Aktuálně: 2 774 inzerátů261 111 diskuzních příspěvků19 162 uživatelů

České čejky volný chov holubů i jiných plemen

Anonymní (neregistrovaný) 19.06.2025, 15:47:56 xxx.xxx.49.123

Dobrý den. 

Každopádně Vám děkuji za odpověď. Co se týče Vašich chovatelských cílů, nejsou nepodné těm našim. Snad kromě toho že se u nás častěji ozývá slovo “kuchyně” 🙂.

Holuby - 4 chovné páry a 4 výletky z volného chovu - přivezeme zítra nebo v sobotu a pak už se budeme učit a snad i kochat 🙂. Počítám že letos necháme reprodukci volný průběh a vyřazovat budeme eventuelne  jen ze zdravotních důvodu. Tedy co za nás neudělají dravci. Když to moooc dobře dopadne tak na jaře máme holubník pro 10 párů plný, pár dalších hnízd a hejno výletků po kolnách a na střeše k tomu. Když ne, tak doufám že nám na jaře zbude aspoň jeden dva “superpáry”, které pak budou základem chovu… Opravdu jsem zvědav, mám ale ohromnou radost že se tím podarilo naočkovat celou rodinu, nejen děti ale i manželku 🙂.

Vránám dám pokoj. Snad se nám odvděčí stejnou 🙂. 

Co se netrpělivosti týče, máte pravdu. Ono to se mnou není ale tak zlé jak by to mohlo podle těch příspěvků vypadat. Z jara jsme s dcerkou chodící do 1. Třídy ZŠ  sázeli tatarku aby bylo ovoce na koláče co jí budeme posílat na kolej až bude studovat… Prostě na zajimave a dobré věci se někdy musí počkat. “Festina lente” se taky říkalo 🙂 

jo012810
jo012810 25.06.2025, 19:36:57 xxx.xxx.16.182

A novinky ze začátku léta…Jak vidíte na přiložené fotce, mám různě nestandardně kreslené české čejky. Říkejme jim pracovní holubi. Ale je tam jedna rarita. Černo šedá čejka, ale ne přírodní. Toto březnové holoubě se rozhodlo prozkoumat vše důkladně, tedy i komín ze vnitř a výsledkem je toto zbarvení. Bohužel, mám s tím již určitou zkušenost z minulého roku, kdy holoubě se za nějaký čas samo “vyčistilo” a je dnes OK a odchovává. Snad si konečně udělám čas, abych komín opatřil ochrannou mřížkou. Jinak tu dravci jsou, ale zatím při lovu neúspěšní. Jen jeden kříženec PH(1,0)x česká čejka, schytal zranění prsou, nohy a přišel o část ocasu. Nyní je již naprosto fit, jen ocas mu dorůstá.

Obrázek
Ladd
Ladd 27.06.2025, 11:00:40 xxx:xxx.ea3a:ac67
»
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 25.06.2025, 19:36:57

U nás na vsi jsou “věžáci” již roky, docela obstojné hejno. Jsou to zdivočelí ptáci, kteří se přestěhovali do objektu cukrovaru. Dravci tu jsou, každý rok proberou hrdličky na krmítku. Holubi budou tedy určitě pod jejich tlakem také a udrží se. Držím pěsti a holubům na volno zdar.

jo012810
jo012810 30.07.2025, 16:54:24 xxx.xxx.16.182
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 27.06.2025, 11:00:40

Další zpráva od čejek.  Zatím se daří beze ztrát. Nechci to zakřiknout. Holoubě  z komína se “čistí”. Můžete porovnat ve fotkách. Od 3 párů mám nakroužkováno 18 holoubat. Jsou sice skoro všechna výluková, ale u mne fungují podle mých představ. Třeba jednou budu moci přitlačit i na výběr dle standardu. První fotka z 25.6. a druhá z dneška.

