Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 24.03.2026, 06:40:27
Ešče se vyjádřím - von zrovinka ten teroš………… to je lovec jak prasca 😀 . Oproti tomu ohaříček, když si s ním v mládí dáte trošku práce - a Vy to s koníkama umíte, to rozfázování po krůčkách, tak věřte, že pak si chodíte s prstem v nosíku. Cílem ohařa nejni lítat jak magor po lese a honit, co uvidí, naopak, jeho úkolem je hlavně najít, ukázat a pak čekat co Vy, jako lovec budete dělat. Je určen pro spolupráci s člověkem - teroš si naopak musí poradit leckde sám, má velký tah na lov malé zvěře, nepřemýšlí a jde. Už prvníh ohaře jsem si jako lajka z načteného vychovávala a vychovala sama. Když není ohař rozloven, jako byla Tali a vedete si ho od začátku, je to pak symfonie.
A ano, podle mě je nutné počítat s tím, že jakýhkoliv psa - krom pekinéze, bude nejspíš třeba vychovávat k tomu, aby mi fungoval u zvěře. Znám habakůk ovčounů, co jsou lovci jak sviň.
u toho lovečáka v tomto pojetí bacha - lovecký pud se občas silně projeví i tam, kde by to jeden nečekal… Většina plemen má loveckou minulost - a i psi, kteří oficiálně lovečtí vůbec nebyli, se používali “za tmy” třeba jako psi pytláčtí…
Třeba doga je po staletí šlechtěna jako dekorace… přesto je u některých lovecký pud hodně silný. Znám loveckého pudla, kavalírka, a kupodivu třeba i buldočka… A to nejsou nevychovaná psiska, která zdrhají, když mají možnost - to jsou fakt psi, kde je se startem na kořist problém… a přitom majitel je “normální” a psi jsou standardně vedení.
Jasně - nelze srovnávat s honiči, chrty… ale je to i o kliku na kus…
Jednoho loveckeho kavalira mam doma. Technicky dva, ale Johana uz vekem preci jen zmoudrela a pochopila … Zato Terry, nad tim srdce meho kamarada od krepelaku plesa. To je slidic par excellence . vsechno jde nosem, pachy jsou jeho zivot, hlasi na videnou i na teple stope, … jen mu jeste nedoslo ze uz ma byt par desitek let ve spolecenskych plemenech 😀
Nějaký lovecký pud mají, v určité míře, v sobě všichni psi. Pronásledování něčeho pohybujícího se, ale u každého psa se s tím dá pracovat,usměrnit. To už záleží jen na schopnostech jeho psovoda.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 23.03.2026, 10:58:50
Tak to chcete zřejmě psa plyšového. Dobře si pořízení rozmyslete.
Můžu vás ujistit, že ovčáci rozhodně jsou psi, kteří potřebují činnost a aktivní součinnost a vedení majitele. Na rozdíl od pastevců, kteří jsou samostatní a tím si taky vystačí sami po většinu dne, protože jejich úkolem je hlídat svěřeny objekt a vás. Rozhodně nepotřebují tolik součinnosti člověka, jako ovčáci. Ovčák potřebuje povely, aktivní součinnost pána, pokud dělá něco samostatně, nemusí to být zrovna to, co chcete. Pozor na to.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 24.03.2026, 08:08:01
No dyk o tom tam píšu Ostatně teriér je taky lovecký pes ***
Vystavovací lovci by asi taky šli, to je fakt, ale zase to jsou plemena, u kterých mám pocit, že je musíte zaměstnat víc, než labradora. Labradora nebo kraťandu zaměstnáváte v mládí během výchovy a výcviku, ale pak už máte hotového psa, co se přizpůsobí vašemu běhu života a nemusíte kolem toho skákat a dávat jim hlídat misky s piškotama a tak. Vystavovací psi pracují taky hodně samostatně, tak asi potřebují víc podnětů.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 24.03.2026, 08:58:56
Tak to je snad každému jasné.
Prostě nechci psa, který bude mozkem ve stopě nebo na obzoru, chci psa, který bude mozkem spíš jako se mnou 🙂 O to jde. Jestli ho budu muset odvolávat od vyletivšího bažanta, tak budiž, ale nebudu řešit, že mi po zahradě honí králíky nebo že mi v prvním metru za brankou foukne někam po srnčích bobcích.
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 24.03.2026, 09:20:59
Povelovat mi nevadí, pokud bude ten pes vnímat. Chrt, který uvidí jet kolo, mě vnímat nebude, i kdyby byl napovelovaný do nebe. I když co bylo napsáno o barzojích se mi celkem líbí. Barzoje ovšem v útulku nemají 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 24.03.2026, 09:41:57
No to je právě to, ten teroš to vezme komplet a uvést ho do stavu, kdy naše bere a cizí vraždí, bude asi kapek větší šichta, než s tím ohařem.
No ohaře prostě ta práce baví, ale to podle mě baví hodně plemen, psů - aji z útulku. Ono je ten pes to chytrý zvíře - a já si myslím, že byste mu trochu tu hlavu zaměstnat uměla. Mohl by vám nosit prázdná vědra na vodu, různé pomůcky, pomáhat při obdělávání pole-role - naučíte si ho, podávat věc - nemusíte vylejzat ze záhonu, řeknete - podej mi lopatku, hrabičky a von vám to podá a je happy , že je platnej člen domácnosti.
