Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 19.03.2026, 11:49:12
Ok - nechovám - znala jsem blíže dva, vzdáleně díky kamarádce další dva- ti byli od jednoho majitele. ani jeden pes by se v domě nechoval stejně, jako třeba ohaři. Z podstaty toho psa- pastevecké podstaty - je pro něj střežení nejen toho vlastního, ale i toho přilehlého, přirozený. To je naprosto logický, to sama víte. Takže nebude hlídat jen byt, bude hlídat i to co je kolem - dům, jeho blízké okolí. A v tom domě a blízkém okolí se ve městě pohybuje značný počet lidí. Vezmu-li náš bývalý byt, na patře další dva byty, tak mi přijde logický, že ten pes tu chodbu, výtah, atd. vezme za svý a každý kdo tam půjde je narušitel. Takže potenciální problémy. Čuvač je pastevec, ne tak razantní, jako kavkaz, ale ten základ je a měl by být, pořád ten samý. Tím pádem z toho logicky vychází, že štěně do bytu chovatel, který chová opravdové čuvače a na psech mu záleží zkrátka nedá.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 19.03.2026, 12:03:31
Nezlobte se, chápu, že máte potřebu se k tématu vyjádřit, a že to myslíte dobře, ale teorii od člověka, který neměl ani čuvače, ani jiného pastevce, fakt nepotřebuji. V tomto si vystačím sama se svojí zkušeností s kavkazany. A já bych do bytu nedala ani nevzala žádného pastevce.
Ráda bych názor majitelů a chovatelů čuvačů.
Nejspíš naše názory potvrdí, ale přece jen má čuvač mírnější povahu než kavkazan…
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 19.03.2026, 12:27:40
No mírnější nevím, mě se do ruky zakousl právě čuvač, měli ho lidi sice na zahradě, ake o 10m dál veřejná cesta a čuvač naznal, že ta cesta je taky jeho a poštěstilo se mu zdrhnout zrovna když jsem šla kolem. Teď mají rumunce a ten mi teda přijde mírnější než čuvač. A taky ten čuvač byl teda dost štěkač, to ten rumun není.
Je to náhodička, že mě v dětství taky kousl čuvač? Já jsem si za to ale mohla sama. Jeho majitel mi říkal, ať na psa nesahám. No, byla jsem chytřejší…Nebylo to kousnutí pořádné, jen takové upozornění.
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 19.03.2026, 10:54:21
Mám čuvač, odchoválala jsem čuvače a čistě do bytu bych ho neprodala. I když Alan s námi chodí domu, většinou doma i spí, ale často domů ani nechce, zůstane venku, lehne si ke stodole, odkud má výhlad na všechny brány a jen leží a sleduje. Často i v noci chce jít ven a už tam zůstane. Prostě má potřebu hlídat, kontrolovat.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 19.03.2026, 13:46:52
Díky. Potvrzujete mi můj názor.
Myslím, že ti majitelé to, že je to pastevec, buď podcenili, nebo vůbec nebrali v úvahu, nebo neví, jak pastevec funguje. Není to jejich první pes, ale je to první pastevec.
Tak to je běžné, že lidi naprosto podcení plemennou příslušnost (a s ní se pojící temperament, povahové rysy, lovení…), i když předtím třeba měli (/v rodině) psa.
Důkazem můžou být všichni ti bulíci, co se dostali do módy za covidu a teď je po republice spousta nešťastných psů a nešťastných lidí.
Teď tu byla řidička kamionu s mazlící staffbulkou, úplně se ta pejska mohla ze všech lidí posesouvat, ale holka říkala, jak je útočná na psy, že ji prostě musí mít všude na šňůře, a ani s rodinnými psy že nevychází, že je pokousaná z nedávna z šarvátky právě se psem od kamarádky… Jen jsem soucitně kývala a v hlavě mi jelo “na co by mi kriste takový pes byl, když musím mít voči i za rohem, abych někomu nesejmula jezevčíka”… Taky že jí tu staffbulku hlídala kamarádka maminka, že musela k ní domů i s batoletem, protože pesa by u kamarádky zahrdlila kočky (tož jsem ji politovala, že je těžké dát toho psa někomu na hlídání - a holka jezdí kamionem! - a v hlavě mi jelo “jak snadné by bylo udat labradora”), a že kamarádka už pesu zná, a je zvyklá jí dítě zvedat z cesty, když je buli rozběhnutá… no potěš koště…
Čuvačí fenku měli u tchánovců. Byla teda hlavně zahradní, ale doma to taky zvládala. Spíš než pastevec se chovala jako ovčák. Cizí lidi na zahradě tolerovala, občas si přišla ke mně pro pohlazení.
Byla s PP. Neuchovněná, nebyla plnozubá. Ale jinak super pes. Měli ji v době, kdy se u nich dveře netrhly, každý víkend grilovačka, přes týden zákazníci (švagr lakoval na zakázku v garáži), tak byla zvyklá.
