Aktuálně: 1 852 inzerátů280 472 diskuzních příspěvků20 015 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

N (neregistrovaný) 18.11.2025, 16:33:18 xxx.xxx.189.103
Ladd:

Ale to všechno já (a nejen já vidím taky). Jen se zeptám a co proti tomu všemu děláte vy?  Když ti, kteří na to upozorňují (i protesty), jsou pro vás ekoteroristé a vědecky podložená fakta “zelenou masáží” ( známka, že toho o přírodě moc nevíte). Myslíte, že jenom vy uklízíte krajinu a jediní máte na zahradě ježky?
A ještě. Oháníte se to přemnoženou spárkatou (a ty stavy zavinil kdo?) Já ale píšu o lovu drobné zvěře a jejich hlavních predátorů (pro někoho škodná).
 Tak se tu sami pochvalte (orionko), a čau.
Vlákno je o vlcích. Co jsem chtěl říct jsem řekl, tohle je stále dokola..

My se s Orionkou nechválíme, jen jsme rádi, že jsme pochopili jeden druhého a podstatu věci.😀 Tak to prostě holt je a dokud nezměníme základy, nelze stavět střechu. 

J5
J5 18.11.2025, 18:07:33 xxx:xxx.d36c:84d2

Pro N.

Vy jste přešaltoval na Green Deal v rámci reakce na mne? Pokud ano tak vás mohu ujistit že váš odhad je mylný. U mne je prakticky vyloučeno najít předmětný nápis na prdeli i kdekoliv jinde. Naopak vítám první vlaštovky zdravého rozumu které se již občas sem tam objevují. Divím se takovému znalci lidí, jak se klasifikujete, že si toho nevšiml. Popravdě musím říct že některé vaše názory jsou mi docela blízké, tento však ne. A ještě jedna věc mi nejde do hlavy. Opravdu věříte že peníze ke kterým máte kladný vztah se dají vydělat na dvorečku bez zámkovky s ježkem v pozadí? Já tedy o tom vážně pochybuji, považuji nezbytnou infrastrukturu za jeden ze zásadních předpokladů zisku.

N (neregistrovaný) 18.11.2025, 18:40:30 xxx.xxx.189.103
J5:

Pro N.

Vy jste přešaltoval na Green Deal v rámci reakce na mne? Pokud ano tak vás mohu ujistit že váš odhad je mylný. U mne je prakticky vyloučeno najít předmětný nápis na prdeli i kdekoliv jinde. Naopak vítám první vlaštovky zdravého rozumu které se již občas sem tam objevují. Divím se takovému znalci lidí, jak se klasifikujete, že si toho nevšiml. Popravdě musím říct že některé vaše názory jsou mi docela blízké, tento však ne. A ještě jedna věc mi nejde do hlavy. Opravdu věříte že peníze ke kterým máte kladný vztah se dají vydělat na dvorečku bez zámkovky s ježkem v pozadí? Já tedy o tom vážně pochybuji, považuji nezbytnou infrastrukturu za jeden ze zásadních předpokladů zisku.

Jenže to nebylo na nikoho osobně,ale obecně.🙂 Jsme zase u toho co už jsem psal výše. ZBYTEČNÉ zámkovky a infrastruktura. To víte že bez určitých ústupků v “komfortu” to nejde a niky nepůjde, ale dost věcí je možných téměř bez citlivých dopadů.Musíme si vybrat mezi zeleným nebo betonovým světem kolem nás. Ovšem pokud betonový,tak jsou ostatní snahy zbytečné.Je to obecně myšleno samozřejmě.🙂  

J5
J5 18.11.2025, 18:45:24 xxx:xxx.d36c:84d2
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 18.11.2025, 18:40:30

S tím nemám problém, děkuji za odpověď

N (neregistrovaný) 18.11.2025, 18:56:34 xxx.xxx.189.103
J5:

S tím nemám problém, děkuji za odpověď

Není zač.🙂

R (neregistrovaný) 18.11.2025, 21:42:08 xxx.xxx.166.63
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 18.11.2025, 15:00:50

S velkou časťou Vášho príspevku súhlasím, samozrejme, že viem že každy druh má svoje zastúpenie v prirode, aj komar aj mucha aj liska vsetko. Za ten výraz ,,škodná" som sa už ospravedlňoval, myslel som tým proste stále zaužívaný názov medzi poľovníkmi na zver, ktorá nemá skoro žiadne hospodárske využitie v polovnictve. Neškatulkujem zver na škodnú, a prospešnú, je to len zauzivany nazov. Čo niektorý evidentne nepochopili (nemyslím vás). Máme podobné zmýšlanie, iba každý trošku iný uhol pohladu, pretoze kazdý sme z inej zaujmovej skupiny. Samozrejme si veľmi cením, že nie ste zaškatuľkovaný, ako niektorý iný diskutujúci, a preto že som polovník hneď neodsudzujete každý moj názor. 

