Aktuálně: 2 768 inzerátů261 434 diskuzních příspěvků19 165 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

kometa
kometa správce
20.11.2025, 07:52:47 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 19.11.2025, 23:33:30

byťˇ jen podezření, že konkuruje koroptvi).

Vidíte, to mě nenapadlo. Ale asi to nebude o konkurenčním boji. Hromadněji se u nás začal objevovat v 19. století. A (nejen) koroptve začaly ubývat v důsledku změn spojené s kolektivizací. Velké šíré rodné lány pro drobnou zvěř nejsou značka ideál.

kometa
kometa správce
20.11.2025, 07:55:18 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 20.11.2025, 00:23:04

a to díky střevnímu hlístu.- Heterakis gallinarum

A to je zajímavá informace, to jsem nevěděla.

Tyhle škrkavky jsme vypitvali zrovan tento týden, ale z obyč domácí slepice. U těch pár bažantů, kteří se nám dostali pod ruku, jsme našli jenom syngamózu.

Ladd
Ladd 20.11.2025, 10:36:18 xxx:xxx.c0fa:141a
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 20.11.2025, 07:33:07

Ano, to je přesně ono. Po 48.se k myslivosti dostali nemajitelé pozemků. 
Můj vztah k myslivcům je dán právě několika zkušenostmi s těmito i na honu přivožralými strejci. A chodím do hospody, jeden z nich tam vykecá i to, co neví, takže je všechny vlastně napráská, jak to tam chodí, o co jim jde. Bouchnout si a o bažantí pečínku. 
Nechci házet všechny do jednoho pytle, ale těch pár mezi nima slušných to nevytrhne. 
A velké širé rodné lány. U nás před cca 10 lety proběhla digitalizace polností. V jejím rámci byly vytyčeny i zelené pásy jako ochrana před erozí a biokoridory. Hned první rok byly z toho nejblíže slyšet koroptve. Další rok ale biokoridory již neexistovaly. Budu se muset toho ukecanýho zeptat, zda o tom něco nevědí.

Zrzavci
Zrzavci 20.11.2025, 10:49:24 xxx.xxx.226.6

Když ono to není černobílý. Už jen proto , že jsou rozumní myslivci a pak ti druzí. Třeba taky proto, že moc mladých se do toho nežene. Protože je to i o tom, že člověk dělá normální práci a pak k tomu tohle. Volala jsem cestou do práce našemu myslivci, na kterého mám kontakty a volám v případě, že najdu uhynulé zvíře /třeba zamotané do sítí pro ovce ☹️ , matka i mládě, nehezký, nehezký/. Volala jsem mu cestou do práce - tedy v půl šestý, protože sražené zvíře a on mi říkal, no já jsem teď už v práci , tak se tam já nedostanu, zkusím sehnat někoho jiného. Je v práci už třeba od já nevím pěti? čtyřech? A před tím , kdy jít na ten posed a střílet ty prasata?? Kolik toho pak naspí?

Na druhou stranu mi hnuli loni žlučí, protože mě při honu o kterém se nevědělo, protože kde to jako u nás zjistit, nikde to nevisí - mohli zastřelit a když jsem řvala jako prokopnutá, aby nestříleli a pak mě napadla spásná myšlenka zavolat tomu, kterého znám  a on tam zrovna byl, tak slyším na pozadí nějakýho - nebudu psát co - jak říká - no já jsem slyšel, jak tu někdo volá…. PROČ PROBOHA, KDYŽ SLYŠÍ, ŽE TU NĚKDO VOLÁ PÁLEJ DÁL?????????????????? Může mi tohle někdo vysvětlit? Co má ten člověk v hlavě?? Ani sláma to není, byla bych sprostá.

PROČ JE TAKOVÝ PROBLÉM DÁT VĚDĚT LIDEM, ŽE BUDE HON TŘEBA ROZHLASEM PÁR DNÍ ZA SEBOU, ABY SE TO LIDI DOZVĚDĚLI? Nemám problém do toho lesa nejít, když to budu vědět, jsem si vědoma toho, že ty prasata se redukovat nějak musí.

