Aktuálně: 2 701 inzerátů262 864 diskuzních příspěvků19 180 uživatelů

O všem a o ničem :)

efe
efe 28.05.2025, 15:41:56 xxx.xxx.64.15

Mně ta zlomenina neotýká, ale je to zlomenina kloubu, který už předtím měl omezenou hybnost.

kometa
kometa správce
28.05.2025, 16:24:00 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 28.05.2025, 14:57:15

že je prudný, nevidí, neb s ním nijak nepracuje…

V extrémních případech se u nuceně nastátých a tudíž prudných koní dávají sedativa.

Saga
Saga 28.05.2025, 21:08:19 xxx.xxx.245.41

Posílám dnešní foto holek, dneska teda prudily obzvlášť a jely jak eta lux na maximální výkon, myslím si, že tlusté nejsou, ale prudné teda jo. Malá se hodně snažila běhat, ale nožičky jí ještě nefungovaly, tak toho pak nechala.  Velká je hrozně rozkydlá, chtělo by to svaly…😏 Proč nemůže mít normální koňák dva roky prázdnin, aby všechno stihnul? Fakt bych to ocenila😀!

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Verun
Verun 28.05.2025, 21:23:33 xxx.xxx.220.9
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 28.05.2025, 21:08:19

Tlustý jsou a jestli byly přichvácený, ani hlt trávy…pokud nezměníte menežment tak ani za rok, práce … chceš se nažrat, tak mě budeš vozit, tak to praktikuju a je mi jedno jestli jí to na jízdárně(hale, kruhovce)  baví(je to hodina z jejího bezstarostnýho života)  nebo v terénu…

Dost mě mojí kobyly blaho vyčerpává, ale koukat se jak se pase je k nezaplacení. 

Arbora
Arbora 29.05.2025, 09:21:48 xxx:xxx.ee06:d091

Zrovna teda tráva z obrázku je no-go pre schvátené kone, nízka, u nás ešte v pondelok-utorok v noci mrzlo, tá bude plná cukru. Ak by som veľmi veľmi chcela koňom spraviť radosť, vezmem kosu a párkrát hrabnem niekam, kde je fakt tráva po pás. 
Ale lepšie by im bolo iba na sene, ešte lepšie na prepláchnutom. Výživová kondícia je blahobytná, čo si budeme…Chcelo by to s dievčatami nejakú pracovnú aktivitu, nech majú kalorický výdaj, aby ste sa nemuseli toľko stresovať pasením. Aj chodenie na ruke je aktivita, už bude celkom fajn počasie, ak máte nejaký vodný zdroj v okolí, už len šlapanie v hlbšej vode je náročné a zároveň nepotrebujete na to veľa času. 

Buggyra
Buggyra 29.05.2025, 09:46:39 xxx.xxx.198.226

myslím si, že tlusté nejsou

Já vím, že jsem neprofesionálně deformovaná těma poníkama, ale já vidím teda tlustého koně: strakatá hřeben na krku a ta masa na zadku na bílé části stehna mi taky nepřijde zrovna košér… a minísková je jeden válec. Na minikoně má teda taky hřeben jak hřebec. A ten pohled na ten ocas utopený mezi půlkama, ten taky důvěrně znám. Omlouvám se, vím, jak se tohle těžko čte. Je ještě prááce před námi oběma 🙂 To dáme 💪 Já si jen gratuluji, že mám valachy, ti prudní nejsou… Ale kámoška má taky kobyly, hucula přijímá těžký osud hubnoucího koně tak nějak stoicky, ale bílá poloarabka, ta je teda ztělesněním ďábla, když je hladná… A to teda nikomu nezávidím. Já jsem asi na ty koně taky přísnější, pokud jste jako ta moje kámoška, tak ta pořád “vždyť má hladík, tak má právo být načuřená” - no to mít to tam pod palcem já, tak by si kobyla dala velký pozor, abych nepoznala, že je zpruzelá 😂

Verun mi mluví z duše. 

