ono jim v Holandsku nic jiného nezbývá - mají “beznosá” plemena zákonem zakázaná. Takže pokud se oblíbených plemen nechtějí vzdát, musí urychleně zapracovat na změně směrem ku zdraví… A jak je vidět, daří se jim to.
Zajímavé že ty plemena přežila někdy stovky let,zmršil je až novodobý chov. Měla jsem mopse,brabantíka a japana. Nemůžu říct že by měli problémy s dýcháním.Jednou v horkém létě,se honila fenka mopse s čivavou.Určitě čekáte že zkolaboval mops. Kdepak, “omdlela ” čivava. Ale jo, trochu by jim ty nosíky prodloužit mohli. Aspoň tak jak vypadali původně.Lepší dýchání jim přeju.
Odpověď na příspěvek uživatele Mi z 10.05.2025, 17:12:02
tak ono novodobý chov psů je hodně novodobý a je tam hodně faktorů, které ho činí dlouhodobě neudržitelný. nejdůležitější jsou dva: uzavřené plemenné knihy, to nikdy tak nebylo, dnes jsou čistokrevní psy hromada maličkatých populací, jejichž efektivní velikost se ještě snižuje upřednostňováním několika málo “vynikajích” jedinců, totiž plemeníku s tituly
a s tím souvisí definice “vynikajícího”, to je zvíře s výstavními tituly a ten výstavní titul lze získat především jednostranným šlechtěním na nějaký tělesný znak. tzn. držka extra krátká, oči extra vypoulené, chlupy extra dlouhé, nožičky extra krátké, kůže extra vysící a tak dále, a tak podobně.
vznikají z toho neživotaschopné kreaturky a koncentrují se v tom letální alely.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 11.05.2025, 22:51:52
Proč?
To je holt daň za tu srst, co se musí upravovat.
Fram, když ho dám do salonu, je tam taky čtyři hodiny. Oni při tom celou dobu nestojí, jak píšou v tom článku, Framule leží na boku, pospává.., je na to zvyklej.
Teď ho češu sama, ale popravdě je mu to u profíků asi příjemnější, fakt to umí líp, netahají ho, jsou zručnější a rychlejší.
Pro nás je tahle profese důležitá. Zas ho tam objednám, pro nás je úprava srsti docela velký téma.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 11.05.2025, 22:51:52
Přesně tak jak píše Dron. Ono bez té úpravy by to nešlo, dokážeš si představit třeba takového bílého Bišonka kdyby se ta srst neupravila? Nooo potěš koště , to by chodil sám dred až by nemohl chodit. Někdy vidíš v telce jak zachraňují ty pejsky a musí jím střihat srst i s výkaly a jak je srst stahuje. Musí se taky pejsci upravovat to se fakt nedá. Já mám už pátého psa střihacího a jen jeden se těšil k střihačce, ale fakt jinak to nejde.
P.S a ty spreje co tam vidíš tak to je na lepší rozčesání.
No ne, tak ono to je jasný, že určitá psí srst potřebuje úpravu, to zase jo, to bez debaty, ale tohle, mně osobně přijde jiný, je to soutěž lidí, psy tam hoděj na šňůry a jede show a všechno to s tím spojený. Já jak na ty zvířata koukám pro spoustu lidí z jiného úhlu, tak mně přijde zbytečný tvarovat psům na zadku z chlupů boule, vystřihávat je jak bonzaj na pikomilimetry přesně, lakovat atd. ….. když by ten čokl mohl být venku. 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 12.05.2025, 07:09:10
Úplný souhlas! Kdysi jsem četla o chovu psího šampiona malého knírače, mám pocit, že černostříbrného. Koupat, česat, chránit srst, psa nosit, ťapat jen po cestičce, do terénu nikdy…jo a skákat po pařezech ( Dafi 😊) - no ani náhodou ! A přitom vím, jaké jsou knírači rakety. Udržovat srst, umýt po jídle vousy, rozčesat po procházce prapory…..je něco jiného, než ta šaškárna, kde pes je jen nástroj. Ať si koupí česací hlavy.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 12.05.2025, 08:26:01
…takhle mi chovatelka od Keliše vyprávěla o motýlovi, který vyhrával kde co, ale venčen byl snad jen na umělém trávníku a tak podobně….normální život psa po dobu výstavní kariéry prostě nepoznal…
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 12.05.2025, 08:26:01
🙂
No, právě. Jako jasný, že na výstavu ta úprava jiná být už dneska musí, nicméně, právě proto, že je to celý vyhnaný do extrému, mi to nepřijde normální. Už to není o psu jako takovém, ale hodně o úpravách, které leckdy mají i zakrýt určité nedostatky.
Průšvih jsou prostě výstavy, já myslím, že ty už z hlediska chovu ztratily smysl a měly by se zrušit, jen kvůli nim jsou psi stříhaní do kuliček a šlechtění do nesmyslů.
Původní smysl výstav vyřazovat z chovu nestandardní jedince už dávno neplatí.
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 12.05.2025, 08:51:22
Ale ne, všichni psi předvádění na výstavách splňují standard. A jak moc je už jen čistě subjektivní názor. A ten by měl být nechán na chovatelích, každému se líbí něco jiného a v chovu by byla větší diverzita.
Takhle na výstavách posuzuje pár rozhodčích a jejich subjektivní vkus naprosto nesmyslně ovlivňuje a poškozuje celý chov.
Kdysi mě s australankou vyhnal rozhodčí z kruhu, protože se zachovala jako pes. Zakopla jsem, rozhodčí proti mně napřáhl ruku, ve snaze mě chytit, fena po něm vyjela, a už jsme šly. Fenu jsem pochválila, necítím to jako křivdu….i když - byla to nestandardní situace. Výstavní kariéru jsme neplánovali, bylo to jen tak, ukázat Liberci, jakého mám krásného psa 🙃.
Já si nemyslím, že všichni psi na výstavách splňují standard, to určitě ne. Každej majitel psa si myslí, že jen ten jeho je nejhezčí, takže na nich bych to rozhodně nenechávala. Ale pravda je, podle mě, že je chyba, když dané plemeno posuzuje člověk, který ho nikdy nechoval, nic o něm neví a posuzuje jen na základě nastudovaného standardu asi na internetu. A to se u nás na výstavách dost často děje. U nás retrívrů bývají nejlepší výstavy klubovky, kam se zásadně zvou rozhodčí ze zahraničí a odborníci na plemeno.
Co bych zrušila, tak ty výstavní střihy pudlů, portugalských vodních psů a podobně, je to nepřirozený a pes pak vypadá spíš jako klaun.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 12.05.2025, 11:17:44
Nestandard by musel být vyloučen z posuzování, jak často se toto děje? Já myslím, že skoro nikdy.
I rozhodčí odborník na plemeno a případně chovatel má jen svůj osobní subjektivní názor na plemeno a každý klade důraz na něco jiného podle svých osobních preferencí.