Aktuálně: 2 702 inzerátů263 125 diskuzních příspěvků19 187 uživatelů

O všem a o ničem :)

Buggyra
Buggyra 14.05.2025, 10:01:52 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lenacia z 14.05.2025, 08:07:18

Dík, no u nás všichni koně (i bílé nohy) jinak v cajku, je teda fakt, že měl víc odrbané ty přední a zadní měl jen tak zubatý okraj, čiže standard. Tak snad je to jen nějaká počáteční fáze a když mu to budu držet kulaté, ty okraje, tak bude dobrej. Mně by ani nevadilo, že to má olámané (já na výstavy nemusím…), ale spíš že to bylo olámané nějak jako víc a výš, než bych považovala za normál. Budu to pozorovat, nějaké jedy na to můžu napatlat vždycky… Taky nechodí od pořízení po tvrdém (krom zpevněného u krmiště), teď začne chodit na procházky. Tak se ty nohy snad aktivují (nebo rozbombardují ještě víc, vždy jsem ráda, když je víc možností 😀)

Buggyra
Buggyra 14.05.2025, 10:05:37 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lenacia z 14.05.2025, 08:18:45

no to je mrňátko, snad ho nikdo nesní, když vybíhá za každým šustnutím…

Takhle u cizích je to roztomilé, ale jak vidím takovou nohatou příšeru u sebe ve výběhu, tak bych po něm tu flintu hodila nahned 😀

Rozmístila jsem po výběhu překrásné kytičky, mám z nich velikou radost, tak teď už má srnka prostřeno, nezbývá než vyčkat, které jí budou chutnat nejvíc…. 😏 Musím nafotit, než začne koštovat.

Verun
Verun 14.05.2025, 22:18:12 xxx.xxx.220.9
Buggyra:

Včera jsem strouhla černému jen tak okraje kopyt, tvar kopyt už mě tolik netrápí (vypadalo to u jednoho na náběh na špalek, ale hezky to kovář srovnal do tvaru), ale měsíc po strouhání aby měl takhle olámanou stěnu… Jako jo, kovář toho moc nestihl, protože černý sebou házel, tak jsme udělali ta kopyta spíš tak jako cvičně a rychle mu to nechal být, takže možná toho moc nevzal, ale stejnak, klíčí ve mně podezření, jestli náhodou nebude mít černej tu rohovinu nějakou slabší, taky když má ty hnáty všechny bílé (jojo, moooc jsem chtěla koně s bílejma hnátama…). No, má to zarovnané, olámaná rohovina je očištěná, co bude dál, se uvidí, udělala jsem slavný “mustang roll”, tak snad to chvíli vydrží, aspoň do výstavy by teda mohlo, ehm.

Při tom, jak byl černej nepříčetnej při úpravě kovářem jsem zůstala docela koukat, že včera celkem na pohodu (je fakt, že při čištění kopyt předtím jsem ho musela trochu srovnat…) - nehodlala jsem si vyhodit plotýnku, takže jsem rovnou dávala na stoličku, a vypadalo to, že to snad od chovatelky dokonce zná (žeby žeby? Kromě ohlávky a vodítka, že by znal i něco dalšího?!). Dali jsme na stoličku i zadní, stál jak beran, to jsem nečekala. Tak mám super radost, že je s tímhle v pohodě, protože když jde na stoličku, je půlka vyhraná 🙂

světlá rohovina není slabší …už jsme to tu někde rozebíraly.

Rohovina korunky má vnější  a střední vrstvu pigmentovanou(u bílých kopyt ne) a vnitřní vrstva je bílá i u tmavých kopyt(jsou i celopigmentované), myslím, že když se podíváte zespoda, budete si myslet že je to bílá čára(je to bílé) ale to je ta vnitřní světlá rohovina a až za ní je opravdu bílá čára(která je spíš žlutá) -lamelární spojení ,je to spíš podle mě taková  rýha.  U bílých kopyt si musíte dát pozor, odkud budete mustangrol dělat.

