Musím dodat, aby to nevypadalo…..Nebyla to selanka, byly to galeje - pro nás lidi, speciálně pro mě.
Všeobecný pokec
A ještě: jeden pejsek zůstal doma, nikdy neměl problém se zachováním čistoty. Vlastně si nepamatuju, že by se to učil, doma se nevenčil.
A čůraji a kakají zcela “neorganizovaně”, kdy je napadne a kde je napadne
jenze to prave neni pravda, to se mozna zda nahodne navsteve nebo chovateli -ignorantovi. Uz 2-3 denni stene se poodplazi dal, aby se vyprazdnilko jinam, nez kde spi a krmi se.
A dal jde o to, jak se jim nastavi moznosti, aby se mohla chovat - cistotne. O zpusobu odchovu. Ze to jde delat i tak, ze jsou stenata neustale obalena s.ackama - o tom nepochybuju 😄 a v byte u pocetneho vrhu velkeho plemene je to sazka na jistotu.
I proto to lidi bezne/opakovane nedelaji 🤣 Jo, v hnuti mysli si tak poridi stekanatka - do 11. patra panelaku - ale uz neznam nikoho, kdo to dobrovolne zopakoval 🤣
aaa - ted to ctu 😀
Orionko - takze taky jen - jednou? 🤣

A kolik štěňat? A jaké plemeno? Já si fakt nedovedu představit 11 vižlíků. Nebo takhle - jako dovedu, ale nechci vidět ty následky 😀
a jak jste je učili čistotnosti?
Zrzavci:A kolik štěňat? A jaké plemeno? Já si fakt nedovedu představit 11 vižlíků. Nebo takhle - jako dovedu, ale nechci vidět ty následky 😀
Ale tak ono v zásadě se v tomhle věku cíleně čistotnosti neučí. Je to o těch možnostech,jestli je štěně má nebo nemá. Jak už bylo psáno,oni to samozřejmě v sobě ta štěnda mají, jít kousek bokem. Já mám doma vždycky umělou trávu,kam se štěnda učí chodit nějak sama od sebe (kapu na to teda takovýty kapičky,co je tam mají lákat), a fakt se snaží. Ale jak jsem psala, vždycky se najde nějaký prase,kterýmu je to jedno. Ale když jsou větší a jen trochu to jde,tak jsou od rána do večera venku (i proto nechci štěňata na zimu,když by nemohla být). A i v tom výběhu je vidět,že instinktivně prostě chodí kus dál. A automaticky se učí,že se prostě kaká,čůrá venku. Takže třeba ráno,když je pouštím,musí projít relativně velkou chodbu, ale metelí ven a většinou to stihnou, a čůrají až venku cestou do výběhu. Doma si to fakt v tomhle nedovedu představit,protože to množství odpadu z takovejch devíti štěňat,to je mazec.
Já co mám známé,kteří bydlí v bytě, tak vždycky je to o tom,že první měsíc odchovávají v bytě, a na druhý jedou někam na chatu atd.
Ono nejde jen o tu práci,ale socializaci,tělesnej rozvoj atd

A i v tom výběhu je vidět,že instinktivně prostě chodí kus dál. A automaticky se učí,že se prostě kaká,čůrá venku. Takže třeba ráno,když je pouštím,musí projít relativně velkou chodbu, ale metelí ven a většinou to stihnou, a čůrají až venku cestou do výběhu.
jo jo jo, tohle jsem měla svým dotazem, jak to Orionka učila, na mysli. Jak tohle několikrát denně člověk v bytě provozuje.
v bytě, tak vždycky je to o tom,že první měsíc odchovávají v bytě, a na druhý jedou někam na chatu atd.
jo, to je jasný, a právě pochopitelný.
i,tělesnej rozvoj
jo, a to se mně osobně právě na tý kluzský podlaze bytu nelíbí.
Tak plovoučka a podobný povrchy nejen nerozvíjí,ale ničí,to je jasný.
Ono jde i o ten psychickej rozvoj, a celkově, když má člověk možnost, tak se můžou rozvíjet přesně jako v přírodě. Já jsem v tomhle nesmírně vděčná za obr přírodní zahradu,co máme. Samotnej výběh má třeba 250 metrů, a pak se postupně začne chodit od něj dál a dál, každý den je co nového objevovat, zkoušet, ochutnávat, o co si rozbít hubu,kde spadnout atd😄
Já co mám známé,kteří bydlí v bytě, tak vždycky je to o tom,že první měsíc odchovávají v bytě, a na druhý jedou někam na chatu atd.
Presne. Dokud jsou jen u feny, byt neni problem. Jak se zacnou prikrmovat - mela by mit moznost jit nekam ven. A nejen kvuli venceni…
btw. na dysplazku si stene velmi vyzname zaklada do cca 90. dne zivota - takze ne kluzka podlaha pri prezubovani, ale prave odchov je stezejni….