Obrázek Obrázek
Anonymní (neregistrovaný) 31.07.2025, 10:54:58 xxx.xxx.44.102

Gratuluji pane. 18 holoubat od 3 párů v tuto dobu je pěkný úspěch. To byla všechna hnízdění po 2 holoubatech? Ještě je necháváte hnízdit teď?

jo012810
jo012810 01.08.2025, 08:23:39 xxx.xxx.16.182
Anonymní:

Gratuluji pane. 18 holoubat od 3 párů v tuto dobu je pěkný úspěch. To byla všechna hnízdění po 2 holoubatech? Ještě je necháváte hnízdit teď?

Ano, vše po dvou kusech na hnízdě. Já nechávám co možná vše na přírodě. Pokud budou mít chuť hnízdit, pak snad jetě nějaké holoubě bude. V současné době se jeden pár  začíná znovu připravovat a “namlouvat”.

jo012810
jo012810 18.08.2025, 18:37:29 xxx.xxx.16.182

Dnešní příspěvek bych nadepsla: Postupnými kroky k samostatnosti a polaření. Snad se mi podařilo “naladit” čejky na úplnou samostatnost, krom vody v napáječce. Ale, tak jednoduché to nebylo., jak je to napsáno. U PH jsem prostě odebral jen krmítka a nejdéle třetí den byla již většina holubů slušně nažrána z pole. U čejek to tak jednoduše nešlo. Sice jsou hodně zvídavé, ale oprostit se od plechovky s krmením, šlo poměrně těžko. V minulých létech jsem neměl o žních čas a tak jsem nemohl uspět. Letos jsem od začátku července “trénoval” čejky na úplnou závislost na chovateli. Podařilo se mi, že i přes ostražitost měly ke mě důvěru a braly zrní i z ruky. Po tomto kroku úplné závislosti na zahradě, následoval krok závislého krmení mimo zahradu tak, abych se přiblížil co nejvíce k poli ještě přede žněmi. Postupným trousením krmiva po cestě za mnou poletovaly a to stále dál od domova. Byla to tak trochu atrakce i pro sousedy. Nicméně, do 13.8. už jsem byl u pole ve vzálenosti cca půl km a na to místo si zvykly zalétat pro “baštu”.  Od minulého čtvrka(14.8.) jsem již nic nikde nepředložil a musel jsem sám sebe tvrdě přesvědčit, že nyní si čejky musí poradit sami. Postupně někteří jedinci odlétali, hledali a vraceli se mírně nakrmeni. Dne jsem již viděl mnoho jedinců s plnými volaty. A navíc v tomto období mi nasedli znovu dva páry(třetí se začíná pářit) a navíc nasedla letošní holubička s dvoletým holubem. Takže, asi nedostatek nebyl. Uvidím, jak se to dál vyvine. Rád bych si splnil svůj cíl. Volný chov bez medikamentů, dobrá reprodukce a polaření v době hojnosti. Budu rád, pokud se někdo podělí o své zkušenosti. Tyto zkušenosti mohou být inspirací pro ostatní. Ale vždy musím doplnit, že každá zkušenost je pro daný chov v daném místě, ale může být podměte pro přemýšlení i modifikaci i jinnde.

Obrázek Obrázek
Anonymní (neregistrovaný) 19.08.2025, 11:26:51 xxx.xxx.240.51
jo012810:

