Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 13.05.2025, 15:29:44
Nevyresili. Vzdycky se najde nekdo, kdo zna nekoho … a ten pes stal prece tolik, takze …
Je to o lidech. A o osvete. A o ambicich.
A pak o rozhodnuti vsech klubu, zda chteji radsi mrte stenat s PP, ale ve vysledku jen cast bude odpovidat standartu ve vsech smerech, nebo sice min zapsanych stenta, ale vyssi procento kvality.
Ocenění z výstav není nikdy zcela objektivní. Každý rozhodčí posuzuje subjektivně, i když chce posuzovat objektivně. Protože prostě má své preference typu, znaků, barvy, projevu, které se mu více líbí. To má prostě každý, nejsme stroje. A tyto preference fungují i u bonitací. Jednomu rozhodčímu se bude zdát ucho příliš dlouhé, druhému akorát, jednomu oko tmavé, druhému světlejší protože právě zasvítilo slunce, a tak dále. A pořád to bude v rámci standardu, protože standard je ideál, nedosažitelný ideál, kterému se chovatelé pouze snaží co nejvíc přiblížit.
A to, že na jedné výstavě, dostane pes VD nebo D a na druhé, třeba hned druhý den, V, není žádná výjimka. Jak píšu výše, posuzování je subjektivní, a pes se nemusí ten první den ukazovat, zatímco druhý den se předvede krásně. Vše hraje roli. Není to tak, že pes, co jednou dostane V, ji má předplacenou pro všechny další výstavy.
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 13.05.2025, 17:24:47
Ano, a o tom to je, z hlediska chovu by mělo být úplně šumák jak se pes předvádí, protože z hlediska chovu je důležitý jen exteriér a povaha psa a ne to jestli má zrovna nohu o pár centimetrů jinde a nebo hlavu níž nebo vejš. Na výstavách se hodnotí spíš schopnosti majitele než ten pes. A mít takhle jako je to teď výstavy navázaný na chov škodí chovu víc než cokoliv jiného.
Ocenění z výstav není nikdy zcela objektivní. Každý rozhodčí posuzuje subjektivně, i když chce posuzovat objektivně. Protože prostě má své preference typu, znaků, barvy, projevu, které se mu více líbí. To má prostě každý, nejsme stroje. A tyto preference fungují i u bonitací. Jednomu rozhodčímu se bude zdát ucho příliš dlouhé, druhému akorát, jednomu oko tmavé, druhému světlejší protože právě zasvítilo slunce, a tak dále. A pořád to bude v rámci standardu, protože standard je ideál, nedosažitelný ideál, kterému se chovatelé pouze snaží co nejvíc přiblížit.
A to, že na jedné výstavě, dostane pes VD nebo D a na druhé, třeba hned druhý den, V, není žádná výjimka. Jak píšu výše, posuzování je subjektivní, a pes se nemusí ten první den ukazovat, zatímco druhý den se předvede krásně. Vše hraje roli. Není to tak, že pes, co jednou dostane V, ji má předplacenou pro všechny další výstavy.
Ale když pes má třeba z 50ti výstav 48x V a 2x VD, od různých rozhodčích, aniž by se majitel s někým z nich znal, tak to taky vypovídá o nějaký kvalitě toho psa, nebo ne ? Nemyslím tím nějaký oblastky, ale národky a mezinárodky.
Občas na nějaký výstavě dělám zapisovatele nebo vedoucí kruhu, tak třeba jeden rozhodčí mi říkal, že na oblastkách to moc neřeší, jestli psovi něco chybí nebo ne. Při jiný zase jinej rozhodčí povídá, kdo tohle pustil do třídy vítězů ? No tak když je ve třídě vítězů tak mu tu výbornou dám.. atd.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 14.05.2025, 13:46:15
Jak poznáte, jaký má pes exteriér, když se nepředvede? Součástí exteriéru, je i pohyb, postoj. Ten souvisí se správným úhlením končetin, s celkovou stavbou těla.
Tohle volání po zrušení výstav a nebo jejich zbytečnosti do chovu nechápu. Nemusíte tam mockrát chodit, protože na chovnost většinou stačí jedna výstava, kterou každý přežije. Fakt nevidím přínos zrušení dosažení určitého ocenění na výstavě jako jednu z podmínek chovnosti.
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 14.05.2025, 15:00:03
Pohyb a postoj se posuzuje i na bonitacích a to naprosto normálně, to znamená, že pes se hejbe a stojí úplně normálně. Na výstavách je to na milimetr daný a když pes trochu vybočuje, není výjimka, že dostane sníženou známku za špatné předvedení, což fakt nic nevypovídá o kvalitě psa, ale jen a jen o jeho majiteli a jeho schopnosti psa vycepovat.
Však taky z toho žijou všechny ty kurzy příprav na výstavy.
Je to prostě ujetý a tím, že to přesahuje do chovu, tak je to strašný.
Kdyby byly výstavy jen hobby bez návaznosti na chov, tak nemám nic proti, ale současný systém poškozuje plemena ze všeho nejvíc a dostal spoustu plemen do současného tristního stavu.
První odstavec - samozřejmě, to nerozporuji. Já jsem reagovala spíš na to, že se někdo diví, že má jednou pes V a podruhé VD nebo D.