R (neregistrovaný) 18.11.2025, 21:44:47 xxx.xxx.166.63

Ináč 15.11. 15:45 som to ako som myslel vyraz ,,škodná" vysvetli, pre tých čo si to nevšimly

lesakm
lesakm 18.11.2025, 22:06:49 xxx.xxx.147.90
Janae:

Není pravda, že po staletí práci vlku v pohodě zvládali myslivci. Už za Marie Terezie dělala divoká zvěř takovu škodu, že nařidila její likvidaci, hlavně divokých prasat, ale i ostatní zvěře a chov v oborách. A asi měli šikovnější lovce  než my těď, protože skutečně stav zvěře velmi klesl a traduje se, že divočáci žili jen v okrajových oblastech a to jen v malých počtech . U nás musí být povolána armáda a stejně nic nezatřelí, i když v 18. století asi neměli tolik lesů neměli kukuřici.

Akorát by mě zajímalo, kolik v té době bylo vlku a medvědů, v té době asi ještě vyhubení nebyli a evidentně nestíhali.

Když se tehdy za Marie Terezie přemnožili divočáci tak povolila všem majitelům pozemků stavět na ně pasti a problém byl vyřešen takřka okamžitě a žádné vlky k tomu nepotřebovali vlci byli a jsou škodná a trávu nikdy žrát nebudou. 🐑ML.

lesakm
lesakm 18.11.2025, 22:11:51 xxx.xxx.147.90
Ladd:

Říkal jsem si, jaký vliv budou mít pole s fotovoltaikou na přírodu, na mysli jsem měl drobné živočichy. Ti zajíci by ale měli mít přistup ven, nemohou se tam množit do nekonečna. Liška nevadí, důležité je, aby je tam nestřílel člověk. Ty fv elektrárny, které jsem viděl, byly až k zemi oploceny klasickým pletivem 4x4, tuším, že i s betonovou podezdívkou. Pro zajíce dle mého tedy neosídlitelné. Navíc vysekaný anglický trávník, takže nic moc.

Zajíci i lišky plot bez problémů podlezou viděl jsem je jak to dělají, ploty elektráren podezdívku nemají jsou to jen sloupky zatlučené do země stejnětak stojany panelů až jednou doslouží stačí jeřáb a všechno to v pohodě vytahá .🐑ML.

lesakm
lesakm 18.11.2025, 22:22:00 xxx.xxx.147.90
Ladd:

Že před nimi neutíkají? Spíš, že jim neutečou, nejsou zřejmě v rovném terénu tak rychlí. V jednom španělském dokumentu uváděli, že v horských oblastech se po návratu vlků populace muflonů po počátečním propadu vzpamatovala. Začali se zdržovat na nepřístupnějších místech, mladé rodit na skalních římsách. Dokonce se prý v populaci prosadily muflonky s růžky, takže schopné ve strmém terénu mladé bránit. Dle mého, muflon tedy nepatří do rovin, ale do hor. Klidně i u nás i když je nepůvodní. 
Studie trusu vlků u nás uvádějí, že jejich hlavní kořistí jsou jeleni a prasata divoká a těch tu je dost, ti jsou přemnoženi. Takže tím soustředěním se na domácí zvířata. Ta jsou v současné době jejich kořistí v nizkých jednotkách procent (nezabezpečená zvířata!). Tam kde žije bobr, je jeho častou kořistí i on (již starší informaci mám, že v jižní části Černobylu se vlci soustředí hlavně na bobry). A to je dobrá zprava; hlavně pro ty, kteří jsou proti návratu bobra. I když spíš pro nás, kteří máme přírodu rádi nezištně. Ti co jsou proti bobrovi, by nejradši korigovali/vystříleli všechno.  
“ v pohodě zvládli myslivci.” Cha cha cha.

Muflon se vkům postaví jako že s nimi bude bojovat a to je jeho konec a u nás už skoro žádní nejsou zbývá jich jen pár a potom už nebudou žádní,  místa nepřístupná pro vlky tu žádná nemáme ani skalní římsy byl jste nekdy v Orlických horách ??? A vy si myslíte že vlk bude riskovat nějaké zranění od divočáka když může skočit do ohrady pro domácí zvíře ? ne, nebude pokud se nezačnou konečně střílet tak během pár let tu už nikdo domácí zvířata chovat nebude  to bude celý výsledek tohohle nesmyslného “experimentu” se  zaváděním škodné.🐑ML.

