Tohodle kluka mám taky ráda, Tony se svým pořadem Segment. Kdo nezná a má rád poučná videa, tak tahle videa jsou nabitá informacemi, huba mu jede jako šlejfířce.
Video o TikToku a hlavně mě zaujal komentář snad od psycholožky pod ním. Faktem je, že podobné “feedy” jako jsou na TikToku skutečně snižují schopnost člověka se soustředit, jak točil zase Jirka, co vysvětluje věci, spotřebovávají zásoby dopaminu, no a když se tímhle obsahem zahlcují mozky ve vývoji, které by měly trénovat, věřím, že jak píší někteří uživatelé ze základních škol, ty děti fakt zblbnou…
Děsivé, že rodiče toho dítěte si toho rozdílu zřejmě nevšimnou, buď je jim to jedno a nebo jsou vyzobaní úplně stejně a nebo jde prostě o vaření žáby v hrnci, změna je pozvolná, tak ji nezaregistrují… A pak má známá 18letého synka na pracáku, který si střihne jednou za čtvrt roku na 14 dní nějakou brigádu na černo a je spokojenej, protože přece střechu nad hlavou a jídlo v lednici má…
Nedávno jsme tu řešili ty klikry, různě provedený povel dvěma psy apod. Hodně jsem nad tím přemýšlela a nad celou naší situací a pak přišla spásná myšlenka - narazila jsem na příspěvek od Psí nebojsové - Calming marker. Celou dobu totiž vnitřně cítím, že Elišky problémový chování vychází především z její nejistoty (někdy možná až strachu). Když jsem jí korigovala tvrději v domnění, že jde o rozcapenost, tak to bylo jen a jen horší. Tak jsem s ní začla opakovat Calming marker (už jsem ho před časem cvičila). A zázrak - ještě ten samý den (určitě i proto, že to měla čerstvě v paměti) jsem jí díky němu zabrzdila před agresivním výpadem. Takže pro reaktivního psa (a bojavýho) rozhodně víc než doporučuju.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 27.01.2025, 11:36:13
Hodně zajímavé, něco podobného používám. Před situací, kdy by mohla Bambule znejistit nebo být rozhozená, dávám “povel ” koukej na mě. Odměňuju to, že odpoutá pozornost do zneklidňující věci a zaměří se na mě. U nás je to většinou agresivně štekající pes za plotem. Od té doby co oslepla ji projití kolem takového plotu způsobí nejistotu a neochotu jít vpřed. Myslím, že je to přínosné pro každého psa, který může v určitých situacích projevovat neklid, nejistotu.
Ten Calming marker se ale právě trénuje až PO rušivce, tzn. ne preventivně PŘED nastalou situací. Když to vztáhnu na Vaší situaci - Calming marker použiju, až potom, co pes za plotem zaštěká, ne pár vteřin před tím ;)
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 27.01.2025, 15:56:15
Calming marker použiju, až potom, co pes za plotem zaštěká, ne pár vteřin před tím
Tak náš marker s Ginou je jasný…"chraň tě ruka páně😠"…počítá se to?? Pronáším hlubokým hlasem…ale teda neutrální tón nee, dávám jasně najevo, že pokud jí neochrání ruka páně, tak bude mít problém se mnou. Ale tak u Giny je to jiná situace…ona nezmatkuje, nepanikaří, neoplývá přenesenou agresivitou, strachem a podobně…
Už jsem o claming markeru slyšela, ale byla jsem líná to psa učit, on to ani moc nepotřebuje. Ale zdá se, že si nějaký přeci jen přirozeně budujeme, nedávno mi na něj pes již zareagoval u záploťáka, ze kterého byl nervózní.
Sardullah, toto bych do calming markeru nezařadila. To bude spíš korekce.