Jestli se rohovina olámala, tak se suknila-byla přerostlá, může být i způsobeno falešným chodidlem(nad “živým”  chodidlem(ne že by to bylo jako maso, je plně funkční)  je staré chodidlo-zadržená rohovina, která zkresluje délku stěny, ku chodidlu…proč nemáte fotku? 😉

Buggyra
Buggyra 15.05.2025, 06:59:37 xxx.xxx.198.226

Kdo by to fotil, je to okudlaný, že bych se propadla hanbou. Budu ráda, když si toho posuzovatelé moc nebudou všímat (Kolesa jsou na trávě, chválabohu).

Světlá rohovina je slabší, protože jsem si to vsugerovala, tak to tak je 😂 Ale hele, B k nám taky přišel a na kopyto ses blbě kouknul a půlka upadla… A jak se mu rohovina vytrénovala za dva tři roky 🙂 Třeba to u černého bude zrovna tak.

Proč u bílého kopyta mám dávat na mustang roll nějaký zvláštní pozor, když je bílé stejné jako černé? Asi kvůli té viditelnosti lamelárního spojení? Na to nám na kurzu ukazovali dobrý trik 🙂 Dá se to poznat podle toho, jak se chová rohovina.

No jasně, že okraj kopyt byl přerostlý a špatně ošetřený (kovář to jen tak pošmrncal a hlavně mi ukazoval, na co mám dávat pozor a jak to mám upravovat já), jak říkám, nepřekvapilo mě, že se to olámalo, ale jakým způsobem. Vylámaly se na mě moc velké kusy a nezůstaly jakoby “viset” na té nejsvrchnější nejpevnější “glazuře” kopyta, jak to tak bývá, ale byly prostě utržené, pryč, v kopytním okraji vylámané takové zuby směrem do kopyta, nebylo to klasicky “oloupané”. Prostě se to jen vymyká mým zkušenostem. To neznamená, že nemůžu nabýt nových 😉 Třeba je to v cajku a takhle divně se to láme kvůli tomu, jak má ta kopyta strmá… Jen mě to překvapilo, nedělám kolem toho vědu. Kovář říkal, že má tvar kopyt dobrý, tak i když je to stejný kovář, který nezachytil odrosty po schvácení, říkám si, že něco sakra vědět o koních musí, nakonec je to zároveň i veterinář, tak snad…

Horsana
Horsana 15.05.2025, 09:09:25 xxx.xxx.16.191

Garon ma na bielej nohe nejaky fotodermatitidny bazmek. Po korekture skoro nechodi, dost sa preuhloval, kovac ma varoval, no, snad to postupne odoznie. Mal dvojitu stenu, vsetko to slo prec. 

Ani som nedoniesla Líšku vcera, aby mal klud. 

Dnes je pod mrakom, tak idem prerabat vybeh, kiez by take pocasie vydrzalo.

V lete asi zemrem od horucavy 😢

Verun
Verun 15.05.2025, 10:04:00 xxx.xxx.220.9

moje kobyla má všechny 4 bílé a černá kopyta….s bazmekama ze sluníčka jsme se potýkali i skoro rok v kuse, musela jsem i ATB i.m. a masti(Belogent-mast i krém, Tetra-delta, Pederipra )už jsem měla i podezření na poškození jater (jetel zvrhlý)…asi nejvíc se  mi osvědčilo preventivně mazat zinkovkou(nechávám si dělat 40% v lékárně) do ohbí spěnek, ne ve vrstvě, ale rozmazat na jemný film a zakrýt nohy před sluníčkem. 

dvojitá stěna? nemoc bílé čáry? nadbytek cukrů- pastva, žádná práce…takové skryté přichvácení. hladomorna, náhubek….mě kobyla taky tloustne ze vzduchu, ale o to víc se jí věnuju, aby mohla svobodně papat. 

