už pár dní si říkám, že jsou u nás málo vybarvené sýkory. Vždy na jaře září jasnou žlutou a letos jsou jak zaprané… Před chvilkou mi volala sestra a vznesla na mě stejnou otázku - že má na zahradě vybledlé sýkory i pěnkaváky… a že i špačkové jí připadají letos nevýrazní. Čím to je ?? Nebo je ještě brzo??
S peřím ptáků je to podobné jako s vlasy lidí. Po zimě bez vyšisování slunkem by mělo být peří nejpestřejší z celého roku. Pokud je pravda co říkáte, je to hodně zvláštní.
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 21.03.2025, 21:04:41
Ptáci přepeřují do nového peří po hnízdní sezóně. Krom druhů, u kterých samačkové přepeřují do svatebního šatu. Ti pak přepeřují 2x ročně, třeba kačeři kachny divoké. Ti již přepeření ve svatebním jsou. Sýkorek se toto netýká.
Dejte jim na zahrádku koupadlo a budou zase jak z alabastru.Dnes mi přiletěl na chalupu konipas a nechal se krásně vyfotit.Husy a labutě už sedí na vejcích.Včera jsem viděl černého čápa a ten náš čáp je zatím sám.Tak zase pár fotek z té naší přírody.
Tak na řece už jen pár párů hoholů, slamění vdovci březňaček, konipasové (bílí a horští) sbírají z hladiny “utopence” hmyzu. Na "kochacím" místě jsem pozoroval 0,1 dlaska jak studuje vhodné místo na hnízdo (cca v 5 m, skoro nad cestou)tak uvidím dál , zda vyhovuje 😉 Ledňáčka jsem od vánoc nepotkal… snad zimu dal a jen se přestěhoval…a lítají už čmeláci.
Konipas tu byl onehdá horský, včera poskakovala červenka, vrabčáci už mají hnízdo snad hotové(v kastlu na roletu, která tam není) v neděli ještě nosili peříčka, včera už ne. Nevím jestli jsem psala, že ledňáčka jsem nachytala minulý týden, jak mi uloupil rybku, asi nějakého hrouzka, nic jiného tak malého tam asi není. Dva dny zpátky jsme si o tom promluvili na potoce😉 seděl na větvi když jsem šla kolem, říkala jsem mu, že jsem ho viděla a krást se nemá😜 a vypadá to, že to byl ,,ten náš" zachráněný, protože neuletěl. Včera bylo zataženo, i spadlo pár kapek a já jsem při čištění kytek na srp nabrala čmeldu😲naštěstí bez úhony, tak jsem ho s velkou omluvou zanesla na vykvetlé vřesovce. Když bylo hezky, lítali jak diví, asi ty samičky, že? Veeeelkééé🐝
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 26.03.2025, 10:06:38
Já nevím, myslíte, že to tomu ptáku vadí? Však je jedno, jestli tam je ve stěně suk, nebo výstupek ala televize. Nebo není?
Jasně, že to je zbytečnost pro pobavení lidí, ale že by to mělo nějaký negativní dopad na ty ptáky? (nevím tedy jaké materiály jsou použity) No a …když se tam ptáčkovi nebude líbit, protože mu to bude vadit, tak se tam prostě nevrátí, ne? _A nic se neděje, jen paní se s tím zbytečně prdlala, protože nic nenatočí.
Ptáčci asi nevidí při určitém světle dovnitř baráku - okny. Však i my lidi s tím máme problém. Jak ráno cvičím, před sebou mám velká francouzská okna, za nima cca metrové keře. Nad oknem jsem to nachystala tak, aby tam mohly vrabčáci hnízdit a hnízdí už několik let. A jak cvičím, staví ještě hnízdečko, nosí slámu, peříčka, mech…Vrabčáková ne, ta má pořád moc práce, jasně ženská, ta se prostě nezastaví, ale vrabčák sedne na keř a kouká…do skla…přímo na mě. Já se tam mrskám a on je naprosto v klidu, kouká. Říkám si: ty jo, asi mi fandí, nebo si klepe na čelo, proč se tam dřu…😉Zkoumám ho u toho a dumám, co se mu tak honí hlavou a pak se utvrdím v tom, že ne, že mě určitě nevidí, maximálně si prohlíží v tom okně - sám sebe😜