Jinak ještě dodám k těm medvědům…ona se ta zvířata nespouštějí k lidským obydlím jen proto, že se různě záměrně zakrmuje…..třeba jiná zvířata a medvědi za tím jdou. Na SK je spousta dědinek a u nich zapomenutých sadů, kde v létě/na podzim dozrává ovoce., na která chodí medvědice s medvíďatama nebo mladí jedinci, kteří již žijí samostatně, ale z horských teritorií je vytlačují starší medvědi. Tím, jak se mladí medvědi přibližují k lidským sídlům, tak ztrácí ostražitost vůči lidem, prostě si na ně zvykají úplně stejně jako třeba srnky, které se toulají po našich dědinách. Dalším problémem, o kterém se moc nemluví, jsou elektrokola - jsou děsně tichá a rychlá a vím o případu na SK, kdy došlo k útoku, protože se toho pasoucí medvěd prostě leknul…. atd. atd., opět složitá problematika.
Ale odborník na řešení medvědí otázky nejsem. Neřekla bych tedy úplně, že jsou přemnožení, ale že prostě lidé se rozšiřují víc a víc…no a populace všech živočichů v ideálních podmínkách fungují v jakési sinusoidě a medvědi jsou prostě posledních pár let na vrcholu amplitudy a dochází prostě ke střetu těchto dvou skutečností. Čili mám obavu, že bez odstřelu to nepůjde, bohužel, otázka je, jestli Slováci nastaví nějaká rozumná kritéria nebo jestli se bude práskat všechno, co se hne ☹️
Mimochodem, jak děti naučit vážit si přírody, teď jsem holčičky od koní vytáhla na jarní sběr odpadků, to koukaly, když najednou na ně začaly vyskakovat všechny ty vlhčené ubrousky ze křoví. Člověk toho hodně nevidí, když se jen tak pohybuje přírodou, ale když se na to zaměří, najednou na něj vyskočí věcí. I taková blbost je celkem poučná.
Já jako dítě nikdy nechápala mamku s babičkou, které neustále áchaly nad západy slunce a panoramaty hor a potůčky a zelenající se jarní přírodou… To chápu až v pokročilém věku. A to jsem chodila do “skauta” a později jezdila na akce s ČSOP. Nevzala jsem to za vlastní, jen papouškovala, co mi říkali. Až později jsem sama pochopila. Ale samozřejmě, měla jsem vzory, které mi ukazovaly směr. Hádám dětičky dnes nebudou jiné. Chce to pořádný vzor, a ten se nezařídí, když budou děti lítat samy po lese, lámat větve, přitloukat klacky do živých stromů a chytat čolky do sklenic. To buď to dítě musím šoupnout někomu, kdo mi ten vzor udělá (nějaký ten oddíl, kroužek…) a nebo se sebrat a vyrazit s dítětem sama a přemýšlet, co dítěti předávám.
Vedoucí vědeckého týmu Linell není žádný ekomagor, je to prostě normální vědec ze země, kde je vlka legální lovit, nebo tomu tak alespoň ještě nedávno bylo.
Tady se dávají příklad z Afriky, Indie apod… s klasickými zvířaty jako tygři, s lvy, ale ono existuje mnoho jiných zvířat kolikrát nebezpečnějšími než jsou takový savci. Zrovna v Africe se stává, že i jedovatí hadi, pavouci a jiná “havěť” usmrtí spícího člověka který se ve spánku jen otočí, ale zvíře se lekne. To se nemusí řěsit? Proč třeba jedovatý had který se co nejvíc bojí člověka tak se pohybuje kolem jeho obydlí? Je to jednoduché a to je přirozenost přežít a pokud nemůže něco ulovit tak zariskuje a přiblíží se k jeho obydlí, protože tam je vyšší výskyt hlodavců a jiný kořisti. U nás je to obdobně třeba s Užovkami Podplamatými na zahradách a já jen čekám až začne každoročné téma v teraristice “Co to je za hada? Je to zmije?”.
