Aktuálně: 2 741 inzerátů262 239 diskuzních příspěvků19 175 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

Ladd
Ladd 02.04.2025, 23:44:16 xxx.xxx.88.119
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 02.04.2025, 21:53:13

No vidíte a já zas bych řekl, ať v lese nejsou děti ale zvířata. Nemusíme být rozlezlí všude. A nebo přijmout riziko. Tahle planeta není jenom naše.

Doron
Doron 02.04.2025, 23:52:34 xxx.xxx.166.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 02.04.2025, 23:44:16

Máte pravdu, Ladde.

Ten pán si za to mohl sám.

Vždyť byl snad  pětset metrů, až kilometr od vesnice!!!

Ladd
Ladd 02.04.2025, 23:59:20 xxx.xxx.88.119
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 02.04.2025, 23:52:34

Ne mohl za zo ten, kdo tam dal ty návnady.

Doron
Doron 03.04.2025, 00:04:29 xxx.xxx.166.146
»

Ta návdada měla sloužit čemu ?

Lupus4
Lupus4 03.04.2025, 00:35:22 xxx.xxx.205.61
Doron:

Ta návdada měla sloužit čemu ?

OMG. Hádejte…kukuřice …že by pro “sýkorky” ?  Asi těžký uhodnout…

Na Šumavě “vnadí” ječmen a oves , vždy min 2 pytle najednou…(když už tam jede)

+ jablka + neloupaná kukuřice v klasech

bejt po zimě hladovej medvěd, tak se takovýho švédskýho stolu utábořím taky

mj. hřivnáči i sojky to milujou…

Doron
Doron 03.04.2025, 01:15:38 xxx.xxx.166.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 03.04.2025, 00:35:22

K čemu tedy?

Doron
Doron 03.04.2025, 01:31:37 xxx.xxx.166.146

Takže ornitologové přilákali medvěda k vesnici  , jestli tomu správně rozumím?

Lupus4
Lupus4 03.04.2025, 01:32:20 xxx.xxx.205.61
Doron:

Říkáte pro ptáky ?

Navrhuji vám si poposednout …nebo se alespoň trochu nadzvednout…

dole je rozluštění tohoto “hlavolamu” 😂

(PS. na černou ) 😉

drvodelkafialova
drvodelkafialova 03.04.2025, 06:33:09 xxx.xxx.171.143
»

Já jen pevně doufám, že podobné názory těm vaším, jsou pomalu na ústupu. Děti mají plné právo prožít dětství co nejvíc v přírodě, ne zavřené na gauči v paneláku. Ono to naštěstí pomalu, ale jistě dochází většině lidí. Mám na mysli to, že ekofanatici pokládají životy lidí za mnohem méně hodnotné nebo   řekněme stejně hodnotné jako ty zvířecí. Onen odborník na velké  šelmy s který jsem se nedávno setkala, mě mimo jiné popisoval, jak úspěšná je ochrana tygra v Indii. Když jsem mu na to řekla, že tygr celkem pravidelně vesničany zabíjí , odvětil, že se to stává jen občas , zabijáci lidí jsou slabší starší tygři a indů je moc. 

Řeči typu, děti v lese být nemusí, jsou úplně stejný argument , jako že indů je moc. 

Buggyra
Buggyra 03.04.2025, 06:37:39 xxx.xxx.198.226

Děti se musejí chovat tak, jak jim řeknou rodiče. Jsou místa, kde děti prostě samy do lesa nebo na planiny nechodí, a když jo, počítá se se ztrátami. Nevidím důvod, proč by si děti nemohly užít přírody v městských parcích, na venkovních hřištích, na venkově na zahradách. Tady matky pouštějí děti do deseti let na hřiště mezi dva paneláky, od deseti do dvanácti nesmějí děti přes hlavní silnici, a pak už jsou dost velké a poučené, jak se mají chovat (jako že třeba když potkají chcíplé prase, tak se v něm nemají rýpat, nenechat k němu chodit psy..).

Marně dumám, jak se ekologistům povedlo dostat k nám smečky vlků a dovolit jim rozmnožit se do několika stovek. A druhak marně dumám, jak by se někomu povedlo tomu zabránit. Já bych ty vlky střílela, fakt, nemám s tím problém. Jak se někde nějaký ukáže, zastřelit. Schválně, jestli se populace zmenší. Střelci na prasata tady mají hromady krmení na dohled od baráků a potáhnou se někde do hor střílet vlky, to určitě. Takže kolik jich zastřelí za rok? Deset? Do toho.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 03.04.2025, 06:42:39 xxx.xxx.171.143

