Aktuálně: 2 745 inzerátů262 142 diskuzních příspěvků19 175 uživatelů

Národní nebo mezinárodní zkušební řád ?

Ph (neregistrovaný) 05.05.2025, 12:20:49 xxx:xxx.cb7:6f24

Svému koni taky dopřeju volný kontakt s ostatními

Ale taky to nedelate tak, ze ho pustite do stada, kolem ktereho projizdite .

Jinak asi nic dalsiho nevysvetlim. Pohybuju si mezi uplne jinym typem lidi i psu. Tohle spis odpovida chovani lidi na psi louce 😀 

kometa
kometa správce
05.05.2025, 12:57:47 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 05.05.2025, 12:20:49

To samozřejmě ne. Má svoje stabilní stádo. A i když přicházejí noví koně, tak se pod kontrolou začleňují.

Já měla na mysli psy. kteří jsou vedle sebe už nějakou dobu v kotcích, takže se znají. A mají i stejného majitele.

Ph (neregistrovaný) 05.05.2025, 15:02:31 xxx.xxx.93.187
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 05.05.2025, 12:57:47

Jen to, ze jsou vedle sebe a maji jednoho majitele stale neznamena, ze se spolu pousti na volno a “hraji si”. Proste to je casto nebezpecne - tak se to nedela.

A na druhou stranu ale:

když je pes surově vláčen za kůži, protože se HNED neodtrhnul od kámošky, se kterou si mohl konečně pohrát.

tohle je proste neco, co je pro me naprosto odlisny svet. Pokud nechci, aby se psi kontaktovali - tak je mam na voditku nebo pod povelem. A pak nikdo neodtahuje psa za kuzi, protoze k tomuhle nikdy nedochazi. To se fakt deje v parku. 

To nejsou plysacci 😀 

Vidite na fotkach, ze mam psy, co chodi na volno, ziji spolu. A i tak - napr. kdyz jedu na obrany - rozdeluji je v aute. Kdyz si sportak nese svuj rukav a cuchnul by k nemu jiny pes?  - to by nebylo hezky. Nervy pracuji a prenesena agrese tady vznikne raz dva. a je jedno, ze vecer spolu budou chrapat na jednom miste. 

Vovcacek byl schopny si hlidat i vodu v potoce ze zacatku, natoz aby mohli pit venku z jedne misky s jinym psem.  To se mu muselo vysvetlit. a ne, nebudu si to kazit tim, ze ho necham kontaktovat jakymkoliv psem vzdycky a vsude.

kometa
kometa správce
05.05.2025, 16:31:55 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 05.05.2025, 15:02:31

To se fakt deje v parku.

Tohle se dělo na cvičišti.

Holt u psů je to jinak než u koní. U těch se necvičí obrany. 

Mně šlo o to, jestli ti sportovní psi mají vůbec  možnost volného pohybu v terénu. Nebo jsou jenom kotec - cvičák.

Plaka
Plaka 05.05.2025, 19:26:39 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 05.05.2025, 16:31:55

Jestli jste viděla/vídáte nějaké tahání psa za kůži na jednom cvičáku, nejde o standardní chování psovoda. V dnešní době je toto spíše kontraproduktivní, podobné chování uvidíte zcela výjimečně.
Psi sporťáci určitě mají i jiné aktivity než kotec - cvičák. Vždyť to Ph popisovala už výše. Já sama znám dost mistrů republiky, mistrů světa v plemeni, a u nich jsou psi součástí rodiny, parťáci. Makají u kola, chodí s lidmi na vycházky, jezdí s nimi na výlety. Ano, když se cvičí, tak se cvičí, sportovka je vyšší dívčí, je potřeba rituálů a klidu před vstupem na plac. Toho nedosáhnete poletováním se psy před výkonem. 
Ale lidé jsou různí, jestli někdo vytáhne psa rovnou z vozíku, odkládačky a šup na plac, je to špatně. Opravdoví sportovci psa nejdřív vyvenčí, po výcviku zase vykrokují, za rehabky utrácí psovodi nemalé peníze kvůli welfare svých psích kámošů. 

Já už sportovku nedělám, ale i tak nejsou mí psi kámoši s cizákama. Vylítají se a vyhrajou si spolu, ostatní pesany nemusí. Nezdá se, že by tím nějak trpěli. 😉 

(Ph, btw, před měsícem jsem byla s pruhatým netvorem na očkování, váží 27 kg, štíhloň, musím ho vyfotit. Váš odhad nad 30 kg u něj neklapnul, haleluja. 🙂)

Ph (neregistrovaný) 05.05.2025, 20:55:01 xxx.xxx.93.187
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 05.05.2025, 16:31:55

Tohle se dělo na cvičišti.

ze ma nekdo drezurni obdelnik taky neznamena, ze umi jezdit drezuru…

jestli ti sportovní psi mají vůbec možnost volného pohybu v terénu

na to uz jsem odpovidala. 

