Aktuálně: 2 694 inzerátů248 333 diskuzních příspěvků18 882 uživatelů

O všem a o ničem :)

Anonymní (neregistrovaný) 29.05.2025, 15:55:55 xxx.xxx.41.190

Saga,vy jste na ty kone hrozne hodna,az moc 🙂potrebuji se hybat, aby mohli zrat. Ja bych byla za kopec vdecna a chodila bych ho NA kobyle do zblbnuti nahoru a dolu 😀  jezdecky sice nesnasim chozeni kopcu na koni a musi se to trochu umet, ale je to dobre cviceni. Nezatizite kopyta a kun bude makat, zadycha se, nasvali… Chodivali jsme treba 3x  prudkou lesni stran (tak 150m, ale strasny prdak), pekne kolmo nahoru i dolu.

A do nauceni male na voditko bych cas investovala, vrati se vam to. Pokud ted stihnete kazdou 3x tydne,mohly by ve dvou chodit 6x… A hlavne z te velke neslezejte, at taky trochu maka,kdxz ji zivite!

Buggyra
Buggyra 30.05.2025, 07:33:57 xxx.xxx.198.226

S tím voděním malé z velké, začala bych tím, že bych je naučila chodit tak, že je povedete obě, každou v jedné ruce. Začít po výběhu a pokračovat kraťounkými procházkami do pole, na louku a zpět.. Velké důrazně vysvětlit, že situaci držíte pevně v rukou a veškeré dění mezi nimi dvěma se bude filtrovat přes vás, a prostě když řeknete, že se půjde v klidu, tak se velká po malé ohánět nebude a vyřízeno šmitec. Stejně jako to holky řeší u psů, prostě vysvětlit koním, že “v mé přítomnosti se hádat nebudete nebo mě nezajímá, kdo si začal, zmaluju všechny” 🙂 Prostě v tu chvíli děvčata PRACUJÍ, a budou se věnovat práci a vašim pokynům, a ne svým osobním záležitostem. Dá se to naučit 🙂

Klidně to cvičení zezačátku uskutečňovat po vyjížďce nebo jiné práci s velkou, aby ta největší energie a pruda byla spláchnutá a ona měla kapacitu vnímat.

Až budou bezpečně chodit vedle sebe s vámi mezi sebou, můžete je zkusit vzít tak, že půjdete před nimi a ony vedle sebe budou ťapat za vámi. A zase zdůraznit, že jsme v práci, a bude se makat (ať u toho klidně něco dělají - šlapou přes bidýlka, musejí se kroutit ve slalomu, vlnovky po louce, zastavit, zacouvat, obě najednou…). No a pak je to už jen krůček od toho, abyste hupsla do sedla a první vyjížďku s vámi šel nějaký pěšák jen pro případ potřeby…

No, já si teď budu učit na vodění z koně mladýho černýho, tak uvidíme, jak mi tahle teorie vyjde. Ale ti moji jsou valaši… B je na vodění jiných koní ze sedla zvyklý, černý je zvyklý být voděn, asi to nebude takový problém.

No a já vím, že tohle téma jste jaksi uzavřela, ale mít k sobě parťáka koňáka, to je taky bájo. Nějaká maminka, co by si chtěla na vyjížďky třeba vodit dítě? 

No a jak jsem tak z popisu pochopila, až pojedu směr Benešov, budu kousek 🙂 Kdyby vám to k něčemu bylo… 😉 Minimálně třeba aspoň vodič na jednoho koně…

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 30.05.2025, 09:37:50 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 30.05.2025, 07:33:57

Líp bych ten popis nácviku nenapsala, a to jsem ho chtěla napsat taky 🙂 princip stejný, jako když jsem učila soužití svýho psa a kočku, kočku že s epo psech neseká a mýho psa že apriori tahle košišta se nehoní…..osobně taky pro Sagu nevidím jinou cestu, než fakt chodit 3x týdně makat s poněm na ruce, Saga v sedle. 

