efe:Tyjo dva klikry, no jasně. Geniálně jednoduchý 👍🏻
Jsem zvědavá, jak budete dva klikry chválit, až to zkusíte. (Já nezvládla ani jeden : “ ježíšmarjá teď jsem měla kliknout”). Ale vám držím upřímně palce.
Doron:Dafi, myslím si, že je to taková povaha, nemusí mít špatné zážitky.
Jeden můj kamarád si kdysi, ještě za komančů, přivezl z vojny štěně, fenku jménem Pocem.
Vyrůstala v láskyplném prostředí, pravda trochu bez hranic, vyrostla z ní inteligentní a kousavá potvora.
Pocem si jednou pořídila štěňata, neuhlídali ji. Štenda byla krásná po mamince, rozdali je kamarádům, já tedy s díky odmítla 🙂)). Kdo si je vzal , byl nemile překvapen, všechna zdědila povahu po Pocem.
Jedna fenečka dokonce doslova rozvrátila celou evangelickou farnost, farníci se báli faráře, jejího páníka, naštěvovat.🤣
Doron, někdy z vás mám pocit, že jste na první vlně tzv. DK e (Dunning- Krugerova efektu)
A tak to jsme stejný , ne ;)?
Nebo?
Jste biolog, jestli jsem dobře pochopila..
Tak genetika x vliv prodtředí ..
Jak to vychází ?
*Prostředí
😂rozvrátila farnost
no nevim, kdyby Doron tyhle vzpomínky psonevoda sepsala… 😂
Doron,no víte co genetika,to mě napadlo hodněkrát….
protože nejsem žádnej kynologickej mág,a jasně,že jsou lepší a šikovnější,
ale,ale po letech co sleduju vše kolem psů,tak mě prostě některý jeho chování přijde nenormální…..
a jak jste to psala s tou fenkou…
tak geny,že,jak se někde říká,že bázlivá fena bude mít bázlivý štěnata,a že když má štěně nějakou povahu-tak výchovou se taky nedá vše předělat a spravit…
jo prostě-jsem si u Žeryka víckrát říkala,že bud něco po rodičích,a nebo má něco blbýho v hlavě….
doma to svádí na to,že ho brácha našel,že kdo ví,co si zažil,no tak na tohle nehraju,protože ho našel jako pidi štěně……
jedna paní my kdysi řekla-no jo-tak jezevčík a yorkšír-že se té povaze nediví…..
tak to si taky úplně nemyslím…..ale taky pohled na věc….:/
Nedivím. Překopat režim. Nenechat na místě tak dlouho, poslat pryč dřív, furt dokola, ten gauč nebo co není jeho, já ho tam posílám a já ho posílám pryč. Povel jinde, donést domů.
efe:Tyjo dva klikry, no jasně. Geniálně jednoduchý 👍🏻
Jsem zvědavá, jak budete dva klikry chválit, až to zkusíte. (Já nezvládla ani jeden : “ ježíšmarjá teď jsem měla kliknout”). Ale vám držím upřímně palce.
Mohla by být jedna nějaká tichá píšťalka, ale cvakat je rychlejší, no.
Je to zajímavé. Pískám na psy, protože to je naléhavý povel, když jede auto, ať jdou na stranu, ale když píská něco jiného, tak nikam nejdou, což uznávám, že zvuk vteřinu tři vteřiny je zabarvený jinak než vlak, ptáček, pískání jiné osoby. Zajímalo by mě, esi se třeba pes na cizí kliknutí podívá nebo zastaví, čeká odměnu. Viděl někdo?
Nad tím přemýšlím už dva dny 🤣
Zkouseli to lidi i na zavodech - jakoze divak by rad pokazil vykon psa na place 😇 I klikr i uvolnovaci povel. A ne ojedinele… dobre vztahy panuji vsude… i to byval jeden argument nepotvrzeny, proc klikr ne.
Ale dobre vycviceny pes to rozlisuje. Maji mnohem sirsi spektrum vnimani nez si priznavame.
Myslím, že pokud nemám naučený psy na to, že jeden cvičí a druhý má odložení, tak je použití klikru pro jednoho psa sci-fi.
Já třeba vůbec nemám psy naučený na samostatné cvičení, kdy jeden leží opodál a na můj povel se nezúčastňuje…i když klikr nepoužívám, tak oba moji současní psi se s použitím klikru setkali …byli naklikaní…a oba si přesně pamatujou, že klikr v ruce znamená, že budou odměny.
V praxi to vypadá následovně…příklad…řeknu Matějovi SEDNI (teda ne sedni…řeknu hačánky, ale to je jedno)…pes vykoná…já kliknu a než stačím dát odměnu, tak už tam dřepí i pyrenejka, neboť klikr je jasný signál, že ze mě vypadne piškot…že jsem oslovila jen jednoho psa je jedno, protože nejsou naučení samostatně.
