Hodlám si zajít (až bude čas) do útulku jako do koloniálu ve vsi
to zase budete travit cas hledanim utulku, ktery vam psa da 😄projit u nekterych jejich “vyberovym sitem” je skoro sci-fi 😀
Dnes se hodně “inzeruje” na FB, tam to má největší dosah, na Bazoši nebo jinde chovatelé už moc nenabízejí. Jenže nabízet k prodeji zvířata se tam nesmí, FB to odstraňuje. Takže se to dá obejít jedině tak, že se napíše např. Kluci a holky čekají na své rodinky. Cena se pochopitelně uvádět taky nemůže. Mně odstranili po roce (!) nabídku na posledního pejska, kde jsem měla uvedeno “k rezervaci” a bez ceny.
Cena se pochopitelně uvádět taky nemůže.
Ale tady se uvádět může a stejně tam často není. Teda je, formulací dohodou. Osobně bych ocenila aspoň nějaký orientační nástřel.
Upřímně, trochu jsem nepochopila, proč se s tím u psů dělají takové tajnosti. Koně nebo kočky na prodej mají cenu uvedenou.
kometa:Cena se pochopitelně uvádět taky nemůže.
Ale tady se uvádět může a stejně tam často není.
Upřímně, trochu jsem nepochopila, proč se s tím u psů dělají takové tajnosti. Koně nebo kočky na prodej mají cenu uvedenou.
To nevím, já jsem tady nikdy neinzerovala a na iFaune jsem tehdy cenu uvedenou měla. Já se jen snažím vysvětlit, jak to některé CHS mají, že nabízejí jen přes FB. Věřím, že někdy to být nepříjemný může, zvláště když se člověk cenu dozví, až se třeba jede na štěně podívat. Určitě v tom ze strany některých CHS je záměr, netvrdím, že ne, holt chovatelé jsou taky jen vzorkem populace a i mezi nimi jsou lidi různí. A to i takoví, kteří to prostě mají jako živnost a hlavní zdroj peněz. Jediná rada je od takových nekupovat. Jako pořizuju si parťáka na cca 15 let, tak musím počítat s tím, že to nějakou námahu a čas vezme. Já jsem se snažila zájemcům i vyjít vstříc, co se týká rozložení plateb, třeba i na tři splátky a způsobem, jak to vyhovovalo jim.
Myslela jsem to obecně. Dívala jsem se i na Bazoš a tam je taky velice často u PP psů - cena dohodou. Jak jsem psala, nerozumím tomu. Všechno ostatní - zvířata i věci neživé se přece s cenou inzerují.
Přijde mi, že tahle praxe množitelům nahrává. Ti cenu uvedou a potencionální kupec má jasno.
Tak mě přijde, že u psů se to tak nějak neuvádělo nikdy. Teda u těch s PP a to i v dobách, kdy byla jen novinová , časopisová nebo případně vývěsková inzerce. Fakty mám pocit, že zrovna v Pes přítel člověka se inzerovali výhradně psi s PP a všichni cena dohodou. Zatímco v jiných tiskovinách povětšinou regionálního formátu, kde inzerovali i ti, kdo prodávali štěňata bez PP tak u těch ceny byly.
A později, když začala vycházet třeba Anonce, tak to bylo to samý… šťeňata s PP bez cen, ostatní s cenami.
Takže tohle není nějaký nešvar poslední doby… spíš mi to přijde jako tradice.
Chovatelé často argumentují, že není přeci problém si zavolat a na cenu se zeptat… ale pozor, ne aby se dotyčný jako první pídil po ceně. A já to na jednu stranu chápu… na druhou stranu.. spousta lidí nemá absolutně šajn kolik stojí papírové štěně… tak aby si ušetřil toho nepříjemna, že bude muset chovateli říct… po té co mu nastínil, co pejskovi nabízí a co očekává, že si pejska nemůže dovolit, tak buď se ptá na diskuzích, na FB nebo pátrá na internetu kolik cca takový štěně stojí a nebo … vidí cenu štěňat bez PP a řekne si, že když bezpapírák stojí tolik a tolik tisíc, tak že papírový štěně musí stát o bambilion víc a že je mimo jeho možnosti… resp. nějaký finanční strop, který je ochoten zaplatit za štěně na mazlíka… ale často to takový rozdíl viz výše není.
Takže z jedné strany inzerující chovatelé, kteří mají svoje důvody neuvádět cenu… z druhé strany si myslím, že to přeci jen malinko nahrává množkám, protože pak můžou mít ceny vlastně velmi podobné cenám štěňat s PP.
