Aktuálně: 2 754 inzerátů261 611 diskuzních příspěvků19 170 uživatelů

kotwasser, koncová voda

Verun
Verun 06.08.2023, 11:48:54 xxx.xxx.220.12

Ták, jsem u konce svého bádání …máme doufám po problému. 

….koncová voda snad tuším od podzima-psala jsem na ifauně, nic strašného, lehký potůček někdy špric(špinavý ocas, pipina, mezinoží, konec deky v zimě…) 

Vyzkoušela jsem snad všecko, psyllium, čistý humac natur, probiotika(jen tak něco nesežere, takže habibi ne, mikroby ne, gastroakut ano, ale ne v plné dávce🙄 ), zuby, odčervit,  todle seno ne, todle jo, trochu senáže, bylinky(chmel, máta, meduňka) nedávat řezanku-že by vředy, omezit stres-siť pryč, fyzio, boty na předky- slabé chodidlo ….a ve finále stačilo u nás nedávat do krmení lněné výlisky,😂, které krmím kontinuálně furt, cca 150g-plecháček na den, rozděleno na dvě dávky. Nedávám týden a zadel je čistá, tak snad to vydrží….no a co s těma 20kg lněných? 🤪

kometa
kometa správce
06.08.2023, 18:11:37 xxx.xxx.147.163
Verun:

Ták, jsem u konce svého bádání …máme doufám po problému. 

….koncová voda snad tuším od podzima-psala jsem na ifauně, nic strašného, lehký potůček někdy špric(špinavý ocas, pipina, mezinoží, konec deky v zimě…) 

Vyzkoušela jsem snad všecko, psyllium, čistý humac natur, probiotika(jen tak něco nesežere, takže habibi ne, mikroby ne, gastroakut ano, ale ne v plné dávce🙄 ), zuby, odčervit,  todle seno ne, todle jo, trochu senáže, bylinky(chmel, máta, meduňka) nedávat řezanku-že by vředy, omezit stres-siť pryč, fyzio, boty na předky- slabé chodidlo ….a ve finále stačilo u nás nedávat do krmení lněné výlisky,😂, které krmím kontinuálně furt, cca 150g-plecháček na den, rozděleno na dvě dávky. Nedávám týden a zadel je čistá, tak snad to vydrží….no a co s těma 20kg lněných? 🤪

Někomu darovat?

Verun
Verun 06.08.2023, 20:52:01 xxx.xxx.220.12
kometa:

Někomu darovat?

…tó urkytě, to si dožere i kdyby se z toho měla posrat🤣

HelaS
HelaS 07.08.2023, 01:26:40 xxx.xxx.116.228

Já bych výlisky klidně brala. Moje kobylka na konečníkovou vodu trpí celej rok… pomohlo jen cosi z Eqáče na to. A jen po tu dobu, co to brala; pak to zas jelo ☹️
Lněné výlisky žere taky - v době línání - ale žádnou souvislost jsem nevysledovala.
Asi je to dost individuální…
Od září jí začnu dávat minerálku s ftalátem selenu, jestli to píšu dobře. Uvidíme, jestli to není tím. Jinak - u nás je, jako skoro všude, půda na selen chudá, seno máme většinou vlastní, tož není co řešit. Už jsme si (s kobylkou syna, kříženkou QH) prošli i tím hororem myopatie (to byla u Orlíka), takže něco maličko o tom vím a hlasuju pro prevenci.  Ovšem co to udělá s konečníkovou vodou, teprv uvidím.

Buggyra
Buggyra 07.08.2023, 08:33:19 xxx.xxx.198.226

Verun, držím palce, ať je to vyřešené! Jestli to do zimy bude dobré, tak věřím, že máte vyhráno 🙂

Verun
Verun 07.08.2023, 09:38:45 xxx.xxx.220.12
HelaS:

Já bych výlisky klidně brala. Moje kobylka na konečníkovou vodu trpí celej rok… pomohlo jen cosi z Eqáče na to. A jen po tu dobu, co to brala; pak to zas jelo ☹️
Lněné výlisky žere taky - v době línání - ale žádnou souvislost jsem nevysledovala.
Asi je to dost individuální…
Od září jí začnu dávat minerálku s ftalátem selenu, jestli to píšu dobře. Uvidíme, jestli to není tím. Jinak - u nás je, jako skoro všude, půda na selen chudá, seno máme většinou vlastní, tož není co řešit. Už jsme si (s kobylkou syna, kříženkou QH) prošli i tím hororem myopatie (to byla u Orlíka), takže něco maličko o tom vím a hlasuju pro prevenci.  Ovšem co to udělá s konečníkovou vodou, teprv uvidím.

ftalát a chelát , najděte rozdíl…😎

dáváte jiný tuk? olej? 

já  mám pocit, že jsem to někde četla o tom lnu, tak jsem to zkusila, přitom vetka mi radila(když už jsem zoufalá chtěla ATB , že třeba nějaká brebera) raději  vařit lněné semínko…

a taky prej někomu pomohlo :

https://www.anpario.com/portfolio/health-performance/orego-stim-powder/

u nás by se dalo použít  oregano od Dromy?