Dnešní příspěvek bych nadepsla: Postupnými kroky k samostatnosti a polaření. Snad se mi podařilo “naladit” čejky na úplnou samostatnost, krom vody v napáječce. Ale, tak jednoduché to nebylo., jak je to napsáno. U PH jsem prostě odebral jen krmítka a nejdéle třetí den byla již většina holubů slušně nažrána z pole. U čejek to tak jednoduše nešlo. Sice jsou hodně zvídavé, ale oprostit se od plechovky s krmením, šlo poměrně těžko. V minulých létech jsem neměl o žních čas a tak jsem nemohl uspět. Letos jsem od začátku července “trénoval” čejky na úplnou závislost na chovateli. Podařilo se mi, že i přes ostražitost měly ke mě důvěru a braly zrní i z ruky. Po tomto kroku úplné závislosti na zahradě, následoval krok závislého krmení mimo zahradu tak, abych se přiblížil co nejvíce k poli ještě přede žněmi. Postupným trousením krmiva po cestě za mnou poletovaly a to stále dál od domova. Byla to tak trochu atrakce i pro sousedy. Nicméně, do 13.8. už jsem byl u pole ve vzálenosti cca půl km a na to místo si zvykly zalétat pro “baštu”.  Od minulého čtvrka(14.8.) jsem již nic nikde nepředložil a musel jsem sám sebe tvrdě přesvědčit, že nyní si čejky musí poradit sami. Postupně někteří jedinci odlétali, hledali a vraceli se mírně nakrmeni. Dne jsem již viděl mnoho jedinců s plnými volaty. A navíc v tomto období mi nasedli znovu dva páry(třetí se začíná pářit) a navíc nasedla letošní holubička s dvoletým holubem. Takže, asi nedostatek nebyl. Uvidím, jak se to dál vyvine. Rád bych si splnil svůj cíl. Volný chov bez medikamentů, dobrá reprodukce a polaření v době hojnosti. Budu rád, pokud se někdo podělí o své zkušenosti. Tyto zkušenosti mohou být inspirací pro ostatní. Ale vždy musím doplnit, že každá zkušenost je pro daný chov v daném místě, ale může být podměte pro přemýšlení i modifikaci i jinnde.

Obrázek Obrázek

otazky co me napadaji po precteni. Kdyby byl v okoli rybnik nebo potok, neoprostili by se i od napajecky? Ted se nakrmi z pole ale v zime by to asi nezvladli?

jo012810
jo012810 20.08.2025, 05:14:27 xxx.xxx.16.182
Anonymní:

otazky co me napadaji po precteni. Kdyby byl v okoli rybnik nebo potok, neoprostili by se i od napajecky? Ted se nakrmi z pole ale v zime by to asi nezvladli?

Voda je jediným trvalým atribudet holubníku, krom místa pro hnízdění a přespání. Určitě by šlo je převést na nezávislost i na vodě, ale tím by ztratily čejky tu pevnou vazbu na holubník a to nechci. Ze svých zkušeností s polařením PH vím, že slušně prosperují než napadne trvalá, alespoň 5cm vrstva sněhu. V zimě rozhodně neplánuji nekrmit.  

Janpan
Janpan 27.08.2025, 13:33:16 xxx.xxx.222.96
»
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 30.07.2025, 16:54:24

Gratuluji k 18 holoubatům. Mám jich 20, ale od 20 párů. Letos to byla rána za ranou. Na jaře odchovy zmrzly a potom jsem léčil a léčil. Bohužel chov na volno se sebou i nese riziko nákazy od volně žijících ptáků. Takže, když se konečně začalo něco líhnout, tak si nenechám sežrat rodiče. Budou muset do jara vydržet ve voliéře. Přátelé z lesa mi dělají probírku na kuřatech a to statečně snáším. Hůře to snáší přítelkyně. Nevím, nevím, jestli nebudu muset udělat další voliéru.😉   

JirkaP
JirkaP 29.08.2025, 10:11:50 xxx.xxx.199.3

Zdravím,

já mám asi štěstí, už třetí rok u mne přežívá hejnko pštrosů bez jakéhokoliv léčení, odčervování, bylinek atd. a holubi se zdají být zdraví a vitální. Pštrosi chovaní na volno jsou velice plodní a mívají 10 i víc holoubat každý rok a to i koupení voliéroví holubi (pokud přežijí), po aklimatizaci a uvyknutí. Jen u jednoho staršího páru, který jsem koupil loni v prosinci se nepodařilo ani jedno holoubě. Holubice až někdy v červnu snesla 2 vejce, která rozmačkali, a tak z toho nic nebylo. Jsou to krásní holubi, rád bych od nich něco odchoval na osvěžení krve a tak jim dám ještě šanci do příštího jara.