A jinak k té návnadě  na černou zvěř. Kdyby tam nebyla, začnou ochranáři poukazovat na popelnice, úly plné zásob, hospodářská zvířat atd. Medvěd je co vím ve stravě nevybíravý. Láká ho téměř vše, co se vyskytuje v okolí lidí. Vnadidlo k tomu mohlo přispět, ale je to hlavně záminka ochranář, jak odvést pozornos od faktu, že medvědi jsou prostě přemnožení.    

drvodelkafialova
drvodelkafialova 03.04.2025, 06:47:06 xxx.xxx.171.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 03.04.2025, 06:37:39

Nemusí je vystřílet všechny a ani se jim to nepovede. Kdovíkolik jich tu zatím taky není. Zatím. Nicméně, když jich pár každý rok zastřelí, budou se lidí bát spolehlivě.  Věřím že tak inteligentní stvoření jako je vlk, rychle chápe a chápe i to,že momentáln mu od lidí nic nehrozí.  

Buggyra
Buggyra 03.04.2025, 06:51:48 xxx.xxx.198.226

No dyk to píšu. Nemůže se jim povést to vystřílet ani se jim nemůže povést je cíleně rozmnožit, to je prostě příroda. Vlka reguluje úplně něco jiného než člověk. No a jak vidíme, medvěda na SK dost možná taky… Počkám si na výsledky jejich “masivního odstřelu”.

Sarah01
Sarah01 03.04.2025, 07:02:34 xxx.xxx.11.197

Žádný extrém není dobrý, ale některým lidem vadí všechno …hmyz, protože leze do baráku, ptáci, protože všude serou, krtci, protože dělají hromádky na zahradě, bobři, lišky atd. atd. Ani my tady nebudeme věčně, zvlášť když si všechno tak ničíme. Nedávno tady někde byl příspěvek o zoo zahradách, jak se tam snaží udržet někde vyhynulé druhy, aby je časem mohli vrátit do přírody. Hm, nevím proč to dělají, měli by se na to vykašlat, když je to pro lidstvo nežádoucí. Nedaleko odsud zuří válka, mrtvých je odhadem už víc než 150 tisíc a to neřeší nikdo, to nevadí.

Sarah01
Sarah01 03.04.2025, 07:04:43 xxx.xxx.11.197
Buggyra:

Děti se musejí chovat tak, jak jim řeknou rodiče. Jsou místa, kde děti prostě samy do lesa nebo na planiny nechodí, a když jo, počítá se se ztrátami. Nevidím důvod, proč by si děti nemohly užít přírody v městských parcích, na venkovních hřištích, na venkově na zahradách. Tady matky pouštějí děti do deseti let na hřiště mezi dva paneláky, od deseti do dvanácti nesmějí děti přes hlavní silnici, a pak už jsou dost velké a poučené, jak se mají chovat (jako že třeba když potkají chcíplé prase, tak se v něm nemají rýpat, nenechat k němu chodit psy..).

Marně dumám, jak se ekologistům povedlo dostat k nám smečky vlků a dovolit jim rozmnožit se do několika stovek. A druhak marně dumám, jak by se někomu povedlo tomu zabránit. Já bych ty vlky střílela, fakt, nemám s tím problém. Jak se někde nějaký ukáže, zastřelit. Schválně, jestli se populace zmenší. Střelci na prasata tady mají hromady krmení na dohled od baráků a potáhnou se někde do hor střílet vlky, to určitě. Takže kolik jich zastřelí za rok? Deset? Do toho.

Dobrých 20 let jsem v lese samotné děcko nepotkala, a to tam chodím docela často.

Buggyra
Buggyra 03.04.2025, 07:28:10 xxx.xxx.198.226

Je to tak, děcka se válí doma přilepená na telefon, hřiště tady mezi domy ožilo, jak se přistěhovali Ukrajinci. Do té doby posledních deset let pusto prázdno, to jsem si užívala, že pod oknem nikdo nevřískal, a fakt to nebylo tím, že by byly děti nasáčkované v lese.

Sarah01
Sarah01 03.04.2025, 07:33:41 xxx.xxx.11.197
Buggyra:

Je to tak, děcka se válí doma přilepená na telefon, hřiště tady mezi domy ožilo, jak se přistěhovali Ukrajinci. Do té doby posledních deset let pusto prázdno, to jsem si užívala, že pod oknem nikdo nevřískal, a fakt to nebylo tím, že by byly děti nasáčkované v lese.

Včera jsem potkala dva mladé na čtyřkolce, pak dva pejskaře a dvě ženy bez psů, ale rozhodně nikdo z nich nemířil až do lesa. Dítě žádné. A to jsem vesnice o cca 600 obyvatelích a okresní město je kousek cca kilometr a něco. Loni brzy zjara si takové ty partičky mládeže dělaly o víkendech táboráky v lomu, letos nic.