Je velká škoda, že se myslivci nesnaží víc s veřejností komunikovat a chovají se navíc jako uzavřená elita, která když někdo v jejich středu pochybí - a že jich bylo - se k tomu nepostaví a nesnaží se sama takové věci řešit. Aby si jich lidi víc vážili za to, co dělají. A to oni zase dělají, ne že ne. 

Zrzavci
Zrzavci 20.11.2025, 10:50:36 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 20.11.2025, 00:23:04

e na úbytku koroptví paradoxně velmi velkou měrou podíleli uměle odchovaní a vypouštění bažanti, kteří byli významným zdrojem nákazy koroptví a to díky střevnímu hlístu.- Heterakis gallinarum.

tjo, to by člověka nenapadlo, takováhle cesta.

Zrzavci
Zrzavci 20.11.2025, 10:52:24 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 19.11.2025, 23:33:30

Dá se s vámi slušně diskutovat

souhlasím.

Zrzavci
Zrzavci 20.11.2025, 10:58:07 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele R z 19.11.2025, 21:33:32

,, Maso jím. Ale neznamená to ze bych si mohl bouchnout zajícka nebo bazanta, zastrelím na potkani kazdou lisku" a ked tu sliepku, kralika, prasa zabije za vás niekto iný, tak Vám to nevadí?

velmi souhlasím, velmi.

Jsem masožravec, už od malého dítěte a beru jako svoje pokrytecví, že mám ráda zvířata a zároveň je konzumuji. Jaký je rozdíl mezi psem, koněm a třeba prasetem, krávou….. vadí mi to hodně moc. A jsem ráda, že jsem teď dostala možnost se aspoň hodně moc vyhnout tomu, aby to zvíře žilo a umřelo tak, jak píšete a jak mi vadí.  protože jsem si našla zdroj masa na pastvině a zdroj zvěřiny. Která ze všech těch zvířat žije nejlépe (bažanty v to nepočítám, to se mi nelíbí, nejsou volně v oboře někde) A když už ta smrt kvůli mě musí přijít, přijde znedání a rychle. A radši bych byla, kdybych si ten blbej flák dokázala odpustit.

R (neregistrovaný) 20.11.2025, 15:01:25 xxx.xxx.166.63
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 18.11.2025, 23:28:08

Poviete mi prosím, prečo sem do diskusie ťaháte urážky, a navážate sa do druhých? Niektorí sa tu snažíme rozumne diskutovať. Aký máte dôvod na urážanie poľovníkov? Nikto na vás nepovedal pol krivého slova.

Lupus4
Lupus4 20.11.2025, 15:20:23 xxx:xxx.d15c:e07e
R:

Poviete mi prosím, prečo sem do diskusie ťaháte urážky, a navážate sa do druhých? Niektorí sa tu snažíme rozumne diskutovať. Aký máte dôvod na urážanie poľovníkov? Nikto na vás nepovedal pol krivého slova.

Jaké urážky máte na mysli ? (že by potrefená husa ? )

R (neregistrovaný) 20.11.2025, 15:41:16 xxx.xxx.166.63
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 20.11.2025, 15:20:23

Napríklad:

Obrázek
R (neregistrovaný) 20.11.2025, 15:49:55 xxx.xxx.166.63

Myslím si, že sa to väčšina snaží viesť normálnu slusnu diskusiu podloženú faktami, alebo vlasrnými skúsenosťami, a vy to tu zaplevelujete zbitocnostami. Pokial je toto podla vas slusna diskusia, tak sa neurazte, ale mám odpor k takémuto nepodloženému osočovaniu druhej strany, a radsej sa do takejto diskusie nezapojím

Lupus4
Lupus4 20.11.2025, 16:40:21 xxx:xxx.cdc1:1849
R:

Myslím si, že sa to väčšina snaží viesť normálnu slusnu diskusiu podloženú faktami, alebo vlasrnými skúsenosťami, a vy to tu zaplevelujete zbitocnostami. Pokial je toto podla vas slusna diskusia, tak sa neurazte, ale mám odpor k takémuto nepodloženému osočovaniu druhej strany, a radsej sa do takejto diskusie nezapojím

Ale vždyť sběr “trofejí” nic jiného není a pokud jste si nevšiml tak tam bylo dle mého názoru…

A vy jste nás ale žádnými fakty nezahrnul, jen  rádoby dojemným “vyprávěním” jací jste pašáci. No nejste. 