Děti v lesích? Tak už z principu by tam nemělo být samo. Za předpokladu, že by tu nebyli žádní vlci a medvědi tak je mnohonásobně více rizik poranění či úmrtí a to může být jen obyčejný pád na kamen, zaklínění někde či ještě staré železné pasti popřípadě ještě stará nevybouhnutá nálož která ještě v dnešní době se nalézá. To se řešit taky nemusí? Pojďme teda podpořit ještě neziskovku která bude platit lidi kteří projdou každý centimetr čtvereční kteří to budou analyzovat, oblepovat kameny gumou aby kdyby náhodou tam šlo dítě aby se nic nestalo. Takto to dopadlo s dětskými hřišti kde je všechno pogumované, plastové. I já si ještě pamatuji starý, prorezlý kovový hřiště a ne jednou jsem se pomlátil, ale přece jenom pořád žiju.
Nevím jak Vy, ale já jsem jezdil na Malou Fatru na Slovensku a pravidelně medvědí stopy, výkaly, ale žádnýho jsem nikdy neviděl. Jednou bylo maso zavěšené za oknem a ráno tam nebylo a na zdi drápy od mědvěda. Nikdo nic neslyšel a ani se nevzbudil, ale v klidu jsme si tam lyžovali, chodilo se na túry a nikdy se nic nestalo.
Ono je celkově asi rizikovější uklouznout při vylézání z vany než, že na Vás takový zvířata zaútočí v lese jenže nikdo vany v domácnostech nezakazuje či nechce omezovat produkci takového produktu.
Regulace pomocí občasné střelby? Hezký nápad, ale to asi nebude mít takový efekt, možná tak z dlouhodobého hlediska, ale minimálně. Odstřelní dvou vlků? Určitě žádná škoda a to se ztratí v celkovém počtu, ale jestliže ti dva vlci budou z jedné smečky tak co ty ostatní smečky? Tam ten efekt nebude, protože si ty smečky asi nepořádají společné grilovačky kde by si to “řekli” a předali si zkušenosti. To byste museli odstřelit jednotlivce z každé smečky a to hodně štěstí s mapováním všech smeček a s cíleným odstřelem aby to mělo smysl.
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 03.04.2025, 10:23:28
Proč by se mělo střílet do všech smeček, když ne všechny působí škody? My se tady baví přece o těch zvířatech, která “dělají problémy”. Jinak koumáte něco, co už je dávnou vyzkoušené, ano fungovat to, bude, ano, stojí to peníze, ale ty prachy jsou , nebo alespoň doposud byly 😀 jen to zabere čas no a minimálně naše národnost je zatížená na rychlá a neefektivní řešení.
Jinak monitoring vlků zas není až takový problém, většinou žijí v oblastech CHKO a můžu vám garantovat, že ti lidé, kteří v těch oblastech pracují a pohybují se v terénu, tak moc dobře ví, kolik je kde přibližně zvířat a kam dát fotopasti. Strávila jsem měsíc na Muráni na NP a tam lidi vědí, kolik je na jakém vrchu v lokalitě smeček a přibližně o kolika kusech. To prostě nažijete. Mimochodem lesáci to vědí taky. To prostě jde a to tam mají vlků minimálně třikrát tolik než u nás…minimálně.
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 03.04.2025, 09:52:48
Já vůbec netvrdím, že by děti do lesa neměly chodit, jen prostě konstatuju, že nějak nechodí. My jako rodiče jsme tahali děti do přírody, tedy i do lesů odmalička, takže teď v dospělosti tam děcka chodí taky. Ale jak už zmiňujete, dnes se všude dojede autem, plná parkoviště a okraje cest jsou všude, i tady na Moravě a kam lidi nejvíc míří, to jsou profláklá turistická místa a opičárny typu stezka v oblacích, maximálně sem tam kolem cesty si ti lidi odskočí na wc, protože pes mně to pak sežere nebo se v tom vyválí. 😄
Jinak zkuste si přečíst diskuzi na Seznamu pod tím článkem o videu s vlkem, občas z toho jde mráz po zádech, co lidi vypustí z pusy.
“Vlk tu byl vyhuben a nemá tu co dělat.”
“V přírodě prostě platí zákon silnějšího. A my jsme ten nejsilnější druh. Ostatní mají smůlu - mají být ještě rádi, že se je dobrovolně snažíme chránit, i když nás to omezuje.”
