Aktuálně: 2 370 inzerátů290 868 diskuzních příspěvků21 092 uživatelů

Příspěvky uživatele

coma

coma
coma 04.09.2026, 20:09:29 xxx.xxx.115.27

Zajímavý experiment Alexe Bezrukova s česny, jedno spodní na TS a druhé z boku uprostřed očko na SS. Ve videu od 19:52…

coma
coma 02.09.2026, 21:51:59 xxx.xxx.115.27
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 01.09.2026, 22:38:23

Už dříve jsem v jednom ze svých příspěvků uváděl lokalitu, nadmořskou výšku a jak dlouho včelařím. Chápu, že to je pro kontext příspěvků důležité. Takže tedy: Český les, 650 m nad mořem a pátá sezóna. 

Přijde mi, že se ve společné komunikaci trochu točíme v kruhu. Blaník nezpochybňuji, velmi oceňuji, že svou metodiku dáváte k dispozici. Zkouším ho ve dvou variantách a některé jeho prvky používám i u jiných úlů. 

To, že experimentují např. s česny mi otvírá další obzory a jsem rád, že je zde možné podobné pokusy vzájemně sdílet s ostatními kolegy... 

Musím říct, že toto fórum je inspirativní, s Janem (goro) to tu zastřešujete svými dlouholetými zkušenostmi, každý z trochu jiného pohledu. Dají se (docela seriózně) probírat i docela ulítlé nápady :) jeden nikdy neví, co se z toho může vyklubat ;)

coma
coma 01.09.2026, 21:47:57 xxx.xxx.115.27

Po dnešní prohlídce také potvrzuji menší plochy pylu oproti předchozím rokům. Letos jsem nekosil ani druhé seno, jaké bylo a dosud je sucho… Zrušil jsem jeden silně vylupovaný oddělek po pozdní TV, už se nedokázal rozvinout a ovládnout prostor… 

coma
coma 01.09.2026, 21:31:00 xxx.xxx.115.27
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 01.09.2026, 00:24:18

“Proto se pořád ptám proč? Co má být cílem? Víc medu, méně práce, zdravější včely a v důsledku méně úhynů?” 

V podstatě ano ;) 

coma
coma 31.08.2026, 22:39:33 xxx.xxx.115.27

Tome50, pokusím se odpovědět na Vaše dotazy a vysvětlit založení nového vlákna o česně - založil jsem ho právě proto, že tu svou zkušební variantu nepovažuji za horní česno a nenašel správné vlákno. 

Je to asi otázka ujasnění pojmu, ze svého pohledu považuji za horní česno to, které je umístěné nad plodištěm, ale přiznám se, že nevím jestli je v tomto zažitá nějaká zvyklost. Klidně se jí přizpůsobím, to je to nejmenší, jen bych jí potřeboval znát... Pak bych poprosil moderátora, aby vlákno smáznul a příspěvky přesunul tam, kam patří...

Proč jiné, než spodní česno? Protože jsem zvědavej ;) Ale vážně, přispělo k tomu zjištění, jak dobře si včely vedly v původně sběrném oddělku s vyšším česnem (viz dřívější příspěvky), také inspirace Javaliho úlem (teď jí ještě zesílil děleným česnem), zkušeností JirkyP, Toma4 a také Kozinovo úlem s úzkovysokým rámkem.

Ideálním výstupem by mělo být funkční prolnutí parametrů a pozitivních vlastností dutiny s dřevěným úlem, ale to by bylo hodně ideální, stačilo by mi se k tomu přiblížit...

Jak už jsem psal dříve, klíčové pro tento pokus budou hlavní parametry Vašeho Blaníka (česno vlevo s plochou 15 cm2, pevné dno 18 mm, sklípek s CO2, nepropustná fólie na HL, atp., s výjimkou TS a spodního česna). 

Jinak Blaníka provozuji na letošních 2 oddělcích ve variantách: 39x30 a 39x24.

coma
coma 30.08.2026, 22:44:13 xxx.xxx.115.27

Navazuji s diskuzí o česnu zde…

Javali 25.08.2026, 08:29:34 

Je pro mě fascinující, že u tako rozděleného úlu uprostřed česna, ty správné včely zalétnou do části s matkou a ty správné včely k plodu v oddělené části úlu. A že se feromon matky v děleném místě nepromíchá s feromonem plodu. Tedy, pokud to chápu správně? 

