Jéééé👍Tak o tom se nám tady může jen zdát(stejně, jako o dešti🙄) Přiznám se, že donedávna jsem ani netušila, že něco tak pěkného u nás žije😲(a to nejsem žádná juniorka😜)
Jiřičkám ublížilo loňské září a vydatné srážky v půlce měsíce. Větší číst vlaštovek už byla na tahu do teplých krajin, takže ty se tomu vyhnuly zatímco jiřičky byly ještě tu, mláďata v hnízdech neměla šanci a rodiče se hodně oslabili před důležitou cestou. Asi se dá populace zase dohromady, ale bude to trvat 2-3 roky v příznivých podmínkách.
A já jsem dneska měla ornitologicky bohatý ráno. Když jsme vyjeli nahoru z našich lesů, tak před sousední dědinou 2x nádhernej luňák. Jeden nad hlavou, druhej dřepěl na posekaný louce. A pak - jipijaé - u rybnika -husénky divoké. Mladý už jsou pěkně narostlý, měli hodinu pasení. Tuhle jsem je viděla dokonce při hodině létání, to byl zážitek. Večer takhle. Celá rodinka. Supr zážitek pro mě.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 27.06.2025, 08:33:09
JO! Drahá půle měl teď v sobotu megaštěstí. Lítal přímo nad Domečkem, ráno, když pil venku kávičku, tak si došel pro MŮŮŮŮJ dalekohled a kochal se. A já zas prt, páč jsem spala 😀
luňáků výrazně přibývá. U nás bývali nejdříve na Českolipsku, teď už jsou i nad Libercem - opakovaně mi krouží nad zahrádkou. A tuhle nám nad ní kroužil černý čáp.
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 27.06.2025, 09:11:42
Nevím jak letos, ale čápa černého jsem občas zahlédl a známý kluk myslivec mi říkal, že tu i hnízdi. Roky tu máme i jeřáby, husy divoké, vrátili se dudci, nově vlhy. V písečáku břehule. Ovšem máme tu ty pastviny s “divokými” koníky, pratury a zubry.
Na druhé fotce - to jsou hnízdící kormoráni nebo blbě vidím?
To je rezervace kormoránů na rybníku Ženich.Navštívit tento rybník stojí za to a nesmí tam kolaři,takže tam je taková malá ZOO.Stačí nechat auto na parkovišti u rybářské bašty a jít po hrázi rybníku Vdovec. Po krásné cestě a necelém 1km jste v ráji.
Zdravím Koutáku, já bych byla v ráji jen mít v okolí tolik vody…
Fotky krásné, jako vždy od vás👍
U nás, jak už jsem psala jinde, fakt ani ta liška už nebude😟A to jich tu vloni bylo nejmíň 5. V neděli jsem na potoce viděla 5 kačenkových dorostenců…to s liškou nebývalo, ta je vždycky postupně ,,vysbírala"🙄
A dneska?! Už jsem dávala na Víčka, kopíruju sem: Teďka sedíme v jídelně u Wimbledonu, najednou pod oknem hopká dudek!!! 😲Nebyl tu nejmíň 15let(tedy jsme ho nezachytili) a teď nám krásně hopká u terasy jídelny. Dlouho. Co žere dudek? Vypadal, že vyzobkává mravence jako žluna. Kocour s náma ležel na stole a taky nevěřícně koukal. Ještě, že má ten malinký mozeček a nenapadne ho, že to může oběhnout ven přes pracovnu😉
Lesnížínko zdravím.Máš pravdu,že žere jako žluna,ale viděl jsem ho jak chytá i krtonožky a to je můj pták.Já se s dudkem setkávám od jara na různých místech,ale vždy mě překvapí tak,že nestačím vytáhnout ani foťák.Vyfotil jsem ho asi před 14 dny na cestě k chalupě a uletěl do zahrady souseda,tak jsem stihl pár fotek.Dudek je úžasný.
Na chov-zvířat chodím strašně málo.iFauna skončila,nyní už zase funguje,ale jsem na Twitru (X) a už neholubařím.Toulám po Třeboňsku a občas něco vyfotím.Víc se kochám než fotím.Sem jen občas nahlédnu a jsem strašně rád,že ta parta přírodních srdcařů je zde stále a nebo je občas ještě někde zaznamenám.S Tebou jsem si vždy dobře pokecal o všem možném a slibuji,že sem budu nahlížet častěji.Měj se krásně.Zdeněk
No jóó, ale vy máte všechno😏😉U nás právě dudek není moc vidět. Hnízdili ve velikánských starých topolech na ,,území nikoho". No ten ,,nikdo" přišel před pár lety na to, že je to jeho, tak topoly vyrubal, pozemek zplanýroval a nevím, jestli tam bude něco i stavět, nebo je to takto ,,hezčí"?😠No prostě dudkové pár let nebyli už vůbec k vidění. O tom, jak je u nás vzácný svědčí dnešní reakce mé 73leté mamky. Poslala jsem jí tyhle fotky a ona: co to je jako za ptáka, toho jsem v životě neviděla, ani nevím, že takový existuje😲😜Ještě tak sojku, ta tu teď lítá poměrně často. \je pravda, že za mých dětských let, jsem sojku taky nikdy neviděla.
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 05.07.2025, 15:02:13
Tyhle mám taky. Já jich tam mám jen pár, protože mám veeelikánská okna…a to bohužel nepomáhá. Při téhle hustotě😉by mohlo. Nedávno mi přišly další, ale nalepím, až umyju okna, pak se uvidí.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 05.07.2025, 15:10:05
návod na druhé straně toho archu říká, 15-20 cm od sebe, na kritických místech 10 cm. o tohle okno už se nějací kosové zabili, tak jsem to pochopila jako kritické místo.