U nás jsem viděla jen koňadry a modřinky, které s kosama poskakují ve vrbičkách celoročně. Před 14dny se tam objevil i dlask. Dala jsme jim tam tedy ještě druhé, nové krmítko, takový ten válec plastový, co se naplní směsí a dvěma otvory po bocích to vyzobkávají. Obojí, krmítko i směs z Hornbachu, směs semen. I jsem si říkala, že je tam víc pšenice než semen, ale tak třeba žerou i tu. Nevíte, kdo má žrát tu pšenici? Že bych mu poslala pozvánku😏Všechnu pšenici koňadry vyfrkávají na zem, už je jí tam tuna a nikdo si jí ani nevšimne(asi si budu muset koupit slépky😜) Hejno vrabců pravidelně poskakuje na jednom keři, ale na opačné straně zahrady nevím, jak je tam nalákat…
U nás lítá hejno vrabců polních,ale i pár domácích,pár hrdliček,końadry,modřinky,sem tam babka,konopka,brhlíci,zvonci,pěnkaváci,střízlíci,strakapoudi,žluny,sojky.Pak lítají asi nějaké pěnice,ale ty jsou rychlé a ještě jsem si je ani neprohlédla.Kosáci létají na zahradu na spadaná jablka,co jsme jim tam nechali.
Právěže třeba žluna, červenka a ti vrabci na krmítka vůbec nejdou. Ostatní ptáčky tu nevídám, nekdy hejno mlynaříčků no pravda, moc nemám čas na krmítka koukat, ale zdá se mi, že druhově to tu teď moc pestré nemáme😕Stejně tak kosáci dlabou na jablka. Naházela jsem jim je u jídelny na zem, vzadu mají nechaná všechna pod stromem a ani na jednom místě jsem je neviděla, jablka tam akorát tak spokojeně hnijou😏Teda kosáci poskakujou dva metry od nich.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 26.12.2025, 12:01:57
U nás se kosáci do jablek již pustili. Na zahradě máme jabloňtopol. Na vršku jsem jim jich nechal hromadu, teď už je ale spotřebobali a co popadalo sežraly ovce, tak už chodí na ta, co jim hodíme na dvůr. Loni začali ke krmítku létat taky později, všude ale byla úroda hložinek trnek.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 26.12.2025, 12:45:31
Přijde mně to jako pěnice černohlavá,ty u nás i hnízdili,ale hádat se nemůžu.Velikostně by to sedělo,ale zbízka jsem je neviděla.Nevím,co jiného by to mohlo být.Lítají nejvíce na černý bez.
Tak jsem se zeptala AI a vypadá to,že to jsou opravdu pěnice.
Přehled od AI
Ano, většina pěnic černohlavých u nás přezimuje, zvláště díky mírnějším zimám a dostupnosti potravy (bobule), i když tradičně odlétají do Středomoří. Jednotlivci se snaží přečkat zimu v parcích a zahradách, kde mohou najít hmyz a bobule, a někteří jedinci dokonce zůstávají celou zimu.