nevidim jen 4 generace u FCI?
Bull a šarpej, nebo co to je?
Bull a šarpej, nebo co to je?
Bullpei? To je vtip, ne?
Doron:Bull a šarpej, nebo co to je?
Anglický buldok a šarpej. Dvě plemena, zdravotně problematická. Možná představa, že jako v matematice, bude ze dvou mínusů plus.😉
Ne, nejsou množka, dělají to jenom pro radost🙄. Ale prodej štěňat jim zaplatí režii na držení rodičů.
Dělají to pro radost, tak je jasné, že jim musí štěňata zaplatit režii na celý chov, to dá rozum. Komu ze zodpovědných chovatelů štěňata zaplatí desetník z nákladů na rodiče? Kolikrát se nezaplatí ani režie právě na ty štěňata (připouštěcí náklady, vyšetření feny, vyšetření štěňat, výbava na vrh, i kdyby se nerozdávala se štěňaty, a to nemluvíme o tom, když se něco nepovede…). Jestlipak by tento zodpovědný chovatel vzal zpět štěně s vrozenou vadou, která se projeví nějaký ten měsíc po převzetí, hm? Pro radost…
Opravdu zodpovědný chovatel si takové štěňátko vezme zpátky. Teď třeba byl případ v jedné CHS, že štěndo mělo ektopický ureter, přišlo se na to teda ještě před odběrem, paní chovatelka ho ani nenabídla a nejdřív řešila operaci. Jinak mám mezi chovateli přátele, kteří vezmou zpět štěně klidně i v roce a více a to nemusí být rovnou nemocné, jen se prostě ukáže, že rodina měla jiná očekávání a na štěně nemá čas, nebo se objeví alergie v rodině, a to často vrátí plnou kupní cenu. Ono je to často těžký rozhodování. Když vám někdo až ve 3 letech věku psa napíše, že před rokem měl nějaké zdravotní problémy a že je to údajně přešlechtěností plemene a že je to stálo nemálo peněz, tak těžko něco řešit. Zvlášť když si na ten problém zadělali sami. Můžete vybírat mezi zájemci o štěňátko sebelíp, přesto se občas stane, že buď lidi zalžou, nebo naslibují hory doly a za rok za dva se ukáže, že to byla velká chyba jim to štěňátko prodat.
Chtěla bych vidět nějakýho toho “chovatele” psů bez PP, jak bude toto řešit. Co tak vím, tak předají štěně a zdar bazar, už o nich nikdy víc člověk neuslyší. Já se snažím být ve spojení se všemi majiteli a pokud potřebují s něčím pomoct a není to pro mě moc daleko, tak to ráda udělám. A myslím si, že to takto má většina chovatelů. Já jsem se svojí chovatelkou od Cherry taky neustále v kontaktu.
Můžete vybírat mezi zájemci o štěňátko sebelíp, přesto se občas stane, že buď lidi zalžou, nebo naslibují hory doly a za rok za dva se ukáže, že to byla velká chyba jim to štěňátko prodat.
To mi pripomenulo tento príbeh. https://www.facebook.com/share/p/17umiSxLtB/
Arbora:Můžete vybírat mezi zájemci o štěňátko sebelíp, přesto se občas stane, že buď lidi zalžou, nebo naslibují hory doly a za rok za dva se ukáže, že to byla velká chyba jim to štěňátko prodat.
To mi pripomenulo tento príbeh. https://www.facebook.com/share/p/17umiSxLtB/
Ano, o tom vím, strašné. Znám i několik případů, kdy se štěně vůbec nepodařilo dostat zpátky a chovatel dodnes neví, kde jeho odchov skončil. ☹️
Vy se s tím piplete odmalička, spíte s nimi první dny přímo v bedně, celé noci nespíte, pořád ty maličké sledujete, aby bylo všechno v pořádku, vlastně jste doslova jejich druhá máma a pak vás potká tohle. 😢
Opravdu zodpovědný chovatel si takové štěňátko vezme zpátky
Jenže tohle není zodpovědný chovatel. Tenhle mrská bezPP pro prachy a je mu jedno, jestli bude mít štěně epilepsii nebo PRA. Rodiče jsou (údajně) papíroví, ale očividně nebyli uchovněni. Proč asi?
