člověk mohl vlastnit jen dům a pozemek kolem něj
Měli jsme zahradu,louku,pole,kde se pěstovala pšenice,ječmen,řepa,brambory. Měl je děda a máme jestále.
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-muz-ve-varech-vyhodil-psa-z-pateho-patra-dostal-ctyri-roky-vezeni-40535297
impact:Přesně tak. Mám kameru z Datartu, vešla jsem se do dvou tisíc i s kabelama a sd kartou a vidím a slyším všechno. A taky mi sama hlásí pohyb aut a lidí okolo plotu. Ještě budu pořizovat jednu do kříže, aby na sebe kamery viděly. Za mě jedna z nejlepších investic.
Přesně tak. Když bývají akce, dá se pořídit i levnější, za ten klid to stojí.
Já Ti rozumím. Ale nekoukám na to tak, že jsem z toho permanentně ve voblouku. Jen mám bohužel naopak ve svém hodně blízkém okolí nepěkný zkušenosti:
*známou na chalupě, které přímo otrávili psa na zahradě - řešila i policie, v té době bylo v okolí chalupy i Domečku otráveno celkem dost psů, jsou to tři roky
*kamarádku, jimž ke psům na dvůr hodili otrávenýho buřta /řešila i policie
*člověka, kterému toho psa ze zahrady ukradli
* když jsme bydleli v Prahé, sousedům královák pozřel nastraženýho buřta se střepy a umřel
Tak jsem prostě preventista a psy zavřu, když jdu z domu /chalupy pryč. Mám o ně strach, vyčítala bych si to, kdyby se cokoliv stalo.
Tak konečně nějakej trest.
Já pevně doufám, že tohle nebude ojedinělý rozsudek a moc bych si přála, aby ti, kteří za trýznění zvířat budou odsouzeni, dopadli ve vězení jak pedofilové, ti jsou tam taky oblíbeni. A protože jsme národ pejskařů, tak by mi to přání mohlo i vyjít.
člověk mohl vlastnit jen dům a pozemek kolem něj
Měli jsme zahradu,louku,pole,kde se pěstovala pšenice,ječmen,řepa,brambory. Měl je děda a máme jestále.
acher:člověk mohl vlastnit jen dům a pozemek kolem něj
Už tenkrát byl dědeček soukromý zemědělec? A kolik měl hektarů? Hm, zajímavý. Já pocházím z jižní Moravy, z Břeclavska, a tam fakt neměl nikdo pole, všechno patřilo JZD. I statkář, u kterého pracovala před rokem 48 prababička, babička i děda, tam musel všechna pole odevzdat.
Já si ještě pamatuju(hrozný😃) jak i ovocný stromy u silnice měly cedulku s číslem a lidé za ně platitli malý poplatek a pečovali o ně. To už je dneska utopie, ale ta představa, že všechno patří všem, se objevila až po revoluci - co není oplocený, to je každého. Nejvíc mě napružila aplikace - Kam na ovoce. Když vám tam někdo dá souřadnice vašeho pozemku, máte se na co těšit.
drvodelkafialova:Já si ještě pamatuju(hrozný😃) jak i ovocný stromy u silnice měly cedulku s číslem a lidé za ně platitli malý poplatek a pečovali o ně. To už je dneska utopie, ale ta představa, že všechno patří všem, se objevila až po revoluci - co není oplocený, to je každého. Nejvíc mě napružila aplikace - Kam na ovoce. Když vám tam někdo dá souřadnice vašeho pozemku, máte se na co těšit.
No, tehdy se tak nekradlo, jako teď. A to měli lidi větší 💩, než je tomu dnes. Moji rodiče nikdy neměli plot kolem baráku a nikdy se nic neztratilo. Dokonce ani na noc nezamykali vchodové dveře a to jsme měli na těch dveřích kliku. Dnes nemyslitelný, dnes vám bez dovolení vlezou do baráku za bílýho dne.
Když vám tam někdo dá souřadnice vašeho pozemku, máte se na co těšit.
cože? No to bych šla přes právníka a milá aplikace by se nestačila divit.
impact:https://www.novinky.cz/clanek/krimi-muz-ve-varech-vyhodil-psa-z-pateho-patra-dostal-ctyri-roky-vezeni-40535297
To uz je druhy nepodmineny trest za posledni tusim pulrok (ale realne vlastne asi od zacatku republiky) … zacinam mit nadeji ze se ledy prolomily a ted uz treba konecne nebudou mit soudci strach ty hajzly zavirat natvrdo!
No tak já si nemyslím, že by se za komančů nějak nekradlo…ale spíš to bylo o tom, že se kradl stavební materiál na stavbách, co nebylo hlídaný a nebo třeba zboural se barák a lidi tam jezdili pro cihly, které ještě byly použitelné. A co si budem…kdo mohl něco “znárodnit” v práci, tak to taky ukradl…popř. to vyměnil za něco jinýho, co zase “znárodnil” někdo jinej někde jinde.