Dobromysl obecná - oregano granule 1 kg - Dromy.cz

Verun
Verun 07.08.2023, 09:54:10 xxx.xxx.220.12
Buggyra:

Verun, držím palce, ať je to vyřešené! Jestli to do zimy bude dobré, tak věřím, že máte vyhráno 🙂

zkusím s výliskama pauzu a pak to znova zkusím , dávat jen na dobu přelínávání aby chuděra náhodou nezhubla…😂 …máma má pocit, že toho má teď v kyblíčku málo…🙄

Verun
Verun 15.08.2025, 23:05:20 xxx.xxx.220.9

Tak koncová voda pokračovala .co vám budu namlouvat.někdy méně, někdy vice..lněné  ale už teď nedávam….má trochu konopného oleje na zamíchání minerálky do krmení -jinak  to třídí,.necha tu minerálku na dně žlabu.někdy uvažuju,že to má souvislost s říjí.ta koncová voda…ale nepřestala jsem bádat a hledat…a máme novou naději…ZINEK. Už ho má druhý týden a je to zase lepší…😝🙈🤷

https://www.granofyt.cz/agrobs-zinek-pro-zdravou-kuzi-srst-a-kopyta_z11828/

Murray (neregistrovaný) 19.08.2025, 09:13:38 xxx.xxx.166.15

U nás když se objeví , nasazuju zelený jíl, tak na týden, a špritz je fuč. Je to i prevence proti schvácení (prej), ale zase vyvazuje minerály, tak se dlouhodobě nemá podávat. Ale u nás vždycky zabral. 

Verun
Verun 19.08.2025, 10:04:38 xxx.xxx.220.9
Murray:

U nás když se objeví , nasazuju zelený jíl, tak na týden, a špritz je fuč. Je to i prevence proti schvácení (prej), ale zase vyvazuje minerály, tak se dlouhodobě nemá podávat. Ale u nás vždycky zabral. 

Zkrmeny 2pytlíky ….na jaře jako “prevence ” zchvácení  a během léta…odčerveno. Predjaří i léto… čekají nás po roce zuby….mám ještě někde zbytek humátu….dostává do krmení psyllium…myslím .že jsem zkusila všechno.🤷😂

Murray (neregistrovaný) 19.08.2025, 10:54:11 xxx.xxx.166.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 19.08.2025, 10:04:38

Panejo…v tom případě opravdu delikátní konečník 🙈 moc držím palce se zinkem 🙏🏻

Verun
Verun 19.08.2025, 11:20:43 xxx:xxx.a321:45c1
Murray:

Panejo…v tom případě opravdu delikátní konečník 🙈 moc držím palce se zinkem 🙏🏻

Jen  precizní mikroby ještě ne….ale kobyla ma i delikátní chutě.tak bojím bojím.že to nebude žrať..humat ji taky moc nejel.de fakto.je to jako černé uhlí.a to jsme měli od dromy gastro měco a pak jen humat.

Horsana
Horsana 19.08.2025, 19:01:39 xxx.xxx.234.118

Ona FFW na makkej diete vzdy zazracne zmizne. 

Ale malo majitelov ju vie zabezpecit, tak skusaju kde co.

To, ze je jej rekurencia taka “zahadna” suvisi iba a jedine so zdrojom vlakniny, jej kvalitou a schopnostou kona ju adekvatne spracovat mechanicky. 

A este trochu aj s larvalnou cyatostomiazou a pasomnicami.

Verun
Verun 19.08.2025, 22:23:00 xxx:xxx.f679:79e3

Pastva je-velky výběh,s opravdu travou,žádný spasený plácek,seno je top,má ho  na boxe  co hdélko ráčí spocívat .v síti i mimo síť.Odčervuju…před rokem i  larvicidně …zuby pravidelně…můžu posoudit i z hlediska změny ustajení a mnozstvi sena…furt stejné…

Verun
Verun 20.08.2025, 14:18:23 xxx.xxx.220.9
Buggyra:

Mohla by pomoci senáž? Třeba z otavy…

Ta probehla asi před dvěma lety.v zimě….bez efektu😂

Buggyra
Buggyra 21.08.2025, 08:14:24 xxx.xxx.198.226

Teď se tu u jednoho koně ve vedlejší stáji řeší už půl roku, no kůň má řidinu už rok… Doteď nezkusili dát koně z pastvy byť i jen na seno. A teď teda po půl roce řešení půjde kůň na pastvinu, která je teda neúživná a zrovna přepasená, a veterinářka se nechala prý slyšet, že to je stejné, jako by koně dali na seno. Kůň uprostřed léta hubený… Příkrm dostává poprášeno po dně kyblíku jednou denně. To je kontrast…

Byla jsem u zubařky, tak celá prohlídka trvala pět minut a pak jsme čtvrt hodiny kecaly o koních a dozvěděla jsem se nepěkné věci zase o jiné místní stáji, ach jo ☹️ Nějak se těm koním nedaří natrefit na dobré lidi…

Horsana
Horsana 21.08.2025, 09:46:55 xxx.xxx.234.67

Soft diet.

Ale to nikto nechce ani len pocut.

Roky trvajuca FFW sa vyriesi do 4 dni.

Ale to je kazdeho boj, ludia to bud chcu vyriesit, alebo budu smolit kde co.

Buggyra
Buggyra 21.08.2025, 11:58:15 xxx.xxx.198.226

Soft diet teda znamená, že krmivo má být měkké? A nebo se pod tím skrývá ještě něco jiného?

Horsana
Horsana 21.08.2025, 14:21:07 xxx.xxx.234.67
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 21.08.2025, 11:58:15

Ano, zdroj vlakniny, ktory je makky. Idealne su senne pelety, ktore maju aj deklarovane zlozenie, vratane NSC.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.