Kam jste to svým “plánováním a normami” hospodaření v revírech dopracovali je ostatně venku vidět na každém kroku.

Poškození porostů přemnoženou zvěří je neoddiskutovatelné. 

R (neregistrovaný) 20.11.2025, 16:48:14 xxx.xxx.166.63

Podla mojho názoru takéto reči, ktoré sú iba osočovaním, a nemajú nič spoločné s ochranou prírody, šelmamy, ani diskusiou ktorá sa tu vedie, ale iba osočujú druhú skupinu diskutujúcich, nepatria do takejto diskusie. Čo tento výkrik do prázdna priniesol do tejto diskusie?

R (neregistrovaný) 20.11.2025, 16:56:51 xxx.xxx.166.63
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 20.11.2025, 16:40:21

Neviem či nečítate moje príspevky, ale myslím si že aj ostatný potvrdia, že som tu spomenul mnoho faktov.

A čo dosiahli pre prírodu ludia ktorý osocuju druhých, namiesto toho aby nieco robili pre prírodu? Čo sa Vám podarilo spraviť pre prírodu? Ja som spomínal, snažím sa pomáhat nielen zvery, v obdobiach núdze, robím a rozvešiavam vtáčie búdky, vysádzam stromčeky, zbieram bordel v lese. 

Lupus4
Lupus4 20.11.2025, 16:58:27 xxx:xxx.cdc1:1849
R:

Podla mojho názoru takéto reči, ktoré sú iba osočovaním, a nemajú nič spoločné s ochranou prírody, šelmamy, ani diskusiou ktorá sa tu vedie, ale iba osočujú druhú skupinu diskutujúcich, nepatria do takejto diskusie. Čo tento výkrik do prázdna priniesol do tejto diskusie?

ntvl, mj.  informace jak jste osvíceně přispěli k  úbytku koroptví vás zřejmě minula…

A vaše tlachy tady stejně nic neřeší…(zrovna tak jako moje).

howgh.

R (neregistrovaný) 20.11.2025, 17:05:47 xxx.xxx.166.63

Tá informácia s tými parazitmi ma zaujala, určite, keď budem mať trošku času tak si ju preštudujem. No myslím si, že určite si netreba vyberať buď medzi bažantom alebo jarabicou, keďže kedysi sa u nás v hojnom počte vyskytovali obidva druhy, no ešte si to preštudujem. Za túto informáciu Vám ďakujem.

No, práveže ja len netlachám, ale aj niečo pre tú prírodu robím.

Môžem sa Vás spýtať čo znamená: howgh? 

Xerxova
Xerxova 20.11.2025, 18:39:47 xxx:xxx.f18:7b13

howgh znamená domluvil jsem. Kdo zná slavného náčelníka Apačů…. ten ví 😉

N (neregistrovaný) 20.11.2025, 18:44:41 xxx.xxx.189.103
R:

Tá informácia s tými parazitmi ma zaujala, určite, keď budem mať trošku času tak si ju preštudujem. No myslím si, že určite si netreba vyberať buď medzi bažantom alebo jarabicou, keďže kedysi sa u nás v hojnom počte vyskytovali obidva druhy, no ešte si to preštudujem. Za túto informáciu Vám ďakujem.

No, práveže ja len netlachám, ale aj niečo pre tú prírodu robím.

Môžem sa Vás spýtať čo znamená: howgh? 

Howgh znamená něco jako domluvil jsem.🙂 Třeba pán šel konečně všem těm myslivcům a lesníkům ukázat jak se to dělá.😀😀 Já naštěstí chápu rozdíl mezi hospodářským lesem a pralesem.Proč myslivci nejsou moc nadšení třeba z těch vlků? No který hospodář by chtěl v hospodářství vlky? Nebo jinou škodnou nad určité množství? No to by dohospodařil brzy.

R (neregistrovaný) 20.11.2025, 19:11:22 xxx.xxx.166.63
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 20.11.2025, 18:44:41

Odpustenie toho výrazu, sa od niektorých už nedočkáte.

R (neregistrovaný) 20.11.2025, 19:13:42 xxx.xxx.166.63

Pán Lupus stále neodpovedal na moju otázku, čo urobil pre prírodu? Zatial som počul iba prázdne reči. Ďakujem

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.