Aktuálně: 2 474 inzerátů • 292 959 diskuzních příspěvků • 21 477 uživatelů

Malé chovné stanice

⋮
Sarah01
Sarah01 26.09.2023, 19:45:16 xxx.xxx.162.253
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 26.09.2023, 13:53:11

Ani dlouholetí chovatelé nejsou bohužel zárukou, kryje se například šampionem, kterej v posledních letech posbíral, co se dalo a ví se o něm, rozhodně tito lidi nehledají nějakého ne moc známého, ale zdravého psa. Znám několik chovatelů, kteří mají třeba jen 4 vrhy, ale krycího psa pečlivě vybírali a jeli krýt do zahraničí, cenu štěňat ani nemají přemrštěnou, jak často ti, co kryjí na dvorku, a vrh je vyrovnaný, jak zdravotně, tak pracovně. Ono se plemeno nemusí vylepšovat, jak píše Inspektorka. U některých plemen, třeba u nás GR, stačí držet linii. Jinde je to bohužel už asi v kopru.

⋮
Inspektor-pisisvor
Inspektor-pisisvor 26.09.2023, 20:31:15 xxx.xxx.197.228
Doron:

A na co maliny trpí ? Já je měla za takové zdravé plemeno…

No, samé mňamky o kterých se moc nemluví a všichni se tváří, že neexistují - neurologické věci jako cerebrální ataxie, epilepsie, problémy s imunitou, chronické trávicí problémy, selhávání ledvin apod. Není to, že by populace byla celá prolezlá, ale jsou linie, které některé nebo i kombinaci těch problémů nesou, je to v nich upevněné příbuzenskou a bohužel z těchto linií jsou i ti nejvyužívanější plemeníci.

No, a pak je tu i povaha - dnes trefit na povahově výborné zvíře je jackpot, protože se ve většině  případů chová na hrozném šrotu🙄.

⋮
assil
assil 27.09.2023, 09:45:07 xxx.xxx.121.3
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 26.09.2023, 19:45:16

Jo,, já znám chovatele, kteří nelitují času a peněz a jednou klidně za krycím psem přes celou Evropu nebo takové, které vybírají neznámé nevystavované psy a nelitují také a jezdí si ho obhlídnout předem sami a riskují, že takový pes ani nenakryje a taky takové, které fakt chtějí v chovu něčeho dosáhnout, ale většina chovatelů je prostě takových, že nakryjí psem, kterého vídají na výstavách a ono už je po něm x vrhů a štěňata pěkná a kryje bez problémů a štěňata po šampionovi se dobře prodávají a taky znám takové, kteří kryjou prostě tím co jim doporučí poradce a ani se sami nenamáhají nějak vybírat. Prostě mám dojem, že většina chovatelů s PP to až tak neprožívá a stačí jim pěkný pes s nepříbuzným PP.

⋮
Arosek
Arosek 27.09.2023, 11:21:00 xxx.xxx.130.20
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 27.09.2023, 09:45:07

No, ja mam ten dojem taky. A bohuzel se obavam ze to neni dojem, ale fakt. 

⋮
Sarah01
Sarah01 27.09.2023, 11:36:24 xxx.xxx.11.197
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 27.09.2023, 09:45:07

JJ, bohužel takovejch je víc a je to špatně.

⋮
assil
assil 27.09.2023, 15:07:44 xxx.xxx.121.3
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 27.09.2023, 11:36:24

No právě, osobně vidím větší problém v tom, že půlka republiky nakryje jedním šampionem než v nějakých dvou třech opakovaných vrzích po psovi, který obvykle nikde jinde nekryje.

⋮
Inspektor-pisisvor
Inspektor-pisisvor 27.09.2023, 15:28:47 xxx.xxx.197.228
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 27.09.2023, 15:07:44

To si opravdu někdo importuje kvalitního psa, aby si 3x nakryl stejnou fenu a na dvorku a pak psa, který nikde nekryje (což je u kvalitního importu divné) do smrti jen živí…?

⋮
MarcyMat
MarcyMat 27.09.2023, 15:47:30 xxx.xxx.119.197
assil:

Jenže ta milující rodinka dostane kvalitního standardního psa i z opakovaného spojení a je jí jedno, že tu běhá ještě další vrh se stejnýma rodičema. To není argument.

BTW docela dost chovatelů s PP nemá žádné předpoklady, ani žádnou vizi, prostě uchovní fenu, vyberou psa, který se jim líbí, ideálně šampion a udělají 1 nebo 2 vrhy. O genetice nemají ani páru. 

S nějakou vizí chovají dlouholetí chovatelé, kteří se dostanou přes tuto prvotní fázi a prostě zjistí, že je to baví.

Prostě takhleta představa, že všichni chovatelé s PP mají zájem plemeno nějak vylepšovat, je podle mě mylná.

