Včera na mě skočilo na fb video, bohužel už jsem nestihla okopírovat odkaz než zmizlo
Ale byl tam chlap, který se vleže vláčený na sněhu držel saní překocených na bok a psi furt běželi
Ženská na druhých saních si najela k němu, zastopla svoje saně kotvou a skočila šipku na jeho saně a až pak s touhle další zátěží psi zastavili
Mě hned prostě napadlo, když se tohle stane někomu někde kde je sám, jak se to řeší? Vždyť ti psi by ho takhle mohli táhnout kilometry a kdyby se pustil, tak zmizí v dáli.
Ta ženská byla fakt borec, že se jí to v tý rychlosti i podařilo.
Na facebook nemůžu, ale taky to na mě vyskočilo. AI to taky nemůže najít mimo FB, ale tady popis situace: Pravděpodobně hledáte video zachycující dramatickou záchranu, ke které došlo během závodu psích spřežení v březnu 2026. Hlavní aktérkou tohoto incidentu byla musherka Markéta Bednar. … Toto video se stalo virálním na sociálních sítích (např. na Facebookové stránce Gone to the Snow Dogs) jako ukázka odvahy a solidarity mezi mushery.
Byla to ženská s vybuzenými ESP na sprintu (prázdné saně)…Má nedisciplinované psy. Myslím , že konečně začne pořádně procvičovat “stůj”. Neměla zřejmě síly na to, aby vůbec “něco” udělala, jen věděla, že se nesmí pustit. Měla kliku, že ta druhá se nebála mezi ně vlítnout…takhle by asi "jela" až do první ostřejší zatáčky nebo k nejbližším lidem…
Pokud neměla zachránkyně kameru na helmě. tak by mne zajímalo, kdo to točil…jestli nešlo jen o připravené “divadlo”😀
Na longu to u valné většiny musherů psi umí. Alespoň u těch dobrých.
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 10.03.2026, 11:24:32
Jo tak to druhý byla taky ženská? Mně to připadalo jako chlap, ale to je asi jedno. Takže jestli to dobře chápu, normální musheři mají psi naučený zastavit na povel. Díky.
1. Cato Myhre (41 let) za 57:51on/ 12:58 of dojel se všemi 8 s jen min povinnými přestávkami 🤔, zřejmě dobře vybraní psi, když dávali of až po 241km (22:58on/6:50of) , pak po 212 km (22on/6of) a pak 131km do cíle, otázkou je , jak dlouho by tenhle “systém” ještě vydrželi
2.Julie Olsen (19 let, nováček) za 54:19 on/ 17:00 of se 7mi
3. legenda Elisabeth Edland v 67 letech, byla suverénně nejrychlejší a psy nechávala rozumně odpočívat 👍 . Uběhli to za 52:48 on/ 19:50 of
“naši” David je s 8mi na 504 km, Miki s 6ti na 484, Emilka se 7 odpočívá na 453
“naši” dojeli všichni. Nejlépe David Kniha na 28. místě se všemi 8mi psy 👍. Ujeli to za 60:11on/23:50of.
Miki na 31. - posledních 131km jen s 5ti psy, což byl záhul pro všech 6 😉(včetně M) ujeli to za 62:53 on /22:14 of. Což je M nejhorší výsledek z 3 účastí. Byl už i 19. a loni 12.
Emilka (určitě první Slovenka) dojela s 6ti psy na 35. místě .
Za 68:58on/19:49 of.
Což vypadá jako velký úspěch, ale v kontextu , že byli na severu celou zimu a předjeli je SH …nic moc.
Tak teď SH 😉
z 5ti startujících odstoupil Alhaug na 534 km…
Norka Linn-Elise Mindt dojela 18. se 7 SH za 66:21on /13:40 of
Nor Marcus Smestad dojel 24. se 6 SH za 62:31 on /19:11 of
Nor Rigmor Rønning Myrvang dojel 27. se 6 SH za 66:44on /16:24 of
jen Španěl Baltasar Gallardo González , který přijel “z jihu” skončil za nimi, přestože na trati byli rychlejší, jen víc odpočívali - takže dojel se 7 SH 37. za
59:35 on / 32:20 of
FiL 1200
Tady se přetahují Harald Tunheim (13psů)s loňským vítězem P.Karlssonem (10 psů)jsou teď na 842 resp. 841 km , 10 km za nimi jede Ola Martinsen již jen s 9ti psy ….
Jak píšete, s kolika psy kdo pokračuje, tzn. že všichni začínají závod se shodným počtem psů? Tj. pokud jeden jede se 13 a druhý už jen s 9, to znamená, že 4 psy musel odpřáhnout z důvodu zdravotního nebo vyčerpání?
Jak píšete, s kolika psy kdo pokračuje, tzn. že všichni začínají závod se shodným počtem psů? Tj. pokud jeden jede se 13 a druhý už jen s 9, to znamená, že 4 psy musel odpřáhnout z důvodu zdravotního nebo vyčerpání?
Druhý Petter Karlsson je v ch.p.na 1004 km sice jen 4 min za 1. Harald Tunheimem, ovšem jen s 9 psy, ale hlavně je na všech úsecích o hodně pomalejší a své umístění honí jen přes min odpočinek psů, což nebude to pravé ořechové. Jen pro srovnání PK jel tu 1000ku za 107:20on/ 36:14of 👎, zatím co HT jel jen 89:04 on a 54:36of 👍, psy po každém fláku nechával kol 4- 6 hod odpočinout a evidentně se mu to vyplatí …
Teď dávají oba povinné 5hod of v Karasjoku před posledními 131 km a myslím, že PK uvidí na začátku jen chvílemi od HT světlo čelovky 😉.
menu přichystané pro 1. na Yukonu v Ruby (495 mil) - letos Jessie Holmes, hoďku za ním Paige Drobny, ostatní na cestě do Ruby - posledních 10 na cestě z Ophiru do Cripple (425 mil)
z 19ti účastníků jen dva jeli čisté SH, oba nováčci.
Švéd Stephane Robert odstoupil na 364 km
Fin Matti Salmi dojel na krásném 9. místě se 14/7 psy za 177:43 hod (116:56on/60:47of) s průměrkou od 9,2 - 11,9 km/hod. Stal se tak prvním musherem se SH, kteří tuto vzdálenost v Evropě zajeli👍.
Po 241km vyřadil 2psy,po 369 jednoho, po 566 dalšího, po 681 další 2, po 865 posledního sedmého. Se zbylými 7 ujeli posledních 274km konstantní rychlostí 9,3 km/hod.
poslední 3 závodníci stále ještě jedou - všichni jsou na posledním úseku do Alty
Vedoucí musher Jessie Holmes je v Nulato (582 mil) má za sebou už povinné 24 i 8 hod. of. Do cíle zbývá už “jen” 393 mil (cca 629 km) 😉. Takže pokud se nic nepokazí v Út či ve St má hotovo.
Posledních pět jede z Criplle do Ruby(495mil). Ostatní jsou někde mezi …
Jessie Holmes oráží v Unalakleet (714mil) dalších 14 tam jede z Kaltagu (629). Ostatní jsou roztroušeni mezi Ruby (poslední na 545. míli ) a Nulatem (582 mil).