Aktuálně: 2 481 inzerátů • 293 059 diskuzních příspěvků • 21 481 uživatelů

Liahnutie kuriat "nasucho"

⋮
zvedavec
zvedavec 03.06.2023, 09:00:52 xxx.xxx.183.76

Zdravím Vás. Na FB som sa stretla s alternatívnym spôsobom liahnutia (v liahniach), s liahnutím bez dodávania vody, s "liahnutím nasucho". 

Pri tejto metóde liahnutia všetko prebieha tak, ako pri bežnom liahnutí, kde sa vlkosť sleduje, rozdiel je v tom, že voda sa do liahne nepridáva, a keď sa vyliahne prvé kuriatko, vlhkosť sama stúpne, len potom sa už liaheň nesmie otvárať, min. 24 hodín a v priebehu 24 hodín sa zvyčajne aj kuriatka úspešne vyliahnu. Väčšina ľudí si takéto liahnutie "nasucho" pochvaľuje, sú však aj neúspešné liahnutia.

Použil niekto z tunajších prispievateľov túto metódu, ak áno, s akým výsledkom?

⋮
zbynek
zbynek autor webu
03.06.2023, 18:54:54 xxx.xxx.230.164

Zajímavé, já s tím teda zkušenost nemám. Líhnul jsem perličky, krůty, slepice, křepelky ale vždy s vodou. Ale asi si to dovedu představit, když si vezmu, že slepice sedí na vejcích někde v kurníku a v hnízdě je seno, také tam nemůže být vysoká vlhkost. Kachna se občas vykoupe, slepice samozřejmě ne.

Obrázek
⋮
JardaPecival
JardaPecival 05.06.2023, 08:41:44 xxx.xxx.228.63

Tak ono taky ten někdo může mít doma takovou vlhkost, že líhne i bez vody vlastně v ideálních podmínkách, žejo.. A pak to doporučuje ostatním, jak je to super 😄

⋮
mira.t (neregistrovaný) 07.06.2023, 11:22:10 xxx.xxx.221.85

Funguje to. Máme novostavbu, takže nízká vzdušná vlhkost. A bez přidávání vody se kuřata líhla bez problémů. V porovnání s líhnutím s vodou výrazně lépe. 

⋮
JardaPecival
JardaPecival 08.06.2023, 07:58:55 xxx.xxx.37.169

Můžu se teda zeptat, při jaký vlhkosti probíhá třeba u Vás inkubace? Typ líhně? Pojmem "výrazně lépe" máte namysli co? Míň neproklubanejch, dobu klubání, míň pozdějších úmrtí? Dík.

⋮
mira.t (neregistrovaný) 08.06.2023, 14:46:02 xxx.xxx.221.85

Vlhkost v místnosti cca 40%. Líheň BIOS MONO OB8-039. Rozdíl : klasické líhnutí s rošením dle návodu: z 34 oplozených vajec 18 kuřat. Zbytek se jen naklubal a uhynu, nebo vůbec nenaklubal. 14 z nich přežilo první týden. Líhnutí téměř 2 dny. Druhé líhnutí nasucho: 30 vajec z toho 24 kuřat. Kuřata výrazně životaschopnější, vylíhlá během 12 hodin. Přežila všechna. Na facebooku je skupina LIAHNEME NA SUCHO, kde je spousta uživatelů, kteří mají s líhnutím nasucho výborné zkušenosti. Pokud je možnost, doporučuji vyzkoušet. 

Míra

⋮
JardaPecival
JardaPecival 08.06.2023, 15:33:02 xxx.xxx.37.169

Hmm, zajímavý.. Z 34oplo 14životaschopnejch je fakt hrůzostrašný. Není problém v tom rošení? Já žiju v domnění, že se případně rosí až v dolíhni, v inkubaci max. leje voda dolu do toho oddílu? Ale jestli Vám to funguje tak proč ne. 