Taky jsem se zařekla, že poníci tak max napást na vyjížďce vždy na konci louky. A byla jsem se známou a jejíma koňma na okruhu, a já jsem byla s poníkem ten, kdo pobízel ostatní, abychom dopásli, a pokračovali ve vyjížďce (paseme na konci každé louky z bezp. důvodů), a to ten můj pochvácený poník chodil z přítomných koní nejlíp…

Tlusťoch dostal na posledních závodech pěkně do těla (sranda závody za barákem), střídaly se na něm dvě holčičky a odchodil s každou 4 starty, a stáli jsme pěkně na vyhlodaném plácku, kde poníci olizovali zelenou hlínu. Byl to testing, zda zvládne zátěž i ze sedla, protože v zápřahu se tváří úplně vesele. A zvládnul, předevčírem jsem vysekávala sladký lupen a pryskyřník, aby se nerozmnožily, nově opraveným traktůrkem (to je bájo, sedět si na mašince a ono to jede a seká samo, jen kroutím volantem!), a tlusťoch lítal kolem mě po výběhu jak šus, házel zadkem a vůbec se tvářil velmi zdravě a pohyblivě!

O víkendu vozíme na dětském dni, tak si zase poníci zamakají. Na další víkend asi vymyslím nějaký “dáme si do těla” pořádný výlet, no a pak zase závody britských plemen, dá-li automobilový bůh (dodávka je zase v servisu…), tak zase se 4 kousky…

Nějaké fotos z víkendových srandiček.
Popisky: naše nejpokročilejší už může bez omezení na bývalém steeplerovi (s brzdou v hubě…) // oba SHP, vpředu ten “hubenější” // hubenější v akci, holka nám bohužel z poníků v podstatě vyrostla… úkol “přenes medvěda” // úkol “objeď balík v potoce” // hubenější v pohybu // tlusťoch v pohybu

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Saga
Saga 29.05.2025, 10:27:54 xxx.xxx.167.183

Heh, teda nenapadlo by mě, že mám dát k fotos nějaký bližší popis situace, já to brala jen jako fotku, nic víc. Toto není můj výběh, ani náš pozemek, ani sem nechodíme cíleně něco vypásat! Potřebovala jsem koně jenom někde odfotit a v půlce procesu mi ještě odešel druhý držič. Chtěla jsem jen, aby na foto nebyly rušivé elementy v pozadí - náš dům, sousedův dům, zaparkovaná auta, stroje, pásky od výběhu nebo povalující se vybavení stáje, nebo soused😄. To je celý. Kdybych chtěla supr čupr foto na rovném asfaltu, musela bych mít pomocníka, a to nemám. To, že se na všechno zelený vrhly, se logicky dalo čekat, když je třetí týden držím u huby, po pořízení fotografií jsme opustily prostor. Už chápu jak fungují paparazzi fotky, vyfotí vás, jak jíte nudlovou polívku, ale v Blesku si pak přečtete, že jste šňupali koks, a vám přitom jen zrovna upadla lžíce, tak jste se pro ní ohnuli😄!

