Aktuálně: 2 768 inzerátů261 434 diskuzních příspěvků19 165 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

Sardullah
Sardullah 13.07.2025, 20:54:57 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 13.07.2025, 09:02:36

Jo…před chvílí jsem na to koukala ve zprávách na Primě.

Sardullah
Sardullah 14.07.2025, 08:36:41 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 13.07.2025, 21:29:30

A tak já si zase myslim, že se to prostě tak nějak sešlo…kdyby to byla běžná věc, tak už by to někde proběhlo zprávami, že se u silnice sdržuje bambilion medvědů.

Mám takovej pocit, že minimálně dva medvědy na videu jsem viděla pojídat nějaké lupení, tak třeba zrovna u tý silnice roste něco, proč tam ten medvěd přijde.

Tím teda nechci říct, že na Slovensku nemají medvědů hodně, ale taky si nemyslím, že je běžné, že silnice v horách jsou lemovány medvědy.

Orionka (neregistrovaný) 14.07.2025, 10:12:11 xxx:xxx.f98e:2db0

Medvědi se naučili chodit do kukuřice. Usídlilo se jich tam v lánu i několik. Kukuřici posekali…..a co teď. Někde běhá video, jak osm - cca medvědů bloumá  po poli-pastvině na Liptově. Co taky? V horách jsou davy a v polích klid. Tak sešli dolů. ( Jak psal Šmíd o přelidněných horách…"Počkám, až se přestanou bát medvědi". Rok se s rokem sešel…….

Sarah01
Sarah01 14.07.2025, 16:50:40 xxx.xxx.162.253

Někde jsem na FB jsem četla, že v Rumunsku to začíná být ještě horší a tam je teda lidi normálně krmí. Pak se nemůžou divit…

Anonymní (neregistrovaný) 18.07.2025, 10:27:16 xxx.xxx.114.45

tak na Pálavě už jsou šakali. Fotopast zachytila smečku. To se nám ta naše příroda rychle mění. Pak že se planeta neotepluje. Šakal naštěstí loví jen hmyz a myši, ten by farmářům škodit nemusel.

Anonymní (neregistrovaný) 19.07.2025, 19:07:05 xxx:xxx.1f80:f3e

To je jako migrace hrdličky zahradní neboli balkánské. Návštěvnice z Indie a Srí Lanky. Ale rozšířila se samovolně, takže je považována za původní druh, i když je vlastně exotická.

Doron
Doron 02.08.2025, 12:13:22 xxx.xxx.166.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 01.08.2025, 20:17:26

Tak hlavně žádnou hysterii a přestaň rozdmýchávat nenavist proti vlkům !

Nizozemské úřady už podnikly účinná opatření, doporučily nechodit do lesa s dětmi a v noci se tam nepohybovat vůbec.

Taky nevím, proč lidi musí chodit očumovat nějaký napoleonský památky, když se tam jde lesem a každej snad ví, že je to území vlků, který jsou tam DOMA a byli tam PRVNÍ.

Vlček je problémový jedinec, možná i nemocný, takže za to nemůže, vždyť i tatínek napadeného chlapečka se mu snaží vysvětlit, že všichni vlci nejsou takoví. A tak je to správné!

Nebýt dospělých, asi by kluka zabil, ale zase.., vidím to jako chybu rodičů, nechali děti úplně volně běžet po cestě před nimi  a nerada bych, aby za lidskou chybu trpěl nevinný vlk !

Taky nesmíme zapomenout na to, že nejhorší zvíře je člověk !!!

🤣🤣🤣

Někdy mám pocit, že lidi úplně ztratili pud sebezáchovy a zdravej rozum.

Teď jsem četla o tom, jak v Karviné pes potrhal dva chlapy, jeden z nich, pak následně zemřel, měl devastující kousné rány, obnažené kosti.

Pětaosmdesátiletého muže nemohli transportovat do nemocnice, protože pes venku běsnil a čekalo se na odchytový vůz. Po naléhání okolostojících psa nakonec teda zastřelili, trvalo to prý opravdu hodně dlouho,  statečný záchranáři ( pro ně to taky muselo bejt hrozný) byli zatím zavřený s pánem v chatce a dělali, co se dalo.

A co myslíte? Lidi v komentářích litujou pejska..

Sarah01
Sarah01 02.08.2025, 12:26:32 xxx.xxx.162.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 02.08.2025, 12:13:22

Jo, ty komentáře jsem zrovna četla a nechápu. Kříženec kdoví čeho, výchova a výcvik asi nula a pak to tak vypadá. Zastřelit ho stejně tak jako tak museli a asi ani neměli tak dlouho čekat.

acher (neregistrovaný) 02.08.2025, 13:03:24 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 02.08.2025, 12:13:22

Vy jste tam byla? Víte jak to tam vypadá a že za to mohou rodiče. Já bych tak jednoznačná nebyla.Ale to člověk nejlépe posoudí až když se do té situace dostane.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 02.08.2025, 13:36:13 xxx.xxx.62.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 02.08.2025, 13:03:24

Sorry Acher, ale Doron to rozhodně myslí ironicky😜

I když chápu že v dnešní době se najdou lidé, kteří sou schopní opravdu obvinit rodiče a litovat hladového vlka, který chtěl zredukovat přemnožený druh, toble ale byl vtip😀

Doron
Doron 02.08.2025, 14:21:35 xxx.xxx.166.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 02.08.2025, 13:03:24

Jj, já jen parodovala příspěvky těch “čistých” duší, co mají radši zvířátka, než vlastní živočišný druh.

