Odpověď na příspěvek uživatele acher z 08.07.2026, 09:51:40
a sranda bude, až se fšicí seknem! 😀 Ne, je to hrozně těžký. Já když jsem vybírala prvního ohaře, tak jsem koukala na to, jak kontaktní je, jestli má zájem o lidi, jak se chová v “cizím” prostředí, jestli je- není ustrašený, jak moc je sebevědomý, lekavý…. první štěndo z těch všech deseti, co se na nás nalepila fšécky jako kuličky bodláku a rvala nám tkaničky, to byl víc než sebevědomej týpek, mastil si to prostorem a my ho moc nezajímali, spíš zvířata v terárcích, na lov by byl jednička. ale já chtěla pana Kontaktátora, takže se šlo vybírat znovu a vybral se ten, co se mi rval do klína hned ještě v celý tý grupě. Dobře jsem vybrala, byl mým srdcovým králem.
Nemám desítky zkušeností se psy resp. se štěňaty, ale zatím čím víc ďábelské štěně, tím lepší pes v dospělosti…
Jako dneska v mým věku bych si vzala raději mazla, i kdyby to mělo být trdýlko, protože to je jednodušší, takže modrýho… ale ještě před pár lety bych opravdu neomylně sáhla po zeleným.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 08.07.2026, 10:20:24
A nebo vyroste a bude úplně jiný. Alan jako štěně šikanoval sourozence, vyháněl je od krmení a při omezení se vztekal a kousal.No vyrostl z něho vyrovnaný, klidný, spolehlivý pes, třeba tibeťák byl takový vítací plyšák a vyrostl z něho samostatný, neúplatný hlídač, který k nám nepustil ani rodiče, co bydleli dole a respektoval jen mě. S ostatními vycházel, ale po svém. Ten úplně první čuvač byl samostatný, ostrý, nerad se podřizoval od štěněte a vydrželo mu to celý život.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 09.07.2026, 05:49:59
On je teď doma syn, má prázdniny. Vstává, ale až tak po osmé hodině, takže Sirius je chvíli v přední části domu sám. Zatím nic nezničil, většinou prý spí. Zkoušeli jsme to týden před začátkem prázdnin, ráno venčení a mazlení s námi (odcházíme před šestou hodinou), syn odešel před osmou do školy, já zaběhla v deset domů z práce na venčení a nakrmení (byla jsem s ním doma cca hodinu), pak syn návrat kolem půl druhé a v pohodě.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 08.07.2026, 23:16:14
Asi je to myšleno jako špic obecně. Jsou 3 velikosti a samozřejmě mezi ně patří i současný módní hit Pomeranian, což je v podstatě trpasličí špic.
Jak tak sleduji, tak je špic nebo "špic" celkem univerzální plemeno, které je stále dost oblíbené (často teda bez PP). No a pomík, to je kapitola sama o sobě, ale zřejmě to zvedá počty špiců i místo na top seznamu.