R (neregistrovaný) 18.11.2025, 23:03:39 xxx.xxx.166.63

Môj názor je, že všetko s mierou. Tak ako sa moze korigavat stav vysokej sa moze korigovat aj stav seliem. Kazdý hospodar vie co je jeho revir schopny uzivit. A vsimnite si stav vsetkých seliem na slovensku: mame rysa, vlka, medveda, macku divoku. Vsetky tieto druhy sa zachovali, pretoze nasi polovnicky predci si povedali ze ich teraz nebudu strielat, nechaju narast populaciu aby ju potom mohli mamazovat. Iba ochranari sa do toho zapojili, nechali narast populaciu do neunosnej miery a nepriznaju si chybu, iba to zvaluju na druhych. (Myslim medvede) Ja sem zo zahoria a cudujte sa svete mame macky dive v lesoch, aj vlky a medved v malých karpatoch +/- 25km, ochranari sa do nich nestaraju, a su tu. Vdaka polovnikom mame na slovensku kamziky, orla kralovskeho, to sa nikde nerozprava a je to chyba.

Lupus4
Lupus4 18.11.2025, 23:28:08 xxx:xxx.78b3:5532
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 18.11.2025, 22:22:00

Argumentace s muflony je zcela mimo mísu jde o nepůvodní druh - V Česku byli nejprve vysazeni do Staré obory u Hluboké nad Vltavou, odtud se postupně rozšířili do dalších oblastí, pro ně ne zcela ideální (z hlediska úniku predátorům),ale bohaté na pašu.  Mufloní zvěř je v mnoha lokalitách několikanásobně přemnožena a působí značné škody na lesním porostu i přízemní vegetaci. Trofejí z muflona jsou rohy – toulce, které dle mého názoru slouží (stejně jako jiné lovecké trofeje) pouze k poměřování “pindíků” kdo z lovců je větší " pašák". Se vztahem k přírodě to nemá NIC společného.

To je jen taková myslivecká mantra.

Ladd
Ladd 19.11.2025, 03:09:20 xxx:xxx.ba74:72c4
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 18.11.2025, 22:22:00

Ze stránek Agentury ochrany přírody a krajiny ČR vkládám graf složení potravy vlků dle rozboru trusu. Divočáci jsou ta červená výseč!
Jste schopen doložit něco jiného? Protože jinak jsou vaše příspěvky jen žvásty určené ke strašení lidí. 

Obrázek
Janae (neregistrovaný) 19.11.2025, 07:39:32 xxx.xxx.163.38
Ladd:

Ze stránek Agentury ochrany přírody a krajiny ČR vkládám graf složení potravy vlků dle rozboru trusu. Divočáci jsou ta červená výseč!
Jste schopen doložit něco jiného? Protože jinak jsou vaše příspěvky jen žvásty určené ke strašení lidí. 

Obrázek

Ten graf ovšem nic nedokazuje. Dokazuje jen to, že srnci a prasata jsou v přírodě nejvíc zastoupeni, což neznamená, že si vlk radši nevybere třeba toho muflona, kor když před ním neutíká, jak tady bylo psáno.

Buggyra
Buggyra 19.11.2025, 08:26:53 xxx.xxx.198.226

No dokazuje to to, že vlk preferenčně loví to, co je momentálně přemnožené, což chceme a dobré to je. Až nebude prasat a srnců v přírodě, muflon třeba zaujme větší část grafu a nebo graf obsadí ovce, a pak na to můžeme zase reagovat dál. Momentálně se mi jeví graf nanejvýš užitečně…

Zrzavci
Zrzavci 19.11.2025, 08:43:30 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 19.11.2025, 07:39:32

že si vlk radši nevybere třeba toho muflona, kor když před ním neutíká,

nu ale to nás u muflona, jako nepůvodního zvířete nemusí nějak bolet, ne?  Když se jeho populace utlumí, bude tu více místa pro zvěř původní, která si v té situaci umí poradit lépe. Nebo ne?

R (neregistrovaný) 19.11.2025, 15:04:15 xxx.xxx.166.63
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 18.11.2025, 23:28:08

A aj amur, pstruh dúhový, aj kapor je nepôvodný druh, jeho povodná forma sa vyskytuje iba na pár územiach dunaja. Treba ich kvôli tomu všetky vykynožiť? Tak isto aj borovica čierna, agáty sú nepôvodné, vyrúbeme ich? Muflón je druh, ktorý sa už raz dostal do našej prírody, neškodí výrazne pôvodným druhom, tak si myslím, že by bola škoda ho vykynožiť. TO isté sú aj kamzíky u vás v Jeseníkoch. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.