Venku je to jedno, poněvadž tam Gina pamlsky nechce, tudíž nereaguje ani na kliknutí…naopak Maťula po prvním kliknutí a odměně už se ode mne nehne a sleduje mě…
Naopak bez klikru jsem schopná povelovat psy každého zvlášť, aniž by na povel reagoval ten druhý….teda v případě, že tím osloveným psem je Gina, tak často nereaguje ani ten první….ale to už jinde jsme, je to jiná vesnice….
Tak na závodech pes dělá to co umí (už bez klikru ).
Ten se používá pro učení nového a postupně se úplně odbourává, já na Lůďu neklikal už víc jak 5 let. 😉
Sportovka neni nikdy 100 % docvicena. Porad je co opravovat…porad je pes v procesu uceni
Já ale právě potřebuju cvičit s dvouma najednou, ale s tím, aby každej dělal něco jinýho. Uvažuju tak, že si vymyslím specifický povel a ten budu nejdřív trénovat s každým zvlášť, aby každý na ten povel dělal něco jinýho. A pak to spojím - tzn. dva psi, jeden povel, každý pes ho provede jinak.
Díky. To jsem si myslela, že umí rozlišit. Asi ne všici, jasně.
Hm, to musí být super, pokusy z publika. Vlastně jo, co když někdo zavolá “sedni” na Vašeho psa, který zrovna běží od Vás někam, zastaví se a sedne?
Třeba Megi teď slyší na “Bůček”, ale tak aspoň se tolik nenamluvím.
Zajímavé tu je, jak ona teď chce utírat ode mě nohy, což neměla ráda, a chce za to odměnu, granuli kočičí, což nikdy nechtěla venku za nějaký cvik ani slaninu.
Chápu konkurenci, ale ona není zlá, že by druhému psu sežrala něco nebo ho odklidila stranou. Ani neva, že jí část odměny spadne a on ji sežere. Ale už jsme měly spolužití vymakané a teď za stejné povely čeká klik (slovo) a granuli? 😀
Musím říct, že to vůbec nechápu (nejsem moc bystrá, no), co se pak spojí, teda jak to uděláte celé, co kdy jak s kým, takže jsem hodně zvědavá,
co budou říkat psi. 😀
Hele já teda nejsem z těch, co by jim vyhovoval klikr…pro mě je to obrovská psychická zátěž…furt myslet na to, kdy mám kliknout…navíc je to předmět, který mi blokuje ruku.
A fakty mi na kliknutí reaguje i druhej pes, kterej nebyl osloven, nic neudělal, ale kliknutí má v hlavince spojený s odměnou.
Já používám pomocná slovíčka…na Ginu “áááno”…jsem takhle zvyklá od koní a ona je jak kobyla…kolikrát jí i říkám “ustup”, když potřebuju aby se o kousek hnula…na Matěje mám zase pomocný slovo “šik šik”, protože on na ÁNO moc nereagoval a ŠIK ŠIK jsem okoukla z nějakého videa, kde to používali a jako dobrý…asi teda proto, že běžně chválím slovem “šikulka” a tohle je defakto zkratka.
Hele nejsem žádnej kynologickej bůh…naopak ve zdejší společnosti jsem na posledních místech, ale u těch pomocných slovíček nemám problém, aby je rozlišil konkrétní pes, kterému bylo určeno a Gině je naprosto šumák, když slyší “šik šik” a matějovi zase, když Gině říkám “áno”…nikdo se nehrne pro odměnu.
Někdo tady zmiňoval 2 klikry…on ten princip je asi stejný…jen si myslím, že u toho klikání je to o fous složitější…rozlišení dvou klikacích zvuků…navíc ještě myslet na to, na který klikr mám kliknout.
Ale je to čistě můj subjektivní názor osoby, které klikr nevyhovuje….
Modelový příklad: zvolím slovní povel “bačkora”.
Báru budu učit, aby si na povel “bačkora” lehla. Elišku budu učit si na povel “bačkora” sednout.
Pak si je vezmu obě najednou, řeknu “bačkora”, Bára si lehá, Eliška si sedá.
Vysvětluju to srozumitelně?
Jaký to má účel?
efe:Modelový příklad: zvolím slovní povel “bačkora”.
Báru budu učit, aby si na povel “bačkora” lehla. Elišku budu učit si na povel “bačkora” sednout.
Pak si je vezmu obě najednou, řeknu “bačkora”, Bára si lehá, Eliška si sedá.
Vysvětluju to srozumitelně?
Ne-e😉 nechtěla jsem a Megíí nejspíš taky ne modelový příklad, mě zajímalo doslova, na co se každý pes učí na stejný povel dělat něco jiného😀