Aktuálně: 2 768 inzerátů261 498 diskuzních příspěvků19 167 uživatelů

Politika...

assil
assil 21.10.2025, 11:07:10 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 21.10.2025, 10:35:46

Potom ale i my diskriminujeme naše občany úplně stejně, Romy napřiklad. Takže by bylo OK, kdyby rozpoutali občanskou válku a pozvali si na pomoc Indy nebo všechny Romy světa?

Tohle je prostě alibismus vyčítat někomu diskriminaci a rasismus, když sami máme máslo na hlavě. Taková ta tykačka Vietnamcům dtto.

Buggyra
Buggyra 21.10.2025, 11:34:44 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 21.10.2025, 10:35:46

To je jako kdybych nesnášel Rakušáky jenom kvůli tomu, že mluví německy jako v Německu. To hrozně zavání rasismem

Bingo. Přesně to to je. A když na mě někdo bude mluvit německy, budu si o něm myslet, že je němčour úplně stejně, ať to bude Němec nebo Rakušák nebo Polák nebo třeba Ukrajinec. A úplně stejně se na něj budu koukat krz prsty víc, než na plynně česky hovořícího černocha.

Xenofobie je mi vlastní.

assil
assil 21.10.2025, 11:38:40 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 21.10.2025, 11:34:44

Však všichni známe to hojně užívané Je v Česku, tak ať mluví česky. A to je pro spoustu lidí OK.

Ale to Je na Ukrajině, tak ať mluví ukrajinsky, to je fujky.

Osobně by mě zajímalo kolik Romů nebo Vietnamců by bylo obslouženo, kdyby se v krámě dožadovali něčeho svojí mateřštinou.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 21.10.2025, 11:57:42 xxx.xxx.170.48

No jako stav anglického jazyka je obecně v ČR stále totálně tristní. A je to jak píše assil, stále je v Čechách nepochopeno, že AJ je v dnešní době něco jako latina. Prostě rozšiřuje možnosti nad rozsah českého rybníčku (literaturou a vzděláváním počínaje).

Je to i vidět na možnosti výjezdu v rámci programu Erasmus. Těch možností je na řadě univerzit víc než zájemců. A lidi nechtějí. A při tom jak píše Buggyra, kdyby nic jiného, tak ten jazyk může člověku zařídit celkem dobré živobytí.  
Vlastěn nechápu, jak může v dnešní době někdo vychodit VŠ a neumět aktivně používat AJ (nemyslím tím hned úroveň rodilý mluvčí, ale prostě komunikativně bez nějakých ostychů).
Holým faktem je, že mě k tomu taky donutil jen pobyt v zahraničí. V tomto je ten systém našeho školství špatně nastavený.

trojAAAcko
trojAAAcko 21.10.2025, 11:59:51 xxx.xxx.253.36

Potom ale i my diskriminujeme naše občany úplně stejně, Romy napřiklad.

Například jak diskriminujeme? Obecně.

Tohle je prostě alibismus vyčítat někomu diskriminaci a rasismus, když sami máme máslo na hlavě.

Tak když promícháte jablka a hrušky tak samozřejmě, že ano. Jenže je rozdíl porovnávat červená a zelená jablka a porovnávat jablka s hruškami.

Sama jste napsala toto:

Na Ukrajině byly původně úřední jazyky dva, ukrajinština a ruština a oni se prostě rozhodli, že už ruštinu za úřední jazyk nechtějí.

Když přijde Rom do obchodu nebo na úřad (úředníci ÚP by mohli asi vyprávět) a lámanou češtinou něco chtějí (přetože tu žijí odjakživa) tak je nikdo nevyhání. Asi všichni obecně víme co se o Romech povídá apod… a stejně tady normálně můžou žít. Takže kde potom i my diskriminujeme? Přitom Romština u nás nikdy úřední jazyk nebyla, ale vlastně plynulou češtinou taky kolikrát nemluví a přitom tu žijí od narození vlastně bez problému.