Volny pohyb patri k welfare sportovniho psa.  V dobre pripravy na akci ma ten pes tolika aktivit - ze moc casu na bloumani po venku -  neni.  A nikdy nebude cas k tomu, aby “kamaradil” se psy, ktere random potka. 

Ph (neregistrovaný) 05.05.2025, 21:03:43 xxx.xxx.93.187
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 05.05.2025, 19:26:39

tsssss 😄 10% odchylka je OK , ne? a on jeste 1,5 kilca casem da a uz to bude jen 5% 😂 ostatni tipovali vic, ne? 

Plaka
Plaka 05.05.2025, 21:20:55 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 05.05.2025, 21:03:43

To já klidně dohledám, až budu mít náladu. Coby štěně s křivýma nohama vypadal šíleně, některé odhady tam šly až přes 40 kg? 🙂 V roce a půl už ta žížala nezmolossovatí, i když jsem ho z toho coby pidištěně podezřívala.

Ph (neregistrovaný) 05.05.2025, 21:33:30 xxx.xxx.93.187
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 05.05.2025, 21:20:55

to asi uz ne. uz zustane vice ovcakoidni. 27kilicek ziveho stribra je asi stejne az az 🤣

No a jak bojujete? Uz je z nej vetsi zavislacek? 

Doron
Doron 05.05.2025, 22:09:39 xxx.xxx.166.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 05.05.2025, 21:03:43

Já, myslím, tipovala 32kg a taky si na tom trvám.😂

Doron
Doron 05.05.2025, 23:54:07 xxx.xxx.166.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 05.05.2025, 19:26:39

Přijde mi divný, kdyź dva psi jednoho psovoda nemůžou být spolu, to je taková mez, za kterou bych nešla.

Ale zase je fakt, že moji psi nejsou tak kontaktní jako Ph caníci, teď třeba šel Gučka spát do ložnice, Dorouš je se mnou na gauči a Fram “hlídá” dole, u domovních dveří.🙂 Do jednoho kotce bych je společnnakě nezavřela. Venku si to ale moc užívaj a všechno dělaj spolu.

Plaka
Plaka 06.05.2025, 00:24:33 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 05.05.2025, 21:33:30

Ani prd, stále nulová motivace. Doma mazlík, venku nezavislý a divý tvor venčený na káblu od biothanu. Pokud vezmu s ním i rtw, tak se vylítají dosyta, už jsem se smířila, že nemám normál psa.

Doron
Přijde mi divný, kdyź dva psi jednoho psovoda nemůžou být spolu, to je taková mez, za kterou bych nešla.
Tohle já nikde nepsala, ale i tak to chápu. Když se maká, když je budován drajv na aporty, hračky, fíka, i sebelepší kámoši se doma můžou kvůli zdroji přikousnout. Tak se holt krmí odděleně, to vlastně dělám i já, rotvice je hrdlice na žrádlo, byla by schopna odsunout vořecha od jeho misky. Cvičí se odděleně. Ale to neznamená, že spolu nemůžou být pospolu, když je vše v klidu a míru. To mluvím o těch pravých sporťácích, zrovna dneska jsem si cicmala mistra světa rtw a jeho dceru, která byla na posledním mistrovství republiky na bedně. A poletovali mi oba po zahradě, nikdo se nerdousil, žijí spolu doma jako gaučáci (pšššt). Je to o majiteli, psovodovi, páníčkovi. 🙂

Ph (neregistrovaný) 06.05.2025, 08:05:21 xxx:xxx.7bb2:8ead
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 05.05.2025, 23:54:07

kdyź dva psi jednoho psovoda nemůžou být spolu, to je taková mez, za kterou bych nešla.

mam to jinak. chci, aby mohli psi byt spolu a delam pro to maximum, ale zaroven respektuju, ze nekdy to nejde i kdybych se stavela na hlavu. A pak se z toho asi nezhroutim. Beru to jako fakt, ze jsou povahy psu, co spolu byt nemuzou. 

Ale kdyz jsem dostala vovcacka, byla to jedna z podminek 🤣ze je budu vencit spolecne.  Jinak si bali ranecek a vraci se zpatky do chovky 🤣coz teda zni pro laika blbe -ale je to jen priklad, ze i s tim se pocitalo. V mych podminkach - nechci a nemuzu mit doma misto psu divou zver 😄

aby k tomu nedoslo - mam tu nachystane oddelovani, vim, jaci jsou canici ( ustoupi mu, nechaji si vzit hracku a najdou si jinou) a mela jsem ke 2 samcum v te dobe uz vykastrovanou fenu. A znam teda jeho rodinu, jak se chovaji sourozenci a hlavne matka, ta je bozi. Az ten zbytek je o me, jak je ukociruju. 

Urcite vim, ze bych ho nevzala, kdybych ho mela mit s harajici fenou treba. To by se nedalo -dva samci v nejlepsich letech a do toho haravka a ziti pospolu ( a ne, nejde o kryci dny). Tam jsem si jista, ze by idylka pracaka navolno ve smecce skoncila velmi rychle. 

