S tím voděním malé z velké, začala bych tím, že bych je naučila chodit tak, že je povedete obě, každou v jedné ruce. Začít po výběhu a pokračovat kraťounkými procházkami do pole, na louku a zpět.. Velké důrazně vysvětlit, že situaci držíte pevně v rukou a veškeré dění mezi nimi dvěma se bude filtrovat přes vás, a prostě když řeknete, že se půjde v klidu, tak se velká po malé ohánět nebude a vyřízeno šmitec. Stejně jako to holky řeší u psů, prostě vysvětlit koním, že “v mé přítomnosti se hádat nebudete nebo mě nezajímá, kdo si začal, zmaluju všechny” 🙂 Prostě v tu chvíli děvčata PRACUJÍ, a budou se věnovat práci a vašim pokynům, a ne svým osobním záležitostem. Dá se to naučit 🙂
Klidně to cvičení zezačátku uskutečňovat po vyjížďce nebo jiné práci s velkou, aby ta největší energie a pruda byla spláchnutá a ona měla kapacitu vnímat.
Až budou bezpečně chodit vedle sebe s vámi mezi sebou, můžete je zkusit vzít tak, že půjdete před nimi a ony vedle sebe budou ťapat za vámi. A zase zdůraznit, že jsme v práci, a bude se makat (ať u toho klidně něco dělají - šlapou přes bidýlka, musejí se kroutit ve slalomu, vlnovky po louce, zastavit, zacouvat, obě najednou…). No a pak je to už jen krůček od toho, abyste hupsla do sedla a první vyjížďku s vámi šel nějaký pěšák jen pro případ potřeby…
No, já si teď budu učit na vodění z koně mladýho černýho, tak uvidíme, jak mi tahle teorie vyjde. Ale ti moji jsou valaši… B je na vodění jiných koní ze sedla zvyklý, černý je zvyklý být voděn, asi to nebude takový problém.
No a já vím, že tohle téma jste jaksi uzavřela, ale mít k sobě parťáka koňáka, to je taky bájo. Nějaká maminka, co by si chtěla na vyjížďky třeba vodit dítě?
No a jak jsem tak z popisu pochopila, až pojedu směr Benešov, budu kousek 🙂 Kdyby vám to k něčemu bylo… 😉 Minimálně třeba aspoň vodič na jednoho koně…