Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 18.08.2025, 13:11:12
U nás měla jedna starší paní dvě fenky, obě s PP. Krásné s nádhernou srstí. Uchovnila je obě, ale pokud vím štěňata nikdy neměli. Paní říkala, že je už na nějaký odchov prostě stará a netroufne si na takovou zodpovědnost. Loni se paní odstěhovala za synem někam k Praze. Jinak říkala, že ji ta péče o srst fenek hrozně baví a že by je nikdy nenechala ostříhat. Byly obě moc krásné a slušně vychované 😃. Jen Bambule je moc neměla ráda😃.
U mamky na sídlišti chodí jedna paní a ta má teda jorka klasickýho “v dlouhý srsti”.
Jo jasně spousta lidí má jorky a jako jorky ostříhaný…já to teda kritizovat nebudu, protože sama jsem od určitého věku stříhala afgána tak na 15 cenťáků délky chlupu, protože s tou úžasnou dlouhou parádou to bylo v terénu utrpení…teda v terénu dobrý, ale po prochajdě z něj vytahat a často to ani nešlo, tak vystříhat různé bodláčí a vše ostatní, co na sebe stihnul nabalit.
Teda ti, co defakto mají na oholeném tělíčku posazenou chlupatou hlavinku, to je teda divná móda…si myslím, že prostě nemusí být jork nutně ve výstavní srsti dlouhé až na zem, že by stačilo nějak rozumně zkrátit…aby to byl pořád chlupáč, ale aby to bylo praktičtější.
Já se třeba osobně dost divím, že nejsou FCI uznané i ostatní barevné varianty yorků…resp. není to žádná novinka a když vezmu spoustu jiných plemen, které mají povoleno bambilion barev a barevných kombinací, tak pokud to není barva, která by nesla nějaké s ní spojené zdravotní komplikace, tak si říkám proč ne…
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 18.08.2025, 13:37:42
Jani, já bych chápala nějakou provozní úpravu, jak ty píšeš rozumně zkrátit, ale právě ty hlavičky ostříhaný snad na lva nebo co, to je něco příšernýho, a k tomu tělíčko úplně dohola. 🙄
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 18.08.2025, 13:11:12
Moje jorková chodila v srsti, ostříhat jsem ji až ve stáří, protože se u nás rozmnožil myši oves a po každé sebemenši vychazce jsem ze psa vypletávala osiny.. k jejímu stáří jsem to pak vzdala a nechala ostříhat, ale už to nikdy nebyl ten krásný jork…
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 18.08.2025, 12:30:19
Kdyby tenkrát nestál tolik, tak bych si ho pořídila, ale ne kvůli srsti. Pořídila bych si ho, že je to bílý york a měl by mít povahové vlastnosti yorka, takže malý teriér, který nelíná. A protože by to byl parťák a sporťák, byl by ostříhaný s hezkou kulatou hlavičkou, je to praktické a ještě se mi to líbí.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 28.08.2025, 09:09:34
Mně popravdě moc ne. Ono stačí, co občas vypadne z místní parkový “elity”. Ty lidi jsou třeba ve věku mých rodičů, psy mají celý život, ale ty moudra co z nich padají… Ne že všech. Ale většina je pořád zamrzlá v době, kdy se razilo “každá fena musí mít aspoň jednou štěňata”.
Mně popravdě moc ne. Ono stačí, co občas vypadne z místní parkový “elity”. Ty lidi jsou třeba ve věku mých rodičů, psy mají celý život, ale ty moudra co z nich padají… Ne že všech. Ale většina je pořád zamrzlá v době, kdy se razilo “každá fena musí mít aspoň jednou štěňata”.
Právě že i mladší, což jsem poznala v jedné skupině o labradorech na FB. Jsou to většinou takoví ti jednodušší lidi, kteří ani nechápou, proč by fena ta štěňata mít neměla, a když jim dojdou argumenty na vaše slušné a věcné vysvětlování, tak začnou vulgárně útočit, až dostanou varování nebo letenku ze skupiny.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 28.08.2025, 08:47:57
Já myslím, že v zákoně na ochranu zvířat je nějaký minimální věk na krytí, takže to nejspís bude i trestný, ale kdo by to řešil, že jo. Jedině že by byla nějaká neziskovka, která by se zaměřila na podávání trestních oznámení na tyhle případy a medializovala to, pak by to časem možná lidem docvaklo, že z toho můžou mít průser a je lepší to nedělat.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 28.08.2025, 11:04:23
Stanovy ho i zákon zde: Požadavky na nejnižší a nejvyšší věk psa při jeho rozmnožování
(1) Sdružení právnických nebo fyzických osob, která se zabývají chovem zvířat, a chovatelé, kteří jsou jejich členy, podnikatelé, kteří se v rámci podnikatelské činnosti zabývají chovem zvířat, případně jiné osoby, které se zabývají chovem zvířat za účelem dosažení zisku, nebo chovatelé, kteří chovají 3 a více fen, musí dodržovat tyto požadavky na nejnižší a nejvyšší věk psa při jeho rozmnožování:
a) krytí nebo umělá inseminace psa jsou přípustné u
1. malých plemen do 50 cm kohoutkové výšky ode dne ukončeného čtrnáctého měsíce věku až do dne ukončeného osmého roku věku u feny, u samce psa ode dne ukončeného čtrnáctého měsíce věku,
2. velkých plemen nad 50 cm kohoutkové výšky ode dne ukončeného sedmnáctého měsíce věku až do dne ukončeného osmého roku věku u feny, u samce psa ode dne ukončeného sedmnáctého měsíce věku,
b) u feny, která ukončila osmý rok věku, je možné zabřeznutí pouze do dne ukončeného devátého roku věku, a to na základě písemného potvrzení soukromého veterinárního lékaře uvedeného v odstavci 2.
A pro úplnost je to tahle vyhláška ze dne 13. října 2021
o ochraně psů a koček při chovu za účelem rozmnožování
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 29 odst. 1 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění zákona č. 162/1993 Sb., zákona č. 77/2004 Sb., zákona č. 312/2008 Sb., zákona č. 291/2009 Sb., zákona č. 359/2012 Sb. a zákona č. 501/2020 Sb., (dále jen „zákon“) k provedení § 7a odst. 9 zákona