To je to, co mě čílí nejvíc. Hezké řečičky, jak jim na pejscích záleží.
kometa:Opravdu zodpovědný chovatel si takové štěňátko vezme zpátky
Jenže tohle není zodpovědný chovatel. Tenhle mrská bezPP pro prachy a je mu jedno, jestli bude mít štěně epilepsii nebo PRA. Rodiče jsou (údajně) papíroví, ale očividně nebyli uchovněni. Proč asi?
To je to, co mě čílí nejvíc. Hezké řečičky, jak jim na pejscích záleží.
Však proto ten druhý odstavec. 😉
Nám se kdysi taky vrátilo štěně - naštěstí. Prodali jsme ho starší paní, která bydlela ve vilce s velkou zahradou, do práce už nechodila, člověk by si řekl super, bude se psem pořád, paráda. Paní milá, zajímala se…
Po asi dvou měsících nám volala její víc jak osmdesátiletá matka, ať si pro psa okamžitě (jako ještě ten den) dojedeme, jinak ho dá do útulku. Jeli jsme. Vyšlo najevo, že paní trpěla maniodepresemi, ve svém dobrém období si nakoupila několik štěňat a koťat, potom v tom depresivním období, kdy nebyla schopná několik dnů vstát z postele, byli psi zavření ve sklepě, bez venčení, bez žrádla… Naštěstí to na tý malý placce kupodivu nezanechalo žádný následky, tak se u nás ohřál jen dva týdny a putoval do nové rodiny, kde žije dodnes (je mu 15 let). Být to fenka, tak jsme si jí tenkrát nechali.
To je strašné. Ještě, že já nechovám. Stát se mi tohle, skončím v kriminále pro ublížení na zdraví.
Ahoj, jaký je rozdíl mezi průkazem původu a rodokmemem?
Ahoj, jaký je rozdíl mezi průkazem původu a rodokmemem?
Stelle:Ahoj, jaký je rozdíl mezi průkazem původu a rodokmemem?
Žádný, PP - průkaz původu = rodokmen. Někdo tomu tak říká, protože v průkazu původu je vypsáno několik generací předků = rodokmen
Rodokmen máme každý a má ho i každý pes. Na to nepotřebujeme průkazku, u lidí rodný list (úřední doklad) třeba nebo nějaký výpis předků přednějších. Jsme se narodili z nějakého kmene, nebo kmeníme z nějakého rodu. Jsem si vymyslela.
Průkaz původu psa je doklad (od zájmového spolku, chovatelské organizace), kde je tento rodokmen vypsaný, je to tedy takový jako “RL”.
Ve skutečnosti je rodokmen pouze pro chlapečky; sledují se jen ti. Je to zajímavé.
A u zvířat se prostě říká “s rodokmenem” jako s papírama. Ale rozdíl v tom je dost velký.
PS: Každá organizace dá psovi PP podle jiných požadavků, známých a zapsaných x předků. Ale dá se i nezapsaným, stačí k tomu vzorky DNA; test. U některých org. si můžu nechat vystavit PP, kde bude milion generací, u té nejznámější se píší 4?
koukám, že koukáme stejně😀
ale tak nějak mi z toho vyplývá, že rodokmen je psaná tabulka, ne fakt, že všichni máme předky
Jó, jsem to zjistila teď, že kluci, koukám koukám. 😀
Mohla bych teda říct, že sepsání, sestavení rodokmenu, jeho vyobrazení
není žádný doklad, protože to není ověřené. Na rozdíl od průkazu původu - rodného listu. Ale průkaz původu zvířete, nevim nevim, esi je to nějaké úřední.
A toto by stálo za přepsání, esi se někdo nudí a psává do Wiki.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C5%AFkaz_p%C5%AFvodu
U FCI je v PP 5 generací. U jiných organizací nevím, jak to je. Ten, kdo už PP má, je zapsán v plemenné knize. Na té Wiki je žalostně málo info.
nevidim jen 4 generace u FCI?