Aktuálně: 2 750 inzerátů262 021 diskuzních příspěvků19 174 uživatelů

Psi v médiích

Ph (neregistrovaný) 15.11.2025, 12:47:49 xxx:xxx.8aaf:ac99
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 15.11.2025, 12:29:25

jakoze to do registru se budou zadavat nejen cipy a pajitele k nim, ale i chovatel a puvody, aby se dal dohledat i cip matky/otce? 😀 to neklapne….

no a -mezi zelvou a psem je rozdil. kdyz nasadite vysoke pokuty -lidi psa opusti. myslim si, ze i tema zelvama to tak bylo, ne? 

obecne je problem, co udelat se psy, co se tak nejak “vyskytnou” - majitel se je bude prvne snazit zlegalizovat  - a to , kdyz date pod pokutu uz nikdo neudela. Ale co s tou sedou zonou PRED prvni legalizaci ( mnozkama ) - to to vubec neresi…to je zas to prirovnani k autum -auto se taky nemuze jen tak vyskytnout 

kometa
kometa správce
15.11.2025, 13:16:24 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 15.11.2025, 12:38:11

Jenže to byl musel někdo kontrolovat

Však jsem to psala výše - nutnost kontrol, které nebudou.

Sarah01
Sarah01 15.11.2025, 13:21:08 xxx.xxx.162.253
kometa:

Jenže to byl musel někdo kontrolovat

Však jsem to psala výše - nutnost kontrol, které nebudou.

No, nebudou. Ten registr když už, tak tady měl být zároveň s povinností čipovat. I když to lidi stejně většinou nedělali ani dřív. Ale bylo by to lepší načasování. Teď nebude registrovat čip už vůbec nikdo, když už má načipováno. Hodně lidí si myslí, že když má pes známku od obce, tak to stačí.

kometa
kometa správce
15.11.2025, 13:21:39 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 15.11.2025, 12:47:49

to neklapne

Však jsem psala, že to neklapne. Když si někdo koupí očipované štěně a nebude v registru dohledatelný původní chovatel.

A vlastně - já jako kupující přece sebou nenosím čtečku. Tak jak zjistím, že štěně má čip? Když budu hypoteticky ten, který kupuje bezPP, klidně u množitele. Hlavně, že ušetřím.

kometa
kometa správce
15.11.2025, 13:23:41 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 15.11.2025, 13:21:08

Teď nebude registrovat čip už vůbec nikdo

Budou registrovat zase jenom ti slušní a zodpovědní. Jako vždycky. 

assil
assil 15.11.2025, 15:59:11 xxx:xxx.99cc:e601
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 15.11.2025, 13:21:39

Slušný chovatel má čtečku, ake to nepochybuju, že by si pořídili i množky. Koupě psa bez ověření čipu by prostě bylo riziko.

A samozřejmě by se nic nevyřešilo ze dne na den, ale množkám by časem došli nečipovaní psi případně kupující nečipovaných štěňat a finančák by se jistě rád podíval do databáze kolik kdo odchoval a tím pádem prodal štěnat. A ano, možná ze začátku by se pár lidí zbavilo psů, ale taky by časem ubylo kupců, kteří si psa kupují jen z rozmaru.

Sardullah
Sardullah 15.11.2025, 16:22:44 xxx.xxx.221.235

Můžeme nařídit co chceme… jo třeba i povinnou registraci čipu, ale kdo to bude kontrolovat.

Nevím jakou zkušenost máte vy, ale Gině je 5 a půl roku, Máťovi budou 4 roky.  Nikdo moje psy za  celou dobu nezkontroloval, jestli jsou čipovaní. V zimním období se se psy často pohybuju v městském parku… letos defakto celoročně… nikdy jsem neviděla, že by třeba měšťáci kontrolovali, jestli mají psi čipy nebo jestli jsou přihlášení, jestli jsou očkovaní proti vzteklině…

Maslím, že takový věci se kontrolují tak max na udání. Věřím, že by mě řešili tak max, kdyby mi psi lírali v parku na volno, když je to zakázaný.

Další věc … já vím, že moji psi mají čip, jehož číslo se shoduje s číslem v očkováku a na kupní smlouvě. Že má to konkrétní štěně… protože chovatelky měly čtečku a čip přede mnou načetly. Dřív tuhle funkci mělo tetování… 

Ale vůbec si neumím představit, jak to člověk , který kupuje, piřizuje nějakého bezpapiše nebo i voříška zjistí, že štěně čip má, že třeba ta nálepka s číslem není “ zfalšovaná”. Nevím jestli někoho napadne hned při odběru zkusit čip zaregistrovat a nebo přeregistrovat, pokud chovatel udělal registraci. …

assil
assil 15.11.2025, 16:42:44 xxx:xxx.99cc:e601
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 15.11.2025, 16:22:44

Dneska když někdo kupuje bezpapoše, tak ho nějaký čip nezajímá, kdyby věděl, že mu hrozí mega pokuta, tak by to jistě většinu lidí zajímat začlo. Zařidit, aby měšťáci čipy kontrolovali, když by mohli vybírat pokuty, by jistě nebyl problém, stejně jako se to rozmohlo s autama poté co to začal být lukrativní pokutový kšeft.

Jen prostě není vůle k tomu řešit psy.

Sarah01
Sarah01 15.11.2025, 17:09:41 xxx.xxx.35.133

Mým psům kontrolovali čipy jenom na zkouškách a pak na veterině, když se dělaly povinný rentgeny do chovu a genetický testy. Jinak nikdy nikde, ani na výstavě ne. Od tý doby, co je čipování zákonem nařízený, se vlastně vůbec nic nezměnilo, je to furt stejný.

kometa
kometa správce
15.11.2025, 17:33:17 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 15.11.2025, 15:59:11

Koupě psa bez ověření čipu by prostě bylo riziko.

