Aktuálně: 2 528 inzerátů266 474 diskuzních příspěvků19 237 uživatelů

O všem a o ničem :)

Buggyra
Buggyra 13.01.2026, 11:01:25 xxx.xxx.198.226

šílenci… vám už bych pořídila frézu. Tu právě přemýšlím pořídit sobě, abych máti mohla plnit její mrazivé sny 😀 Objevila jsem, že na můj stroj MF-70 se frézy prodávají a nejsou drahé, dobré na tom je, že by se stroj v zimě proběhnul, a já bych nemusela na jaře všechno čistit od usazeného benzínu s olejem (který na podzim samozřejmě nevypustím, protože co kdybych ten stroj náhodou ještě za týden potřebovala…ehm)

Saga
Saga 13.01.2026, 11:11:48 xxx.xxx.167.183

Chlap jí nechce. Fakt je, že zimy teď nebyly žádné, jsem sice z kraje, kde je víc sněhu než někde na jihu, ale zase ne tolik, jako v Krkonoších, tže by se nám ta investice nevrátila. Měli jsme i dvě radlice na sníh, jednu za malotraktor (prodána už dávno i s ním) a jednu za normální traktor, taky už to prodal, aby z toho aspoň něco dostal zpátky. Všechny plochy, které jsme s tím zkoušeli prohrnovat, byly travnaté, a ta radlice je úplně demolovala, tže jsme se na to vybodli, prostě prohazujeme jenom cestičky, tak akorát na kolečko, a na dvůr jsme z traktorem stejně nemohli - malý dvůr - příliš velký traktor a radlice vám vytrhne i zámkovku, tže nee.

Horsana
Horsana 13.01.2026, 11:44:17 xxx.xxx.17.202

U nas snezi, celu noc som lietala so Skipom von, lebo ma srajdu…

Zobudila som sa a vidim rozmazane, neviem vobec zaostrit na pismenka.

A Majka, Darova matka dnes uhynula, nastastie stihla este dat kobylku. Chjo…

Buggyra
Buggyra 13.01.2026, 11:48:11 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 13.01.2026, 11:11:48

No proto mluvím o fréze. Ta nic nezničí - a cestičky vyrobí taky 🙂 Může být i na aku, člověk pak nemusí tahat za šňůru, jen ty aku jsou bez pojezdu. Ono motůčko s radlicí taky existuje 🙂 Jako já do té frézy půjdu, tři tisíce zase nejsou částka, ze které bych se měla zvrátit (to stál poslední servis na tu MFu, a sekala jsem s ní dvě hodiny). Když to ušetří čas a zdraví, tak třikrát hurá.

Verun
Verun 13.01.2026, 12:25:58 xxx.xxx.116.186
Buggyra:

No proto mluvím o fréze. Ta nic nezničí - a cestičky vyrobí taky 🙂 Může být i na aku, člověk pak nemusí tahat za šňůru, jen ty aku jsou bez pojezdu. Ono motůčko s radlicí taky existuje 🙂 Jako já do té frézy půjdu, tři tisíce zase nejsou částka, ze které bych se měla zvrátit (to stál poslední servis na tu MFu, a sekala jsem s ní dvě hodiny). Když to ušetří čas a zdraví, tak třikrát hurá.

Zrovna včera jsem viděla pána jak měl frézu(radlice se šnekem ) před traktůrkem (asi sekačka)a gejzír sněhu jako blázen…moc se mi to líbilo…

Saga
Saga 13.01.2026, 12:52:47 xxx.xxx.167.183

Právě, kam foukat ty gejzíry? Jde nám hlavně o plochu u domu. Nejen vůči sousedům se musíme chovat trochu kultůůůrně. A kvulivá herkám to rozhodně kupovat nebudeme. Ono je to s těma mašinkama někdy na pytel. To máte jako brusle a lyže, potřebovala jsem to naposledy jako děcko. Od tý doby jsem na tom nestála, lyžování nesnáším, tže lyže nehrozí, ale bruslila jsem ráda, ale kvůli pár dnům v zimě to kupovat ani půjčovat prostě nebudu. To tuhle aktivitu raději oželím (a na stadion mě nikdo nedostane).

