Aktuálně: 6 012 inzerátů162 946 diskuzních příspěvků17 582 uživatelů

Zabití slepice

Anonymní (neregistrovaný) 11.08.2023, 08:04:02 xxx.xxx.265.37

Chceme si na zahrádku pořídit několik slepic, tak jsem přečetla knihu Františka Tuláčka - Chov hrabavé drůbeže, kde je i pro začátečníka celkem srozumitelně popsán chov slepic, ale stojím před otázkou jak slepici zabít, když už není vhodná k dalšímu chovu. Není to zrovna příjemné téma, ale s chovem drůbeže přece souvisí. Děkuji

list
list (503 příspěvků) 11.08.2023, 08:24:32 xxx.xxx.201.134
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 11.08.2023, 08:04:02

Dobrý den, správně se má slepice omráčit a zabít. Omráčíte úderem např topůrkem do zátylku a zabijete useknutím hlavy, nebo podříznutím. Měla by se řádně vykrvit. 

Na omráčení se dá pořídit i omračovací pistole na drůbež, ale nevím, jak to bude fungovat u slepic, přece jen mají malou hlavičku. Tam podržíte hlavu, přiložíte pistoli a zmačknete spoušť a je omráčená a vlastně mrtvá. Pak podříznout a vykrvit. 

Buggyra
Buggyra (2698 příspěvků) 11.08.2023, 09:33:01 xxx.xxx.198.226

To vykrvení je důležité před konzumací. Pokud utrácíte slepici aniž byste ji chtěli jíst (jako většinou my), tak to řešit nemusíte (pokud neutrácíte podříznutím).

Já dávám jinak vysloužilé slepice svojí známé, dávám jí je živé, ona si to umí zpracovat.

Ale myšlenka konzumace se mi zalíbila, a kdesi na iF byl též návod, jak zpracovat i starou slepici na pečínku, a to bych chtěla zkusit, takže jen čekám, až bude nějaká na porážku, a jdu do toho 🙂

list
list (503 příspěvků) 11.08.2023, 09:38:59 xxx.xxx.201.134
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.08.2023, 09:33:01

Jj, utrácení mě nenapadlo. Bral jsem to jako vyřazení vysloužilé nosnice 😉A taková může posloužit, když bude “šlapat nudle”, jak to někdo nazýval na ifauně 🤭Jasně, vykrvení je důležité v případě, že se chystáte slepici sníst. 

JardaPecival
JardaPecival (288 příspěvků) 11.08.2023, 09:49:51 xxx.xxx.228.63

Já mám ve špalku naštoubovaný dva dlouhý vruty zhruba 4cm od sebe a tam nasunu a natáhnu tím krk a nehrozí tolik netrefení se. Jak pak ale mlátí křídlama, tak je krev všude. Přemejšlím nad vykrvovacím trychtýřem a buď podříznout(to se mi ale moc nelíbí) nebo mě napadlo chytit hlavu levou rukou a pravou ustřihnout hlavu nůžkama na drůbež.  Co myslíte, není to blbý? 

Bodlinka
Bodlinka (865 příspěvků) 11.08.2023, 11:06:00 xxx.xxx.37.33

normálně prostě zabít, v souladu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání

v jednom člověku je asi nejjednodušší zařezání

a já osobně teda umím dislokaci vazu, používám hodně a často a pro účely konzumace prostě následně tu hlavu uříznu nožem, aby se to dobře vykrvilo. má to jedinou nevýhodu, do polívky se kvůli podlitinám nehodí celý krk, no tak se tam vyvaří kostra a krk dostane Nora, no. Výhoda je zřejmá, absolutně žádná fixace zvířete a obrovská rychlost toho procesu, slepici vlastně zabíjím už při příchodu na místo zpracování, tam už se jen vykrví, oškube, vykuchá

jo, k tomu škubání. dělám málokdy, většinou stahuju.

Bodlinka
Bodlinka (865 příspěvků) 11.08.2023, 11:07:08 xxx.xxx.37.33
Odpověď na příspěvek uživatele list z 11.08.2023, 10:57:51

protože podříznout už je lehce týrání

když řezat, tak zezadu, přerušíte s tím i páteř.

list
list (503 příspěvků) 11.08.2023, 11:10:24 xxx.xxx.201.134
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 11.08.2023, 11:07:08

Praštit, strčit do trychtýře a říznout zepředu, nebo bez rány řez přes šíji, ale to se líp dělá s kachnama

aldamax (neregistrovaný) 11.08.2023, 11:10:33 xxx.xxx.83.143
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 11.08.2023, 09:49:51

Bezhlavou drůbež strkám ihned po popravě do připraveného kýblu. Od krev je tím pádem jenom slepice a kýbl. 

