokud se majitelce nedaří…jinak pod tu důslednost a trpělivost se podepisuju, to je bez rozdílu…

Doron
Doron 19.01.2025, 11:28:46 xxx.xxx.27.118
»
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 19.01.2025, 11:21:57

Ano, vnitřní klid ,a takové řekla bych odhodlání, je zásadní.

Sardullah
Sardullah 19.01.2025, 11:34:17 xxx.xxx.189.104
acher:

Já po něm ,ale nechci aby se soustředil na mě.Chci aby splnil povel sedni.Samozřejmě,že psa sleduje,v tom mu nebráním.Má přehled,kde pes je,co dělá,ale pokud na něj nezaútočí,tak vyžaduji splnění povelu a nevšímání si.Pokud bych se otočila a šla jinam,pes mě to bral jako útěk a pro něj spíš povbuzení,že by mě měl bránit Jelikož on by neutíkal,ale utíkám já a to už je pro něj špatně.Tahle se naučil,že se vlastně nic neděje.Neutíkáme,není to nebezpečí,prostě normální situace.Nevím,jestli to píšu srozumitelně,nejsem na sáhodlouhé psaní.

Tak tady je u nás velkej rozdíl v tom, když by něco vyhodnotila jako nebezpečí…tam každý můj krok zpět by mohl být braný jakože potřebuju ochranu, jak píšeš…můj útěk a ona utíkat nebude, naopak jí to utvrdí v tom, že mě má bránit…a každý krok vpřed by mohl být braný jakože já jsem vyrazila do útoku “hrrr na něj” a ona mě v tom nenechá a půjde do toho se mnou…a to je teda zcela vyjímečná situace….

Sardullah
Sardullah 19.01.2025, 11:52:21 xxx.xxx.189.104

Ještě bych teda chtěla asi poznamenat, že tady se nám nejedná o žádné štěně a nebo pubescenta, kterého bychom učili slušnému chování.

Je to choďák…starý 4,5 roku…navštěvoval cvičák, absolvoval v pohodě i socializační procházky…tak si tak říkám, kde se stala chyba?

Jestli tenhle pes to prostě nemá zvládnuté už od štěněte a nějak se to s ním táhne a nebo jestli se NĚCO stalo, co takové chování nastartovalo…

acher
acher 19.01.2025, 11:58:42 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 19.01.2025, 11:34:17

No on Alan je  samostatný a nebojácný,takže můj ústup bere jako,že já na to nemám,ale krok vpřed nebere,že by měl útočit,pokud se chovám normálně,ale že to řeším já,že jsem ta “silnější”  a když dostane sedni,které musí splnit,jen ho utvrzuji v tom,že není,co řešit z jeho strany.

Doron
Doron 19.01.2025, 12:00:54 xxx.xxx.27.118
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 19.01.2025, 11:34:17

Jj, ale ten choďák bude asi jinej případ.

Tam to spíš bude: “ Vyrážím si obhlídnout svoje teritorium, všechno prozkoumám, všechno ochčiju, že jsem tady byl, psy vyženu, s holkama uvidím.” Panička za ním asi jen tak vlaje. On jde, řekla bych, spíš sám , se závažím na konci vodítka. Když to závaží přetáhne, dostane co chce.

acher
acher 19.01.2025, 12:02:42 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 19.01.2025, 11:52:21

Také si myslím,jestli tam není něco,co se stalo,kde panička selhala a pes se to teď snaží řešit sám.Nemá oporu v ní.Ale choďáka jsem neměla,tak nevím,jestli by to řešil jako čuvači nebo i tibeťák.

Sardullah
Sardullah 19.01.2025, 12:21:05 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 19.01.2025, 12:02:42

No já si myslím, že snad trošinku srovnání mám…že jsem měla i “normální” psy a tam teda naopak mi přijde, že obzvlášť u těch ovčáků člověk moc vymýšlet nemusí, že je to všechno o tréningu a důslednosti….

acher
acher 19.01.2025, 12:24:32 xxx.xxx.222.196

Tak ono o tréningu a důslednosti je to u všech,jen je rozdíl metodách a délce toho tréningu.