Skeeve
Skeeve 15.05.2025, 10:53:34 xxx:xxx.36f6:680d
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 15.05.2025, 10:04:00

Jetel může ublížit játrům? A má to případně na svědomí jen zvrhlý? Díky 

Horsana
Horsana 17.05.2025, 10:34:44 xxx.xxx.17.252
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 15.05.2025, 10:04:00

Dvojitu stenu mal po erupcii abscesu. Udajne.

A chodi tak, ze nechodi, akurat sa vie odbelhat sa napit. Je uplne v hajzli a ja tiez, ze co som to vykonala, naco som preboha toto dopustila. Lenze typek si poradil aj s kopytami, ktore boli sto krat horsie. Tak neviem.

Takze berie lieky, doplnky, chodim kosit travu, na spodok lezoviska dostali gumy, steliem, krmim. Vyrazne schudol. 

No, hadam to nejako zvladneme, teraz poprsalo, je trochu maksie. Ale je to na prd, no.

Gustav trtka ponicku, vcera moj drahy hucul obskocil dost drahu paintku, po uteku.

Vsetci trtkaju, iba Garon nechodi 😢

Horsana
Horsana 18.05.2025, 19:59:15 xxx.xxx.234.60

Dnes ma velmi sikovne nakopol welsh, tak uz sa belhame dvaja.

Gustav by chcel vodicak asi 😀

Obrázek
Horsana
Horsana 18.05.2025, 20:03:04 xxx.xxx.234.60

Zeny drahe, uz sa to tu riesilo, ale asi budem potrebovat boty pre Garonika.

Ake, odkial, za kolko, no najma, aby boli blbuvzdorne. A este nejake mud boots, ale v letnej verzii, alebo fly boots, take cosi.

Vdaka 🥰

Buggyra
Buggyra 19.05.2025, 06:52:29 xxx.xxx.198.226

Já bych jako poradce na boty doporučila paní Alenu Vostatkovou - facebook Boty pro koně. Nevím, zda jezdí i na SK (myslím, že jezdí..), ale každopádně je připravena radou po fejsbůku i po telefonu a má za sebou tolik nazutých koní, že věřím, že dovede poradit do Vašich podmínek i na dálku.

Osobně typ bot neporadím, mám zkušenost jen s těmi úplně nejlacinějšími marketovkami, jen na vyjížďky… 

Buggyra
Buggyra 19.05.2025, 07:08:06 xxx.xxx.198.226

Včera Kolesa se čtyřmi koňmi, no hezky se nám to rozjíždí.

Shetlandi šli s dětmi každý jednu soutěž v trailu na ruce a jednu soutěž zápřahovou, nevím, jaké měli výsledky, jen jeden zápřah - výstavní třída Driving, výsledek šestá ze šesti, nicméně mašličku za účast dostala, na to, že se na soutěž připravovala asi dva týdny, není špatné (cíl účasti byl odjet a nebýt vyloučen) 🙂

WPb šli se mnou výstavy a černý trail. V trailu jsme byli pryč, byl velmi šikovný a moc se snažil, ale projít bránu s fáborky, když foukal vítr, to bylo nad jeho schopnosti. Také se mi nepovedlo ho obejít dokola, to jsme vůbec netrénovali, takže tam jsem selhala v přípravě. Musím se polepšit. Ale myslím, že tam i s trénikem bychom měli potíže. No, vím, na čem makat do Semic 🙂 Ve výstavách bylo překvapení, zrzavý paskřivec byl oceněn druhým místem ve své kategorii ročních a dvouletých. Když jsem srovnala s ročními konkurenty, musím  zodpovědně prohlásit, že investice do Pavo Podo Grow se vyplatila, konkurence byla nepřelínalá a kostrbatá. Zrzek je už pěkně kulatý, řekla bych až dost, prdýlka se mu začíná loupat, to zase nepotřebujeme… No a původní plán byl, že si ho bude předvádět mamka, tak to selhalo, protože při prvním vyvedení od auta směrem ke kolbišti šel víc po dvou než po čtyřech a u výstav ještě začal hřebčit, takže jsem musela já, a bylo to spíš pouštění draků než předvedení vychovaného koníka na výstavě, no pan posuzovatel byl víc než shovívavý…