Samotnej výběh má třeba 250 metrů, a pak se postupně začne chodit od něj dál a dál, každý den je co nového objevovat, zkoušet, ochutnávat, o co si rozbít hubu,kde spadnout atd😄
nejsem srdíčkovací typ, ale tady si ho s dovolením dopřeju ❤️ , protože bych z celýho srdce přála každýmu ščeněti, aby mohlo takhle vyrůstat . Vyrůstali tak mojí ohaříci taky a ten současný měl ještě tu extra výhodu, že doma byli další psi, vč. “nerudný” tety foxlový, která byla březí a neměla náladu na jejich krávoviny a naopak strýčka Gábinku, kterej se o ně neskutečně staral a hrál si s nima. A je to hrozně poznat, když to štěně vyrůstá s dalšími psy, nejen s mámou.
postupně začne chodit od něj dál a dál, každý den je co nového objevovat, zkoušet, ochutnávat, o co si rozbít hubu,kde spadnout
👍 tak nejak… tohle je pri odchovu nedocenitelne 👍
Zrzavci:Samotnej výběh má třeba 250 metrů, a pak se postupně začne chodit od něj dál a dál, každý den je co nového objevovat, zkoušet, ochutnávat, o co si rozbít hubu,kde spadnout atd😄
nejsem srdíčkovací typ, ale tady si ho s dovolením dopřeju ❤️ , protože bych z celýho srdce přála každýmu ščeněti, aby mohlo takhle vyrůstat . Vyrůstali tak mojí ohaříci taky a ten současný měl ještě tu extra výhodu, že doma byli další psi, vč. “nerudný” tety foxlový, která byla březí a neměla náladu na jejich krávoviny a naopak strýčka Gábinku, kterej se o ně neskutečně staral a hrál si s nima. A je to hrozně poznat, když to štěně vyrůstá s dalšími psy, nejen s mámou.
Tak náš momentální počet je devět😀 včetně malýho mopsle a buldočky ,a včetně nerudnýho dědka a krutopřísný báby🤣 uvidíme,jestli se dědek letošních štěňat dožije. Každopádně volnej pohyb se smečkou po velký zahradě je podle mě pro každý štěndo ten nejlepší základ do života,protože tuhle školu a prostředí žádnej člověk a ohrádka s atrakcema nenahradí