Prostě ve stylu “kdo nekrade, okrádá rodinu”.
Prostě myslím, že kde to bylo přístupný-neoplocený a bez hlídače, tak tam si lidi taky jeli něco natrhat…
Taky si pamatuju, že třeba ti hlídači v sadech byli, většinou sice nějakej důchodce, ale to v tý době asi stačilo.
Sardullah:No tak já si nemyslím, že by se za komančů nějak nekradlo…ale spíš to bylo o tom, že se kradl stavební materiál na stavbách, co nebylo hlídaný a nebo třeba zboural se barák a lidi tam jezdili pro cihly, které ještě byly použitelné. A co si budem…kdo mohl něco “znárodnit” v práci, tak to taky ukradl…popř. to vyměnil za něco jinýho, co zase “znárodnil” někdo jinej někde jinde.
Prostě ve stylu “kdo nekrade, okrádá rodinu”.
Prostě myslím, že kde to bylo přístupný-neoplocený a bez hlídače, tak tam si lidi taky jeli něco natrhat…
Taky si pamatuju, že třeba ti hlídači v sadech byli, většinou sice nějakej důchodce, ale to v tý době asi stačilo.
To jo, já měla na mysli spíš to, že by lidem lezli zloději přímo do baráku jako falešní řemeslníci nebo pouliční prodavači a tak podobně. Toho je dnes víc. U nás to tehdy nefungovalo tak, jak se tady píše, že by stromy kolem cest měly podepsanou cedulku a nikdo si nedovolil trhat. Trhali si běžně všichni. Asi to prostě bylo kraj od kraje. Na střední jsme chodívali každoročně v září na brigádu do JZD trhat jabka, meruňky a hrozny a mohli jsme si vzít domů plný kyblík, který jsme si na sběr přinesli. Sady a vinice byly většinou oplocené, ale hlídače jsem nikdy neviděla. Když si člověk natrhal do pusy, nevadilo to. Pokud si chtěl natrhat třeba domů na zavařování, musel si vyřídit povolení. To prostě bylo jinak, než stromy u cesty.
Tchánovci měly dřevěnici na Slovensku v Zázrive u Těrchové a tam bylo soukromý zemědělci až do roku 1987. Pak založily JZD a po revoluci jim zase vše honem vracely.
Sarah01:Už tenkrát byl dědeček soukromý zemědělec? A kolik měl hektarů? Hm, zajímavý. Já pocházím z jižní Moravy, z Břeclavska, a tam fakt neměl nikdo pole, všechno patřilo JZD. I statkář, u kterého pracovala před rokem 48 prababička, babička i děda, tam musel všechna pole odevzdat.
Pole né, vinohrady ano 🙂)
orionka-2:Pole né, vinohrady ano 🙂)
Jo, vinohrad jsme měli taky, ale to měl každej a jen pár hlav. Ale acher píše pole, to si představuju větší.
Taky si ten pronájem stromů pamatuju 🙂.
Tenkrát přišlo všechno ke cti, jako děti jsme byly chválený i když jsme přinesly domů špendlíky a hned se dělala marmeláda.
No, nevím jak ostatní, ale já za komančů teda kradla zcela bez pocitu viny, jézéďákům na poli hrášek, ten byl nejvíc, mrkev, makovice ( mňam), slunečnice, kapustu a brambory. Po sklizni se chodilo paběrkovat, to už bylo legální. Na zahradách jsme nekradli, to by bylo nemorální.😅
Jednou, to už jsem byla skoro dospělá, jsem táhla za kuropění na zádech povlak na peřinu nacpanej senem ( měla jsem koně), který jsem zrovna ukradla státnímu statku Motěšice ve stodole a potkala jsem za maštalí trenéra dostihových koní pana Maška, kterej pro ně trénoval, a ten si zase nesl dva kýble ořechů z naší zahrady. Byla to poněkud patová situace.🤣🤣🤣
No, nevím jak ostatní, ale já za komančů teda kradla zcela bez pocitu viny, jézéďákům na poli hrášek, ten byl nejvíc, mrkev, makovice ( mňam), slunečnice, kapustu a brambory. Po sklizni se chodilo paběrkovat, to už bylo legální. Na zahradách jsme nekradli, to by bylo nemorální.😅
To nebyla krádež, to byla shánčlivost. Má o tom moc hezkou scénku Vl. Menšík - o dětství v Ivančicích - tuším.
Taky si ten pronájem stromů pamatuju
Šla jsem o víkendu alejí a také měly stromy cedulky. Jen ne, kdo je češe, ale které dítě strom zasadilo. Hezké to bylo.
Jeden měl i básničku.