Ta by bytový odchov s aktivními majiteli-venčiteli zvládla s přehledem. Akorát ty chlupy a sliny, to bylo všude. Jí to teda nevadilo.
Tak on čuvač má zasáhnout, když je to nutné. Pokud k nám přijdou cizí lidi, psovi je přestavím, že je to návštěva, tak si jich také nevšímá, ale sleduje.Není to, že by je sežral,ale nesmí na nic sahat, něco brát a nesmí ke zvířatům. Feny jsou podstatně mírnější než psi. Psi jsou více samostatní, hlídací, dominantnější. Bohužel ale dnes se z nich hodně chovatelů snaží udělat přátelské, rodinné psy, k dětem apod. a psy s původními, ostrými povahami do chovu nechtějí. A to je chyba, tím se vytrácí původní vlastnosti pastevců a pak sehnat psa s kvalitními vlohami je velký problém. Jenže to není jen u čuvačů,ale u řady dalších plemen. Lidi prostě takováto plemena neumí vychovat.
Souhlasím s Acher, máme čuvačku a oproti psovi mírnější je. Ale je to pastevec a né vždy se jí návštěva líbí. A raději ji zavírám. Moje maminka má už druhého psa čuvače. První byl zlatíčko, toleroval návštěvy, dokonce pouštěl domů i rodinné známé. Za vraty budil respekt. Teď má druhého a ten je daleko razantnější, i se víc rozhoduje sám. Možná proto že po smrti táty, žije pes s mamkou sám. Je velice ochranitelský. Dokonce ji před dvěma lety zachránil před pokousáním psů od sousedů. Psi jim utekli a dostali se na dvůr k nám, kam mamka většinou chodila sama pro dřevo, a většinou bez psa, je tam horší plot. Ale jakmile otevřela vrata psi se na ní vrhli. Ale na razantnost a velikost našeho neměli. Postavil se před mamku, prý se po jednom ohnal, a oni pak utekli. Ale do bytu si neumím představit si takové plemeno pořídit. U nás má naše čuvačka smečku ostatních psů a domácí zvířectvo. Mamky pes má alespoň slepice, králíky a miluje mamky dva kocoury. Vidím to u nás doma jezevčice pořád někde noruje (myši, kočky), ohař buď vystavuje slepice za plotem, nebo věčně nosí nějaký aport. Teď to momentálně vyhrál špalík, který položí před čuvačku a hravě na ni štěká, budeme se honit, přetahovat. A čuvačka neustále ve střehu kde se co šustne, hlavně kontrola svěřeného území a zvířectva. Vidíme jí to na očích. Prostě každý je jiný. Ale co čuvač v bytě. Na svou velikost dokáže neskutečně rychle tryskat. Kdy se mu zamane. Je to prostě pastevec, myslím že městský ruch by mu nevyhovoval.
Nemám čuvače, ale snad se mohu vyjádřit jako majitelka psrenejské a tudíž pastevecké psice…Gina je pes domácí, odchovaný v posteli… gaučák… a přes to všechno si jí neumím představit jako bytového psa. Jo jasně, dokáže celý den prochrápat v baráku a na čůranda jí pomalu musím vytáhnout násilím, ale zároveň, pokud je dle jejího mínění příhodné počasí a konstalace hvězd, tak vydrží na dvoře hodiny… ne není to o pohybu. Ona se tam taky válí… ale tak, aby viděla na branku, na kolemjdoucí a hlídá… někdy stojí u branky a pozoruje ulici, i když je liduprázdno… odběhne do zahrady, provede monitoring a vrací se nejraději na některé ze stanovišť, kde má přehled, ale zároveň je ona sama schovaná. Co by dělala v bytě?
Psovi je nyní 7 měsíců. Je temperamentní, chce si hrát, bohužel na lidi skáče, asi tou nezvládnutou přemírou temperamentu. Na volno chodit nemůže, nemá přivolání a jak píšu, skáče na lidi. Ne ve zlém, ale chce se mazlit, kontaktovat,… Nevím, jestli s ním chodí na delší procházky, majitelé tvrdí že ano, i že s ním chodí na cvičák. Ale na psovi je vidět, jak potřebuje víc, mnohem víc, vyžití. Je mi ho líto. Ale jak jen to těm lidem říct? Už jsem ledacos naznačila, nakousla, ale marně…
Já už jsem najela ve většině případů na režim “není to tvoje, nestarej se, otoč se jinam a ani o tom nepřemýšlej”. Pokud to není nějaké akutní týrání apod. Že pes potřebuje víc aktivit, to jim asi řeknou na cvičáku, no na cvičáku jim nebudou vykládat, že se mají přestěhovat nebo psa vrátit.