Černej se naproti tomu choval velmi ctnostně, no taky na udidle, zatímco mladej vesele jen na ohlávce, že. Černej taky skoro měsíc po kastraci, tak snad už probíhají nějaké změny, protože moc nehřebčil a zajímala ho dost taky tráva. Ale on byl hodnej i jako hřebec, takže těžko říct. Černej byl ve své kategorii s dvěma konkurenty a byl ohodnocen jako třetí nejlepší 🙂 Nevyhovuje typem, je lymfatičtější, než by se čekalo u WPb, no jestli to nebude tím, že je to ze ¾ cob… Ale divákům se líbil rozhodně ze všech tří nejvíc! 🙂 A byli jsme pochváleni za spolupráci v trailu, přestože jsme tam výkonnostně předvedli zoufalství, tak prý že koník je velmi vnímavý a snaží se vyhovět a prý že mu to moc nekazím 😍

Opět nepěkný zážitek, kdy hřebec vyčutnul po pěšákovi a kopyta letěla dvacet čísel od pěšákovy hlavy. Teda ne náš hřebec. Ale totéž jsem zažila na minulé akci, což byly sranda závody za barákem v horní dolní, a u hřebce (to byl poušťák) mě to dost překvapilo. To bylo pro změnu terčem dítě na poníkovi, opět dvacet čísel od hlavy, a ten hřebec chladnokrevník, takže žádná helma by rozdíl neudělala.. To pak teda tuhne v žilách krev. To jsem pak na výstavě všechny koně obcházela příkopama…

Nějakou fotku hodím, až pan báječný fotograf Král bude mít vyvěšeno 🙂

No na cestě zpět se ukázalo, že dodávka nedobíjí, takže mamka s shetlandy domů dojela bez světel, ukazatelů, stěračů… ale dojela (hrdinka). Ze závodů prý startovali kabely… no my snad z problémů s tím autem nevyjdem… Já jsem jela se soupravou a vezla hříbata, ti jeli zase jak profíci, ve vleku pospávali a zobali seno, jsou to zlatíčka.

Horsana
Horsana 19.05.2025, 07:17:12 xxx.xxx.17.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 19.05.2025, 07:08:06

No vy sa teda nenudite, heh.

WPB, ktory ma vcera skoro zabil je nadherny…akurat nikto necakal, ze po zabodnuti ihly do krku bude bojovat o holy zivot, z Madarska jej prisli vysledky anemie, pevne verim, ze odobrali ineho kona, nez tu cuzu. Trafit ma trosinku vyssie, tak mi srubuju clenok.

Nuz, clovek si stale musi davat pozor.

efe
efe 19.05.2025, 08:04:07 xxx.xxx.199.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 18.05.2025, 20:03:04

Pokud jsi schopná dostat na SK paní Vostatkovou, tak taky vřele doporučuju. S typem bot neporadím, my máme Renegade, sice nebyly tenkrát levný, ale jsou evidentně nesmrtelný. A kamaše proti mouchám/sluníčku jsem kdysi brala v Equiworldu.

bassrock
bassrock 19.05.2025, 09:01:54 xxx.xxx.251.2

Alenu Vostatkovou také můžu doporučit.

Jen k těm Renegade - Madam už zvládla prošoupat dvoje ve špici, milostivá si brousí špice, byť svědomitě zkracované služkou, pravidelně má přední kopýtka do “čtverečku” .

Takže boty nesmrtelné nejsou 😄 

Naštěstí po změně kopytářky jezdíme už bez bot, tak si ty třetí šetřím na delší štreky. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 19.05.2025, 09:31:49 xxx.xxx.27.179

A to já zas paní Vostatkovou doporučit nemůžu, v minulosti mi strouhala a byl to bizár (ze stáje jsme od ní postupně odešli všichni) a taky jsme zažila pár koní, kde se pasovalo a taky nic moc.

