Aktuálně: 2 746 inzerátů261 829 diskuzních příspěvků19 171 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

Horsana
Horsana 22.11.2025, 21:47:35 xxx.xxx.17.228

Ak vsetko vyjde ako chcem, budem buduci rok past zvierata vo Volovskych vrchoch. Sama som zvedava, co zazijeme, len namiesto psov bude v stadecku somar.

Somar, alebo dvaja su drsnejsi nez cuvace, su to od nepamati strazcovia stad.

Sardullah
Sardullah 23.11.2025, 06:57:33 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 22.11.2025, 21:47:35

O oslíkách jsem toho dost slyšela. Doufám tedy, že nebudou muset zasahovat, ale prej to jsou velcí drsoni.

Horsana
Horsana 23.11.2025, 11:14:53 xxx.xxx.17.228
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 23.11.2025, 06:57:33

Jj, vedia vyborne vyhodnotit situaciu a tvrdo zasiahnut. A nie su to psy, clovek sa nemusi bat, ze sa pojdu tulat, atd.

A je ich pocut 😀

J5
J5 23.11.2025, 12:53:00 xxx.xxx.3.7

Myslíte že by oslík zafungoval i případě že bude lovit smečka fakt hladových vlků? Mám trochu problém se s tím srovnat, zejména když si představím co taková smečka dokáže. Přece jen mi připadá takový los, pižmoň, atd. daleko nebezpečnější než zmíněný oslík, leda že by prošel šaolinským výcvikem. Fajn by to ale bylo, to ano.

Kdyby někomu vrtal v hlavě pižmoň, tak je to jen příklad.

Varaxi
Varaxi 23.11.2025, 13:30:07 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 23.11.2025, 12:53:00

Jde o ten princip, že osel nemusí vlkům úplně odolat, stačí, když lov znepříjemní. Vlci pak půjdou za jinou, snazší kořistí. 

Ten vlk se chce v prvé řadě nažrat. Pokud bude dostupnější srnka, proč by šel na osla, který kope? Samozřejmě to předpokládá přítomnost té dostupnější kořisti. A taky se může stát, že vlci toho osla vidí poprvé v životě a tu zkušenost si budou muset teprve vytvořit. Takže ten útok reálně přijít může. Žádoucí ale je, aby výsledek toho lovu byl takový, aby to podruhé už nezkoušeli a další generaci vychovali k tomu, že osel je strašlivá příšera a nic pod její ochranou nestojí za riziko.

Sardullah
Sardullah 23.11.2025, 14:12:43 xxx.xxx.189.104
»

No já myslím, že jde spíš o to, jak hodně bude vlk chtít a jak zhodnotí případná rizika…upřímně si myslím, že ani párek radikálních obrovských kavkazáků by neměl proti vlčí smečce šanci…jde tedy spíš o to, jestli vlk bude riskovat případné zranění a nebo ne resp. jak vyhodnotí, jestli to riziko podstoupit a nebo si hledat jinou kořist.

Ovce jsou z mého pohledu to, co bych nazvala dle lidské terminologie “měkký cíl”…snadná kořist…a jde jen o to, jak člověk predátorovi a je asi jedno jestli je to vlk…ono i pes nebo víc psů dokáže nadělat pěknou paseku…jde o to aby ovce nebyla snadná kořist…samozřejmě asi primárně nějakým oplocením, které by mělo účinně predátorovi zabránit, aby se k ovcím dostal  (tady prosím nechci rozvířit debatu, kolik stojí peněz a úsilí něco takového vybudovat) a nebo hlídačem, který nedá ovčí kůži zadarmo (v ideálním světě kombinací obého)…

Obecně si myslím, že každá šelma jde po co nejsnadnější kořisti…že si vybere raději mládě, staré zvíře resp. s nějakým handicapem, i když třeba ten handicap je to, že je lovený jedinec pomalejší než zbytek stáda, popř. se někde zapomene a je sám.

Já jsem hrozná, na netu nedokážu nic dohledat…možná to tam někde bude…by mě opravdu zajímaly zkušenosti s “oslími strážci” v praxi…jestli byly nějaké vlčí útoky u takhle hlídaného stáda a případně jak dopadly.

