Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 20.03.2026, 10:05:58
Neříkám nevhodně držen. Řekla bych, že pes je nepochopen z hlediska pastevce. Ale to třeba lidi, kteří neměli pastevce, nevnímají. I my jsme se v počátku, po pořízení první kavkazanky, učili. Předtím jsme měli zkušenosti se služebními plemeny a museli jsme se mentálně přeorientovat na pastevce. Ale pořizovali jsme cíleně a promyšleně, věděli jsme proč pastevec a co od něj čekáme.
No ono často si lidi pořídí pastevce i k domku se zahradou …jakože nekompromisní hlídač, co se nemusí cvičit…a pak jsou dost překvapený, že to není “normální pes”.
Bývalý sousedi si pořídili čuvačku…krásná usměvavá holčička…Terezka. To jsem ještě měla afgána a ten z ní byl celej hin, auf a nakonec dočista paf, to byla jeho lásenka. Jenže Terezka se rozhodně nechovala tak, jak si asi představovali. Předtím měli boxera. Pořád jsem slyšela, jak jí okřikujou, protože udělala to a nebo tamto nebo naopak nedělala to, co si představovali…měli jí asi 3 měsíce a pak jí dali pryč.
Jako čuvače já mám pořád zafixlýho jako trochu spešl kategorii…jakože trochu normála mezi pasteveckými plemeny…tak nějak asi jako beaucerony…takže mi přijde, že teoreticky (zkušenost nemám) se mu dá zaměstnat hlavinka i jinak, než jen hlídáním zviřátek a nebo pozemku…v kombinaci s nějakým pohybem na procházkách…ale pořád je to teda pes, kterého bych si do bytu nepořídila ani náhodou.
Chce se mi říct.."proč si pořízením pastevce do bytu komplikovat život"
Lidičky, mám takový dotaz, spíš teda právnický asi, ale zatím bych se jen předběžně chtěla informovat. Mladej aktuálně bydlí v podnájmu, protože na podzim už nesehnal volný pokoj na kolejích. Cca v pololetí, kdy tam ani nebyl, prý došlo k nějakému úniku vody z WC a majitelka chtěla škodu proplatit z pojistky, kterou mají všichni 4 podnájemníci uzavřenou. Kluk tam sice nebyl, ale OK, má smlouvu, takže nic nerozporoval. Pojišťovna ale odmítla plnění s tím, že k úniku vody docházelo delší dobu nedbalostí. Takže škody budou muset podnájemníci uhradit v hotovosti. V pohodě, nic se nedá dělat. Včera jsme ale doma tu situaci blíže probírali a problém je ten, že podnájemníci vlastně nevědí, co bylo únikem vody z WC poškozeno, únik nebyl nijak viditelný, na WC bylo vždy sucho a že by někde voda unikala, nebylo ani slyšet. Možná (snad) byl únikem vody poškozen byt v patře níž, kde údajně delší dobu nikdo nebydlel, to syn dle vyjádření majitelky bytu odhaduje. A teď teda mladej neví, jak dál postupovat. Samozřejmě jsem mu poradila, aby s ostatními požadovali alespoň fotografie, z nichž by to poškození bylo nějak zřejmé, nebo aby si šli ten byt nejlíp osobně prohlídnout. Co myslíte vy? Mně to prostě přijde ňáký divný.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 27.03.2026, 09:06:52
Ať se odvolá na pojišťovnu proti tomu zamítnutí a argumentuje tím, co píšete. Taky mi kdysi plnění zamítli, podala jsem odvolání a pak plnili. Oni to zkouší, protože se hodně lidí už zpátky neozve.
Mně přijde i divný to, že na to přišel někdo až teď a podle pojišťovny je to dlouhodobá nedbalost. Že do toho bytu prostě nikdo nechodil, za to přece nemůže podnájemník vejš sám, ne? Nebo jaká jiná šance byla zjistit, že se to děje?
A ještě bych vesele nakontaktovala pojišťovnu s tou babou a ať si to vyřídí oni mezi sebou. Baba bude muset obesílat čtyři pojišťovny a tak ji to otráví, že si příště na nějaký kapající kohoutek ani nevzpomene. Dáma pochopitelně k vyplacení škody musí doložit nějaký podklad, tj. důkazy, rozpočet, zda jsou to reálné zaplacené nebo odhadní ceny. Co nebude doloženo, neplatím, a co bude doloženo, to si ještě rozmyslím.
Já jsem vytopeným sousedům pode mnou dala číslo pojistky a ať se snaží. Pojišťovna si to s nimi vyřídila, ani nepípli.
Díky všem. Klukovi je 25 a asi by to klidně zaplatil, kdyby musel. Ale vzhledem k tomu, že nemá jako student peněz nazbyt a přišel k tomu jak slepý k houslím, tak to budeme muset líp probrat.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 04.02.2026, 18:13:13
Přistálo mně v mailu od Michaely Gautam, co prodává ty šatičky z Nepálu.