ó já bych hlavu zaměstnat uměla, ale nebudu mít na psa čas, chci ho hlavně na ňuňání, ne na to, abych se s ním věnovala nějakým cíleným psím aktivitám. Chci ho vychovat, naučit základní poslušnost, a pak aby fungoval samospádem. Bude prostě žít s námi, bude se provozně povelovat, ale čuchací koberečky a hlídání misek s ním prostě dělat nebudu, na procházce mu taky nebudu házet aporty, cílem procházky bude procházka (vyjížďka) a ne vyventilování psa.
Proto taky uvažuju o těch seniorech. Ti už telecí skopičiny by mohli mít za sebou a mohli by to být méně pohybliví rozumní psi, co třeba, byť i lovečáci, už nebudou mít potřebu rajtovat po polích za zajícema.
Však oni nám v supermarketu (v útulku) už poradí, co pro nás bude vhodné.
A když řeknou, že nic, budu mít na ňuňání kočky 😜 Ale to oni neřeknou, oni budou chtít něco udat.
Ještě mě napadá, ten ovčák by mohl shánět dobytek (kachny, morčata, králíky, slepice, ….) navečer do ubikací. Pokud na to bude mít talent. To by bylo tak jediné, co bych pro něj měla.
Pastevec mě taky napadl, bude na to i plocha, a vlci jsou taky k dispozici. Jenže já chci pastevce do domácnosti a všichni říkáte, že pastevec doma je chudák, takže to jsem vynechala.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 24.03.2026, 09:53:05
Pastevec do domácnosti. Řadu desetiletí mám čuvače, což se tady ví. Na začátku jako holka jednoho, později i dva a i s dalšími berňáky, tibetská doga, nepočítám ty, co jen prošli dvorem a výchovou. Většina byla raději venku, ale domů chodili všichni. Většinou v létě se chladit a to tam vydrželi i celé odpoledne, ale na noc a pokud nebylo bylo vedro, dávali přednost venku. Alan, to je takový “doprovodný pes”. Jsme venku, je venku, jdeme domů, jde s námi, ale pokud půjdu ven i jen pro něco, půjde se mnou a zase přijde domů.Na noc chce jít domů, někdy tam spí až do rána, někdy v noci něco slyší a chce jít ven a už tam zůstane. Tak pokud mu umožníte něco takového tak proč ne. Třeba tibeťák byl nejraději venku, ale i on se rád ve dne přišel vyspat domů. V noci šel domů jen opravdu vyjímečně. A lovecký pud.Berňáky nějaká běžící zvěř ani nenapadla, tibeťák, jako mladý jednou vyrazil za vyběhnuvší srnkou, za chviličku se vrátil, místo procházky musel domů, celou dobu jsem nadávala, že tohle se tedy nedělá a víc už ho to nanapadlo. Čuvači, většina k nahánění nijaké velké sklony neměla, ale to neznamená, že se jim jednou, párkrát nemuselo vysvětlit, že se za zvěří neutíká. Až na Alana. Ten tedy od nějakých 8-9 měsíců neustále sledoval, co se kde hne, párkrát zpočátku utekl za zajícem, srnkou, ale naštěstí když mu to zmizelo z dohledu, tak se vrátil. Ano trvalo to dlouho, skoro 3 roky chodil na dlouhým vodítku a trénovali jsme a trénovali. Bylo to o to horší, že doma se po něm chtělo zahnat kozy,slepice, nahnat, chytit králíka, který utekl a jemu trvalo strašně dlouho než se naučil rozlišovat mezi doma a venku. Přitom doma se pohyboval pořád mezi zvířaty a nevšímal si jich a naučil se celkem brzy, že nahánět, zahánět, chytat je může jen na povel, pokud venku vyběhl zajíc, srnka, pro něj koza, tak to byl problém. Naučil se to, teď chodí navolno a ani ho nenapadne za něčím utíkat, ale stálo to spoustu času, trpělivosti, tréninku.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 24.03.2026, 09:53:05
Vlčí nebo velký špic, po kolena je, prostě statkový pes co funguje samospádem po nějaké té výchově, lovecký pud většina nemá a míčky a čuchací koberečky ignoruje. Myši loví, ale zvířatka na statku jsou kámoši. A jako bonus hlídá.
Tak on dokáže velmi schopně lovit pes, do kterého byste to vůbec neřekli. Měli jsme kříženku berňáka. Dáma s nadváhou a zdánlivě neublížila mouše. Byla nejlepší lovec všeho od myší přez potkany a zajíce. Respektovala domácí zvířata, ale když chtěla něco zabít, dokázala to během doslova zlomku vteřiny. Ostatní psy za zvěří třeba vyběhnou, tak na to teda nikdy energiií neplýtvala. Prostě ucítila že třeba zajíc je schovaný v trávě, tak se párkrát bez zájmu prošla okolo, pokaždé o kousek blíž a najednou udělala výpad do strany. Dokud jsem ji u toho nemachytala, nevěřila jsem že loví. Dávala si pozor, aby jí u toho lidi neviděli. Prostě chytrá holka.
Mně upe neva, když ten pes něco zabije… mně va, pokud se venku sebere a odtančí mimo moji kontrolu. Ať už za zvěří nebo za psem. No a taky va, pokud se samozřejmě vražedně zabývá domácím zvířectvem. Pokud bude vraždit na potkání hraboše (krtka mu taky odpustím), potkany a kuny, tak hurá.
Taky musí být nekonfliktní vůči ostatním psům, ať zase nemusím mít voči na šťopkách, jestli náhodou někde nepotkáme psa…
Taky může zabít vlka, to mi taky vadit nebude 😀 Ale to by špicbrador asi úplně nedal.