“Člověka vždycky zabíjel člověk a tak to má taky zůstat”
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 03.04.2025, 10:32:23
Děti do lesa chodí běžně, jen ne asi někde u turistických cílů a tras.
A tahat si vrcholový predátory do přelidněný Evropy mě osobně přijde ujetý na hlavu.
Na zeměkouli je liduprostých míst dost, ale to ne, my si je narveme sem jako 10 lidí do garsonky. Pak se ovšem žije blbě všem a já nevěřím, že ta zvířata jsou v tom našem stísněném prostoru nějak šťastná. Je to jen zase lidské pokrytectví, nic víc.
Diskuse na Seznamu a Novinkách je žumpa nejtěžšího kalibru…
To je pravda, já to občas jen přeletím, registrovaná nikde nejsem a nepřispívám, na to nemám ani čas a ani náladu. Vždycky z toho mám pocit, že tam chodí jen frustrovaní jedinci a pak takoví ti trpěliví lidi, kteří na to mají čas a nervy někomu něco vysvětlovat, těch je teda na první pohled daleko míň.
Všechny komentáře kdekoli na sockách pod jakýmkoli článkem a příspěvkem jsou jen výronem frustrace obou protistran, čili nečtu. Nemám ráda, když jsou na sebe lidi zlí za názor.
Mmch. ona není hezká ani diskuze mezi odborníky na vlčí problematiku, to je taky jeden z důvodů, proč jsem z toho nakonec vystoupila ještě než jsem se tím odborníkem stihla stát 😀 bylo to strašně toxický.
Lidské názory čtu jenom tady, jelikož tohle je jedno z mála míst na českém internetu, kde se k sobě lidi chovají slušně (až na výjimky), a dokonce se tady člověk kolikrát ještě ěnco dozví 🙂
Děti do lesa chodí běžně, jen ne asi někde u turistických cílů a tras.
A tahat si vrcholový predátory do přelidněný Evropy mě osobně přijde ujetý na hlavu.
Na zeměkouli je liduprostých míst dost, ale to ne, my si je narveme sem jako 10 lidí do garsonky. Pak se ovšem žije blbě všem a já nevěřím, že ta zvířata jsou v tom našem stísněném prostoru nějak šťastná. Je to jen zase lidské pokrytectví, nic víc.
Nežiju u turistických cílů a tras, ale na vesnici o 600 obyvatelích, kde nic není, jen ten les za kopcem, kde v běžných všedních dnech nepotkám živáčka, natož dítě, už 20 let. Psala jsem vejš.
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 03.04.2025, 10:29:05
Proč by se mělo střílet do všech smeček, když ne všechny působí škody? My se tady baví přece o těch zvířatech, která “dělají problémy”.
To je hodně hluboká myšlenka. 😂😂 Jak probíhá monitoring problémových zvířat a ne všech?
Pokud má být prevence tak u všech a ne jen u vybraných, protože jedna přestane být problémová a druhá začne. 😉 Pokud má být “neustálý klid a mír” tak musí být prevence u všech naráz. Jinak se to bude točit pořád dokola a pak se lidi budou dohadovat jak to nemá žádný efekt, protože předtím “neproblémové” najednou dělají problémy.
Jinak koumáte něco, co už je dávnou vyzkoušené, ano fungovat to, bude,
Samozřejmě, vyzkoušené tím způsobem, že tu zas nic nebude. Super. 👍
Hold není reálné se zavděčit všem lidem dokud by se nejednalo o zrušení daní a každému milión na ruku. Vždy si musí někdo stěžovat místot toho aby se přizpůsobil a žil dál. Někdy si říkám, že ti “přizpůsobivý” jsou více nepřizpůsobivý než ti “nepřizpůsobivý”. 😂
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 03.04.2025, 10:47:47
Víte, pane, Vy jste přesně člověk dnešní doby. Lidé jsou nespokojení s fakty. Všechno překračujeme, upravujeme, dotváříme.