Ale zase - kdo to bude kontrolovat? Městská policie? A kolik kupujících se zajímá o to, jestli má pes čip?

Jsem prostě skeptik.

kometa
kometa správce
15.11.2025, 17:48:51 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 15.11.2025, 15:59:11

a finančák by se jistě rád podíval do databáze kolik kdo odchoval a tím pádem prodal štěnat.

No a to je přesně ono! Moc nevěřím, že by se FÚ o toto zajímal. Navíc - já můžu ta štěňata registrovat na babičku, tetičku, strýčka… Případně na úplně fiktivního člověka.

To by musel být speciálně zřízený ouřad, kam přijdu s čísly čipu štěňat, potvrzené od veterináře a na základě OP se čísla zaregistrují.

Sarah01
Sarah01 15.11.2025, 18:30:51 xxx.xxx.35.133
kometa:

a finančák by se jistě rád podíval do databáze kolik kdo odchoval a tím pádem prodal štěnat.

No a to je přesně ono! Moc nevěřím, že by se FÚ o toto zajímal. Navíc - já můžu ta štěňata registrovat na babičku, tetičku, strýčka… Případně na úplně fiktivního člověka.

To by musel být speciálně zřízený ouřad, kam přijdu s čísly čipu štěňat, potvrzené od veterináře a na základě OP se čísla zaregistrují.

FU se zase bude zajímat je na udání, jinak ne. Jedině ten speciální ouřad, jak píšete, to ale zase znamená navýšit počty úředníků v celém státě. To by asi nebylo moc populární.

Sardullah
Sardullah 15.11.2025, 18:52:07 xxx.xxx.221.235

Jo ještě bych dodala, že povědomí nepsí veřejnosti o povinném čipování psů není nijak valné… alespoň co tak kolem sebe vidím a slyším a dokonce bych řekla, že nejmíň valné je u budoucích majitelů - nováčků. Stejně tak jako nepotřebují PP, protože nechtějí chodit na výstavy a ušetří na pořizovací ceně za bezpapoše, stejně tak jako skočí na povídačky množitelů a překupníků, tak netuší, že čip je povinný.

A teda musím říct, že často ty nechtěné dvorkové odchovy… tak tam zas “odchovatel” často taky o čipu nic netuší… a když toho tucha má, protože mu to třeba někdo sdělí, tak se mu nechce čipovat třeba 8 štěňat. 

Kolikrát dají štěně se slevou právě za ten čip, ať si ho načipují noví majitelé.

Upřímně vážení …čím dál víc jsem přesvědčená, že my jsme hodně specifická komunita a to co nám tady přijde normální a samozřejmé, tak nelze rozhodně považovat za standard… že mimo tuhle naší bublinu a mimo nějaké takovéhle bubliny v reálném životě, je to bída a ve své podstatě se divím, že se ještě něčemu divím.

assil
assil 15.11.2025, 19:52:00 xxx:xxx.99cc:e601
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 15.11.2025, 17:33:17

Dneska to měšťáci nekontrolují a kupující to nezajímá, protože za to nic nehrozí, kdyby každý neočipovaný pes znamenal 100 tisíc do městské kasy, byl by to jiný fičák.

assil
assil 15.11.2025, 19:56:21 xxx:xxx.99cc:e601
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 15.11.2025, 18:30:51

To si nemyslím, FÚ to dneska nezajímá, protože nemají jak prodej štěňat dokázat, kdyby byla databáze a měli seznam množek na dvě kliknutí, zajímalo by je to.

A množkám by brzo došli strýcové i tetičky, při tom množství štěňat a buzeraci od FÚ.

A registraci na fiktivní lidi se dá zamezit třeba rodným číslem a nebo jistě by se dalo vymyslet něco jiného.

assil
assil 15.11.2025, 20:02:01 xxx:xxx.99cc:e601

Ale jo, obecně mi mnohem účinnější proti množkám přijde americký systém licencí, který slušné chovatele skoro nijak nezatěžuje, ale dovoluje na množky zakleknout. Ovšem zas jako vždy musí být psk vůle se tím zabývat, což je prostě u nás problém . Bych to dala do kompetencí obcí, možná by to bylo lepší.

Sarah01
Sarah01 15.11.2025, 21:15:44 xxx.xxx.35.133
assil:

To si nemyslím, FÚ to dneska nezajímá, protože nemají jak prodej štěňat dokázat, kdyby byla databáze a měli seznam množek na dvě kliknutí, zajímalo by je to.

A množkám by brzo došli strýcové i tetičky, při tom množství štěňat a buzeraci od FÚ.

A registraci na fiktivní lidi se dá zamezit třeba rodným číslem a nebo jistě by se dalo vymyslet něco jiného.

Na tom asi něco bude, protože když jsem podávala daňové přiznání, tak se paní na FÚ divila, že to daním. Ale zase jsem slyšela, že na udání fungují, tak kdoví. Možná jak který FU. A nevím teda, jak je to s bankou, když mně třeba na účet chodí platby za štěňata, jestli to pak nechce nějak vysvětlit, když je to podezřele často. 🤔 

BaLu
BaLu 16.11.2025, 08:17:08 xxx.xxx.230.124

Někteří, tedy některé, jste fakt snílci. Jako by státní správa neměla co jiného na práci. Ještě tu ani není propojení registrů do jednoho, tak, aby se dala dohledat data napříč registry. 

kometa
kometa správce
16.11.2025, 09:12:59 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 15.11.2025, 18:30:51

To by asi nebylo moc populární.

To je to, co tady zpochybňuji od začátku. Že centrální registr nějak pomůže v boji proti množírnám. Za mě ne.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.