Jano (goro) 25.08.2026, 08:46:40 

Umístění očka u levého kraje a několik cm nade dnem může, myslím, do jisté míry simulovat diagonální orientaci plástů v dutině stromu. Potřebuji si to takto vyzkoušet ;) Očko ústí do 2. a 3. uličky SS. Je to také výsledek porovnání různých pozic pomocí AI (jak jsem psal výše), a tato vyšla nejlépe s ohledem na regulaci vzduchu, vlhkosti, CO2 a na plynulý letový provoz – to vše s výhodou využití dvou uliček. I s přínosem usazení plodiště k tomuto kraji a vytvoření klidové zóny s "kapsou" CO2 v pravé části úlu. 

Tom50 25.08.2026, 11:22:42 

Jak už jsem psal výše, jsem zvědav, jak to bude fungovat, i když souhlasím s tím, že hranatá tenkostěnná bedna nemůže bezezbytku simulovat dutinu... 

Teď jsem se dostal do situace, že téměř co úl, to jiné, nebo jinak umístěné česno, docela anarchie :) ale patrně mi to ukáže něco, co bych jinak neviděl (také připouštím, že s produktivním včelařstvím to nemá nic společného)… 

coma
coma 24.08.2026, 23:01:54 xxx.xxx.115.27
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 22.08.2026, 12:11:56

Díky za vložení zajímavého příběhu česna, které si včely vybraly sami (i s tím spodním větráním), a že si asi vybraly dobře potvrzuje přínos medu. Ještě mě napadá doplňující dotaz, jak se včely vyrovnávaly s opakovanou změnou pozice česna směrem nahoru při podsazování medníků? 

Dříve jsme tu diskutovali umístění krajního česna ve VN. Jeden oddělek 39x30 mám ještě na chovném dně, nástavek připravený (zatím bez vyvrtaného otvoru)... Jen jsem si potřeboval ujasnit konkrétní umístění česna - testoval jsem varianty s Ai - přímo u boční stěny, s vyústěním do jedné uličky, do dvou uliček i výšku očka nad dnem - a nejlépe z hlediska proudění vzduchu, hladiny CO2, bránění, ventilace vyšlo umístění na přiloženém nákresu. Stále to je "jen" Ai a snažím se jí brát s nadhledem ;) ale odpovědi čerpala z docela respektovaných studií o dutinách atp. 

Dno, RM i plocha česna (očko prům. 44 mm) budou blaníkovské, orientace SS, umístění inspirováno také zkušeností s česny Javaliho, JirkyP a Toma4. Bude stát v řadě 4 úlů uprostřed společně s Blaníkem, po stranách 2 ks 39x30 na SS se zasíťovanými dny. Něco málo k porovnání bude...

Obrázek
coma
coma 20.08.2026, 23:36:34 xxx.xxx.115.27
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 20.08.2026, 08:56:28

goro díky za zpětnou vazbu i za odkaz na Elgon a na video 👍 

Úl čeká ještě jedna změna - podsazení medníku, sloupec teplého vzduchu by se měl posunout o 15 cm níže, pokud to takto funguje, a posunout CO2 níže a třeba tím zlepšit klima v úle… jsem na to zvědav 

“coma (kua máš aj meno, ako ťa oslovovať?” jsem Martin, ať se nám líp diskutuje…

coma
coma 20.08.2026, 23:14:45 xxx.xxx.115.27
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 20.08.2026, 01:01:19

Vyšším česnem myslím to, které je umístěno výše než spodní (v rovině dna), v tomto případě ve 2/3 nástavku. Chtěl jsem se vyhnout záměně za horní česno (asi trochu nešikovně), pod tím pojmem si představuji to, které je umístěné nad plodištěm. 

Ještě se vrátím k tomu, jak vznikla konfigurace zmiňovaného úlu. Vytvořil jsem ho jako sběrný oddělek v nástavku s očkem (uprostřed) na blaníkovském dně (bez česna) kvůli tepelnému komfortu a snažší obraně s tím, že ho po odchovu matek přizpůsobím parametrům Blaníka. Ale když jsem viděl, jak v něm včelky prosperují, tak jsem se rozhodl testnout, jak se v něm budou rozvíjet s vlastní matkou, čistící pud, jak zafunguje záhadné CO2, atp... 

Jedinou věc, kterou bych změnil, je průměr česna (na plochu 15 cm2). Ale teď už s tím nebudu nic dělat, abych neměnil pravidla v průběhu hry, pouze podsadím medník (ale to je standardní postup)... 

Jinak na čistých HL (a odděleně klimatizovaných uličkách) máte zásluhu vy, použil jsem doporučovaný igelit, takže díky za inspiraci 👍

coma
coma 19.08.2026, 23:42:09 xxx.xxx.115.27

Přikládám fotky dříve zmiňovaného úlu, resp. jeho dna. Jediným bordelem jsou školkovací klícky, které se uvolnily z chovné lišty (nechtěl jsem kvůli nim v průběhu chovu rozebírat úl...). 

