Odchov vrabce
Mladý vrabec je tak jako jiné mládě tak náročný na krmení,že jen laik naprosto neznalý této problematiky se může pokoušet jej zachránit.Samice krmí své mladé každou hodinu-bez přestání…Mládě se musí hlásit o potravu,jinak je bez šancí…Složitá krmná směs je produktem volete rodiče,a obsahuje také složky posilující imunitu mláděte…Do zobáku jej samice vpraví s určitým signálem,jinak mládě nereaguje!Složení směsi se neustále mění s růstem mláděte…Zahyne-li matka vrabců,její místo může nehradit samec…U dravců jsou mláďata odkázána jen na samici…Samec svá mláďata nekrmit neumí… Řimák

Zajímavý čtení.. By člověk řek, “obyčejnej vrabec”. Já je mám rád, sou skvělí, před pár lety sem se někde dočet, že hnízděj hromadně, tak sem jim vyrobil velkou společenskou budku a jedou v tom odchovy jako diví, asi se jim líbí 🐦
Anonymní:Mladý vrabec je tak jako jiné mládě tak náročný na krmení,že jen laik naprosto neznalý této problematiky se může pokoušet jej zachránit.Samice krmí své mladé každou hodinu-bez přestání…Mládě se musí hlásit o potravu,jinak je bez šancí…Složitá krmná směs je produktem volete rodiče,a obsahuje také složky posilující imunitu mláděte…Do zobáku jej samice vpraví s určitým signálem,jinak mládě nereaguje!Složení směsi se neustále mění s růstem mláděte…Zahyne-li matka vrabců,její místo může nehradit samec…U dravců jsou mláďata odkázána jen na samici…Samec svá mláďata nekrmit neumí… Řimák
Já myslela, že vrabci (a jiní) krmí mláďata nachytaným hmyzem. Obsah volete funguje jenom u holubů, ne? A signálem pro otevření zobáčků je přílet na hnízdo. To zvládnu i já.
JardaPecival:Zajímavý čtení.. By člověk řek, “obyčejnej vrabec”. Já je mám rád, sou skvělí, před pár lety sem se někde dočet, že hnízděj hromadně, tak sem jim vyrobil velkou společenskou budku a jedou v tom odchovy jako diví, asi se jim líbí 🐦
Žádnej vobyčejnej vrabec🙂. Američané si ho přivezli do své nové domoviny, protože jim to čimčarání chybělo.
Druhé foto skvělé!
Máme doma vrabce dva roky a před nim jsme měli ještě jednoho 10 let. Malého jsme ho krmili jak jste popsala a až vyrostl, začal zobat proso, okurky, listy salátu a na obroušení zobaku má bílý pisek
Dobrý den, již víc jak týden doma krmíme vrabčáka, který se nám záhadně objevil doma v koši na prádlo. Když jsme ho našli, byl už docela opeřený, poskakoval a snažil se létat. Teď už po kleci létá jako blázen. Je plně opeřený, ale problém je, že nechce sám zobat potravu. Pořád čeká, než ho nakrmíme ze stříkačky. Říkala jsem si, že ho nechám trošku vyhládnout, ale on tak v té kleci začne vyvádět, že se bojím, aby se tam neutloukl. Myslíte si, že to chce ještě čas a on začne zobat sám nebo si na to krmení stříkačkou tak zvykl, že už sám baštit nebude? Díky za radu.
Dobrý večer, jak to dopadlo s vrabčákem, jedl sám?
Ja kdyz sem se vzdycky pokousel o odchov mladeho vrabce (3x) skoncilo to vzdy nezdarem. Nekolik dnu se drzel, zral ale nejhorsi byl prechod z krmiciho obdobi na osamostaneni.
A proto tady máme záchranné stanice. Laik nemá moc šancí. A to mládě pak taky ne.
Nehledě na to, že v dobré víře “zachraňujií” jedince, kteří to vůbec nepotřebují. Viz moncicak.
To ja vim ale mi bylo 11 let, dite a byla to skola prirodopisu pro me, hodne mi to dalo.
Zdravím, zachránili jsme tohohle prcka z jezírka.Přes noc ho necháme v garáži, zítra půjde ven.Je to vrabec?
Ne to není vrabec, vypadá to na konopku ale nevypadá to uplně na mládě, chtělo by to celkovou fotku. ´
Dobrý den, mám doma mládě vrabce, už začíná lítat po bytě, a tak mě zajímá, kdy ho mám vypustit ven? Sem tam si zobl sám, ale jinak chce pořád krmit ode mě. Je to moje klíště , neustále po mě lozí, tak si tak říkám zvládne to vůbec venku?

No to je právě to při tom odchovu doma a ne v záchranný stanici, kde se minimalizuje kontakt člověka s tím mrňousem. Je to problém. On musí navíc hodně létat, aby si posiloval oběh, svaly. Taky se musí naučit, jak se chovat, když prší a to se v bytě nenaučí. Taky se musí naučit hledat si potravu, to se takhle taky nenaučí………. takže se obávám, že …. . nechci být pesimista, tohle co jsem psala výše, to mi právě řekli, když jsem ji volala do záchranné stanice, protože jsme našli opuštěnou pěnici černohlavo malou. A myslím, že to dává smysl.
zvládne to vůbec venku?
Spíš ne. Viz Zrzavci.
Proto se vylítlá mláďata venku nesbírají. Mají nablízku rodiče, kteří je krmí a nutí létat.
Výjimkou jsou mláďata očividně zraněná, ale ta se předávají do záchranné stanice, kde vědí, co s nimi.
Vy jste tomu vrabčeti udělala medvědí službu.
Spíš si ho chovejte. Vrabec se dožívá až 3 let.
Nezvládne. Jakmile ho pustíte, počítá se jeho život na hodiny.
Známá takhle kdysi odchovala 4 čížky. Pak je pustila. Do večera zbyl jeden, do rána žádný. A to měli k dispozici krmení a pití v otevřené voliéře.