Že je velká rozkydlá, to vím a taky jsem to napsala. Proto jsem foto zveřejnila, přijímám všechny reakce, i negativní. Jinak bych to sem přece nedala. U malé mě názory překvapily, protože když tu byla vet 2.5., malá byla ještě větší válec a jo, měla ještě hodně zimní srsti, mohlo to zkreslovat, ale vet byla s její kondicí spoko! A já taky. Sama mi říkala, ať se víc zaměřím na tu velkou, že ta to potřebuje daleko víc. Od té doby ještě malá splaskla. Upřímně, nedávám koňoaktivity 6x týdně. Do těch aktivit nepočítám každodenní péči o koně, stáje a výběh a srandaakce jako letní sušení sena, třeba. Tohle všechno nějaký čas zabere, každý den. Na mě je to prostě moc, přiznávám, holt jsem jenom pomalu stárnoucí ženská a ne vrcholový sportovec. Fakt jsem se snažila chodit 3x týdně s malou běhat, aby měla aktivitu, s velkou taky 3x týdně, pod sedlo, lonž, chození brutál krpál do kopce vedle ní (ať máme kondici obě, že), výsledek byl ten, že kobylky byly tlustý pořád stejně, jen se jim zlepšila kondice, a mě málem vodvezli, protože to fyzicky už nešlo zvládat a hlavně skloubit s veškerými ostatními povinnostmi, které mám zejména v zaměstnání a i doma pochopitelně. Pak se to smrsklo jenom na “musim, aby byly hubený” a do práce jsem sotva dolezla, s pracovním výkonem, co nestál za nic, a o tom, jak to vypadalo doma, nechám bez komentáře…

kometa
kometa správce
29.05.2025, 11:07:21 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 29.05.2025, 10:27:54

Já teda taky vidím tlustou i tu ponici. Vaše vet má očividně jiné oko.

Saga
Saga 29.05.2025, 11:28:12 xxx.xxx.167.183

Kometa - nevím, asi jo. Na oční pošlu i kováře (zrovna ten nemaže med kolem huby), ten se také vyjádřil k rozkydlosti velké, s malou byl v poho. Tisíc lidí, tisíc názorů…

Arbora
Arbora 29.05.2025, 13:05:44 xxx:xxx.ee06:d091

Tak my zase nevidíme fotky pred, možno to hodnotia v porovnaní s predošlým stavom. 

Záprah ste trebárs nezvažovali? Veľkú do nejakej sulky a malá na šnúre s vami. Odťapajú si svoje, nemusia ani 6x do týždňa. Alebo rovno bežecký pás, bez úsilia si svoje odšportujú. Akurát to už chce nejaký cash. 🙃

Varaxi
Varaxi 29.05.2025, 13:08:01 xxx.xxx.129.250

A ta malá, ta je pony, nebo minihorse? Na poníka ještě ok, ale na minihorse se mi taky zdá poněkud při těle.

Horsana
Horsana 29.05.2025, 13:08:40 xxx.xxx.234.24

Saga- mala tucna je, to ako fakt, cobka v pohode, ale schudnut by mohla, te to cob, to nebude nikdy vyzla. Ale mala vyzera ako parecek 😂

Moje uboziatka po vylete na hlavnu cestu mozu o trave snivat, max maju prihradenych par sto m2 biedneho porastu. Pasku som masla neposkodenu, proste sli, lebo mohli a zial Neha v stave ponik ON isla…samozrejme od toho vyletu sa ledva plazia a nech trpia, dobre im tak.

Aj moje kone su tucne, co uz, aspon musia chodit do kopca. Teraz snad nieco v noci spalili, pri tej zime.

Skusim ich dnes odfotit.

Capo katastrofa, podminovane cele chodidlo. Chjo.

Buggyra
Buggyra 29.05.2025, 13:12:10 xxx.xxx.198.226

Hele dokud budou zdravé, tak ať třeba puknou 😀 Však Horsana měla taky koně jako koule, někde vyvržené na nějaké té nekonečné horské pastvině po celý rok (fotky s autem u el. pásky) a koním nic nebylo - až letos to Garona doběhlo. A jak tak vidíme, nejen jeho.. nějak se to letos nakupilo, i lidi jsou letos na jaře nějací přejetí, co tak pozoruju… Jestli ty změny počasí? Hm. My jsme měli taky poně jako sudy a leta letoucí nic zajímavého, jen moje stálé skučení, že je to špatně, že se o ně bojím (hlavně o tlusťocha…), no ono se to vždycky na podzim nějak trochu jako srovnalo, na jaře, když začala vyčuhovat tráva, tak to tradičně koně vždy shodili nejvíc, protože místo žraní sena honili špičky vodnaté trávy na hlíně, ale jinak jsem s těmihle dvěma pauzami v roce v podstatě pořád byla poslední roky v panice, že se tlusťoch schvátí… mno.