Teď stojím před dilematem, jestli jim podhodit medník a ještě více tak posunout česno na horu, nebo ne? Ale nejspíš to udělám. Měl jsem úl rozebraný a vše v něm funguje jako v jiných úlech. Trubčinu staví dole, matka klade od stěny s česnem, i v této "bedně" se studený vzduch drží dole a teplý nahoře. Takže by i mohl zafungovat tlumič...

Ještě jedna poznámka - abych měl i další srovnání vlivu vyššího (a menšího) česna na chování včel, šel jsem si je poslechnout kolem půlnoci a pak ještě kolem páté ráno.  V obou případech hučely (větraly?) znatelně víc než ostatní. Dá se to považovat za projev nespokojenosti s úlem (i když vše ostatní vypadá normálně)?

Obrázek Obrázek
coma
coma 19.08.2026, 23:38:30 xxx.xxx.115.27

goro, Tom50 a Javali díky za sdílení zkušeností 👍 

U svých několika typů den (vysoké zasíťované palubkové 8 cm, vysoké zasíťované tenkostěnné 10 cm, pevné palubkové 8 cm, pevné chovné 2,5 cm, Blaník vyšší česno 1,8 cm, Blaník standard 1,8 cm) potvrzuji, že je včely všechny čistí. 

Zasíťovaná dna mají trvale zasunuté podložky pod síty - nejsou vzduchotěsná, proudí tedy přes ně vzduch do úlu, ale nikoliv tak, jako u plně otevřených zasíťovaných den (možná důvod, proč je čistí?). Druhou sezónu včelařím se zavřenými očky, ale před tím čistily také... 

Chovám Singerky původem z Liběchova (z matečníků), ale už v několikáté generaci vlastní spářené s místními trubci. Nevím, jaký to může mít vliv na čistící pud, nemám srovnání s jinými liniemi Kraňky... 

Když porovnám úl s vyšším česnem s dutinou stromu, tak jsou si v principu docela podobné - česna ústí rovnou mezi plásty, dna jsou hluboko pod nimi. Patrně se liší v charakteru bordelu. V dutině je symbiotický, který spíš nevynáší , ale v úle takový z podstaty být nemůže, tedy jim nepomáhá, a proto ho vynáší (úvaha)? 

Vybavuji si, že probíhaly nějaké pokusy s vkládáním ztrouchnivělého dřeva s parazity a s houbami do úlů…

coma
coma 10.08.2026, 23:02:40 xxx.xxx.115.27

Když se vrátím k pevnému dnu v kombinaci s vyšším česnem a sdílenou zkušeností čištění těchto den včelami (s Javalim a JirkouP), kladu si otázku, do jaké vzdálenosti spodních louček ode dna by ho ještě včely považovaly za vlastní prostor a čistily ho? Máte někdo zkušenost?  

Nebo, jestli by v případě vyššího česna fungoval TL (podsazený medník v září - pokud chápu správně metodiku...), nebyl by standardně nad česnem, ale hluboko pod ním, vlastně by ani neměl co tlumit. Spíše by mohl simulovat přirozenou stavbu včel směrem dolů, ale to by se tam neměl podsazovat v září, ale už po plně obsednutém plodišti. 

Trochu mě inspirovala letošní zkušenost s miniplusy - ty, které jsem rozšiřoval podsazením nástavků se stavebními rámky, krásně stavěly (bez jakýchkoli pomocných voskových proužků), ale ty, které jsem rozšiřoval nad plodiště, stavěly totální divočinu křížem krážem od spodních louček nahoru...

coma
coma 07.08.2026, 22:44:14 xxx.xxx.115.27
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 07.08.2026, 08:08:42

Díky za odkaz goro, zajímavé čtení. 

Podle této studie by včelám měla vyhovovat sezónně proměnlivá velikost česna, umístění nikoliv u dna, ale ve výšce oscilují mezi 20 až 60 mm v různých konfiguracích, atp., ani jsem to ještě nestačil vstřebat... 

Poznámka k chomáčkům ;) Velmi pravděpodobně manifestují to, že tímto vysedávánim na čelní stěně regulují teplotu v úle, nedokážu posoudit, jestli je to stresuje, nebo ne. Nezaznamenal jsem u nich žádný neklid. Podobné chomáče měla většina úlú při teplotách 30°C a výše. Byly mezi nimi zateplené, nezateplené, se zasíťovanými dny i bez. Všechny jsou umístěné pod stromy, slunce na ně svítí pouze dopoledne, pak už jsou ve stínu. 