Jinak tedy polévka ze staré,  opravdu staré slepice by vzkřísila i mrtvého, nosila se šestinedělkám do kouta.  S domácími nudličkami… A ne, to co se prodává  v obchodech pod názvem slepice, není slepice  ale odrostlejší kuře.

kometa
kometa (3707 příspěvků) 11.08.2023, 11:14:06 xxx.xxx.147.163
JardaPecival:

Já mám ve špalku naštoubovaný dva dlouhý vruty zhruba 4cm od sebe a tam nasunu a natáhnu tím krk a nehrozí tolik netrefení se. Jak pak ale mlátí křídlama, tak je krev všude. Přemejšlím nad vykrvovacím trychtýřem a buď podříznout(to se mi ale moc nelíbí) nebo mě napadlo chytit hlavu levou rukou a pravou ustřihnout hlavu nůžkama na drůbež.  Co myslíte, není to blbý? 


Nevím, ale ta sekyrka mi přijde rychlejší, jako gilotina. S těmi nůžkami, když se trefíte zrovna na obratel, nepůjde to hůř? A tím pádem to bude déle trvat?

Bodlinka
Bodlinka (865 příspěvků) 11.08.2023, 11:19:23 xxx.xxx.37.33
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.08.2023, 11:14:06

záleží přece na nůžkách

a taky na inteligenci chovatele. koneckonců když zařezáváte, tak se taky nepokoušíte řezat to přes obratel, nebo snad ano? vezmu slepici, škubnu si na patřičném místě peří, na správném místě je přesně taková drážka mezi obratli, šmik, je to. aplikace zařezávacích nůžek do stejného místa bude mít stejný efekt.

kometa
kometa (3707 příspěvků) 11.08.2023, 11:21:55 xxx.xxx.147.163
Bodlinka:

záleží přece na nůžkách

a taky na inteligenci chovatele. koneckonců když zařezáváte, tak se taky nepokoušíte řezat to přes obratel, nebo snad ano? vezmu slepici, škubnu si na patřičném místě peří, na správném místě je přesně taková drážka mezi obratli, šmik, je to. aplikace zařezávacích nůžek do stejného místa bude mít stejný efekt.


Já si při podříznutí představuji přerušení cév, bez kontaktu s obratli. (jako Jack Rozparovač). Praktické zkušenosti nemám.

A nůžky na drůbež - se mi vybavily akorát ty kuchyňské. A pitevní.

Kolohnát (neregistrovaný) 11.08.2023, 11:23:18 xxx.xxx.15.24

Normálně slépku uklidnit, párkrát pohladit od zátylku dolů. Pak bez stresu natáhnout hlavu nad špalkem a urazit jí hlavu sekerkou. 

Je možné lámat páteř páteř kroutivým pohybem dozadu, že se hlava zalomí a slípka se pak podřezá.

Hlavu je možné rozbít kladivem v nástavci, musí na to být cvik. Každý si časem najde svůj nejpohodlnější způsob.

Bodlinka
Bodlinka (865 příspěvků) 11.08.2023, 11:23:52 xxx.xxx.37.33
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.08.2023, 11:21:55

to je podříznutí. na to nepotřebujete nůžky. nůžky jsou “zařezávací”, tzn. přerušení páteře se předpokládá.

kometa
kometa (3707 příspěvků) 11.08.2023, 11:26:55 xxx.xxx.147.163
Bodlinka:

to je podříznutí. na to nepotřebujete nůžky. nůžky jsou “zařezávací”, tzn. přerušení páteře se předpokládá.


Však jsem psala, že nemám praktické zkušenosti. Ale teď už aspoň vím, že je rozdíl mezi podříznutím a zaříznutím.

Kolohnát (neregistrovaný) 11.08.2023, 11:29:30 xxx.xxx.15.24
kometa:

Však jsem psala, že nemám praktické zkušenosti. Ale teď už aspoň vím, že je rozdíl mezi podříznutím a zaříznutím.


Já si to mám vžité, že podříznutí - pod bardou. Zaříznutí - v zátylku páteří.

Kolohnát (neregistrovaný) 11.08.2023, 11:30:42 xxx.xxx.15.24

Podřezání pod bradou nikoliv bardou.🙂


Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.