A opakované vrhy podle mě rozšiřují počty jedinců, ze kterých si pak ti chovatelé s vizí snáze vyberou. Z malého množství se vždycky hůř vybírá, jak to dopadá, když je malá chovatelská základna, protože prostě nejsou jedinci, se můžete podívat třeba u velkého špice.

Proto píšu “by měli” = ideální stav PP chovu. Samozřejmě vím, že realita zdaleka taková není. Ale pro mě je otázka, “co od toho spojení očekáváte” základní a pomáhá mi zorientovat se mezi PP chovatelskými stanicemi. Párkrát jsem ji i dostala a potěšila mě. I chovatel, který s rozmyslem udělá 1-2 vrhy za život a skončí, může plemeni do budoucna přispět víc než i dlouholetý chovatel s dvěma vrhy ročně a jehož rozhled začíná a končí mezi Aší a Uherským Hradištěm…

Taky bych řekla, že dobrý chovatel nemusí nutně plemeno vylepšovat, ale stačilo by bohatě, kdyby ho zdravě udržoval - co do zdraví, standardu, povahy…a naopak nepodléhal trendům “diktovaným” výstavními kruhy.

Opakované vrhy garantují kvantitu nikoli kvalitu. U našeho málopočetného plemene (BX) je to podle mě cesta do pekel. Navíc kvalita opakovaného spojení (druhého vrhu) často pokulhává za prvním (z vlastního pozorování, ale často to slyším i ze zkušenosti chovatelů jiných plemen)…takže při omezeném množství dobrých domovů k dispozici mi přijde krátkozraké zaplevelovat kvantitou jen proto, aby měl možná někdo s vizí možnost si jedno vybrat (z praxe u málopočetných chovatel s vizí se zajímá o opakovaná spojení nebo nejběžnější rodokmeny minimálně).

Situaci u velkého špice neznám, jestli jde o záležitost celosvětovou nebo českou? Pokud je jedinců v ČR málo, tak opakovaná spojení možná pomůžou pokrýt místní poptávku po rodinných psech, ale chovatelům moc nepomůžou.

⋮
Inspektor-pisisvor
Inspektor-pisisvor 27.09.2023, 17:18:27 xxx.xxx.197.228
Odpověď na příspěvek uživatele MarcyMat z 27.09.2023, 15:47:30

Já si jen dovolím připomínku k tomu rozhledu “od Aše k Uherskému Hradišti” - čím větší rozhled v plemeni mám, tím víc se soustředím právě mezi tu Aš a UH, protože o psech v ČR vím do xté generace téměř vše, včetně zákulisní šuškandy a toho, čím se nikdo moc chlubit nechce, zatímco o psech že zahraničí ví člověk jen to, co pustí do světa majitel a zrovna u našeho plemene často není pravda ani ten rodokmen, takže importy a zahraniční krytí jsou dost často takové Kinder Surprise. O tom, že několikrát do roka se řeší nevydání PP na štěňata že zahraničního krytí, protože jsou nesrovnalosti v dokumentech ani nemluvě.

Takže já si raději vyškrábu někde úplně neznámého psa (např. služebního), kterého nikdo nikde neprezentoval, ale má super rodokmen a vlastnosti které hledám, a dám mu přednost před téma všema superhyper znamými psy. 

⋮
Sarah01
Sarah01 27.09.2023, 18:33:20 xxx.xxx.217.40
assil:

No právě, osobně vidím větší problém v tom, že půlka republiky nakryje jedním šampionem než v nějakých dvou třech opakovaných vrzích po psovi, který obvykle nikde jinde nekryje.

Ty opakovaný vrhy většinou bývají právě po těch šampionech. 

⋮
Anonymní (neregistrovaný) 27.09.2023, 20:25:48 xxx.xxx.41.110

Tak já vás pobavím, jak je člověk blbej 🤦‍♀️

Možná si pamatujete, že na jaře moje fena po veškeré důkladné přípravě ve všech směrech přišla o nenarozená štěňata. V srpnu jsem úplně náhodou v zahraničí objevila štěně, fenku, které splňovala vše, co jsem si u svých štěňat přála. Bylo to hodně hektické období (náročná fáze rekonstrukce domu), štěněti byly už 3 měsíce, jeli jsme pro ní hned za pár dní. A proč to píšu? Protože v té hektičnosti mi jaksi uniklo, že si jedu pro štěně z opakovaného spojení! 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

No, mám ji doma, je boží, zatím velmi nadějná, a tak doufám, že bude výjimka z výše několikrát řečeného (že druhý vrh zdaleka nedosahuje kvalit prvního). Má vliv to, že ty vrhy nebyly po sobě, ale mezi nimi byl vrh po jiném psovi??

⋮
Anonymní (neregistrovaný) 27.09.2023, 20:27:29 xxx.xxx.41.110
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 27.09.2023, 20:25:48

Šmankote proč je to anonymní?? To jsem psala já 🤦‍♀️

⋮
Lenocka
Lenocka 27.09.2023, 20:28:53 xxx.xxx.41.110
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 27.09.2023, 20:27:29

Tak třetí pokus o neanonymitu?