Jedna z místních fyzio a ostatně i paní Vostatková tenkrát, říkaly: udělejte koním trek kolem pastviny, ať vychodí cestičku a vyhlodávají to nic pod páskou, seno jim dejte na konec toho treku, a ať chodí chodí chodí… Třeba by se nějaké takové nucené pohybování dalo udělat i u vás, právěže kolem té pastviny. Až bude tráva v podobě slámy nastojato a kobyly budou ještě hubenější (vždyť jste sotva začali!), tak můžete trek prodlužovat vždy o metr dva dopředu, prostě o to, co za den bezpečně vypasou, a dělat v pastvině bludiště směrem do středu, aby musely sem-tam, sem-tam (tráva-voda, tráva-stín, tráva-seno).

A to máčené seno, to doporučuji, budete čučákovat, jak je ta voda sladká z toho… já nevěřila vlastním smyslům, do toho dáte po třech máčeních ruku a lepí se vám jak natřená medem… ale jo, uznávám, letos máme moooc pěkné seníčko 🙂

Co se koňoaktivit týče, proč už dáávno nejezdíte na velké s malou na vodítku s sebou? Poníky mám takhle naučené, když nebyly děti… No bylo  s tím trochu práce a přesvědčování, ale naučili se. Stálo by za to, nemuset s každou zvlášť…hm? Jinak můžou makat i “na jízdárně”, zvedat nožičky nad kavaletama, vystupovat na stupínky, ohýbat se, cvičit triky, agility, práce ve volnosti 🙂 Já na to už teď taky nemám čas, ale když ještě nechodily děti, tak jsem s poníky skákala ve volnosti kavalety, oni byli po dni na pastvině nažraní a znudění a jak mě viděli jít do výběhu, už se mrcasili ke mně, co bude dneska za zábavu - já v kapse pamlsky, tak jsem byla zajímavá, a poníci mrskali nožičkama 😀

Co se očních vad lidí ohledně tlustosti koní týče, zpravidla u malých koní jsou lidi tak nějak “tolerantnější”, protože potkejte netlustého poníka… lidi mají prostě nějaké zkreslení v tom vnímání špeků u poníků… Já jsem zvyklá koukat na toho plnokrevníka a počítat žebra, a dokud na koni žebra nenahmatám ani silou, považuju takového koně za tlustého 😂 A na těch našich poníkách furt vidím, že jednomu by slušelo 20-30 kg dolů a druhému 30-50 kg dolů, minimálně (nemám odhad). Musím je vzít na váhu…

Jinak protože si od toho hubnutí těch našich špeků taky moc neslibuju, říkám si aspoň: svalnaté tělo s rychlým metabolismem toho zvládne ustát víc, než zatučnělé tělo se zpohodlnělým metabolismem… Tak snad i nějaké ty změny v krmení (svaly něco spálí…) nebo prostředí (svaly lépe zahřejí…)… 

Buggyra
Buggyra 29.05.2025, 13:24:58 xxx.xxx.198.226

Ten trek se dá i pořídit hned, když tu cestičku vezmete rotavátorem (zryjete)… nebude tam růst chvíli nic. No a pak se na ten trek dají vybudovat schody, přes které se musí nahoru a dolů, překračovací překážky, kličkovací překážky, to bude pracovat samo 😀 Se mi to vykládá, co, s poníkama zavřenýma v mrňavý kruhovce…