Doron
Doron 19.01.2025, 12:30:41 xxx.xxx.27.118
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 19.01.2025, 11:52:21

Socializační procházky socializaci neudělaj. Cvičák taky ne.

Opravdová socializace , myšleno osvojení si “psí řeči” se může rozvinout jen v denním kontaktu se psy.

Hodně lidí teď na socializaci rezignuje a učí jen ignoraci, což je taky cesta.

A ignorace nefunguje, když pes není pod vlivem psovoda. Pak se ukáže, že nic neumí.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 19.01.2025, 13:03:15 xxx:xxx.5f29:b69b

Ta paní ale není úplný začátečník a podle toho co píše s prvním psem problém neměla. Navíc choďák je pes, co by měl být snadno cvičitelný. Někdy prostě může být problém pes. Určitě bych zkusila spolehlivého výcvikáře, ale majitelce bych to nevyčítala. Sama jsem kdysi měla psa s kterým jsem si nesedla, v podstatě podobné problémy. Časem se to díky spoustě práce zlepšilo, ale nikdy žádná procházky nebyla úplně pohodová. Dožil se 15let, ale musím říct že když umřel, vlastně to byla úleva. Je to smutný, ale je to tak.

Verun
Verun 19.01.2025, 13:38:30 xxx.xxx.220.12
Anonymní:

Zdravím a prosím o radu. Mám problém, který bych ráda vyřešila. 

Mám již druhého chodského psa s PP (ten první byl standardní - váha 25kg a povahově vyrovnaný), ale s tím současným mám problém. Pořídila jsem si jej jako štěně ke staršímu psovi (byli spolu pět měsíců), samozřejmě odmala socializace, cvičák skupinový s ostatními psy, procházky ... Už odmala byl na našeho staršího psa "drzý", starší mu raději ustupoval než aby zavrčel (servali se jen jednou o kost). Bohužel mi přerostl standard a s tím se pojí i vyšší váha - aktuálně 31kg v dobré kondici (ne tlustý ani hubený, krmený BARFem). Na cvičáku, když cvičí ve skupině, má oči jen pro mě, když je na vodítku, ostatní psy ignoruje. To samé skupinové socializační procházky - běží si vepředu pět metrů před ostatními, ostatní psy ignoruje a je spokojený. 

Ale jakmile je na procházce nebo byť jen za plotem a uvidí psa, který jde proti nám, je jak smyslů zbavený - zrychlí dech, naježí se a kňučí, nic nepomáhá. Když je to fena a majiteli to nevadí, čichne si k ní a spokojeně běží dál, ale jakmile je to pes, je schopný ho napadnout. Asi před rokem mi nečekaně vyrval na procházce vodítko z ruky a napřímo se pustil do psa, který procházel kus od nás. Nosí náhubek a EO (já vážím 46 kg a když nečekaně skočí, mám s ním problém). Poslední dobou je to s ním na procházkách čím dál horší - když je na vodítku, táhne jako kůň, všechno ochcává, na pamlsek zareaguje na vteřinu a zase letí dopředu - chodí denně do lesa, když počasí dovolí + trénink na zahradě, bývá puštěný celý den). Začínám z něho být zoufalá. Mám jej ráda, ale fyzicky na něj přestávám stačit, jeho nevypočitatelnost/agresivita vůči psům mi to na procházkách moc neulehčuje. Uvažuji nad kastrací - myslíte, že by mohla pomoci?

Trénovat i mimo zahradu.snazit se o pozornost psa mimo zahradu,cvičák. Myslim si.že vycházky bere pes jako svou režii a chová se tak.to musíte změnit.i na vycházce se poslouchá a nebude to psí cochcárna.(Dělá si co chce)

Pohrajte si se psem na procházce s jeho nejoblíbenější hračkou.pak hračku za odmenu-sedni.lehni.k noze.   Chválit za pozornost na vás.