Předchozí dva roky jsem měl ztráty od dravců do 5 ks a to jen v zimě. Letos je to horší, za jaro a léto jsem přišel o 3 chovné a asi 4-5 výletků.

Držím palce s polařením, já se k tomu zatím nedostal. Pořídil jsem si včely, a tak jsem se letos věnoval víc včelám než holubům. V okolí je hodně kukuřice, tak se o to ještě možná pokusím. Minimálně zase nějaké “orientační lety“.

jo012810
jo012810 02.09.2025, 09:03:51 xxx.xxx.12.141

Pokračování o polaření a úskalích pro ty, které to zajímá a nebo přemýšlejí o volném chovu  s polařením. Nejdříve bych se vrátil k říspěvku JirkyP. Jsem rád, že se někdo podělí o svoje zkušenosti z volného chovu holubů. Jen více takových příspěvků. a chovatelů. Je naprosto jasné, že nějaké ztráty v chovu jsou a budou. U mne zatím klid, ale…Jak jsem psal v příspěvku z 18.8., trochu se situace změnila. Nejdříve se  holubi rozdělili na 3 “party”. První parta spolehlivě polařila a polaří. Druhá parta se postupně k té první přidávala. Třetí parta raději popíhala všude a hledala kolem cesty a jedno holoubě to nepřežilo, bylo přejeto. Nicméně i tato parta postupně slábla a jedinci se přidali k první partě a dnes plně polaří. Jen 4 kusy neustále “trucují”. Jde o 3 starší holuby, kteří se u mne nevylíhli a jednu letošní holubičku, která již snesla, ale opustila hnízdo, asi pro hlad.  Ze tří párů, které nasedly, dva slezly z vajec a třetí zdárně odchovává dvě houbata, která jsem dnes nakroužkoval a tím zaokrouhlil pro letošek odchovy na 20 kusů, pokud zdárně vylítnou. Dnes jsem měl po ránu čas a proto jsem si pohlídal ranní aktivity hejna. Po 6:15 velká část holubů vytáhla do pole směrem, kam jsem je naučil a doufám, že se postupně jejich rádius zvětší. Postupně odlétaly další čejky a zybly ty 4 kusy, kteří trucují. V 7:30 se vrátily první dva kusy z pole a pak do 8:30 postupně dolétaly všechny čejky.

Janpan
Janpan 04.09.2025, 08:58:24 xxx.xxx.222.96
»
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 02.09.2025, 09:03:51

Ti Vaši nepolařící asi nebudou dlouho. Před pár dny jsem jel okolo a auto předemnou muselo hodně zpomalit a teprve po zatroubení  uvolnili silnici.😉 

jo012810
jo012810 07.09.2025, 12:47:20 xxx.xxx.12.141
Janpan:

Ti Vaši nepolařící asi nebudou dlouho. Před pár dny jsem jel okolo a auto předemnou muselo hodně zpomalit a teprve po zatroubení  uvolnili silnici.😉 

U mne je chození čejek po silnicích problém, neboť ze dvou stran pozemku je silnice. Na obě chodívaly i před začátkem učení na pole. Asi tam něco hledají, i když grit mají ve voliérce. Čejky jsou hodně “vlezlé” všude a to i na sousedních pozemcích. Nic jsem na to zatím nevymyslel a proto i ztráty mohou být i z tohoto důvodu.

jo012810
jo012810 08.09.2025, 18:37:21 xxx.xxx.12.141

První “polníčci”. Holoubata vylíhlá 24.8., tedy kdy již jsem nekrmil. Tento pár se již začíná o sebe zajímat a možná, že i nasedne. Zbylé páry zatím nemají tendenci se pářit…

Obrázek Obrázek
JirkaP
JirkaP 09.09.2025, 09:32:37 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 08.09.2025, 18:37:21

Zdravím, přeji Vám to, musíte z toho mít radost, že se to povedlo.