Saga
Saga 29.05.2025, 14:04:09 xxx.xxx.167.183

Já myslím holky, že jste na to asi káply! Malou jsme přivezli jako sedmiletou, čili už jako dospělou. Teď jsem zrovna koukala na úplně první fotku, kde malou mám, je to duben 2022, čili pár dní, co byla u nás, a je to kombinace sudu a válce. Není to páreček, spíš klobáska😄, šťavnatá hmmm😄. Nám prostě takhle připadala normální, protože jak píše Buggyra ta optika na tyhle prcky je asi fakt jiná. Vlastně pár dnů po příjezdu jsem tu tenkrát měla jak vetku, tak kováře a pro ně to byl prostě automaticky soudek. Asi proto je pro nás všechny teď šlank, i když vlastně není, protože pro nás je nejhubenější, co jí známe. Tím nemyslím jen nás doma, ale i tyhle externisty😄. 

Kdežto velkou jsme přivezli jako “malou” dvouletou a něco, tže samá ruka, samá noha, Teď jí bude šest a teprve se dopekla. Proto to tady asi vidíme jinak. Zatímco malá se v našich očích zmenšuje, ta velká se zvětšuje😀. Koukala jsem i na fotky z místa, odkud jsem velkou přivezla, ti jejich cobové vypadají stejně, jen ne rozkydle, ale nasvaleně, protože pravidelně pracují pod klienty. Vydělávají si na sebe. Kdežto já vydělávám na ně. Diametrálně odlišná situace.

Pro Varaxi - je to minihorse, jen minihorse, ne americký. Když jsem byla loni na kukačce na závodech vypsaných právě pro mini, tak jsem sama koukala, jaký je mezi nimi velký rozdíl, ti obyčejní mini byly oproti amíkům mnohem více soudkoidní.

Buggyro, jste mi nasadila brouka s tím trekem! My nesmíme už ve výběhu budovat nic trvalého charakteru, jinak budeme odejiti, nicméně na toto by měly stačit tyčky a páska, že? Čili vše mobilní a rychle odstranitelné, na to se nedá moc kafrat. Také mohu použít kavalety a různě je rozmístit, to je také mobilní řešení. Jak rozdělit atraktivně klasický obdélník s vstupem i výstupem na krátké straně (jakože jdou vstup a výstup proti sobě křížem)? Tohle je velmi podnětné pro mě, jenom nevím, jestli to dokážu vymyslet, jsem v tomto směru velmi nekreativní a duchem chudá😏.

Co se týče zapřahání, nemám to v plánu. Jednak to neumím, nemám se od koho naučit, vše bych musela kompletně koupit, uznávám, že tohle všechno je řešitelné, když by člověk chtěl, ale problém je ten, že když bych zapřahla, musím na silnici. My tu nemáme polňačky nebo lesní cesty vhodné pro povoz. Vlastně je tu nemáme vůbec. S koňmi chodím výhradně do polí a luk (mám dovoleno), les tu zbyl jeden, není v něm žádná cesta, je to to 12% stoupání, o kterém jsem psala výše, že s kobylou chodím, normálně mezi stromy, nahoru a dolů, já to lezu po čtyřech, jak je to příkré. Naše obec má z jedné strany dálnici D1 (5km od stáje), kolmo na to navazuje hlavní tah na ČB, silnice první třídy (1,3 km od stáje), potok s nepřístupnými břehy, cca 5-8 m na šířku (300m od stáje), taky do něj slézáte po čtyřech a ze čtvrté strany chatová osada (asi 3 km od stáje). Tže já chodím buď do polí a luk, nebo teď když to nejde, než posečou, tak do toho lesa, kde stoupáme a klesáme a obtáčíme a překračujeme stromy. Do civilizace, tedy i po silnici nechodím. Ne proto, že by se koně lekali, nebo byli nějak nevychovaní, ale protože mám koně výrazného vzhledu, jsme vidět z velké dálky, lepí se tím pádem na nás lidi a mě je to velmi nepříjemné. A to to píšu maximálně slušně.