Tže co z toho vyplývá? Že je lepší házet a u toho od plic nadávat, zbavíte se frustrace a přinejhorším skáknete k ortopédovi😄.

kometa
kometa správce
13.01.2026, 13:00:53 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 13.01.2026, 10:32:55

byl starý Mc Clean,

Znám. A v podstatě připomínal ten drezurní speciál. Dlouhé třmeny, takže žádná zátěž na kolena a kotníky.

ale bylo mi to na turistické ježdění nedoporučeno.

To teda nevím proč. Viz výše - nic nebolí. A i nějaká kláda na cestě se v tom dá skočit. Pamatuji si, jak si kamarádka pořizovala první drezurní speciál a Hauser ji ujišťoval, že v tom zvládne i metr. A kamarádka opáčila, že nic vyššího než oplůtek drezurního obdélníku skákat nehodlá.🙂

Horsana
Horsana 13.01.2026, 13:02:29 xxx.xxx.17.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 13.01.2026, 10:58:09

Ja odhrnujem aj pred panelakom.

Kedze som zvyknuta trpiet od koni, tak uz to je jedno.

Blbe je, ze dnes budem rada, ked vyjdem po seno, kde v kopci ku konom ma smykne, tot otazka. Kym nebudu na hlavnej ceste, vsetko ok…

A tak som si to pekne odhrabala 🤪

Hm, esteze mam ponika, co udajne vie tahat.

Asi budem nutena to skusit, len musim zohnat sanky…a vymysliet nejaky postroj, alebo kupit.

kometa
kometa správce
13.01.2026, 13:09:56 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 13.01.2026, 10:49:29

že v drezurce prostě cobovi prosednu záda

To se mi nezdá. Když mám padnoucí sedlo a umím jezdit (nedrncám koni do zad a učím ho používat správné svaly)… Jako jo, nejezdila jsem na cobovi (ale pořád je to snad kůň) a poslední léta ani v lehkém cvalu, ale rozhodně si žádný kůň nestěžoval.

Buggyra
Buggyra 13.01.2026, 13:15:44 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 13.01.2026, 12:52:47

Gejzíry se nafoukají ke straně dvorku. Takhle je nosíte před bránu? By mi mohlo… u koní to i šílená matka nahrne pouze ke straně a pak až roztaje, tak roztaje.

Já už se k ortopédovi jen plazím, tak já radši nějakou tu frézku s ohledem na své budoucí pořídím 😀 A nebo vás pozvu na návštěvu, až zase napadne ☝️

Buggyra
Buggyra 13.01.2026, 13:18:00 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 13.01.2026, 13:00:53

zvládla jsem v tom metr, loni - teda holky pozorovatelky přísahaly, že ten kůň skočil i stojany od té překážky…🤣

Buggyra
Buggyra 13.01.2026, 13:22:52 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 13.01.2026, 13:02:29

Na to zase mohu doporučit nesmeky, na to špržení do kopce po kluzké “cestě”. Sama je nemám, ale asi bych si měla pořídit… a mamce taky.

A co se tahacího poníka týče, netřeba sáněk, stačí ta plachta (nejlíp celta)- aspoň se vám to nikde nepřevrátí (sáňky jsou trestuhodně nestabilní, a kdo by si myslel, že boby jsou na tom líp, toho vyvedu hnedle z omylu, ještě tak takové ty boby alá obrázek, ale ty novější,co mají tvar lodičky, ty se okamžitě zváhnou do boku a jakýkoli náklad je opustí při prvním zatažení koně…)