Buggyra
Buggyra 30.05.2025, 10:16:40 xxx.xxx.198.226

Mě tak nadchnul ten nápad na trek s překážkami, že snad začnu vymýšlet, jak nějaký udělat 😀 Kdybych na to měla čas…

Včera nám zmehli velcí koně z určeného výběhu do neurčeného (z areálu nemají naštěstí jak…), tak jsem sanovala ohrádku a hádám dnes do ní stejně nikdo ten proud nepustil, musím to pořešit, už mám v autě nabitou baterii na ohradník… No a pěkně jsem ty elektrické síťky poposouvala z narostlé trávy na vyhlodáno, aby skrz trávu netloukly do země, ale pěkně tloukly do koní 😀 A jednu meziohrádku, kam koně vůbec nechodí (nárazník mezi našimi a sousedy, když přiženou…) jsem nechala holčičky posekat, teď z toho koně budou dostávat trávu na večerní sváču. A stihli jsme i hodinovou vyjížďku, hned jsem využila inspirace tady z diskuse a vzala jsem tu jezdecky nejslabší holčičku na poníkovi na vyjížďku z koně na ruce, jen tak jako jištění, no a hned na první louce, kde jsem dovolila té zkušenější holčičce odcválat pryč, se to náramně hodilo, že nemusela tahle brzdit a řídit a mohla se nasoukat zpátky do sedla a najít si třmeny 😀

Saga
Saga 30.05.2025, 14:20:51 xxx.xxx.167.183

Holky, dneska jen v rychlosti, topím se v práci a nevidím na konec tunelu. Holt je posledního v měsíci, no…Trek, jakože opravdický správný trek, tak jak by měl vypadat, aby plnil svou funkci a byl i třeba nějak estetický, mi byl pochopitelně zatrhnut vlastníkem pozemku. Čekala jsem to. Tže jediná možnost by byla to tam nějak opáskovat, stylem pásky + tyčky, načež moje drahá tříčtvrtka položila celkem realistický dotaz - jakože, OK, vytvoříme tam nějaké cestičky, i když to pro nás lidi bude totální opruz, ale budiž. Jenže všechno, co tam vytvoříme, bude úplně stejně travnaté, jako kdybychom nevytvořili nic, nebo to dělali jako doposud, zahradili páskou pár metrů, pustili je na to, až to odpasou, posunout lajnu. Tak jsme to vždycky dělali. Až do letoška to fungovalo. Protože měl celkem dobrý point, pravil, támhle jim uděláme třeba průchod, jako aby chodily ze spodní části výběhu do horní jinudy než teď, otevřeš jim ho, a první co udělají, dají hlavy dolů a budou futrovat dokud ho nespasou a stejně se tam hýbat nebudou. Pro nás to bude akorát vo*er se sekáním nedopasků a podsíkáním pásky, které sekáme pravidelně několikrát do roka, protože tu habaďůru budeme muset před každým vjezdem traktoru rozebrat. A pak jí zase složit. To je celý nesmysl. Treky mi přijdou absolutně super, pokud je člověk na svém pozemku, namyslí si koncept, který by pak měl jet tak nějak pořád a vlastně tím třeba i k lepšímu změní krajinný ráz a vylepší komoňům život. V mém případě, kdy vlastně nemůžu skoro nic, páč to není moje, je to prostě blbý, no…

Saga
Saga 30.05.2025, 14:34:07 xxx.xxx.167.183

Ještě s tím voděním obou, bohatě mi to stačí, když je vedu z výběhu🙄. Ze začátku jsem to taky zkoušela chodit s nima na procházky s oběma a bylo to dost děsný, tak jsem to hodila k ledu. Po tom, co se jim obrátily role a ještě aktuálně teď, když ehm “nejsou syté”, si to raději už ani nepředstavuju. Velkou vodím pravou rukou a jde tak 1,5 m za mnou, prostě na délku vodítka, malou vodím levou rukou, s tím, že jde přede mnou jako velký pes, aby na ní ta velká nedosáhla, v případě, že se dostihnou, velká po malé hned jde a ta se jí brání kopáním zadky. Jakože by šly za mnou vedle sebe? Jako normálně? To vůbec! Když se vedou každá zvlášť, je vše v naprostém pořádku. Teď, když to mám ještě vyšperkováno v tom, že se je snažím udržet, aby si nekously, je to úplně nereálné, malá je hbitá, štípne si trávy, velká to vidí, ale ví, že nesmí, tak nejde po mě, ale po ní…Při představě, že jdu s těmihle účastníky zájezdu po louce, co má třeba 5 hektarů, tak mě tam v současné situaci zahrabou. A ještě jako bonus mám cca půl roku problémy s pravým ramenem, tže veškeré cukavé a trhavé pohyby mě bolí a dost. Pravou ruku do výšky také nezvednu, nezamávám apod. Takže když ten cirkus chce člověk srovnat, napřáhne ruku a je konec, už nedoletí, tam kam bylo mířeno.