⋮
zvedavec
zvedavec 08.06.2023, 16:43:03 xxx.xxx.183.76

Aj ja som ako "zvedavec" členom skupiny "Liahneme nasucho". Zatiaľ ako pozorovateľ, ak neberieme do úvahy suché liahnutie pod kvočkou.

Väčšina členov si to pochvaľuje. Sú ale aj neúspešné prípady.

⋮
Murielka
Murielka 09.06.2023, 12:40:49 xxx.xxx.9.235

Dobrý den,

take lihnu na sucho. Prevazne teda krepelky, slepice se snazim pod kvocnami, protoze ty se o kurata postaraji. Ja to teda delam tak, ze 0-14 den bez vody a v lockdownu nalevam jednou vodu do zasobniku. Vetsinou kurata vylihnute behem 24 hodin ;)

⋮
Monika Szocsova (neregistrovaný) 29.01.2024, 01:31:24 xxx.xxx.237.216
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 03.06.2023, 09:00:52

Ja liahnem už iba na sucho, som administrátorom skupiny LIAHNEME NA SUCHO a veľmi ma teší narastajúci záujem o liahnutie bez vody. Všetkým želám úspešnú sezónu 2024 😊

Orpingtonky A Wyandotky

⋮
ančovička
ančovička 29.01.2024, 05:49:51 xxx.xxx.243.249
Odpověď na příspěvek uživatele Monika Szocsova z 29.01.2024, 01:31:24

…a v jaké lihni lihnete?..ono také bude rozdíl mezi líhní Bios a automatické s ventilací nebo bez,na vlhkosti prostředí..i ta slepice nesedi “na sucho”..je to živý organismus,tedy vypařuje z těla vlhkost..měřili jste vlhkost pod sedící slepicí?..😀

⋮
JardaPecival
JardaPecival 29.01.2024, 07:25:33 xxx.xxx.37.169

Podle mě je úplně jedno, v jaký líhni se líhne, nebo jestli se líhne na sucho nebo na mokro, důležitá je ztráta hmotnosti a správnej vývoj velikosti vzduchový bubliny a tomu ty podmínky přizpůsobit.. Příroda to má nějak zavedený a dycky se musí najít někdo, kdo si myslí, že to dokáže vymyslet líp..

⋮
zvedavec
zvedavec 29.01.2024, 09:12:36 xxx.xxx.122.215

No, príroda to má zavedené s kvočkou.  Ľudia vymysleli liahnutie aj bez nej. 

⋮
Bodlinka
Bodlinka 29.01.2024, 15:59:03 xxx.xxx.86.85

já si myslím, že to prostě záleží. na podmínkách v líhni, jak jinak. mám rcom automat. když jsem líhla u rodičů v kotelně, tak to přísávalo vodu jak divou, aby to udrželo těch 45° v předlíhni. 

no a když líhnu u sebe v koupelně, tak je to vlastně tak nasucho, že vím, že vodu vůbec nemusím dávat líhni k dispozici, že by si stejně nepřisávala.

ale uvnitř líhně je v obou případech stejná vlhkost😀

⋮
jo012810
jo012810 29.01.2024, 16:37:47 xxx.xxx.101.35
Bodlinka:

já si myslím, že to prostě záleží. na podmínkách v líhni, jak jinak. mám rcom automat. když jsem líhla u rodičů v kotelně, tak to přísávalo vodu jak divou, aby to udrželo těch 45° v předlíhni. 

no a když líhnu u sebe v koupelně, tak je to vlastně tak nasucho, že vím, že vodu vůbec nemusím dávat líhni k dispozici, že by si stejně nepřisávala.

ale uvnitř líhně je v obou případech stejná vlhkost😀

Přesně, jak popisuje Bodlinka. K líhnutí drůbeže je třeba vlhkosti a teploty u vajec dle připojené tabulky. Jde jen o technické řešení, jak toho dosáhnout. Takže líhnout tkzv. nasucho je (pro mne) dost nepřesné označení a může někoho pěkně zmást.