Jinak úl na fotce je ten se sběrným oddělkem (už ve fázi s vlastní matkou), o kterém píši ve starším příspěvku, očko má prům. 2,5 cm - to jen pro doplnění parametrů...

coma
coma 06.08.2026, 23:18:52 xxx.xxx.115.27
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 06.08.2026, 20:21:04

Můžu se zeptat, to česno je přes roh? Podle fotky si nejsem jistý. Uspořádání TS nebo SS?

coma
coma 06.08.2026, 23:08:51 xxx.xxx.115.27
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 06.08.2026, 12:18:59

Zajímavej koncept a zkušenost s kruhovým česnem. Mám podobnou zkušenost s potřebou včel mít utěšené dno. Jeden z typů chovných den zmíněných v předchozím příspěvku má vysouvací dno v drážkách a i když je téměř vzduchotěsné, včely ho stejně po celém obvodu připropolisovaly k bočním stěnám.

Přikládám taky fotku úlu s výše umístěným očkem, o kterém jsem psal. Původní vysoké zasíťované dno jsem upravil vložením mezidna na přišroubované lišty tak, aby mělo hloubku blaníkovských 1,8 cm. Očko v NN je zavřené.

Obrázek
coma
coma 06.08.2026, 22:18:48 xxx.xxx.115.27
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 06.08.2026, 07:50:25

Jj to je těžké téma, výměna vzduchu vs udržování optimálního objemu CO2. Bylo by zajímavé zjistit v jakém poměru jsou v přírodních dutinách kruhová česna vs štěrbinová. Nedělal s tím někdo nějaké pokusy? Myslím s tvarem česna. Matně si vybavuji, že probíhaly tak, že místo dřevěné čelní stěny úlu byl použit papír a včely si vykousaly takovej tvar a velikost česna, který jim vyhovoval. Nemůžu si vzpomenout na zdroj a ani na výsledek…

coma
coma 05.08.2026, 23:09:19 xxx.xxx.115.27

Všechny ty obstrukce bez efektu jsem nepřehlédl. Nedá mi nad tím neuvažovat... Už dříve jsem Ai zadal k porovnání parametry kruhového a štěrbinového česna (o stejné ploše 15 cm2) u kraje stěny úlu a lépe vycházelo to kruhové kvůli efektivnějšímu proudění vzduchu, současně ale s nevýhodou obtížnějšího bránění. Beru to samozřejmě s rezervou, ale může to něco naznačovat. Asi by stálo zato se do toho hlouběji ponořit. 

Co se týče česna umístěného v rovině dna, domnívám se, že kvůli vynášení bordelu to není nutné (byť třeba možná kvůli termoregulaci ano). Vypozoroval jsem, že u plemenáčů a některých chovných den s výše položenými česny mají včely uklizeno. U zasíťovaných den je za srovnatelné období na podložkách cca 1cm vrstva pylu, vosku, atp. Nejvíce mě letos překvapil sběrný oddělek, usadil jsem ho na dno ala Blaník bez česna v nástavku 39x30 a s očkem ve 2/3 jeho výšky. Po celou dobu odchovu matečníků a pak i se svou matkou má dno stále čisté. Ale opět se nejedná dostatečně početný vzorek... Ale i toto mě vede k zamyšlení nad česny. 

Tím zároveň vůbec nezpochybňuji parametry Blaníku, pouze víceméně "nahlas" přemýšlím v rámci svých dosavadních zkušeností o některých detailech...

coma
coma 04.08.2026, 21:55:32 xxx.xxx.115.27

Ano, mám na mysli česno u strany SS. A jak připomíná goro, posunutí plodových plástů (hnízda) je v této situaci logické. V této souvislosti si kladu otázku, jestli by nebyl výhodnější kruhový tvar česna s plochou 15 cm² místo používané obdélníkové štěrbiny, která svým pravým okrajem zasahuje až do cca 1/3 šířky úlu a ovlivňuje tak termoregulaci. Na TS to patrně nemá takový vliv, ale v případě SS to ovlivňuje několik uliček. Kruhové česno u kraje by mohlo vyrovnat rozdíly v proudění vzduchu mezi TS a SS, a tím i rozdíly v uspořádání plástů. Mohlo by tak zároveň simulovat diagonální uspořádání plástů v dutině stromu (výhoda pro TS i SS). Ve výsledku by se to patrně dost blížilo efektu bratrova „česna přes roh“, ale s úly v řadě...