Buggyra
Buggyra 30.05.2025, 14:56:08 xxx.xxx.198.226

Pásky a tyčky jsou na trek úplně vyhovující. Překážky se také dají postavit mobilní (klády na zem, paletové stupínky…). Cílem není vypást území, ale donutit koně k pohybu. Jim udělejte jen jednu trekovou dráhu kol dokol a ať si skrz ní chodí na tu pasecí část (až teda postupně vypasou tu trekovou dráhu kolkolem). Tak budete mít jen jednu pásku navíc dokola. A dost možná ji ani nebudete rušit a po sekání stavět znova:

Já pásky nepodsíkám. Nechám koně vypást a pak pásku přesunu na tu krátkou trávu. Teď jsem teda z druhé strany pásky sekala, ale to byl prostor, kam koně nemají přístup. Jinak to standardně probíhá tak, že když vypasou z jedné strany oplůtku, posunu pásku na vypasené (těch 20 cm přepíchám tyčky do strany, pásku ani nesundavám) a když vypasou zase z druhé strany, tak zase pásku přepíchám na to čerstvě vypasené. Pevné ohrady pochopitelně nepřesouvám, ale ani nepodsekávám, prostě zarůstají… a nebo taky ne, protože poníci jsou hrozné hlodny a vysají stébélka odkudkoli, kde není natažený minimálně žiletkový drát strčený na konci do levé zdířky zásuvky.

No takže postupně vypasete trek kolem dokola a začnete na konci treku zvětšovat koním pasecí prostor už jako do normální plochy. A až půjdete sekat, tak celý trek vezmete a přepícháte tu lajnu kolem dokola pouze směr do cestičky. Když budete chytří, uděláte trek trochu širší na začátku, a pokaždé, když budete potřebovat traktorem objet pozemek, tak přepíchnete trekovou pásku o těch 20+ čísel blíž k ohradě, a protože v té trekové cestě to bude vše vypasené a vydupané naprosto do bezvědomí, bude vám stačit traktorem sekat jen tu vnitřní část… hm?

Obr.: černá ohrada kolem pozemku, třeba vpravo nahoře vchod, červená první treková linie, bledě modré úseky treku, které se budou postupně vypásat, až se koně “prokoušou” k vnitřní ploše, modře zvětšovaný postupně vypásaný přístup na prostřední plochu pastviny. Žlutě vyznačeno posunutí pásky k vnější ohradě, když budu chtít vnitřní prostor posekat traktorem (jasan, někde u vchodu musím hodit pásku na zem, aby traktor měl kudy vjet a vyjet).

Jen nápad 🙂 Jestli to nejde, tak to nejde, no.

Obrázek
Verun
Verun 30.05.2025, 15:38:51 xxx.xxx.220.9

foto moje kobyla , platí za tlustou, je 14 na plné pastvě(vzrostlá tráva ) + cca seno v síti v boxe, které ani nesežere. (proto v síti aby ho neroztahala) tento měsíc byla 15x(nepravidelně )  v nějaké práci …. taky to není bůh ví co, ele je zaměstnaná..,. zadarmo to nemá. 

Obrázek
kometa
kometa správce
30.05.2025, 15:40:51 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 30.05.2025, 15:38:51

Má trošku pupík, ale nic dramatického. Nemá se za co stydět.

Verun
Verun 30.05.2025, 15:58:18 xxx:xxx.d7c6:97e9

Je dvojsedadlová😉. A ze předu je fakt sud.  Mě se na té fotce moc nelíbí, 🤔,ale co, jindy udělám lepčejší. Má aspoň znatelný kohoutek ,bylo to o horší. 

kometa
kometa správce
30.05.2025, 17:36:46 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 30.05.2025, 15:58:18

Je dvojsedadlová

Je. Ale nemůže za to a vy s tím taky nic neuděláte. Teda jo, posilovat hřbet.