A vlastně taky nechápu v čem jsou psi tak specifičtí, že se ceny neuvádějí, ale jak už bylo zmiňováno .. kočky, koně, papoušci atd atd jsou inzerováni povětšinou s cenou.
mám pocit, že je často cena papírových štěňat v chovatelských kruzích “kartelová” - a pokud chci prodat levněji nebo dráž, nemůžu to napsat… neb by dotyčného kolegové z klubu “sežrali”.
Vím, jak složitě jsem řešila cenu za Nighta - byl ze Španělska (chtěla jsem lehký typ německé dogy, takové tu v té době nebyly). A také cena nebyla (prý běžná) a ptát se na ni je prý nevhodné… Pak jsem ze známého chovatele vyrazila alespoň tehdejší rámec cen v zahraničí (a to pak odpovídalo). Nakonec, i proto, že chovatel chtěl hotovost, nám cenu sdělil - ale to bylo až v době, kdy už jsme měli cestu přes Evropu naplánovanou…
neb by dotyčného kolegové z klubu “sežrali”.
Ano, to dává smysl. Ale stejně - proč se toho chovatelé koček nebo papoušků nebojí a chovatelé psů ano? Ti přece mají taky svoje kluby. A prodej koček je cca stejný (i když možná menší) jako prodej psů - myslím na počet a tudíž podobná konkurence. To je to, co mi vrtá hlavou.
A také cena nebyla (prý běžná) a ptát se na ni je prý nevhodné
Právě. Kdybych hypoteticky moc chtěla štěně konkrétního plemene, jako vy, tak samozřejmě počítám, že to bude něco stát. Konec konců obě víme, že pořizovací cena je to nejmenší.
Ale, jak jsem psala, aspoň orientační představu bych chtěla mít dopředu - jestli, plácnu, 30 000 nebo 80 000. Abych pak na návštěvě nelapala po dechu.
Mně je třeba úplně jedno, jestli by mě ostatní chovatelé sežrali nebo ne. Na FB ve skupině o štěňatech jedna ženská psala, že chovatelé s PP by měli prodávat za stejné ceny jako ti bez PP, aby ta poptávka po bezpapiracich nebyla vůbec. 😀
Jenže ta jedna ženská vůbec netuší, co do svých odchovů investujete vy (hodně) a co ten množitel (nic). Protože u společenských plemen je dotyčný líný absolvovat jednu jedinou výstavu. A platit za ni. O jiných plemenech s předepsanými zdravotními a pracovními zkouškami nemluvě. + samozřejmě výběr vhodného krycího psa, doprava za ním…. Obě víme.
No to opravdu může napsat jen člověk, který nemá šajn, co do toho chovu odpovědný chovatel nainvestuje a nejen finančně, ale i svůj čas a jako ať si to někdo zkusí…přeci chovatel není charita.
Problém opravdu vidím v tom, že toho opravdu potom zneužívají ti bez PP odchovatelé…pak se opravdu může stát, že si někdo pořídí štěně bez PP a přitom by stačilo, aby přihodil pár tisícovek a má PP štěně. Myslím, že se i může stát, že třeba nestandardní PP štěně může být i levnější než bezpapírák. V Máťově vrhu byla nestandardní holčička…nějaké odchylky ve zbarvení, kvůlivá který by jí neuchovnili…být to kluk, tak po něm skočím okamžitě, protože bych dost ušetřila a mě je jedno, jestli by byl barevnej trošku špatně.
Spoustě lidí je prostě blbý volat cizím lidem a pak jim říkat Sorry, to vaše štěně nechci. A já se nedivím, taky bych to nedělala.
Taky nechápu, že se u PP psů alespoň ty orientační ceny neuvádí a taky myslím, že to prostě nahrává množkách, kteří pak mají argument U mě koupíte levněji, i když to třeba není pravda, kupující prostě nemá ani jak si to jednoduše ověřit.