Takže hypoteticky:

Po rozpadu ČSR bychom měli úřední jazyk Češtinu a Slovenštinu. V Plzni by byl poměr škol třeba 30 ku 70 takže 30% plzeňáků by mluvila slovensky. Žádný problém. Pak by ve Zlíně kde by byl poměr třeba 60 ku 40 se Zlín rozhodnul a využít práva prvního článku OSN o sebeurčení. Slovensko by přijalo žádost o podporu (po dlouhých 8 letech) a zabrala by Zlín a linie by byla někde u Uherské Hradiště například. Proč bych měl diskriminovat třeba svého kolegu Čecha který mluví slovensky nebo ikdyby kombinací češtiny se slovenštinou, bydlí celý život v Plzni a ve Zlíně byl párkrát třeba na dovolené? Proč bych ho měl za to třeba šikanovat? A se Slovenskem nemá kromě jazyka vlastně nic společného. Jenže přitom toho Roma nebo Vietnamce (kteří mnohdy mají taky lámanou češtinu) by nebyl problém.

trojAAAcko
trojAAAcko 21.10.2025, 12:14:11 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 21.10.2025, 11:57:42

stále je v Čechách nepochopeno, že AJ je v dnešní době něco jako latina.

Nepochopeno jako jak? Kde a kým? Nevím kde to přesně bylo, ale v jiném vlákne byla debata o tom mluví dnešní mladiství. To už je jen kombinace češtiny a angličtiny a míchanice slangů. Už ani já nepobírám o čem se baví a tu angličtinu používám denně třeba v práci nebo veškerý SW v práci / doma mám v angličtině. Je mi jasný, že já to mám z několika důvodů zkreslený, ale ty větší města přebírají slova z angličtiny víc než si pamatuji. Někde v menších městech asi to nemá takový smysl když jsou zaměstnaný u soukromníka kde jazyk nepotřebují, protože pole působnosti je jen ČR. Stačí pár let a člověk může mít problém se i zeptat v angličtině jakým směrem má jít.

kometa
kometa správce
21.10.2025, 12:54:13 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 21.10.2025, 11:57:42

V tomto je ten systém našeho školství špatně nastavený.

To si nemyslím. K nám přijdou děti, z nichž některé by z AJ odmaturovaly hned zítra i takové, které nevyplodí větu - zítra jdu plavat. Systém je +- stejný, ale záleží na škole i na tom dítěti.

Buggyra
Buggyra 21.10.2025, 13:05:36 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 21.10.2025, 12:14:11

Že mladí přebírají slovíčka a vkládají je do hovorové či obecné češtiny ale neznamená, že umějí anglicky. Školní angličtina (existuje pro to někde výraz jako pro němčinu “hochdojč”?) je zcela něco jiného. Mladší známý si pokecá plynně s kamarády u multiplayeru o všem možném, ale v krámě si rohlík nekoupí a na nádraží se na vlak taky nezeptá, pokud by tedy nechtěl paní na přepážce hluboce urazit… 🤭 Já zase neumím sedět u anglicky mluveného videa a dělat u toho ještě něco jiného, musím se soustředit, abych jim rozuměla, zatímco on se na to soustředit nemusí a rozumí tomu už na podvědomé rovině. Nicméně zase na druhou stranu aby přečetl psaný text anglicky a porozuměl mu, tak si ho musí nejprve přečíst, aby věděl, co je tam psáno, pak musí nějak vydumat, jak se to asi vyslovuje, a pak teprve po slovech skládá význam vět, zatímco já si vědecký článek v angličtině přečtu plynule a z kontextu porozumím i neznámým výrazům, obratům.

trojAAAcko
trojAAAcko 21.10.2025, 13:20:48 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 21.10.2025, 13:05:36

To vůbec nerozporuji.

Že mladí přebírají slovíčka a vkládají je do hovorové či obecné češtiny ale neznamená, že umějí anglicky. Školní angličtina (existuje pro to někde výraz jako pro němčinu “hochdojč”?) je zcela něco jiného.

