Teď z vlastní zkušenosti se musím přidat do diskuze. Máme fenku jezevčíka hladkosrstého standard. Je uchovněná, lovecky vedená. A sehnat na krytí zdravého chovného psa, který je taky pracant, bylo docela složité. Ale zvládli, jsme to a vůbec nám nevadilo že jsme jeli přes celou republiku. Protože na prvním místě je zdravý, nepříbuznost, lovecká upotřebitelnost, a zbarvení a líbivost je až na druhém místě. Nám se podařilo sehnat opravdu krásného a pracovitého psa, přesně takový se k naší fence hodil. I majitel byl překvapen jak se k sobě měli. Povídal že kolikrát přijedou s fenou a ta se chce se psem rvát. Povídám a jak pak s takovou fenou zvládnou výstavy, zkoušky a společný lov?
Už je to čtrnáct dní a vypadá to že je asi březí. Na konci března půjdeme na ultrazvuk.
Je to v náší malé rodinné chovatelské stanici první vrh.
A já se přiznám že se bojím, aby vše dobře dopadlo. Aby byl porod v pořádku. Hlavně štěňata aby byla zdravá. Aby první socializace proběhla v pohodě. Máme i jiné psy a hodně zvířectva. Tak se budeme snažit, aby ta malá štěnda už od nás byla zvyklá na slepice, perličky, krůty, králíky, morčata, holuby,kočky, ovce s jehňaty, berana (který je krotký jako pejsek) a danělu, kterou jsme odchovali a je taky ochočená.
Samozřejmě znali pohodlí gauče, to snad miluje každý pes když může být se svým pánem.
Štěňata poznají i velké psy, budou vyrůstat s ohařem a čuvačkou.
Lovecké geny, které budeme od mala podporovat. Máme pro jezevčíky i umělou noru, na zahradě.
Naše fenka vyrostla u nás jako člen rodiny. I pes byl doma zvyklý na děti. A hlavně kamarád.
A úplně nejdůležitější je aby ti nový páníčci, dali štěňatům krásný a lásky plný domov.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 15.03.2026, 09:35:19
Asi je to o tom, jak která chápeme chov. Pro mě je chov organizovaná činnost, u nás pod FCI, s dohledatelným původem zvířat a za dodržení podmínek této organizace. Ne produkce zvířat na jakýchkoliv dvou jedincích. To je množení jen pro množení. (a taky pro peníze, jinak by množírny nedávaly smysl)
A tihle dva jedinci, do chovu, jak ho chápu já, nezasáhli. Ta fena, pokud má PP a byla by ještě i po tomto vrhu uchovněna, do chovu zasáhnout mohla, nebo může, ale ten pes nikoliv.
Nechápu, jak myslíte, že tito dva jedinci, kteří žijí nyní, zasáhli do chovu v minulosti. Jejich předci ano, ale ta retrospektiva je nesmyslná.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 15.03.2026, 10:03:22
tohle neni o PP a bPP chovu, kdo ma jake psy. To je o nejake kontrole, ne zakazech. A kontrolovat se muze jen organizovany chov, tedy PP aktualne.
Je treba ziskat nejakou kontrolu nad vsemi stenaty, psy -to je to, co tu zoufale chybi. Neni mozne, aby nekde existovalo 150 zvirat a nedalo se zjistit jinak, nez nahodou 😢
Jé vy máte také jezevčíka😀 , bratranec má také dva dlouhosrsté lovecky vedené, ten mladší Zargan vyhrál v únoru speciálku.
Jezevčíky měli u manžela v rodině vždy. Sice dlouhosrsté, lovecké. Ale nikdy nechovali. A manžela sen byl založit chovatelskou stanici. Akorát jsme porušili tradiční dlouhosrsté. A máme krátkosrstou, a je daleko divočejší, péče o srst minimální a když se hodně ušpiní je snadno omyvatelná, žádný lokýnky. Je skladná a vyloženě s námi jezdí a je všude.
Já myslela, že je to proti pravidlům klubu. A navíc - k čemu pak taková štěňata, když do chovu nemůžou zasáhnout? I když, nedělám si iluze - objeví se v inzerci zaručeně čistokrevných bez PP.
Ale každý přece nechce zasahovat do chovu. Lidí, kteří chtějí psa pro radost, je víc než těch zasahovačů. Možná přijde doba, kdy chovem s PP zničená plemena budou zachraňovat zdraví psi ne PP. Možná NO bude první na řadě.
Odpověď na příspěvek uživatele tetrivek z 15.03.2026, 10:55:43
On s tímhle mlaďasem také jezdí všude, starýmu 9 let,ale má problém se zády, tak to je postelový pes a ještě má českýho fousta a německýho drátosrstého ohaře a důchodce gordona a dvě foxteriérky. Vždycky mu říkám, ty vlastně neustále cvičíš nové psy.
Říkal, že mlaďase uchovní, když je tak úspěšný, tak jsem zvědavá😄
Mrzí, že jsem nechtěně rozpoutala takovouhle diskuzi…
Nejsem PP fanatik….nebudeme si lhát do kapsy, někdy fakt lepší povedená křižovatka, než sázka do loterie plemene, které je chodící diagnoza a nebo má velké predispozice k nemocem.
Nejsem PP fanatik a tak mi přijde, že cílené spojení dvou čistokrevných bez PP nebo i nečistokrevných psů má smysl pokud je to pracovní spojení…teda, že v tu chvíli nekoukám úplně na to jak pes vypadá a jestli je von Banhof, ale spíš, že je zdravej, vysoce funkční a pracovně se osvědčil velmi dobře…
Množit psy na mazly mi přijde prostě zbytečný, když se všude štěňat tři zadele a kousek..nehledě na to, jak potom lidem vysvětlíte, která bez PP štěňátka si může koupit, protože to jsou ta vymazlená a maminka je doma za princeznu a která ne, protože to jsou z těch eaných množíren.
No a ti, co v PP chovu některá plemena dotáhli tak nějak zdravotně do zadele v honbě za nějakou ideou extreriéru, tak ať si dají přes tlamu…