Saga
Saga 29.05.2025, 14:13:27 xxx.xxx.167.183

“Co se koňoaktivit týče, proč už dáávno nejezdíte na velké s malou na vodítku s sebou?”

Chápu, že teď tu budu všem pro smích, ale já to neumím, a nevím jak to mám sama bez pomoci ty dvě naučit. Totiž, když byla velká koby ještě “malá”, tak tu maličkou všude následovala a chodila za ní jako pejsek. Malá nám sloužila jako perfektní vodící kůň. Jenže pak velká dospěla a situace ze změnila, malou nepotřebuje a od sebe jí neustále odhání. Když se mi podaří mít s sebou vodiče, co by šel s námi aspoň na krokovku, což bylo letos slovy dvakrát, tak malá už musí šlapat za námi i s vodičem. V momentě kdy velké začně dýchat na zadek nebo jí předcházet, velká po ní okamžitě startuje a odhání jí od sebe. Tže vodič buď musí přidat do kroku a předběhnout nás a jít tak 10m před námi, nebo ubrat na kroku a jít pořád za námi. Tohle nevím, jak mám sama ze sedla vyřešit, když ta velká ještě není přiježděná ani sama o sobě, natož s malou v závětří.

Zrzavci
Zrzavci 29.05.2025, 14:13:59 xxx.xxx.226.62

Dotaz lajky - nedalo by se to zapřáhání “simulovat” třeba s nějakou zátěží, jako je pjoumatika? Jako jsem o tom přemýšlela s Tali, když mi lítala vzduchem a já nevěděla, jak ji ubrat páru. Pak jsem to teda zavrhla, páč jak to praktiovat v Prahé, ale nedalo by se to pro malou Dámu nějak vymyslet? Že by za sebou netahala vozík, kočár, ale zatíženou pneumatiku? Blbý? 

kometa
kometa správce
29.05.2025, 14:21:37 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 29.05.2025, 14:13:27

když ta velká ještě není přiježděná ani sama o sobě

No jo no, bez toho to nejde. Já takhle chodila - s hříbětem nebo březí kobylou. Ale na přiježděných koních.

kometa
kometa správce
29.05.2025, 14:23:02 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 29.05.2025, 14:13:59

Blbý?

Ne, není to blbý. Taky jsme tak začínali. Teda kamarádka. Jenom to pak nedotáhla dál.

Arbora
Arbora 29.05.2025, 15:02:08 xxx:xxx.ee06:d091
Zrzavci:

Dotaz lajky - nedalo by se to zapřáhání “simulovat” třeba s nějakou zátěží, jako je pjoumatika? Jako jsem o tom přemýšlela s Tali, když mi lítala vzduchem a já nevěděla, jak ji ubrat páru. Pak jsem to teda zavrhla, páč jak to praktiovat v Prahé, ale nedalo by se to pro malou Dámu nějak vymyslet? Že by za sebou netahala vozík, kočár, ale zatíženou pneumatiku? Blbý? 

To je štandardný postup, najskôr sa zapriaha "nasucho", čiže vodič chodí za koňom na opratách, potom sa použije nejaké bremeno, aby si kôň zvykol, že to má aj nejaký odpor, až potom sa ide do niečoho na kolesách. 

Ono to pokojne stačí aj po fázu chodím za koňom. Veľkú vziať na opraty (viem si predstaviť low cost riešenie s dvomi lonžami a takým tým obrušníkom, napríklad: https://www.kraemer.at/Themen/Longieren-Bodenarbeit/Doppellonge-Soft) a malú so sebou na vodítko. Veľkú budete hnať pred sebou, malá bude bežať za vami a nebudú sa navzájom otravovať. Akurát to bude chcieť vychytať to držanie troch šnúr, no. Ale zase, na tej dvojitej lonži viete slušne pracovať aj zo zeme tak všeobecne, chodiť cez kavalety a človek sa tak neuštve ako keď musí s koňom choidť kade-tade.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.