Teď začala jezdit s botama i Romana Dlouhá (na FB jako Pasování bot pro koně) a nejen že mi strouhala daleko lépe, ale konzultuje i na dálku. Zkuste poptat i jí 🙂 problematiku řeší komplexně, zajímá jí i management koně, co žere atd. atd. a strouhat jak píšu umí taky, čili oko má dobré též.

Saga
Saga 19.05.2025, 11:24:32 xxx.xxx.167.183

Ahoj holky, jdu se přidat do klubu frustrace, protože a poněvadž internet snese všechno, a já už svojí absolutní demotivaci potřebuji někam vypustit, tak budu takhle ošklivá a vypustím jí na vás, tak snad to přežijete.

A přitom to jaro celkem normálně začínalo, no heh…To, že s malou Dámou se už cca rok všechno sype, už jsem si tak nějak zvykla, moje peněženka vytrvale pláče, veti si tu podávají dveře i ruce, ale vždy když se zahledím do jejích malých korálkově tmavých očí, řeknu si že jí musím pomoci, i když už jsem v tom teďka za tolik, že bych tu měla minimálně dalšího zdravého tinkera🙄. Jedeme po ose, která započala loni touhle dobou - špatný zub, pod ním píštěl plná hnisu, zablokovaná čelist a vlastně zablokovaná půlka minihorse. Tže klinika, extrakce zubu, návrat domů, kolika jako prase, ale dala to, pak ucpaný jícen, blokace krku a všeho co je na hlavě. A protože se nudíme, na pleci nám vyrostl sarkoid jako třešeň. Tže povolána fyzio, která vyřešila fááákt hodně a odblokovala toho nebohýho tvorečka. Léčba sarkoidu Stelfontou, neúspěšná, zítra mělo být opáčko a mělo být napíchnuto znovu. Kdyby…Kdyby se naše mini po velmi, cca 1,5 měsíc trvajícím, postupném navykání na trávu, neschvátila na obě přední. Jakože cože? Už 20 let mám protischvacovací režim dovedený do absolutní špičky. No tak asi ne! První poník se mi kdysi v dřevních dobách schvátil a dva roky trvalo jeho utrpení než odešel navždy, proto jsem se tenkrát zařekla, že tohle už nikdy! Nikdy! A celý svůj chovatelský život dělám všechno proto, aby se to neopakovalo. No tak nic. Zase špatně. Akorát, že už nevím co, veti mi tu ani neměli co poradit, protože není co radit. Tže jsem se vyprdla na postupné navykání na trávu a stáhla malou jen na zimní výběh a seno. A schvátila se i velká koby, za dva dny, kdy byla na ehm “pastvě”? dvě hodiny. No tak jo. Tže jsou obě na zimním výběhu, který má cca 2000m2, možná ani ne, na seně a obě dostali bombu do jater fenylbutazonem (Chanazone). U velké jsem nahmatala tep na prstní tepně jenom jeden den, ihned po podání Chanazone druhý den už bez tepu, jenže u ní jsem si toho všimla hned, tak jsem hned konala, tak jsem snad aspoň trochu zachránila situaci. U malé jsem si toho všimla pozdě, chodila totiž normálně, i běhala, jen méně ochotně a funěla, tak jsem si myslela, že má nějakou alergii, když teď všechno kvete. To že funěla od bolesti mi řekla až vet při návštěvě. Mě to nedošlo. Co je mi divný, že jí vůbec nehřejí, ani nehřály kopyta, puls je zcela nehmatný, nenašla ani vet! Proto mě to nenapadlo, vím co mám hledat, a tady jsem nic nenašla a léčbu zahájila pozdě. Njn. Kováři tu byli a sebrali jí toho tolik, že jí asi přeúhlili, tže dva dny šlapala zelí a byla ráda, že dejchá. Teď po měkkém chodí jakž takž, po tvrdém je to au.

Na velké jsem začla na jaře s velkou slávou jezdit a tak se nám dařilo, asi proto, abychom teď zase s velkou slávou přestaly🙄.

Jo fakt se bavím, že já si raději nekoupila BMW. A akvárium. S rybičkama…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.