Edit:Umíte mu taky vynadat.dát trest.(Neni to jen bití)kdyz udělá na vycházce scénu?nebo to je z vaší strany bez reakce.?

megi-the-pes
megi-the-pes 19.01.2025, 14:13:35 xxx.xxx.124.197

Nechápu, ten cvičák, co tam lidem říkaj, že nemají cvičit i jinde? To mi nikdo nenakecá. A 4 roky? Omlouvám se za přehlédnutí náhubku. Možná jezdit venčit jinam, než se naučí. 
U prvního psa to mohlo být psem, taky jsem měla jednoho, co fungoval tak nějak divně, bez výcviku, hrozně mě to nudilo.
Tohle umíme taky - jakmile vkročíme na louku, kde jsme drtily s megi nejvíc, okamžitě se mění ve spartakiádního psa, jde u nohy, ukážu dolů a lehne a já jdu dál, schovám míček, čeká, najde, přinese, lehne, sedne, skoč bla bla bla… lid na to kouká jak na slávu slavnou,
ale to je prostě jen tím prostředím, tam to má vryté.
Taky existuje, moje teorie, stádní poslušnost - dnes jsem zařvala čekej, protože dva srnci (asi, nazrzlí byli), megi vyběhla, zastavila… no, zastavila, ehm, eště trochu pochodovala, ale počkala na mě a pískala, tak jsme dohodnuté... na pískání jsme se nedohodly, ale nemůžu chtít nemožné… Bůček taky zastavil (neučili jsme se) a říká “prosím, já čekám, já jsem nic neudělal, nekřičte na mě”. 😀 Tudíž na cvičáku plno psů, plno autorit, soc. procházky to samé, to je jen další cvičák, jak to dá jeden výcvikář nebo dozor nebo kdo tam chodí? Nedá. 
90 % toho, co dělá tam na té cvičící louce, nedělá megi ve městě a u psů. Necvičily jsme to dál, jenom čekej, u mě, jdeme, běž. A to mi stačí u psů i zvěře. Chain weight 27 kg, moc moc síly, bez povelů nemůžeme jít ven. Moje váha… hehehe… je mi k ničemu, pes,
když nečekaně škubne, letíte, a kde se chcete zastavit, na ledovce, co teď všude je? A Bůček bude na české poměry nestandard, může mít klidně o 5 kg víc než megi,
to se pak budu moct vymlouvat, navíc kluk, už teď má hlavu jak sud z Dařbujána a Pandrholy, a když nereaguje na “pomalu”, letím za dvěma bejkama. Naštěstí, pokud nevidí trávu (žrádlo), drží stopu.
No jo, čas naučit ho něco doopravdy. 

balu
balu 19.01.2025, 14:53:50 xxx.xxx.162.174

Zadavatelko, nevím jestli máte fb, pokud ano, jste ve skupině Chodský pes? Řeší se tam i výchovné problémy. Jestli jste někde poblíž Brna, tak by vám mohla pomoci paní Mrňová, která v Brně chová choďáky a zaměřuje se na výcvikové kurzy právě pro choďáky.  

Vězte, že kastrace nepomůže. Zmrzačíte zbytečně psa a nic nevyřešíte.

Orionka (neregistrovaný) 19.01.2025, 15:27:34 xxx.xxx.226.32

Já bych jen dodala - pro lepší, důsledný výcvik je dobré změnit povely. Jestli mu 100x prošlo, když na “lehni” místo padnutí na zem udělal scénu, proč by to najednou mělo být jinak. Ale nový povel, který nezná (daun - třeba) bude znamenat padnu na zem a odteď vždycky, bez pardonu, bez keců a důsledně.

Anonym55 (neregistrovaný) 19.01.2025, 17:20:41 xxx.xxx.66.145

Nečetla jsem všechny komentáře, ale domnívám se, že na dálku se to opravit nedá. Chce to, aby vás viděl a opravil někdo osobně. Dobrých trenéru je dnes více, jen to chce trochu hledat, zjišťovat reference, ptát se, a zkusit někam zajet, i kdyby to mělo být daleko. Za dobrou radu a ukázanou s vlastním psem to stojí.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.