poradite mi pěkně prosim
Bázlivá a nedůvěřivá andulka
proč mi papoušek nechce letat ? zdravi jen si sedi v kleci nebo v otevřenych dviřkach.
nepelichá? Existuje nemoc francouzské pelichání, co to je za papouška?
ne ne nepelicha brepta si ji pije ovoce zeleninu zavěšene proso vše je to andulaček
vydrži cele hodiny sedét mezi dviřkama.necha si dat jen pusinku tot vše. rukou se boji. acely den na néj mluvim nevim jak ho naučit aby se po 2 měsich nebal prstu atd.
A kdyz nejde na prst, co udela, kdyz se priblizite? Uskoci, splha, nepopoleti? Prst se uci pres prosny klas, nebo jinou dobrutku. Nechate andulku zobat z ruky a oddalujete, po nejakem case, by mela na Vas skocit (na ruku). Pripadne pokud neni plasan, tak prstem najedete na brisko podelne, vodorovne a lehce tlacite a andulka si presedne na prst.
pokud jdu ke kleci a sedi mezi dvířky tak tam zustane.posloucha jak na ni mluvim.
zkoušim to měsic ale jak dam bliže ruku skoči na dno měla jsem Mniška ale toho jsem psi dokrmovala takže ochočen od mala.
Belmo je videt u papousku. Zde priklad me anduly a Ary z googlu.
Ja se jen musim zastat par veterinaru. Moje psiskova mi rovnou rekla, ze gratulace k obnoveni papousku, ale ze ptaky nedela kdyby nekdy "neco"a dala mi kontakt na papousci veterinu pro exoty. Takze ano, jsou i specializovane veteriny pro exoty, kde ptaky umí, ale je jich jako safranu. Rozhodne nedoporucuji chodit s papousky na blind k psickari. Ja nikdy zatim nic nepotrebovala, ale s prvnim ptackem jsem zjistovala co a jak, kdyby bylo treba. 🙂
A spravny vet vam oznami, ktere zvire nespada pod jeho jurisdikci.
A vzdy lepsi poslat fotky, nez tahat zvire k lekari (ptaka). Znama si zabila korelu stresem, mela takovou autistku, kdyz “zbytecne” jela k lekari a pak u psiho veta s ni cekala 2h, aby se dozvedela, ze ma jit jinam a ptakovi nebylo nic. Chtela proste predkupni prohlidku po tom co uz tu malou histerku mela davno doma. Korele bylo jen to, ze byla z mnozky zvykla na 50ptaku v male voliere a jak doma byla naraz sama, trosku ji siblo. Ja si takhle zabila krecka stresem asi v 8letech jsem sla k doktorovi ze pšíká. Ten mu neco pichl a doma kreca skapal jeste ten den. Kdo vi, treba bez stresu a “injekce” by se rymy zbavil sam. To uz nezjistim. Ale doted si myslim, ze to byly jen prasne piliny tenkrat, ze stacilo prejit na hobliny nebo papir. Ale 90.leta se vedelo o zviratkach prd. Ted by mi kreca asi uz nepsikal 🤣
Aha takze asi zverimex. To je nejvetsi mozna chyba porizeni ptactva. Krom rybek a krecku v tech nejlepsich zverimexech zadne zvire tam nedoporucuji. Jedna se o nejvetsi odpad co mnozky a chovatele neprodaji. Mnohdy jsou anduly ve zverimexech klidne roky a casto velmi nemocne. Mame tu jeden kam chodim pro mineralni kameny co maji za dobry peniz a psum pro kousatka a jedna andula je tam uz asi 5let. Ma vychylenou nozku, tak tam asi i jednou umre. A zrovna ptaci a morcata byvaji v nejhorsich stavech v obchodech. Nez zverimex, tak nic.
méla jsem andulu samečka ze zverimexu 3 měsice mu bylo a ochočila jsem ho během měsice. a mluvil tak 20 slov neustale za mmnou letal i běhal. neskutečný bohužel mi po 3 měsicich wzemřel měl nador a ten nepozna člověk ani od chovatele strašný smutek ještě dnes
mam mikinu do ktere se neustale zahrabaval do kapuce do ddnes ji nenužu obleci smutek
Mikinu prodat do sekáče a koupit novou.😭
pojďme to nějak shrnout 🙂 protože předpokládám , že jste staršího ročníku a nějak se v tom nevyznám 🙂 nic ve zlém.
Máte tedy po Mníškovi novou tu žlutou andulku? Co prošla vápenkou, je tedy přeléčená a nelétá a bojí se a nebo to je někdo jiný? Teď v tom mám nějak zmatek 🙂
diky
60 let takže mlada🤭 holka
Já nevím no, pokud nejste na ptáčka uplá, já osobně bych ho sla do toho zverimexu nebo odkud ho máte vrátit a to klidně i po dvou měsících, dala bych jim účet od veta a udělala bych zle. Pokud k nemu vztah máte, tak to bude proste asi na dlouhou trat. Vápenku teda snad máte uz vyresenou, hlavne nezapomente pak opakovat po 14dnech preleceni. Ovsem jestli neleta, muze byt nemocny virove, napriklad to francouzske pelichani, on ted pelichat nemusí. Chtělo by to, aby Vám poradil nekdo zkusenejsi nez sem já, co se da u veta udelat vsechno za testy, aby se zjistilo, proc neleta, jestli je to resitelne nebo ne, zdali je skokan, nebo jak to s ptackem je. Kazdopadne nevime, jak dlouho v tom zverimexu byl. Já osobne bych ho sla proste vratit a pozadovala za porizeni nemocneho ptaka penize zpet i proplaceni lecby vapenky. Klidne bych pohrozila KVS a zalobou. Oni Vám vstric vyjdou, problém nastava, ze reseni ptacka bude takove, ze ho v krame nejspis nejak podomacku utrati, napriklad mrazak. Ale na druhou stranu, co bude mit ze zivota neletavy papousek, co se boji vlastniho prdu, nevím. Doufám, ze Vám nekdo poradi víc.
ano vim děkuji Vam ale nemuźu ho dat pryč. jen jsem zapoméla dodat že ma velkou klec a tam leti z bidla na bidlo
tak ho vemte do ruky a zkuste s nim jit na druhou stranu pokoje, pokud je ok a je divoky, tak bude litat - uleti a vy zjistite jestli lítá, v kleci pokud je skokan tak to z bidylka na bidylko da i pokud by mel problem letat