Obrázek
⋮
Brinsea (neregistrovaný) 30.01.2024, 07:50:22 xxx.xxx.4.51
Monika Szocsova:

Ja liahnem už iba na sucho, som administrátorom skupiny LIAHNEME NA SUCHO a veľmi ma teší narastajúci záujem o liahnutie bez vody. Všetkým želám úspešnú sezónu 2024 😊

Orpingtonky A Wyandotky

Nechápem, co je na líhnutí na sucho tak obdivuhodného, zázračného. Co to má za klady, přece není problém používat v líhni vodu?

⋮
list
list 30.01.2024, 08:11:47 xxx.xxx.170.185

Já dávám za pravduBodlince a jo012810. Jsou nějaké podmínky, které je potřeba splnit, aby se zárodek zdárně vylíhl a kuře se proklovalo z vejce. Pokud vzdušnou vlkhost nedodám vodou v líhni, musí být líheň umístěna v místě, kde ta vzdušná vlhkost odpovídá parametrům líhnutí. 

⋮
zvedavec
zvedavec 30.01.2024, 08:56:38 xxx.xxx.122.215

Aj ja dávam za pravdu Bodlinke a jo01012810 (v prípade, že liahnu jednou z možností, klasicky). Postup liahnutia nasucho hovorí o nižšej vlhkosti počas celej inkubácie 17-24% 

---

Postup je na FB uvedený takto:

Priatelia, snažila som sa tu zhrnúť v bodoch postup môjho liahnutia metódou suchej inkubácie: 

1/ Vajíčka som mala pred nakladaním 12 hodín umiestnené v inkubačnej miestnosti, aby sa aklimatizovali, (pri importovaných vajíčkach treba vajíčka nechať postáť až 24 hodín), 

2/ nakladala som ich do liahne HU100SK, nevyhrievala som ju vopred, prvé 3 dni vajíčka neotáčam, ani neotváram liaheň 

3/ nepridávala som vôbec žiadnu vodu, ani kvapku, 

4/ teplotu som nastavila na 37,8 stupňa na prvých 18 dní, 

5/ 1-krát som vajíčka presvecovala som na 6 deň, vyradila som neoplodnené, 

6/ vajíčka som otáčala ručne, ráno a večer o 180 stupňov, nie 360 (na to mi slúžia tie šípky na vajíčkach), 

7/ od 6-teho dňa som liaheň vetrala po 10 minút ráno a večer, vždy keď som otáčala🥚🥚🥚 

8/ od 14-teho do konca 18-teho dňa som vetrala tiež ráno a večer, ale už 15 minút, 

9/ 14-ty deň som ešte raz presvietila vajíčka a vyradila prípadné odumreté zárodky, 

10/ od 19-eho dňa som vajíčka už neotáčala a teplotu som znížila na 37,4 stupňa, 

11/ a samozrejme som nepridala žiadnu vodu, ani nerosila vajíčka, 

12/ liaheň od toho momentu neotvárať!!! 

13/ od vyliahnutia prvého kuriatka treba počkať minimálne 24 hodín, kým odoberiete kuriatka z liahne (ja nechávam aj dlhšie, kľudne aj 48 hodín), záleží od počtu vyliahnutých kuriatok a vlhkosti, ktorú si vytvoria kuriatka v liahni. 

Čo sa vlhkosti týka, tak tá sa držala počas celej inkubácie v rozpätí od 17 - 24%, po vyliahnutí prvého kuriatka stúpla a pri liahnutí ďalších stúpala až na hodnotu cca 80% aj viac (podľa počtu kuriatok), v druhej liahni, kde bolo menej vajíčok stúpla len na 65%. 