Jak jsem psal výše, letos jsem holuby trošku flákal, holubařit “začínám“ zase až teď. Mám tady jednoho nepěkně zbarveného mladého holuba, který nějakým nedopatřením unikl kuchyni (určitě nemám holuby podle standardu, ale zase nechci mít různou strakatinu) a tak byl “vybrán“ jako testovací. Už podnikl 4 orientační lety. Odvezl jsem ho do různých směrů, 350 – 600 m daleko od holubníku a vypustil. Pokaždé se úspěšně vrátil. Nikdy zbrkle nevyletěl jedním směrem, ale začal nad místem vypuštění “inteligentně“ kroužit, jako by hledal záchytný bod, postupně stoupal a v kruzích se posouval. Naposled dnes ráno, kdy byl vypuštěn z pole na okraji vsi vzdáleného vzdušnou čarou 600m od holubníku. Prvně kroužil, pak asi uviděl střechu kostelíku, od kterého byl vypuštěn o víkendu a než jsem dojel domů (cca 2 min) byl už dávno doma. Idea je taková, že jak tento holub bude mít omrknuté okolí, a bude se bezpečně vracet ze všech směrů, budu k němu postupně přidávat další, aby se také zorientovali v okolí holubníku. Určitě to bude dobré i kvůli dravcům, kteří je umí někdy pěkně rozehnat, tak aby někde nezapadli a neztratili se pár set metrů od holubníku. Asi 1.5 km daleko (letos je to dál než jiné roky) mám pole s kukuřicí, kde je vždy po sklizni ještě pár týdnů vidět plno zrnek i celých klasů. Bylo by fajn je tam naučit, nebo minimálně zatím odvést, nakrmit a nechat je vrátit se domů. S odletem na pole to asi bude zatím trošku problém, mám tady ještě 2 původní holuby + ten jeden starší pár koupený loni v zimě a tam let na takovou vzdálenost asi nehrozí. Snad by to i zvládli, ale nikdo je k tomu nedonutí.

jo012810
jo012810 09.09.2025, 14:54:06 xxx.xxx.12.141

Perfektní záměr a uvidíme, zda půjde “jen” o to, aby se vraceli a nebo se “chytnou” a zamilují si čerstvou stravu z pole. Bylo by to paráda a trochu jiná cesta k polaření. Určitě jsou včelky již nakrmeny a připraveny na zazimování, takže více času na holuby. Držím palce a těším se na zprávy….A trochu s nadledem….

Obrázek
Čejka (neregistrovaný) 10.09.2025, 17:13:33 xxx.xxx.17.93

Taky polaření. Každoročně konec srpna, začátek září. Bez navykání. Asi osmina volně létajících. Pole 250 metrů od holubníku.

Obrázek
JirkaP
JirkaP 11.09.2025, 11:56:01 xxx.xxx.16.106

Zdravím, tak jsem dnes podnikl další let z místa vzdáleného asi 650 m od holubníku. Tentokrát jsem k borci, co se už v okolí orientuje, přidat dalšího letošního výletka. Dal jsem jim před přepravku pár zrnek kukuřice a jeden holub se dokonce před odletem nazobal. Byli vypuštěni ze stejného směru, ale jiného místa než posledně. Holubi se drželi spolu, což mě potěšilo. Tentokrát se žádné kroužení nekonalo, letěli rovnou domů. Ještě se pokusím “rozlétat“ pár dalších výletků i nějaké chovné a jak posečou kukuřici, která je jen 1km (ne 1.5 km jak jsem si původně myslel) daleko tak je tam lehce hladové odvezu. Myslím, že 1-2 km vzdálené pole by pro volně chované pštrosy neměl být žádný problém. Uvidíme. Jak jsem ale psal, mám na holubníku ještě asi 4 koupené starochy, a tak nemůžu odebrat krmítko abych je “motivoval“ k odletu. Beru to spíš jako nácvik a možnost do budoucna.

Obrázek

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.