Ja se tomu nedivim. Ja si jen myslim, ze prave jedna, dve vystavy na chov jsou malo. Notabene kdyz to posuzuje nejaky allrounder unaveny zivotem, ktery konkretni plemeno videl maximalne z rychliku.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 14.05.2025, 13:46:15
“Ano, a o tom to je, z hlediska chovu by mělo být úplně šumák jak se pes předvádí, protože z hlediska chovu je důležitý jen exteriér a povaha psa…”
výstavy JSOU o exteriéru i povaze psa (a když si opět vezmu bonitaci HW, tak na ní exteriér hodnotí “výstavní” rozhodčí, povahy rozhodčí z výkonu. Trošku předpokládám, že to u jiných plemen s bonitací bude obdobně)
“ A mít takhle jako je to teď výstavy navázaný na chov škodí chovu víc než cokoliv jiného.”
no schválně, assil, jak k tomu ty výstavy přišly, k tomu navázání……?
Nevím no, ale na bonitaci, u našeho plemene OVVR, jsem ještě nezažila, že by rozhodčí hodnotil pohyb nebo postoj psa. Vždycky se hodnotila chuť k práci, nos a podobný věci. Proto ty veverky splní každý koště, exteriérově, s prominutím. Jako já si nemyslím, že mám krásný psy a když přijedu na klubovou výstavu, tak mám občas dóst velký pochybnosti. Ale když vidím, že některá fena má úplně hranatou hlavu, pes má malou hlavu jak fenka nebo se majitel před výstavou ani nesnažil psa aspoň učesat, tak si říkám, že mám fakt pěkný psy, i když o jejich nedostatcích moc dobře vím. On totiž úplně dokonalej je málokdo. Ale zase vocaď pocaď. A to jsme zase zpátky u chovatele a jeho ambicí.
Ale když pes má třeba z 50ti výstav 48x V a 2x VD, od různých rozhodčích, aniž by se majitel s někým z nich znal, tak to taky vypovídá o nějaký kvalitě toho psa, nebo ne ? Nemyslím tím nějaký oblastky, ale národky a mezinárodky.
Občas na nějaký výstavě dělám zapisovatele nebo vedoucí kruhu, tak třeba jeden rozhodčí mi říkal, že na oblastkách to moc neřeší, jestli psovi něco chybí nebo ne. Při jiný zase jinej rozhodčí povídá, kdo tohle pustil do třídy vítězů ? No tak když je ve třídě vítězů tak mu tu výbornou dám.. atd.
No dobře, tak pokud má 2x VD z 50 výstav, tak je to v pohodě, to měl rozhodčí buď blbej den nebo byl slepej a pes je prostě výborný. Aspoň tak bych to brala já, po osobních zkušenostech. Jako vezměme si to tak, že dnes bývá na větší výstavě typu národní, mezinárodní přihlášených cca 3000 psů. Koukám třeba zrovna na DuoCacib Brno, nejpočetnější jsou australský ovčák 70, border kolie 70, stafordšírský bulteriér 110, whippet 80, zlatý retrívr 124, jezevčíci a pudli jsou rozdělení na jednotlivé kategorie, tak jsem to nesčítala, ale taky patří mezi ty nejpočetnější. Pokud má rozhodčí posoudit celou skupinu FCI za jedno dopoledne, tak si myslím, že jeho hlava na to musí mít určitou kapacitu a každej to prostě nedává a nedivím se. Možná to bude lepší, až bude posuzovat ta umělá inteligence. 🙂
Nevyresili. Vzdycky se najde nekdo, kdo zna nekoho … a ten pes stal prece tolik, takze …
Je to o lidech. A o osvete. A o ambicich.
A pak o rozhodnuti vsech klubu, zda chteji radsi mrte stenat s PP, ale ve vysledku jen cast bude odpovidat standartu ve vsech smerech, nebo sice min zapsanych stenta, ale vyssi procento kvality.
Já si právě myslím, že kdyby byly jen bonitace, bude to ještě horší. Ještě jsem neviděla na OVVR zahraničního rozhodčího, to se snad ani nezvou, a právě tady v tom českým malým rybníčku se často dost lidí zná.
Já si právě myslím, že kdyby byly jen bonitace, bude to ještě horší. Ještě jsem neviděla na OVVR zahraničního rozhodčího, to se snad ani nezvou, a právě tady v tom českým malým rybníčku se často dost lidí zná.
Alenko,zaměňuješ bonitaci retrieverů,což jsou zkoušky, resp. ověření vloh, a bonitaci u řady plemen,kde se hodnotí podrobně exteriér, někde základně povaha,a u některých pracovních plemen je součástí i zkouška povahy
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 14.05.2025, 15:25:50
To přece není pravda, že za stav plemene mohou výstavy! Ti chovní jedinci musí přece projít před uchovněním bonitací. A známka z výstavy je jen jedno z kritérií rozhodujících o tom, zda bude jedinec uchovněn.
Pes, který je např. vyšší, než povoluje standard. Na výstavě má úspěchy, větší jedinci, pokud jsou harmonické stavby těla, jsou zpravidla líbivější než menší jedinci. Ale na bonitaci se výška měří, a pokud se pes nevleze do standardu, nemůže být uchovněn, i kdyby byl výstavním šampionem.