Já spíše chtěl poukázat na to, že si tím vytvářejí vztah k tomu jazyku. To jestli se budou snažit a umět to je věc jiná. Jak napsala kometa - “záleží na škole i na tom dítěti”. To samé když rodiče budou vést děti k lásce k přírodě taky neznamená, že budou ochránci přírody. Třeba se z nich stanou milovníci amerických veteránů nebo celkově amerických aut. To už je hrozně individuální, ale když někdo chce a musí tak se to naučí. Přijde mi, že i Němci celkově hodně opouštějí od preferenci Němčiny v nadnárodných firmách včetně i německých firem. Pro Němce je to taky logicky širší rozsah působnosti když přejdou v takové sféře na angličtinu. A jestliže se ovlivní trend v německu tak západ ČR se automaticky přizpůsobí. Proto hodně lidí (třeba tich starších) kteří uměli krásně německy tak už moc dnes neumí mluvit - přešli na angličtinu jako Němci.

Buggyra
Buggyra 21.10.2025, 13:22:25 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 21.10.2025, 12:54:13

Já si myslím, že se ve školách velmi zanedbává konverzační angličtina. Děti mají slovní zásobu ze slovníku, jsou schopné sestavit větu podle mluvnických pravidel, ale když po nich chcete konverzaci a pohotové  reakce, tak jsou marné, kolikrát už i u toho, když mají napsat odstavec vlastními slovy, tak jsou marné. Já jsem tu AJ učila průřezově v celé základce a učebnice a celý sylabus je postavený tak, že se učí především slovní zásobu a základní gramatické operace, k čemuž využívají v učebnici a cvičebnici cvičení, která jsou zhusta koncipovaná tak, aby u nich dítě co možná nemuselo přemýšlet, procvičovalo pouze jeden jev a nikoli komplexně to, co se dosud naučilo, jsou to hlavně doplňovačky, aby se nám dítka ve škole neudřela a nemusela náhodou něco psát (jako třeba celou větu...). Tímhle přístupem se skutečně ke konverzačním dovednostem v základním školství dopracují jen ti talentovaní. Ti ostatní nemají šanci, protože jim systém žádnou nedá. Když na ně učitelky mluví anglicky, děti sice cos naposlouchají, ale když nejsou děti nuceny hovořit anglicky v celé hodině (a to nejde, na to je hodina krátká), tak jsou bez šance. Já jsem měla angličtinu jako hlavní cizí jazyk až na VŠ, ale celkem mi to leze do hlavy, tak jsem na VŠ rychle dohnala. Dneska už mají děti angličtinu jako hlavní jazyk automaticky, ale já jsem to na výstupu ze základní školy vůbec neviděla jako výhodu. Já jsem tam učila krátce, takže jsem mohla akorát pozorovat výsledky práce mých předchůdců, a byla to bída, v devátém ročníku umělo pár základních komunikačních vět pět dětí z pětadvaceti a deset z pětadvaceti stále četlo základní slovní zásobu s českou výslovností.

Zkušenosti komety tomu dost odpovídají, nicméně je nutno vzít v potaz, že na veterinární školu se přeci jen hlásí tak nějak ti z těch lepších polovin tříd, že. U nás šla většina na učňák a někteří šli rovnou jezdit traktorem bez dokončeného základního vzdělání - no ale ti tu angličtinu skutečně potřebovat nebudou 😀…

Buggyra
Buggyra 21.10.2025, 13:25:05 xxx.xxx.198.226

AAA: mladí také často přebírají romské nebo židovské výrazy a jistě budete souhlasit, že si tím rozhodně nevytvářejí vztah k romštině nebo hebrejštině… Je to jen touha zapadnout, vždyť oni často ani nevědí, co to v tom jazyce původně znamená a nebo z jakého jazyka to vlastně pochází.

kometa
kometa správce
21.10.2025, 13:29:25 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 21.10.2025, 13:22:25

že na veterinární školu se přeci jen hlásí tak nějak ti z těch lepších polovin tříd, 

To ano, ale většina umí anglicky asi tak jako já = mizerně. Pozoruji u maturit - v 80% jim rozumím. Neboli angličtina velmi jednoduchá.

trojAAAcko
trojAAAcko 21.10.2025, 14:03:35 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 21.10.2025, 13:25:05

Tak záleží na situaci kdy se to používá. Když použiji mezi kamarády “hej gadžo” tak to každý vezme jako recesi a pak se k tomu samozřejmě nevytváří vztah (aspoň teda ne kladný). Když řeknu “hey homie” tak jako recesi to nikdo nevezme. Taky je si dobré říct v jaké intenzitě se to používá “gadžo” a kolik “homie”. Když bych jel zítra ráno tramvají v půl 8 tak je mi jasný jaký by ten poměr byl.

