Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 21.08.2025, 18:28:35
úžasné fotky-všechny!..ale jak se vyhřívají-asi 12. na sluníčku🤗..jen ty mušiny otravné kolem těch očí a čumáku(mulce-vím)😊A ta 8. s těma horama za ní….Prostě ta příroda,hory,dotvářejí tu atmosféru..a asi jsou dost zvyklé na lidi,když se nechala od malé hladit..
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 22.08.2025, 10:01:42
Jako jo, vidím tam dva vyloženě masné typy - charolais a to druhé neurčím. Ale taky kombinovanou užitkovost - něco jako náš čestr a kříženka aysheera? V každém případě jsou to všechno holky a většinou jalovice.
Ale třeba je to všechno na maso. Nebo n adalší odchov? Tak jako tak je výhodné, když jsou zvyklé na člověka. Zdravotní zkoušky se dělají i u nich stejně jako u nás, předpokládám.
souhlasím s Acher - podle mě to dojnice nebyly. Bylo to stádo (tedy několik stád - desítky - možná i stovka kusů), kde byly krávy s telaty (a i poměrně velké jalovičky se chodily přikrmovat), pak tam byly velké jalovice a pak (nevím, jak rychle jalůvky rostou…) asi letošní jarní jalůvky - prostě podměrečně velké, ale už se pasoucí. Bejčci tam byli jen úplně maličtí - takoví, co byli s ostatními telátky odkládány do “školky” a ještě hodně spinkali.
Ale protože to bylo stádo, kde prostředkem ohrady vedou hodně používané turistické cesty, kde je plno lidí (i psů), tak prostě na lidi zvyklé jsou. Běžně ležely a přežvykovaly vedle vstupní branky, kde se mezi nimi proplétali lidi, aby mohli jít po značené cestě mimo silnici. Já se přiznám, že pokud krávy byly rozložené u vstupu nebo výstupu, tak jsem volila jinou branku a raději s Yodou šla kus po silnici. Speciálně, pokud tam byla malá telátka… a nebo naše černá favoritka.
Já bych se do stáda krav taky nehrnula. Jsem zvyklá jenom na ty v kravíně. Ty vím, že nějak odhouknu.
Když na výletě někdy procházíme výběhem, tak skoro vždycky podél ohradníku, abychom mohli v případě nebezpečí uprchnout.
ohradník třeba kilometr daleko, to nejsou ohrady, které známe tady… Na té třetí fotce se Yoda osvěžuje v dobytčí napáječce. Tady všude se daly kravky potkat, to bylo všechno jedna pastvina - a vedly tam hlavní turistické trasy v oblíbené oblasti. A pokud se zrovna kravky rozhodly, že půjdou po stejné cestě - vyhnout se jim nedalo - terén to zrovna moc neumožňoval… a když jich je kolem “poházených” třeba třicet… tak prostě psa k noze a jdeš… A až na tu jednu nereagovala vůbec žádná. Hodný holky, který měly neskutečně krásnou volnost
Máme v okolí několik stád krav i s býkem na maso.Mléčné tu máme jen jeden kravím a ty mají výběh jen u kravína.Ty ostatní jsou od jara do zimy venku a jen na zimu je zahánějí do stodol.Vozí jim tam vodu a seno a občas je přehánějí z ohrady do ohrady.Telata se rodí na pastvě.
u té první"yerseyky"??to vemínko jakoby malé je vidět(nebo spíš struk),ale i ten “mamut” je jasná jalovice..ty ležící by mohly být starší kravky..a budova tam je…Mohly by být dojnice..ale jinde vemeno vidět není😟Jsou dobře živené,tak jsou velké..Třeba nám to Xerxová objasní,jestli viděla vemínka🤭
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 22.08.2025, 15:25:56
Ten křížek uprostřed pastviny….moc pocitu bezpečí nedodá (vtip). Taky jsme kdysi procházeli pastvinou po turistické, krávy se pozvedaly a s bučením se shlukovaly a zařazovaly za námi. Marně jsem jim říkala, že je nechci. Bylo jich hodně a byly dost blízko (na můj vkus rozhodně), vlastně všude. Přidala jsem do kroku a oddychla jsem si, když jsem se protáhla turistickou brankou. Vedle byla brána pro dobytek a přistálo u ní auto, které stádo odvedlo, pravděpodobně na večerní dojení.
to místo s křížem (Ellmauer Steinkreis) je zajímavý útvar 20 velkých balvanů přirozeně rozložených do tvaru kříže (někdo píše mandaly). Od dávných časů se místu přisuzovala zvláštní energie, dnes je na křižovatce turistických cest. Nemyslím, že by kravky využívaly nějakou extra energii, je to prostě horská louka obklopená hlubokými lesy - takže jedno z mála míst, kde se v této části ohrady mohly rozvalit…
Krávy byly fakt velké turistky - pohybovaly se po celém možném obrovském prostoru - měli jsme je nakoukané, takže jsme poznali, že ty, co jsme dopoledne potkali u kříže, se odpoledne pásly u nás u terasy… a druhý den je potkali poměrně vysoko v horách. A vidět takovou dobře rostlou stračenu utíkat prudkou strání… fakt mají perfektní pohyb i v blbém terénu. Ta volnost jim sluší.
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 23.08.2025, 10:14:08
Ta volnost jim sluší.
Velmi. Taky je ráda pozoruji.
Jo, většina telat půjde v patřičné době na jatka, ale do té doby mají krásný život. Jsou pořád s matkou - i dvoumetrákové tele vidím pít, můžou běhat a dovádět dle libosti. Kráva je připuštěna podle přírody, žádný inseminátor, jenom býk ve stádě.
Mám spolužačku, měla farmu v Kanadě. Když přijela na třídní sraz ( a do Evropy na delší dobu ) na mou otázku, kdo se jí stará o krávy : Kdo by, jsou na pastvinách. Pak mi ještě vysvětlovala pojem “telecí”. Něco jiného než u nás. Rozdělné podle věku. Největší problém ? Posbírat z pastvin telata v tom nejlepším, nejvíce ceněném věku.
S kravama na pastvině u znamých ,co meli i koně, mám nejeden zážitek…dokázala jsem přeskočit ohradník i s dvěma kyblema obilí😂. To poznáte.kdy je jen zvědavá a kdy vás chce zadupat do země.protoze zrovna ji sebrali tele, nebo s váma šel pes.
Jednou jsem takhle na kravky u ohrady zabucela a ony se jaly mne následovat...si to vyzkoušejte…😝
Zdravím po týdnu na Slovači, mám naťapáno 100 km přes Strážovské vrchy! 🙂 Kobyla překrmená špendlíky, naštěstí jen průjem jako bič, odstavena k senu. mají pastviny obří jako prase, na špendlíky chodí všichni, ale mezi tím se i normálně pasou, jen tahle to futruje jak blázen, nepochopíš. Prostě zrzavá palice.