Obrázek
Saga
Saga 13.01.2026, 13:42:41 xxx.xxx.167.183

Pro Kometu - nebylo mi doporučeno právě kvůli mému konkrétnímu koni - cobovi, vlastně jsem o drezurce začala přemýšlet právě až tehdy, dřív jsem tu potřebu nějak neměla, protože huculobeganku, co jsem před tím měla půl života (svého i jejího) jsem prostě a jednoduše spíš nesedlala, ono to totiž nebylo potřeba. Záda měla jak lavici a nikdy nijak nedala najevo, že by jí moje zadel tlačila. Cobka to dala najevo hned, což se přiznám, že mě tenkrát trochu vyvedlo z míry, páč každého ze svých koní jsem vždy obsedala a pak základně přijezdila bez sedla (páč jsem ho většinou neměla a řešila to až za pochodu), ale tady to prostě nešlo, a protože zkušenost s výše popsanými sedly jsem měla spíše negativní, pídila jsem se po drezurním. Informace od sedláře z mého okolí a od chovetelek cobů byla, ať to nekupuju, že mě sice bude dobře, ale tý kobyle ne, že drezurka je určená zejm. na rovné povrchy a přiježďovací práce (což u mě nehrozí, jsem pouze v terénu), že mě sice pěkně vcucne, ale kůň bude mít v zádech tlak na jedno místo/méně rozloží mou váhu, a dle fyzio, co sem pravidelně jezdí, má kobyla měkká povolená záda, tže jí moje kosti skutečně můžou tlačit. Jestli, a jak, by protlačily i drezurní sedlo oproti bezkostře, tak to vážně netuším. Sám sedlář, který z toho mohl logicky mít kšeft jako Brno, mi sedlo s kostrou (jakékoliv) nedoporučil vůbec, myšleno na mého konkrétního coba, proto jsem se ocitla ve stánku ORX. Tak jsem z toho měla dojem, že mi nic jiného nezbývá🤔. A po internetu zasádně takovéhle věci nekupuju, jsem stará škola, potřebuju to vidět a zkusit.

Saga
Saga 13.01.2026, 13:47:36 xxx.xxx.167.183

Ještě dodatek - myslím, že se u mě jednalo právě i o to, že by to bylo mé jediné sedlo. Protože předpokládám, že krátkodobé použití rozhodně koně neohrozí, ale o to u mě vůbec nejde. Já jsem potřebovala něco, no jak to říct? Co se hodí na každou příležitost a vydrží to až do důchodu😄. Což prozatím toto splňuje, a vzhledem k tomu, že jezdím málo a jen v sezoně, hodně ráda vedle koně šlapu a běháme spolu, tak ta meta toho důchodu je dosažitelná pro všechny zúčastněné (kůň + sedlo + já)😀.

Saga
Saga 13.01.2026, 13:53:58 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 13.01.2026, 13:15:44

Ano, muž to nosí úplně ven, máme samonosnou el. bránu 7 m dlouhou, ta musí mít prostor na to, kam se otvírá, zabírá prakticky půl dvora, kam vjíždíme s auty a příp. jinou technikou. Museli bychom jezdit pořád jen v jednom směru a obávám se, že bychom to foukali tím pádem až přes silnici k sousedům a ti by nám jistě nepoděkovali, se upe nemusíme😏. Nebo by to skončilo na silnici a to by nás zjebali úplně všichni…

Horsana
Horsana 13.01.2026, 14:55:24 xxx.xxx.17.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 13.01.2026, 13:22:52

Ale nerozorve sa ta celta? Ako to uchytim?

Samodomo napad na postroj by nebol? 

Mozno vobec netahal. No, tak bude, ehehe.

kometa
kometa správce
13.01.2026, 15:09:44 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 13.01.2026, 13:42:41

Sám sedlář, který z toho mohl logicky mít kšeft jako Brno, mi sedlo s kostrou (jakékoliv) nedoporučil vůbec,

Může být. Já jezdila vesměs klasická ČT nebo jejich křížence. A jak jsem psala, ke konci své “kariéry” v drezurním speciálu, i vyjížďky.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.