Influencer když kombinuje češtinu a angličtinu tak nějakým způsobem to dítě to taky vnímá a pokud ho to zajímá - a když sleduje influencera tak ho to bude pravděpodobně zajímat - tak si tím nějakým způsobem vytvoří prvotní vztah. Jasně, pokud bude “učitelka krá..” nebo nějaký jiný obdobný důvod tak je to o ničem a nebude mít vůli se to naučit a pak to dopadá tak jak dopadá. Nicméně ta angličtina na ZŠ / SŠ  je hrozná (beru z vlastního pohledu a zkušenosti). Jediný co mi tam dali, že vysvětlili skládání vět - přelom 1. a 2. stupně pokud si dobře vzpomínám, princip časování a chytáky v podobě nepravidelných sloves. Perlička - na ZŠ jsme brali všechny časy a pak na střední to samé od začátku - zase všechny časy. Nevím jak to vylepšit, ale brát třeba 2 roky na ZŠ všechny časy a pak jít na střední a probírat to znova mi přijde minimálně zvláštní. A měsíční pobyt v Londýně třeba ze ZŠ to rozhodně nezachrání, to přijde s potřebou až budou muset.

Angličtinu mě škola teda moc nenaučila. Je samozřejmě pravda, že já jsem do toho taky moc nedal (obzvlášť na SŠ - ve druháku jsem dostal i od učitelky povolení tam spát se sluchátky). 😀 Tak já věděl, že půjdu maturovat z matematiky, ale mělo to podmínku. Stejný testy jako ostatní a žádný úlevy jen kvůli tomu, že budu mít matiku. Já to taky dohnal tím, že jsem si pořád něco četl na fórech, videa / fillmy apod… vše v angličtině, protože v češtině toho moc nebylo. Něco mě zajímalo → anglický texty / audio → donutilo mě se to naučit. Dítěti se o něco zajímá → sleduje influencera který kombinuje češtinu a angličtinu. Přijde mi to jako obdobný (ne stejný samozřejmě) princip a ten vztah se k tomu nějak vytvoří. Jen čas ukáže jestli se to naučí pořádně a jak moc zodpovědné povahy je a taky kam ho život zavede.

Edit: Samozřejmě, že máte v jistém směru pravdu. To nevyvracím, ale přece jenom odněkud to musí ty anglický slangy, skomoleniny musí brát a vztah si ne vždy musí udělat způsobem, že budou chtít to umět (jak to spíše beru já), ale vztah ve stylu, že musí aby udrželi krok s partou (jak jste zmiňovala Vy). V obou případech je to samo o sobě taky dobrý krok podle mě. Tam jde taky o to když chcete něco vysvětlit tak vysvětlit to tak aby to ten druhý pochopil nemusí být tak snadné, ale přitom v hlavě přesně ví význam. Jinak když se mě manželka zeptá na nějaký význam českého slova a nechápe ho tak taky kolikrát nevím jak jí to vysvětlit a to slovo používám celý život. Převod specifických slov mezi jazyky nejde dvouslovně. To už bych řekl, že je problém někde jinde.

assil
assil 21.10.2025, 14:14:32 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 21.10.2025, 13:29:25

To jsou právě ty děti, co to mají jen ze školy. Ti co ve věku 15+ mluví a rozumí skoro plynně, ti to mají proto, že jim rodiče platí soukromé lekce už od školky. Ono myslím je to hodně tím věkem kdy se začne.

assil
assil 21.10.2025, 14:17:54 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 21.10.2025, 11:59:51

Diskriminujeme Romy minimálně úplně stejně jako Ukrajinci Rusy, nemají rodný jazyk jako úřední. To je celé. Rusové na Ukrajině prostě jen udělali z komára velblouda.