Takový soukromý vtípek pro Drvodělku..

Lidi takový věci opravdu píšou a ještě jsou hrdý, jak jsou morálně na výši.

To jste mě potěšila, že jsem Vás nechtě rozčílila, mě takový lidi taky rozčilujou 🙂.

A přesně, nejlíp to posoudí, až se do takové situace dostanou !

drvodelkafialova
drvodelkafialova 02.08.2025, 15:25:00 xxx.xxx.62.226

Jj. Taky mě v tom článku pobavilo, jak odborníci doporučují neběhat, nejezdit na kole apod, aby to vlky neprovokovalo k útoku. Navíc, když je to přece ta plachá šelma, co má panický strach z lidí, že jo….

Sardullah
Sardullah 02.08.2025, 18:27:33 xxx.xxx.22.226

No ad vlci… tak pořád je to šelma a těžko  posoudíme, co to bylo za jedince. Teď mám teda na mysli to, jestli je to tam normální, jestli tam je těch útoků vlků na lidi vícero… to se přiznám, že jsem nezjišťovala… nebo jestli to byla vyjímka… jestli ta ztráta plachosti neměla nějakej konkrétní důvod.

Já teda v lokalitě, kde bydlím, vnímám jako většího strašáka divoký prase nebo psího agresora, kterého venčitel nemá pod kontrolou…. vlci jako hrozba nejsou na pořadu dne.

Nebudu se zastávat vlků, ale pořád myslím, že riziko napadení člověka vlkem, alespoň v našich končinách, je mnohonásobně menší než že mě porazí auto nebo že budu mít bouračku například nebo že si v lese zlámu nějakou neopatrností hnátu.

Ladd
Ladd 02.08.2025, 20:03:58 xxx:xxx.973f:69ed
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 02.08.2025, 14:21:35

Ať jste to myslela jakkoliv, tuhle větu bych podepsal: “Tak hlavně žádnou hysterii a přestaň rozdmýchávat nenavist proti vlkům !”.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 02.08.2025, 20:21:52 xxx:xxx.3147:b75

Já to beru asi tak, že vlk, pokud je plachý mi nevadí. Nicméně vlka považuju za jednu z nejinteligentnějších šelem a aby zůstal plachý, musí mít důvod bát se lidí. Kdysi jsem četla zajímavou knihu o vlcích v yellowstonském parku, autor se jimi hodně zabýval, hlavně v době, kdy se je pokoušeli do přírody vrátit a vlci žili ve výbězích. Jedna smečka našla díru v plotě a při průzkumu okolí zahynula jedna z mladých, nízko postavených fen. Smečka ještě po velmi dlouhé době při průchodu kolem místa, kde fena zahynula projevovala stres, smutek a strach. Rozhodně si to přesně pamatovala. Nejsem pro absolutní vyhlazení vlků, ale rozhodně jsem pro každoroční odstřel několika jedinců a to i z tvz bezproblémových smeček. Prostě proto, aby měli vlci důvod zůstat plaší a člověk pro ně byl hrozbou, ne potencionální kořistí.

acher (neregistrovaný) 03.08.2025, 09:20:29 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 02.08.2025, 20:21:52

Tak s tím naprosto souhlasím.Nejsem fanatický ochránce,ale ani odpůrce vlků a i dalších šelem,ale za mě těch šelem může být jen tolik,kolik má dostatek prostoru k uživění,niž by se s lidmi museli potávat a to u nás moc prostoru není. Také musí mít před lidmi respekt.Jakmile sa naučí,že jim od člověka nic nehrozí,nebudou se bát a budou čím dál drzejší.Nevím,kolik z vás mělo možno vidět ovce,kozy po útoku vlků na vlastní oči,jelikož pak by řada těch fanatických ochránců mluvila jinak.

acher (neregistrovaný) 03.08.2025, 09:21:24 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 02.08.2025, 14:21:35

Tak to jsem vás nepochopila.Sorry.

Sarah01
Sarah01 03.08.2025, 12:11:26 xxx.xxx.162.253
acher:

Tak s tím naprosto souhlasím.Nejsem fanatický ochránce,ale ani odpůrce vlků a i dalších šelem,ale za mě těch šelem může být jen tolik,kolik má dostatek prostoru k uživění,niž by se s lidmi museli potávat a to u nás moc prostoru není. Také musí mít před lidmi respekt.Jakmile sa naučí,že jim od člověka nic nehrozí,nebudou se bát a budou čím dál drzejší.Nevím,kolik z vás mělo možno vidět ovce,kozy po útoku vlků na vlastní oči,jelikož pak by řada těch fanatických ochránců mluvila jinak.

No, popravdě, ani to nemusím vidět naživo, stačí fotky nebo videa. Bohužel nemigrují jen lidi, ale i zvířata. A jestli se s tím bude/nebude něco dělat, jak s těmi lidmi, tak to bude vypadat čím dál hůř.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.