J5
J5 23.11.2025, 15:51:53 xxx.xxx.3.7
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 23.11.2025, 13:30:07

Ano, smysl to dává, to je fakt. Ovšem skutečnost že vlčí smečka v plné síle bezpochyby patří v současné době k jednomu ze čtyř hlavních vrcholových predátorů severu, navíc specializovaných na lov kopytníků, ve mně přece jen červíčka pochybností zanechává. Četl jsem, že osel má vrozenou nechuť, vedoucí až k agresi, k šakalům. Ti jsou ovšem jiná váhová kategorie a i způsob lovu je jiný. Tam bych takovému druhu ochrany věřil bez výhrad. Třeba však Horsana  za pár let překvapí a moc bych jí to přál, už i proto že takový oslík by v “přírodě” nebo lépe řečeno na pastvinách které jsou v dnešní době jak v Česku tak na Slovensku k dispozici byl vhodnější řešení než pastevecký pes. Mám totiž hned dvě osobní zkušenosti s nečekaným setkáním se stádem ovcí hlídaném psi. Jedno v Nízkých Tatrách a za pár let v Turecku. Obě konfrontace dopadly dobře ale bez pohotového zásahu pastevce bych zřejmě dodnes visel kdesi v Tatrách na stromě nebo v druhém případě kdesi v Turecku na příhodné skále.

Doron
Doron 23.11.2025, 16:14:53 xxx.xxx.166.35
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 23.11.2025, 15:51:53

Osel umí být opravdu brutální a používá zuby.

Ale neměl by na to být sám.

To ale i pastevečtí psi, tam kde o něco jde, mají dost velké smečky.

J5
J5 23.11.2025, 17:01:34 xxx.xxx.3.7
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 23.11.2025, 16:10:35

Dobré odkazy. Mně tam sice skočilo toto https://www.youtube.com/shorts/M8pEOsrhBvI , nevím jak jsem to dokázal. No podíval jsem se na všechna tři a jsem spokojen😲

Alespoň vím že na osly si musí dát člověk pozor.

Orionka (neregistrovaný) 23.11.2025, 18:55:34 xxx.xxx.226.32
Ladd:

Právo myslivosti vrátit do rukou majitelů pozemků. 
Je to dostatecně krátké?

Je to dostatečně krátké, ale stejně tak nesmyslné. Kdyby majitele chtěli své pozemky myslivecký obhospodařovat sami, určitě by tak činili. Nebo máte představu, že Myslivecká sdružení si právo myslivosti, na tom kterém pozemku ukradnou. Každý rok ( možná dva….- podle smlouvy) se uzavírá mezi sdružením a majiteli smlouva nová a podle ní má sdružení vedle práva myslivosti i dost povinností.

A jen úsměvné - už vidím některé majitele, jak si staví posedy a lezou na ně s flintou. Rozhodně mají jednodušší nasmlouvat zvěřinu naporcovanou až do kuchyně a ještě úhrady škod zvěří způsobených - to jen namátkou. Každé sdružení to má jinak.

Orionka (neregistrovaný) 23.11.2025, 20:06:50 xxx.xxx.226.32
Lupus4:

k honitbám - není a nebude vůle cokoli měnit

viz 

https://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/MYSLIVOST-Straz-myslivosti/2022/Zari-2022/Minimalni-velikost-honiteb

Nečtěte Myslivost. Tam se píše tolik bludů. 

Honitby nejsou žádná striktně a trvale uzavřená záležitost, ale vlastníci pozemků můžou pozemek z honitby vyjmout, vrátit, přidat…….

Horsana
Horsana 23.11.2025, 20:06:50 xxx.xxx.17.228
»

Oj, oslici, ktori su taki nunu, lebo maju tie krasne usiska, su fakt drsnaci.

Utocia prvi , ked vyhodnotia hrozbu a utocia zubami a kopytami, potom to, co zdrapli priklaknu a doslova to nakoniec domliazdia a dotrhaju. 

Organy v ich krku po celej dlzke chrani extra silna fascia (somar a iv injekcia, ci kanylacia je peklo), su to pustne zvierata, vybavene celit tomu, co lovi v Afrike. Chvostik ako metlicka brani tomu, aby sa im do toho predator zakvacil.

V podstate by to mal byt taky moj projekt, zaroven ak clovek potrebuje od zvierat odist, ale nechce, alebo nemoze ich zavriet, co potom?

Ja milujem cuvace, ale nelajzla by som si ich nechat bez dozoru, lebo mozu ujst, durit zver, ci zneprijemnit zivot turistom. Nemam tolko skusenosti ani s vycvikom takychto psov. O cuvacku som sa starala, strasne dobre sme spolu vychadzali, ale normalne bola na noc v koterci.

Kamoska chovala pyrenejce, to utekalo v kuse. Raz usli vsetci styria, ja som sa okolo tretej rano vracala z prace, z hmly sa vynorili dvaja…volam kamoske, ale ona nemala na psoch obojky. Takze to boli psy typka asi 15 km od sidliska, kde som ich stretla.

Takze, nie, dakujem. Somar nikam neodide, to bez obav. 