Nejsou to žádný hrušky a jablka, je to úplně stejná situace.

trojAAAcko
trojAAAcko 21.10.2025, 14:38:36 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 21.10.2025, 14:17:54

Aha. 😀 Dobře no. Kdybychom teda všichni uznali, že odmítání základních potřeb rusky mluvících Ukrajinců kteří se jako Ukrajinci narodili, s Ruskem nic nemají je naprosto v pořádku (a já psal celou dobu jen nesmysly). Tak neměli bychom reagovat stejně pokud chceme stát na straně Ukrajiny proti Rusku? Neměli bychom odmítnout veškerou pomoc rusky mluvícím Ukrajincům na území ČR? U nás je jich asi přes 90% rusky mluvících mimochodem.

Jak jste sama napsala:

To jak kdo koho mluvícího rusky obslouží v obchodě je jen čistě o lidech a asi dobrá ukázka toho jak kdo tam má rád Rusy, asi stejný jako ti Francouzi a Angličané.

Takže na Ukrajině je to v pořádku a u nás se to řešit nemusí a pokud ano tak kde by byla ta ideaologie rovnoprávnosti? 

Vám vadí rusky mluvící Ukrajinci v ČR? Pokud ne tak je to pěkná ukázka kdo koho má rád. Pokud ano tak pozor aby Vás Fiala neoznačil za proruskou kolaborantku, že nemáte ráda Ukrajince. 😀 Takže bych Vámi radši neodpovídal.

Tohle je prostě alibismus vyčítat někomu diskriminaci a rasismus, když sami máme máslo na hlavě. - Teď mi ukažte ten krásný alibismus…

Buggyra
Buggyra 21.10.2025, 14:46:59 xxx.xxx.198.226

Influencer, který kombinuje angličtinu a češtinu, przní oboje, a z jeho projevu se nenaučí dítě ani jedno. Leda by to kombinoval tak, jako Kluci z Prahy, kteří stejnou věc popíší anglicky a česky, v obou jazycích spisovně, srozumitelně a v celých větách. Pokud influencer jen vkládá cool slovíčka do jazyka, je to k ničemu. Vztah to možná nějaký vytváří, ale jen emoční. Pravý cit pro jazyk vzniká až tím, že dítě poslouchá skutečně plynulý projev v tom jazyce, tj. například ty vaše filmy a videa. A to ten můj kámoš zvládá filmy a vide levou zadní, ale pizzu by si objednal po telefonu jen velmi obtížně.

trojAAAcko
trojAAAcko 21.10.2025, 15:03:36 xxx.xxx.253.36

Vztah to možná nějaký vytváří, ale jen emoční.

A to je právě ono. Emoční vztah je právě jeden z tich klíčů. Pokud nebude mít ten emoční vztah a zaměstnavatel to bude vyžadovat tak logicky z 99% nebude dobrý v angličtině. Odříká jen co musí a tím to končí. V horším případě bude hledat jinou práci.

Dejte do toho emoční vztah a je to úplně o ničem jiném. Ikdyby to pomohlo jen z pohledu tolik se nebát mluvit cizím jazykem tak je to pořád nějaké malé plus. Znám hodně lidí od kterých výslovnost angličtiny kolísá, ale prostě se nebojí mluvit. Vždyť ono i hodně tich top manažerů mluví taky jen tou jednoduchou angličtinou - žádné rozsáhlé věty. Ono na to není tolik čas - jde o byznys a musí se věci řešit rychle + interní standarty které řeší a snižují nutnost komunikace napříc pobočkami.

kometa
kometa správce
21.10.2025, 16:38:33 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 21.10.2025, 14:14:32

myslím je to hodně tím věkem kdy se začne.

To rozhodně.

kometa
kometa správce
21.10.2025, 16:44:54 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 21.10.2025, 14:17:54

Diskriminujeme Romy minimálně úplně stejně jako Ukrajinci Rusy, nemají rodný jazyk jako úřední.

Žijí v Česku. Po generace. Vietnamci a Ukrajinci a jiní se taky museli češtinu naučit. 

Pocházím z Karviné, kde má hodně obyvatel za rodný jazyk polštinu nebo “po naszymu”. Ale všichni zvládají i češtinu.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.