Krutopřísný báby a nerudný dědci jsou právě potřeba, protože jsou rodinně krutopřísný a nerudný a ti malý smetáci se tak nejlíp naučí co jo, co ne. Krása je to.
A mopsle a buldoček - jak zvládají ty nájezdy tatarů, když to povyroste a je to v přesile?
Musí to bej krása takhle to vidět, jak to roste, učí se to, vyvíjí, ta interakce a tak. To závidím velmi, protože vím, že i kdybych měla stomiljoun možností, tak já nemůžu, pokud by si to nerozebrali moji blízcí, nedůvěřovala bych, jsem na tom v tomhle ohledu špatně 😀
Ph:A čůraji a kakají zcela “neorganizovaně”, kdy je napadne a kde je napadne
jenze to prave neni pravda, to se mozna zda nahodne navsteve nebo chovateli -ignorantovi. Uz 2-3 denni stene se poodplazi dal, aby se vyprazdnilko jinam, nez kde spi a krmi se.
A dal jde o to, jak se jim nastavi moznosti, aby se mohla chovat - cistotne. O zpusobu odchovu. Ze to jde delat i tak, ze jsou stenata neustale obalena s.ackama - o tom nepochybuju 😄 a v byte u pocetneho vrhu velkeho plemene je to sazka na jistotu.
I proto to lidi bezne/opakovane nedelaji 🤣 Jo, v hnuti mysli si tak poridi stekanatka - do 11. patra panelaku - ale uz neznam nikoho, kdo to dobrovolne zopakoval 🤣
Štěňátka, která jsem navštívila, byla skoro 2 měsíční, žádná 2-3 denní a vesele ve výběhu řádila a ve svých kádincích bruslila. Část byla prkna, část tráva. Možná chodili do koutečka a ostatní to rozťapkali. Prostě byli 9 hodin bez dohledu. Vrh anglických setrů. Dnes už by si nikdo nedovolil nechat je přes den venku. Tenkrát se štěňata nekradla.
Kevineček štěňata miluje. Je k nim děsně opatrnej a hraje jim hodnýho strejdu,akorát nesnáší,když se začnou moc rvát,to pak mezi ně vlítne😂 ale jinak to bere hrozně zodpovědně, aby taky ne,protože i když je kastrovanej, furt je to pinďour,takže ho všechny holky mají v merku, a každou štěněcí nepříjemnost svádí na něj🤣
u buldočky jsem se první vrh bála,jak je zabiják,aby mi ten vrh nevyvraždila,že si bude myslet,že jsou to přerostlý morčata😀 ale nakonec dobrý, je k nim hodná, toleruje je, i když parťáka jim dělat nebude
A jinak,bejt po mým,tak se narodí vždycky jedna fena pro mě a stačí. Taky odchovávám,jen když si chci nechat následovnici. Jsem houby chovatel😎
Ph:aaa - ted to ctu 😀
Orionko - takze taky jen - jednou? 🤣
Jednou, ale protože fena měla po porodu vážný zánět dělohy, těžkou operaci a byl zázrak, že jsme o ní nepřišli. Štěňata byla od druhého dne na dudlíku, po třech hodinách ve dne , v noci. Veterinář chodil denně k nám domů a ani on to neviděl nadějně. Nebylo to velké, ale střední velmi živé plemeno, 6 štěňat.

😂 ta fotka!!! hilfe, hílfe!
No já jsem spíš myslela opačnej problém, ešivá voni jako ty placatky, ač jsou voni takový nerozbitní, ty štěnda moc nemordujou, když začnou řádit. Tak nějak mám před očima obrázek, jak letí hodra labradourskejch tatarů a v tom běhu drcnou třeba do mopclouna a vyroběj z něj soudek valící se po trávníku 😀

. Možná chodili do koutečka a ostatní to rozťapkali. Prostě byli 9 hodin bez dohledu. Vrh anglických setrů.
No a dovedete si to stejné přenést do bytu právě?
střední velmi živé plemeno, 6 štěňat.
to jo, ale pořád to bude rozdíl oproti 10 vižlíkům nebo labrošům . Jak to mají početně labroši nevím, ale ta vižla bývá početná dost právě. A pohybově velmi nadaní jsou.
Hele, i když je to malej placatej pes,furt je to dospělej pes, takže nějakej respekt od malejch smradů tam je. A taky jim může utéct😄 faktem je,že při odběru jsou váhově nastejno, ale velikostně je přeci jen mopsle ještě o fous větší😂
Zrzavci:A kolik štěňat? A jaké plemeno? Já si fakt nedovedu představit 11 vižlíků. Nebo takhle - jako dovedu, ale nechci vidět ty následky 😀
Čistotnosti se učili vlastně sami. A hlavně měli komorníka, který žížalky hovínek bez prodlení odklízel. Když přišel poradce na kontrolu vrhu, očekával, že jde do chlíva v 6.patře. První otázka byla “kde je máte, nejsou tady cítit”.
Ani jedno štěně nemělo dysplazii, ale jde o plemeno, které je zdravé a nebylo náchylné k dysplazii.