Edit: povedlo se, pardon

⋮
Inspektor-pisisvor
Inspektor-pisisvor 27.09.2023, 20:37:51 xxx.xxx.197.228
Odpověď na příspěvek uživatele Lenocka z 27.09.2023, 20:28:53

To, že to opakované krytí bylo proložené jiným psem je jistě ku prospěchu věci.

Ale takto - já měla kdysi dvě zvířata z opakovaného spojení, oba byli super v povaze, oba byli šampioni, ale prostě byli v extriéru  o třídu horší než ti jejich top předchůdci a bohužel oba zemřeli brzy (5 let - torze a 6,5 let - lymfom), jejich starší sourozenci je přežili o více než dvojnásobek.

⋮
Lenocka
Lenocka 27.09.2023, 22:53:01 xxx.xxx.41.110
Odpověď na příspěvek uživatele Inspektor-pisisvor z 27.09.2023, 20:37:51

Děkuji Inspektorko 👍

O exteriér mi až tolik nejde, respektive nutně nepotřebuju výstavní šampionku. O zdraví mi jde mnohem víc, ale na to si počkám. Povaha je zatím úžasná, krásně vybalancovaná.

Nu, budu doufat ❤️

⋮
MarcyMat
MarcyMat 28.09.2023, 12:30:32 xxx.xxx.119.198
Odpověď na příspěvek uživatele Inspektor-pisisvor z 27.09.2023, 17:18:27

Znalost místního prostředí a místních chovů rozhodně nechci bagatelizovat, nic člověk nemůže znát líp než domácí hřiště (ano, včetně těch postranních informací) a rozhodně nezpochybňuju, že i u nás by nemohla vzniknout kvalita (konkrétně u BX rozhodně). Já ráda jezdím i do zahraničí, světovky, Crufts, i jen k sousedům, vidět další zvířata na vlastní oči, mluvit s chovateli (dějou se věci a drbe se dost i tam😉), zajímá mě , jak se vyvíjí plemeno v zemi původu…možná jsem prostě jen cáklá…

Vždycky mě fascinovalo vyprávění zasloužilých chovatelů, když tu v 70. a 80. letech bylo “pět a půl psa”, krytí se domlouvalo korespondenčně nebo drahými mezistátními hovory z ústředen, import nebo zahraniční krytí se rovnalo dobrodružství s výjezdními doložkami, sháněním nedostatkových valut a i základní dopravou, nemluvě o nějakém optimálním časování, a přesto do toho spousta nadšenců šla, importovala se nová plemena. 

Teď máme spoustu informačních zdrojů, online databáze, všude spoustu výstav, fotek, videí, sociální sítě…do zahraničí téměř každý jezdí x-krát ročně, přesto když se rozhodne nakrýt svou fenu, vybere si tu nejjednodušší nejbližší nejprofláknutější cestu, někdy toho psa ani naživo neznají.. Je to škoda, no.

⋮
MarcyMat
MarcyMat 28.09.2023, 12:38:48 xxx.xxx.119.198
Odpověď na příspěvek uživatele Lenocka z 27.09.2023, 22:53:01

Proč by to nemohlo vyjít?! Ta pozorování vycházejí z nějakých průměrů na celé vrhy, nikde není řečeno, že ta vaše může být třeba nejlepší z toho konkrétního vrhu. Ani první vrh toho spojení, královský rodokmen, super zdravotní testy od hlavy po paty a nejlepší štěně z bedny negarantuje víc než předpoklady, nemusí být celý život s ním zalitý sluncem…léta soužití se zvířaty mě naučila velké pokoře k přírodě a jejím zákonitostem.

Jestli vaše štěňátko roste a vyvíjí se podle vašich představ, radujte se z něj a užívejte si to. Všechno ostatní ukáže čas, tak jako u všech ostatních.. 🍀

⋮
Inspektor-pisisvor
Inspektor-pisisvor 28.09.2023, 13:01:34 xxx.xxx.197.228
Odpověď na příspěvek uživatele MarcyMat z 28.09.2023, 12:30:32

Vůbec nejste cáklá - tak jak to máte nastavené je to úplně správně a taky jsem si s nostalgií zavzpomínala nad tím, jak bylo dřív těžké přivézt novou krev. Ta “bojovka” měla určitě své kouzlo a pokud to někdo absolvoval, tak sem opravdu dovezl kvalitní krev, která náš chov obohatila.

Dnes je všechno jinak - lidi kupují venku podprůměrná zvířata a vozí to sem jako nějaké terno (je to přece import a na to lidi slyší) a tím odpadem za pár €  ze zahraničí zaplevelují náš chov. Samozřejmě se doveze občas i kvalitní krev, ale to je zlomek oproti tomu šrotu. Tohle ale lidi nevidí a chovatelům hraje do karet, že je to zvíře neznámé, takže na něj neexistují žádné reference (ani ty negativní).

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.