Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 20.08.2025, 08:02:35
Nevím, jak holiny, ale i v pracovním se dá chodit přes špičku. Já takhle ťapu i při turistice. A nejsem sama. A bonus navíc - zdaleka nejsem tak zacákaná při chůzi v bahně.
To už se tu probíralo 🙈…a dětem kterým se to nepokazilo a chodí přes špičku do teď vypadají dost komicky,vídáváme takových pár lidí s fakt divnou chůzí.přes špičku jsem byla schopná běžet jen sprintem…jako že jsem dřív běhávala závodně…Rudá hvězda České Budějovice.
Rudá hvězda ČB ? Já tam před 40ti lety závodně skákala výšku a dálku 😀, trenér pan Turek
Ked som si sadla a fajcila, lacne sledoval moju ruku s cigou, tipujem, ze vie, ze ruka hadze jedlo.
Preto myslim, ze prisiel z chaty Volovec, ktora je dalej a dalej po cervenej, daleko, ale pre lisku to je nic. A ze siel ceknut parkovisko v sedle, co tam ludia vytrusili.
Maliny rastu v kvadrilionoch, uz to clovek ani nechce jest, ale stale si da 🤭
Jsem hrozná, podívala jsem se na mapu, na fotky, na video - krásné to máte ve vašich horách.
já vím, že to nejsou koně - ale je to přeci jen kopytnatec na pastvině… a vlastně na jedné fotce jsou i koníci (č.13) - dva okusující si navzájem kohoutky…
Pět dní jsem se pohybovala velmi blízko stádu krav. No stádu - ono to bylo více skupin, které se pohybovaly po obřím prostoru (tak kilometr na kilometr - a navíc nahoře ohradník místy chyběl, takže kravky mohly až k suťový polím). Pozorovali jsme je průběžně… hlavně naše babča, která ve dvaadevadesáti letech už po kopcích neběhala… ale právě často pozorovala z terasy kravky za ohradníkem.
Skupina hnědých jednobarevných (č.3, 4) - mix krávy, jalovice a pět maličkých telátek. Pak skupina bíloflekatých s jednou bílou - bez malých telátek (hodně fotek). Pak jedna často samotná, hodně hubená… kterou ostatní dost šikanovali. (č. 1, 2) Stará?? Nemocná?? No a pak dvě odlišné - jedna maličká jalůvka černobílá (č.9) a jedna větší černá (č.7).
Celočerná byla jiné stavby těla - hubené nohy, výrazný kohoutek (takový trošku zebu) a jako jedna z mála byla rohatá. A byla prudící - naskakovala na krávy, pokoušela odložená malá telaty (občas ji nějaká kráva pěkně hnala) a hlavně jako jediná věnovala pozornost Yodovi.
Když jsem šla s Lídou a malou Fančou (už taky není malá) a Yodou na delší výlet (Pepa byl s Vilémem na dlouhé túře nahoře v kopcích), tak jsme procházeli skoro pořád mezi dobytky. I krávy lesní se našly (i když měly mimikry č.15) - Nevšímaly si nás kravky - my si nevšímali jich. Yoda (pochopitelně na vodítku) je neřešil. Občas se některá přišla zvědavě podívat (ne na psa)… opravdu vypadalo, že se chtějí pohladit. A tak se občas i hladilo (č.16). No a pak jsme měli míjet černou kravku rohatku - a ta evidentně zvažovala, jestli to na nás nemá zkusit, dokonce podivně “vrčela” - funěla, mručela, bručela… byl to divný zvuk… a Yoda to jasně poznal - a začal vrčet… Radost jsem z toho neměla - ale kupodivu ihned zasáhla naše Lída - vletěla mezi kravku a dogu a jasně jim vymezila, že mají svižně kráčet každý svým směrem… Pak přiznala, že to byla spontánní reakce asi z dob, kdy se hodně pohybovala mezi koňmi (jeden čas jsme jezdili všichni tři, ona si tenkrát udělala i licenci…)… Další dva dny se černá rohatice občas přiřítila k ohradníku u naší terasy a provokovala Yodu - žádná jiná kráva se tak nechovala… Že by podobně barevný kamarád ??
samostatná kapitola života se stádem krav jsou zvonce. Zvonily a cinkaly neustále. Když se pásly i když přežvykovaly. Spí někdy kráva ?? Jeden zvonec měl jiný zvuk - říkali jsme té krávě metronomka… Fakt to bylo jak metronom - cvak, cvak, cvak…
No - mám pocit, že setkání s kamzíkem, krása hor, orlové nad hlavou, průzračné potoky… nebudou tak vzpomínané - jako snídaně a večery uprostřed dobytčat
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 21.08.2025, 18:35:57
Spí někdy kráva ??
Spí. Každý živočich potřebuje spát. Kromě švába - údajně.
Ale jako většina (všichni) býložravci jenom v kratších intervalech - cca 20 minut. Nemůže si dovolit zalomit to jako my nebo psi nebo kočky na několik hodin.
Mám na mysli dospělé kusy, mláďata toho obecně naspí víc.
Spí. Každý živočich potřebuje spát. Kromě švába - údajně.
Ale jako většina (všichni) býložravci jenom v kratších intervalech - cca 20 minut. Nemůže si dovolit zalomit to jako my nebo psi nebo kočky na několik hodin.
Mám na mysli dospělé kusy, mláďata toho obecně naspí víc.
je jasné, že někdy spát musí - a že to je jiné než u šelem - ale spíš jsme si dělali srandu, že zvonce nikdy nespí… Ještě k té černé kravce. Jsem daleka polidšťování - ale bylo zřejmé, že hierarchie ve stádě je velká a že se držely pohromadě rodinné “barevné” klany. Ta černá kravka byla úplně jiná - barvou i vzhledem. Nemohla hledat “kámoše” ?? Fakt byla prudič. V každém případě jí Yoda něčím přitahoval - a jestli chtěla blbnout a nebo útočit - to nepoznám. Nechtěla jsem připustit ani jedno 😉 Ale nějak jsem nebyla nadšená, když se na “naší” louce objevilo černé rohaté stvoření. Rázem byl pes ve střehu - a tedy i já
Já už jsem to tu asi psala, ale: mívali jsme stádo šimlů a s nimi chodila fríska, muchařka, vždy oblečená do bílýho skafandru. Jednoho dne oblečená nebyla (už nevim, proč) a ti šimlové ji dobili jak koňa, páč najednou byla černá. Přitom pach musela mít pořád stejný - identifikovatelný.
Tak oni v tých farbách sú aj plemenné odlišnosti, čo môže byť dôvodom separácie - trebárs mladé kravky z jedného chovu držia spolu v novom prostredí a sociálne väzby vydržia aj v dospelosti.