Ph (neregistrovaný) 06.05.2025, 08:09:21 xxx:xxx.7bb2:8ead
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 06.05.2025, 00:24:33

Doma mazlík, venku nezavislý a divý tvor

🙂 zlaticko, to pisu 😄

Plaka
Plaka 06.05.2025, 19:21:50 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 05.05.2025, 22:09:39

Ale kdepak. Doron 9. 1. 2024 vedle v tématu Štěně kouše a dělá loužičky napsala:
“Tak to vypadá, že bude mít takových čtyřicet kilíček v dospělosti 🙂 !”

A následně pak Ph 6. 2. 2024 tamtéž:
“uzavirame sazky? 😄 max 40, ale spis kolem 35kg bude mit v dospelosti 😇”

Já: “Já se nesázím, taky tipuju nějak kolem 30 kg v dospělosti”

Což asi mít bude, až se trochu zklidní, teď zlatíčko spaluje jen z nervů jak lokomotiva, přičemž ho rozruší i kos za plotem. Tož jen pro zajímavost, jaký byly tipy.

Plaka
Plaka 06.05.2025, 21:19:13 xxx:xxx.1987:cd34

😀 Uvidíme, jak se zakulatí po kastraci, kterou plánuju na podzim (jedna koule nesestouplá, nechám ho kuchnout komplet). Třeba se pak zklidní a něco nabere.

Doron
Doron 06.05.2025, 21:55:13 xxx.xxx.166.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 06.05.2025, 00:24:33

Jj, však to jsi nepsala, to říkala Kometa, že na tom cvičáku k sobě nesmí psi jednoho majitele, že si nesmí hrát.

Nedávno jsem potkala chlápka, pořídil si dva maliňáky, bratry a od začátku prý věděl, že je bude mít odděleně. To jsou zrovna psi, kteří znají jenom cvičák a klec v autě a klec doma. Tak tohke mi přijde takový divný, to bych nechtěla. Co jsem si povšimla, tohle dělají takoví ambiciózní týpci bez talentu, spíš taková “okresní liga”.

Třeba u nás na Zbraslavi jsem nikoho takovýho nepotkala.

Chtěla jsem se dneska trochu pochlubit, jak to se psy dělám dobře a ve smečce panuje klid a mír a jak se nikdy nepřetáčej, jenže my o vlku a vlk za humny a pýcha předchází pád.😅

Kluci bylu dnes byli zavřený na přední zahrádce, protože si sousedi opravují stáj z naší zahrady, ďěkají okapy. Když jsem je pustila na zahradu, Fram s Doronem se plný adrenalinu řítili na zahradu, Dorouš vzal Frama za krk aby ho přibrzdil a byl tam první, ten na něj zařval. Pak Doron na střeše uviděl klempíře, rozštěkal se, adrenalin ještě stoupnul a zase Framíkovi kous do krku aby vybil napětí.

No a pak už se váleli v mojí krásný rebarboře, spoustu listů vylámali, musím teď dělat koláč.

Fram byl nahoře a Dorouš byl otřesený, když jsem bitku ukončila, stál tam jak zmoklá slepice a šilhal, očka mu šla úplně šejdrem.☹️

Naštěstí žádnej kousanec, ale nepotěšilo mě to teda.. ☹️

Kilian
Kilian 06.05.2025, 22:34:37 xxx:xxx.9fc9:72cf
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 06.05.2025, 21:55:13

..miluju koláč z rebarbory…to věřím, že jsi nepotěšena…

Plaka
Plaka 06.05.2025, 22:52:34 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 06.05.2025, 21:55:13

Nic si z toho nedělej, koláč bude dobrej a příště kluky ohlídáš. Já musím taky hlídat netvora, teda vlastně teď už spíš rotvici. Jak to pruhatý pako ječí na vše za plotem a lítá jak borderka, rotvice si z něj na postarší kolínka udělala býkohryzí trenažér. Zakusuje se mu v jeho letu do hlezen. Anebo ho zmydlí rovnou, když jde kolem úhlavní nepřítelkyně malamutí. Přitom má naučeno si emoce vylévat do vykousaných rukávů, hraček, ale někdy ji to holt nedá. Netvor pak vypadá jak pes používanej na zápasy, jak je holoprtka, každej strup se sloupne a šlinc v srsti, chvíli trvá, než to zaroste. Přitom jde jen o povrchový škrábance.
Framík má krčisko chlupatý, jistě se žádná velká újma nestala. 

Edit: “Fram s Doronem se plný adrenalinu řítili na zahradu, Dorouš vzal Frama za krk aby ho přibrzdil” Tohle řeším něčím do huby pro aportovací rtw. Když jsou výjimečně zavření ve výbehu, pak by to bylo přesně to samý. Řítíme se, kdo dřív, nene, čubě hodím balona a vyvášní se na něm. Netvora nic nezajímá z motivace, tak jen občas povinný “čeká” a za odměnu může letět ječet.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.