Janae (neregistrovaný) 23.11.2025, 20:07:04 xxx.xxx.163.38
Orionka:

Je to dostatečně krátké, ale stejně tak nesmyslné. Kdyby majitele chtěli své pozemky myslivecký obhospodařovat sami, určitě by tak činili. Nebo máte představu, že Myslivecká sdružení si právo myslivosti, na tom kterém pozemku ukradnou. Každý rok ( možná dva….- podle smlouvy) se uzavírá mezi sdružením a majiteli smlouva nová a podle ní má sdružení vedle práva myslivosti i dost povinností.

A jen úsměvné - už vidím některé majitele, jak si staví posedy a lezou na ně s flintou. Rozhodně mají jednodušší nasmlouvat zvěřinu naporcovanou až do kuchyně a ještě úhrady škod zvěří způsobených - to jen namátkou. Každé sdružení to má jinak.

Jako majitel pozemku vím, že nejde se z honitby lehce vymanit, vlastně to jde jen když pozemek bude uznám za nehonetbní, ale pak musí být pozemek vedený třeba jako zahrada nebo třeba stavební parcela. Takže smlouva je jen formalita, kterou sice nemusíte podepsat, ale nijak vám to nepomůže. 

Popravdě mě nezajímá, že párkrát do roka dostanu zvěřinu nebo nějaký mrzký peníz, je to můj pozemek a když si nepřeji, aby něm někdo vykonával myslivost, měla bych na to mít právo, ovšem samozřejmě bych měla mít i nějaké povinosti, takže obstarávat  zvěř sama.

Mě zaujalo to Rakousko, které tu padlo v diskuzi, tam jsou honitby daleko menší než tady a většinou myslivost vykonávají majitelé pozemků a pokud to není majitel, tak se vše konzultuje s majitelem a předpokládám, že se i platí nájem a asi to nebude pár kousků zvěřiny jako v ČR.

Teď koukám, že v Německu to mají s honitbou podobné jak v Rakousku. A tak to asi bude mít většina západního světa, u nás panuje ohledně myslivosti ještě těžký komunismus.

Orionka (neregistrovaný) 23.11.2025, 20:44:11 xxx:xxx.8409:a2e5

Měli jsme známého s ovcemi v N. Tatrách. Je to dávno, tehdy byly (asi) velké šelmy pod kontrolou. Na noc ovce zavíral do košáru a čuvače uvázal do každého rohu - z venku, tak aby měli kontrolu kolem dokola. On dělal v salaši sýr, žinčicu a spal tam. Přes den ovce vypustil do pastvin a chodil s nimi, psi taky.

Lupus4
Lupus4 23.11.2025, 20:47:27 xxx:xxx.a4a7:ceb0
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 23.11.2025, 20:06:50

Honitby nejsou žádná striktně a trvale uzavřená záležitost, ale vlastníci pozemků můžou pozemek z honitby vyjmout, vrátit, přidat…….

No, právě že to není tak snadné, na vsi je velký počet vlastníků, co mají jen pár ha a ti se většinou nejsou schopni dohodnout komu a jak co pronajmout. Byl jsem za PF ČR na několika jednáních o pronájmu honiteb a 90% lidí vůbec nechápalo oč běží…a “vynětí” je v podstatě nemožné, neb mimo intravilánu obcí (komunikací apod. viz janae) je vše “honitba”.

Ladd
Ladd 23.11.2025, 20:48:16 xxx.xxx.15.18
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 23.11.2025, 20:07:04

Přesně jak píšete. Kdo chce, najde si, jak by to mělo správně fungovat. 
N chtěl, ať napišu krátce. Vzhledem k jeho reakci, když jsem mu psal, jak je to s kůrovcem na Šumavě, jsem mu vyhověl, a napsal to nejzákladnější: myslivost v rukou vlastníků. Od toho se odvíjí úplně vše. Stačí zadat - myslivost Německo (nemusím to sem kopírovat, že?).

Ladd
Ladd 23.11.2025, 20:52:35 xxx.xxx.15.18
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 23.11.2025, 20:48:16

Několik let zpět v TV reportáž. Chlap tuším na plzeňsku, pozemky v jednom kuse, několik stovek hektarů. Pokoušel se je vyjmout z honitby. Absolutně nemožné - chobotnice. 

Orionka (neregistrovaný) 23.11.2025, 21:05:18 xxx:xxx.8409:a2e5

Asi by měl vlastník pozemku povinnost učinit si myslivecké zkoušky ( aby na snem pozemku provozoval myslivost podle zákona) a pak by honitbu žádnému sdružení nemusel pronajímat, ale provozoval by si tam myslivost sám. Takže by nevyjmul pozemky z honitby, ale z pronájmu.

Jen ještě dodám - není to za mrzký peníz a kousek masa, ale taky za dost práce. 

To je jako s tím názorem tady na přikrmování ( nevím od koho). Nebudete v zimě přikrmovat a zvěř sežere o to víc lesa. Ona hlady bez sena a zrna nepojede, jen škody na lese budou o to větší.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.