Ladd
Ladd 03.04.2025, 08:19:29 xxx.xxx.88.119
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 03.04.2025, 07:02:34

Přesně tak. Děti dnes nežijí tak, jak jsme žili my, kdy jsme se sebrali, vzali si jídlo a šli na celý den na “čundr”. 
Když zvíře vyloženě začne obtěžovat a zabije, je jasné že se musí zlikvidovat, takovýmto případům bychom ale měli předcházet a ne vše vybít, jen proto, aby někteří jedinci se nebáli jít do přírody. 
V USA a Kanadě to délají tak, že obtěžující jedince odvezou daleko od lidských sídel. To na Slovensku asi dost dobře nejde. Stačilo by třeba začít tím, že je záměrně nebudu k lidským sídlům lákat (návnady, popelnice). Ostatní se uvidí, vše se dá řešit, od toho někteří z nás mají mozky v hlavě. Např v Africe, aby rolníkům sloni neničili úrodu, tak pěstuji v kolem svých polí v nárazníkové zóně papriku, ta jim smrdí a dál nejdou. Nebo mají kolem polí natažený drát a na něm pověšené včelí úly. Při dotyku se úly rozhoupou, včely začnou bzučet a sloni utečou, včel se bojí. Jak jednoduché.  Ovšem Drvodělka by slony vystřílela. Teď jsem viděl dokument, kdy pastevci malují na zádě skotu oči, útoky lvů na dobytek to výrazně omezilo. Černý pastevec s holí v ruce tam říkal, že dobytek je jeho živobytí, ale lvy že miluje. V Indii zemědělci berou lvy jako ochránce polí před býložravci. A když se pohybují v místech, kde jsou tygři, řeší to maskami nasazenými vzadu na hlavě (oči i vzadu). Na tichomořských ostrovech domorodci vědí, že na třetině pobřeží mohou lovit, třetina je pro turisty (finančni příjem). A na třetinu se nesmí, pouze vědci, zde se ryby nerušeně množí a doplňují ztráty lovem. Myslím, že zde v Evropě ( hlavně tady - z hlediska myšlení mnoha lidí záměrně píši východní), máme ještě mnoho věcí se učit.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 03.04.2025, 09:52:48 xxx.xxx.27.179

Už jsem to tady psala několikrát a je fakt náročný předat jakž takž pragmatický výklad nad “problematikou” vlka, který jsem se věnovala tři roky relativně intenzivně, a to i v terénu…, do jednoho příspěvku, tak aspoň k tomu, co zaznělo v pár posledních reakcích:

1. nevím, jestli se dá “ekologistům” připisovat to rozšíření, nicméně, vlci se nedostali do stovek, ale do stovky, víc jich u nás zatím nebude nebo ěnco málo přes. Napomohla tomu plná ochrana jdoucí z nařízení EU, které do své legislativy přebrala řada států vč. našich sousedů (nemá to tak každý člen EU, je řada států, kde je doposud povolen odstřel, každá taková země má svá vlastní pravidla).

2. Pokud se vlci pohybují v takto malé a urbanizované ploše, jakou je ČR, nelze střelit to, co vidím, ale musí probíhat kvalitní výzkum a odstřelit např. mladého jedince. Jakmile nabouráte vedoucí jádro, které mladší vlky učí a smečku vede, rozpadne se hierarchie a mlaďoši začnou dělat bordel tak jako tak.  A ono už se ví, že když se do smečky střelí, tak oni si to hodně dlouho pamatují a dávají si bacha.

3. Nebylo by u nás tolik vlčích útoků na hospodářská zvířata, kdyby lépe fungoval dotační systém a byrokracie by byla pružná, což fakt není a je to jen horší a horší (Fiala tuží to, co začal tužit Babiš).

4. Ladde, tvl 😀 děti do lesa patří, jak jinak chcete, aby navnímaly přírodu a měly k ní vztah? Chce jim to ale sbalit raneček a trochu s nima v tom lese pochodit, ne si všude vozit zádel v autě  a vždycky je vypustit z auta u nějaký lesní cesty nebo přímo u přírodní památky tak, jak se to děje u nás na Křivoklátsku. V létě aut všude tolik, že lesáci pak nemůžou ani projet závorama, jelikož tam stojí x trotlů z prahy.

Atd. atd., tohle vůbec celý není jednoduchý, vlci by tady klidně mohli pokojně být a my s nimi, jen kdyby Češi neměli jednu úžasnou vlastnost, a to něco rozhrabat a pak se na to vyprdnout. Tady se vždycky chce něco zavést nebo udělat, ale provede s e to tak, aby se to provedlo bez domýšlení důsledků a pak se dělá, že se to neděje….do prvního průšvihu, kde se sáhne po tom nejjednoduším řešení.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.