Vaší logikou dostane na prdku malé dítě, které zlobí, ale pro jistou i všechny další, co kdyby náhodou začaly zlobit 😀
Krom toho vám nastiňuji nejefektivnější řešení spolužití vlka u nás v krajině - vycházím z toho, co už vyzkoušeli Slováci na Poĺaně - mám to konkrétně od jednoho tamního odborníka na vlky - a vy my tady podstrkujete, že by tady nakonec nebud enic 😀
Ale to je ten problém v řešení ochraně přírody. Na lesnictví a OŽP se studuje 5 let, ale každej, kdo si umí rozkliknout internet, se domnívá a není schopný poslechnout všechny argumenty. Jsem na to celkem zvyklá, tudíž úplně v pohodě, taky spadáte do skupiny, která nemá prochozený terén a nesetkává se s dotčenými, ať už pozitivně nebo negativně, za to máte úplně jasné názory, jak by to mělo být.
Ve všední den jsme v práci a ve škole, v lese se vyskytujeme odpoledne, navečer nebo o víkendu 😀 Dítě nikde. Ještě tak takoví ti výrostci 13-15, ale nikolivěk v lese, ale někde na kraji města v nějakém roští, tam hulí a šoupou po telefonech, už dávno tomu, kdy se chodili “mečovat” na kraj lesa. Ani kondomy jsme na stráni letos (ani loni, předloni…) nenašli žádné. Vlastně díky tomu, že děcka nechodí do lesa, nebo vůbec dál od vesnice do přírody, jsem značně pozměnila trasy svých úklidových výprav 😄 V lese tady potkávám staré babky na houbách. Zajímavé, že starou babku na houbách jsem ve statistikách obětí nezahlídla. Všimli jste si, že u těch útoků nebo setkání bývají samí statní junáci?
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 03.04.2025, 11:00:23
Vaší logikou dostane na prdku malé dítě, které zlobí, ale pro jistou i všechny další, co kdyby náhodou začaly zlobit 😀
Klasická školní výchova. Kdo se k problému nepřizná tak to odnesou všichni. Jenže příroda je něco jiného než výchova dětí což byste mohla vědět. Jinak je to mentální tah který byl, je a bude efektivní, protože v té třídě pokud příště někdo provede a nepřizná se tak mu to ostatní pak “spočítají”. Selektivní trest ve tříde taky funguje, ale v té přírodě už tolik ne.
Krom toho vám nastiňuji nejefektivnější řešení spolužití vlka u nás v krajině - vycházím z toho, co už vyzkoušeli Slováci na Poĺaně
No a já nastiňuji taky efektivní řešení a to to nechat být a každý za sebe. Nestojí to vůbec nic - jak peněz, času apod…. Kdo se dostane do problému tak se stalo a jde se žít dál. V tomto jsem těžký alibista. Nejsem za jakoukoliv střelbu, ale beru fakt, že bez střelby to kolikrát nejde jenže v jiných případech (přemnožené invazní druhy). Já si jen vzal osobně jak si tady někteří berou jiný země / kontinenty ve stylu támhle v Africe a v Indii kde jsou úplně jiný druhy jak savců, plazů, bezobratlých,…., ale zmíní jen lva / tygra,…. přitom existuje stovky jiných větších problémů které jsou zapotřebí řešit a tady se někteří dohadují zabít / nezabít vlka. My máme oproti té Afice, Indii, …. mírumilovnou krajinu a všichni se vzruší kvůli vlkům a medvědům. Proto jsem výše psal věci pojďme se vzrušit i kvůli rizikovému kameni v lese, kmenu kde může něco uvíznout. Ono i klouznout na mokrém listí na podzim v lese není nic příjemného. Pojďme to řešit taky aby to bylo všude bezpečné.
Jiný kraj, jiný pravidla.
tudíž úplně v pohodě, taky spadáte do skupiny, která nemá prochozený terén a nesetkává se s dotčenými, ať už pozitivně nebo negativně, za to máte úplně jasné názory, jak by to mělo být.
Pěkný škatulkování a dle této pasáži se jen potvrzuje minimální Vaše znalost mého života a i tich mých malých zkušeností, ale zaškatulkovat hold asi musíte. 😉 Jj, mám to úplně všechno jasný obzvlášť názory (sarkasmus). Než začnete škatulkovat tak si radši o člověku zkuste něco zjistit. Děkuji.
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 03.04.2025, 09:52:48
No jasně, že patří. Jak ale chcete reagovat na příspěvek, který by zvířata eliminoval, aby tam děti mohly.. Mimochodem můj kluk je v kroužku Lesních strážců.