Krásný den, ahoj, namaste... Chystám se na podzim do Nepálu a tak mě napadlo... nechcete se přidat? 🤩 Co se s manželem známe, sníme si o cestovce. Osud nám zkřížil plány, život se zamíchal a my místo cestování s turisty cestovali s dětmi – těmi našimi i z dětského domova.😉 Sny se ale vždycky začnou plnit, když je správný čas...🙏💕 Před rokem jsme s Utsavem zorganizovali dva “zájezdy” a řeknu Vám: já čekala, že to bude super, ale stejně to předčilo naše veškerá očekávání a bylo… no prostě pecka!😍 Celkem jelo dvacet lidí a všichni odjížděli stejně nadšení jako my (nebo ještě víc :)), z pár z nás se stali nerozluční kámoši… Letos to opakujeme! Třeba už s Vámi?! 😉 Můžu Vám slíbit, že si z Nepálu odvezete nejen nezapomenutelné zážitky, ale i super fotografie! 😂 Krásná příroda je (kromě velkých měst) na každém kroku... A osmitisícové vrcholy uvidíte, i když se Vám zrovna nebude chtít drápat do hor na trek. (Samozřejmě to umíme zařídit taky, kdyby se Vám chtělo. Manžel má mezi kamarády hromadu horských průvodců... a třeba půjde i on sám, co já vím. Třeba úpadek naší fyzičky vidím přehnaně negativně. 😎 Každopádně pokecáte s místními. V Nepálu se každý baví s každým, takže Vám představíme nejen naše známé, ale rádi budeme tlumočit třeba i rozhovor se svatým mužem v některém z chrámů (těch je v Nepálu hromada, známých i neznámých... myslím teda chrámů, ale svatých mužů ostatně taky :)). Samozřejmě celý výlet pojmeme jako gastronomické hody – jinak bych to ani nebyla já! 😅 Když budete mít chuť, zajdeme nakoupit do místní tržnice a uvaříme si sami. Skutečný Nepál... to je i chudoba. Té se nevyhneme a ani se o to nebudeme snažit. Chci Vám zemi ukázat takovou, jaká opravdu je... 🙏 (Ale jasně, jíst a spát budeme v naprostém komfortu, vše čisté a na záchodě toaletní papír. Manžel i náš kamarád Hari, který má v Nepálu cestovku a penzionek a vše zaštítí, strávili dost života v Evropě na to, aby našim "rozmarům" rozuměli! 😉 Naprosto upřímně, já kdybych se chtěla (poprvé) podívat do Nepálu jako turista, vidět nejznámější památky i přírodu, nakouknout za "záclonu" života místních, skutečně Nepál a Nepálce poznat, ale zároveň mít jistotu pohodlí a že co bude potřeba, za mě někdo domluví, vyřídí... Rozhodně ze všech možností, co se u nás nabízí, bych – při vší skromnosti – z celého Česka vyrazila s námi! 🥰 Zajímají Vás podrobnější informace? Napište mi přímo na osobní mail michaelagautam@gmail.com s předmětem CESTA DO NEPÁLU. Pošlu, jak to máme namyšlené, a kdoví, třeba se brzy uvidíme na letišti... 😉
To by se mi líbilo, v Nepálu moc jedovatých hadů nebude (je to vysoko), jen teda ON se nechal slyšet, že už nikdy na žádnou dovolenou jet nechce 🤣 Natož letadlem, no do toho bych ho vůbec nedostala. Tak já můžu prstem po mapě 🙂
Já se letos chystám letět daleko, ale s hrůzou sleduju jak situaci na východě, tak vzrůstající cenu letenek a přemýšlím, jestli koupit hned nebo ještě čekat nebo co vlastně dělat…
Já letěla na Madeiru se zvířetem, když mělo půl roku. Pět hodin letu je ok.
Ale do Nepálu? Haha.
Můžu Vám s těmi závazky nějak pomoct? Jestli chcete jet, tak nějak asistovat, abyste jet mohla.
Jé, děkuju moc na nabídku, jste moc hodná, ale to jsou i závazky finanční a s těma si musím pomoct sama. 😊 Moc by mě zajímalo, jak se tam teda žije, když tamějším lidem stačí k životu tak málo peněz. Třeba se poštěstí až v důchodu, až budu bez těch závazků, snad. 😂
Jinak teda letadlem jsem nikdy neletěla, jo, taky se bojím. Ale na druhou stranu řídit auto jsem se taky bála a jak teď jezdím. Tak si myslím, že bych to taky snad překonala.
Já se letos chystám letět daleko, ale s hrůzou sleduju jak situaci na východě, tak vzrůstající cenu letenek a přemýšlím, jestli koupit hned nebo ještě čekat nebo co vlastně dělat…
Koupit hned. Kolega tento týden letěl do Egypta, velice výhodná cena prý. A je tam klid.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 27.03.2026, 12:12:30
Nojo, kdyby to bylo “koupit hned a letět hned”, tak jo, jenže já mám pocit, že efe má dovču za nějakou dobu (za měsíce třeba) a pak koupit teď letenku můžou být vyhozené peníze, jestli pak třeba budou lety všechny v té oblasti zrušené.