Anonym (neregistrovaný) 30.05.2025, 19:23:41 xxx.xxx.186.2

Ohromě mi při vodění i ježdění na kobyle co taky nesmí trávu a strašně chce pomohl náhubek. Je to jak zázrak. Doporučuju zkusit. Šetří nervy i tělo vodiče/jezdce.

Horsana
Horsana 31.05.2025, 12:01:18 xxx.xxx.234.175

Mno, foto nemam, video som nemala cas vlozit.

Su to satany. Okrem Garonika, ale Neha ked precvakne gombicku….

Garon sa zacal schvacovat posledne asi tri roky, ked na xy hektaroch bolo zrazu namiesto 20+ koni 7…to boli hektare a hektare, v zime sa krmilo veelmi striedmo, hucul stale vysmiaty. A rovina. 

Kopyta stale nejak olamal a dobre bolo.

V horach neolamal, uz mal kopec, ale makko a zimny prikrm luxusne seno.

Ked prisiel, vyzeral ako tazny kon.

No, tak teraz ma take kopce, ze podla mna v duchu place. Ale uz chodi neporovnatelne lepsie.

Strasne si ho uzivam a on myslim tiez. Vcera sa nechal osviezit vodou z vedra, to predtym nehrozilo.

Vsetko vo volnosti. Volam ho Prvorodený 🤭

Capovi sa trosku ulavilo a zacal si lahat a spat poleziacky ❤️

Obrázek Obrázek
Horsana
Horsana 31.05.2025, 12:04:20 xxx.xxx.234.175

Inak, nikdy som kona na vodenie z kona neucila.

Pripla som a sla. Podmienkou bolo, ze oba kone poznali slovny povel “Stoj”. A cuvaj a nesli proti tlaku, na usmernenie tusirka a dobre bolo.

Ale kedze sme bezne vodili cez dedinu aj 5 koni naraz, nehrozilo, ze siel jeden čihý a druhý hota, na vodenie som ja pes, tam nehrozi, aby konysek siel meter predomnou, alebo za mnou. Ked zastanem, aj on zastane, to je ale konom akesi prirodzene, surove zriebata toto robili automaticky. A zaroven sa naucili zastavit aj na povel.

Horsana
Horsana 31.05.2025, 12:07:12 xxx.xxx.234.175
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 30.05.2025, 15:38:51

To nie je tucny kon 😇

Horsana
Horsana 31.05.2025, 19:37:11 xxx.xxx.234.175

Jemine, Neha zbalila Garona, prave si nezne okusuju srst a Gustav chudak sa sam pasie 😢

Investigativne som vypatrala, ze Capo mal opakujuce sa problemy s kopytami uz velmi dlho, chjo.

Do kurina vcera aj dnes vletel srsen, myslite, ze uz je to jeho kurin?

kometa
kometa správce
31.05.2025, 19:40:52 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 31.05.2025, 19:37:11

Já měla sršní hnízdo doma v komoře (lepší než myš😉) a mohla jsem sledovat založení a vývoj kolonie v přímém přenosu. Navzájem jsme si nepřekáželi - bez problémů jsem si tam chodila pro oblečení a vysavač.

Horsana
Horsana 31.05.2025, 19:49:36 xxx.xxx.234.175
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 31.05.2025, 19:40:52

Tak toto sa v mojom pripade nestane, dostanem zihadlo a najdu ma ohlodanu od lisok na dalsi den…

Kolonia je super, ale nemyslim si, ze by jej clenovia dobre tolerovali moje jacanie a zbesily utek o zivot zakazdym, ked niekam poletia. 

Su tu aj ine miesta na zalozenie kolonie, podla mna.

kometa
kometa správce
31.05.2025, 20:00:48 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 31.05.2025, 19:49:36

Jak jsem psala, mně nijak nevadili. A ráda jsem je pozorovala. Měli svoji cestičku k pootevřenému střešnímu oknu. Tam a zpátky chodili pěšky, venku použili křídla. Opravdu jsou mnohem méně útoční než vosy nebo včely. Od těch jsem pár žihadel dostala.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.