Prvé kuriatko „prieskumník“ sa vyliahne poväčšine samo, potom príde pauza, následne sa vyliahne nejakých 4-6 kuriatok, príde ďalšia, dlhšia pauza (kľudne aj niekoľko hodín), kedy začne vlhkosť vytvorená kuriatkami aj pozvoľne klesať tým ako sa sušia. V tejto fáze liahnutia väčšina spanikári v obave, že ďalšie kuriatka sa už nevyliahnu😉 Stres však nie je na mieste, lebo prichádza ďalšia fáza liahnutia (nazvala som ju „pop-corn“😃), kedy sa začnú liahnuť naraz ostatné kuriatka jedno po druhom😊 

Väčšina kuriatok sa vyliahla od prvého kuriatka do 8-10 hodín, ostatní až do 24 hodín. Všetky kuriatka sú vitálne, zdravé, nie sú polepené, žiadne krivé prsty ani nožičky od seba. Škrupiny ostávali na dve polovice ako sa z nich kuriatka vykopli. V liahni som nikdy nemala tak čisto, žiadny bordel, krv, zbytky žĺtka, len pár úlomkov škrupiniek. 

Ešte podotýkam, že kuriatkam zo škrupinky nepomáham, tie čo boli naďobané sa všetky vyliahli a sami 😊 

Pár vajíčok v liahni môže ostať nenaďobaných, ale tie sa vyliahnuť pravdepodobne z nejakého dôvodu ani nemali 😔 

Nikoho nechcem presviedčať, aby liahol touto metódou, je to len jedna z možností 😉 S výsledkami som nadmieru spokojná a ja určite budem aj naďalej liahnuť iba na sucho 👍 

Administrátor LIAHNEME NA SUCHO 🥚

zdroj: https://www.facebook.com/groups/910811766766197/permalink/944474663399907

⋮
zvedavec
zvedavec 30.01.2024, 09:03:27 xxx.xxx.122.215

Tiež som bola kritická voči novotám (hoci voči tejto metóde som bola otvorená a zvedavá), ale keď pozerám na množstvo spokojných používateľov tejto metódy, tak si myslím, že asi sa dá liahnuť aj takto.

Osobne som nevyskúšala, liahnem pod kvočkou. 

⋮
list
list 30.01.2024, 11:48:21 xxx.xxx.170.185

Nevím, nikdy jsem takové líhnutí nezkoušel, ale návod ve mě důveru tedy nebudí. 

Vložit vejce do nevyhřáté líhně nebude problém, ona se postupně vyhřeje a vejce se postupně ohřejí s ní a opět se začne vyvýjet zárodek. 

Nevím, kde autor vzal, že se vejce mají otáčet o 360 °, to by bylo kontraproduktivní, protože 360 °je kruh, takže bych vzal vejce, otočil ho dokola a vrátil zpět na místo. Vejce se otáčí i při skladování a následně v předlíhni po celou dobu o 180 ° 2x denně.  Vejce se naklápí, protože je to jejich přirozenost, kvočna vejce pod sebou přemísťuje a pokud se tento postup vynechá, může dojít k srůstům plodu a podskořápečných obalů, deformacím plodu a úhynu. 

Větrání v líhni je potřeba hlavně ke konci, kdy jsou už kuřata velká a mají vyšší spotřebu kyslíku, než na začátku líhnutí. Samozřejmně záleží na konstrukci líhně a každý výrobce popisuje, kdy a jak správně líheň vyvětrat. 

A vzdušná vlhkost 17- 24% ? To se mi zdá hodně nízko. Vejce není neprodyšná konzerva, naopak. V nízké vlkosti se voda z vejce odpařuje a pak tedy musí kuřeti scházet. Nehledě na to, že vyšší vlhkost na konci líhnutí napomáhá kuřatům proklovat se z vejce ven. 

V dalším popisu, zvláště průběh vlastního líhnutí neplyne žádná výhoda nedodržení postupu odzkoušeného chovatelskou zkušeností. Naopak na mě popis nepůsobí důvěryhodně, jak pro nepřesnost informací, tak i pro absenci jakékoliv typu, ale, pozor, nebo nepovedlo se …

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.