Hodlám si zajít (až bude čas) do útulku jako do koloniálu ve vsi - sice tam nemám takový výběr jako v hypersuper (taky jak kterém), ale vyberu si, co chci, a cena psa mě moc zajímat nemusí, protože je bagatelní. Jen teda musím počítat s různými “skrytými vadami”,
například kamarádka, co má osadního labradora, zjistila, že umí překousávat vodítka - a to se vyplatí! Měla ho uvázaného u koní, naštěstí, protože kdyby ho měla uvázaného někde na zahrádce u hospody vedle silnice… tak to zjistila ještě celkem nevinně 🙂
Takže pokud ho bude chtít někde odložit, tak holt na řetěz nebo ocelové lanko. A taky se umí vyvlíknout z postroje a překousat vodítko i dalšímu psovi, takže bájo, na řetěz všechny, také postroje mít nepřekousatelné, a konkrétně jemu teda dávat takový ninža kombo postroje, obojku a pastě na medvěda, aby se z toho, když o něco půjde, nevyhudýnil 🤣
nevyhudýnil… 😂😂😂
To je super slovíčko…👍
kombo obojek+postroj znám… moje čuba vulgo Lady Copperfield to misí mít taky, ale koukám, že mít doma Houdiniho je ještě minimálně o level…
V dnešní době není potřeba ani volat. Já třeba špatně snaším telefonování s cizími lidmi, pokud to není pracovní. Pokud bych si mohla pizzu objednat jen tak, že tam zavolám tak si raději pizzu nedám…ale to je jedno 😀
Já třeba při hledání chovatele a budoucího štěnda používala buďto email, nebo socky - FB, instagram (jasně, někdo nemá). Na databázi kolií byly všude uvedené kontakty. Hovor jsem byla ochotná absolvovat až ve chvíli, kdy jsme si nějaké základy sdělili písemně. Nikdo neměl problém odpovědět na nějakou orientační cenu, za kterou většinou štěňátka prodává a mám pocit, že to těm lidem i víc vyhovovalo, odpověděli, až měli čas. Vlastně nikdo si semnou nechtěl primárně volat 😀…další dotazy se pak vyřešily až na osobní návštěvě.
Buggyra:Hodlám si zajít (až bude čas) do útulku jako do koloniálu ve vsi - sice tam nemám takový výběr jako v hypersuper (taky jak kterém), ale vyberu si, co chci, a cena psa mě moc zajímat nemusí, protože je bagatelní. Jen teda musím počítat s různými “skrytými vadami”,
například kamarádka, co má osadního labradora, zjistila, že umí překousávat vodítka - a to se vyplatí! Měla ho uvázaného u koní, naštěstí, protože kdyby ho měla uvázaného někde na zahrádce u hospody vedle silnice… tak to zjistila ještě celkem nevinně 🙂
Takže pokud ho bude chtít někde odložit, tak holt na řetěz nebo ocelové lanko. A taky se umí vyvlíknout z postroje a překousat vodítko i dalšímu psovi, takže bájo, na řetěz všechny, také postroje mít nepřekousatelné, a konkrétně jemu teda dávat takový ninža kombo postroje, obojku a pastě na medvěda, aby se z toho, když o něco půjde, nevyhudýnil 🤣
to nic není, lidožravá Bess se dokáže podvlíct pod plotem mezerou cca 5 cm. A tak placatá teda fakt není…😀
On je naštěstí přátelský a bezproblémový, takže nehrozí, že by někoho sežral 🙂 Spíš tak, že skočí pod kolo…
No jenze vy jste hledala chovatele, to je jiny, laik hleda psa, vyjede si inzeraty a u bezpaposu ma ceny a u PP ne. Kdyz obepise par PP chovatelu jen s dotazem na cenu, tak vetsina mu ani neodepise neb vetsina na tyhle dotazy jen na cenu neodpovida. A i kdyby nekdo odpovedel, muze to byt zrovna chovatel, ktery ma steneta dost drahy.
Proste sehnat levne PP stene vyzaduje dost usili a pokud se clovek nevyzna v plemeni, tak komunikaci s x chovatelema, s tim, ze nasledne je musim odmitat s tim, ze maji pro me moc vysoky ceny, vetsine lidi je toto i dost neprijemne a proto do toho nejdou.
Kdyby u toho PP inzeratu bylo napsano cena 20-30 tisic a mame tu jedno stene s nestandardni barvou, ktere je za 15, jiste by to rozhodovani lidi pri nakupu stenete bylo jiny.
Mně napsal na messenger jeden spoluobčan, já že cena je 30 tisíc a on na to, že to má na dva nájmy. 😄
A jedna moje známá, která se angažuje v hnutí Extinction Rebellion, tvrdí, že všechna zvířata by měla zadarmo. Na to jsem odvětila, že až bude zdarma veterina, čipy, elektřina, krmivo, voda atd., tak klidně budu dávat zadarmo.
Hodlám si zajít (až bude čas) do útulku jako do koloniálu ve vsi
to zase budete travit cas hledanim utulku, ktery vam psa da 😄projit u nekterych jejich “vyberovym sitem” je skoro sci-fi 😀