Čekám, že by se touhle dobou ještě mohli objevit brkoslavi. Neviděl někdo? Jablek venku zůstalo dost.
Krmítko
K nám na jablka lítá jen hejno kvíčal a kosáci. Také jsem zvědavá jestli se brkoslavi objeví.Už jsem je u nás pár let neviděla.
Já vím že u nás mlynařici jsou, ale z nějakého důvodu přestali létat ke krmítkům . Přitom dřív létali.
Hm- zatímco smradi na zahradě jsou rozcapený a proč by chodili na gule, když mají sypáno, tak ti na loukách zlikvidují gule přímo kosmickou rychlostí.
dokdy ny jaře přikrmujete sýkorky? Kdy je dobré přestat s tím. dík.
U nás se přikrmuje celoročně.
acher:U nás se přikrmuje celoročně.
U nás taky 😉
dokrmuji i v létě - mají trvale krmítko se slunečnicí a ve stínu zavěšené dva zásobníky na lojové koule. Za chladných a deštivých dní v létě je tam ptačí provoz větší, než třeba v tyto dny. Za nepříznivého počasí (vítr, déšť, chladno), kdy létá minimum hmyzu, tak se přijdou rádi přikrmit. Pokud je hezky, tak klidně dám v krmení přestávku.
Nezapomeňte na přístup k vodě - já to neřeším pítky, neboť na zahradě jsou tři malé vodní plochy, kam chodí lemtat vodu doga i pipiny
Já přikrmuju od svých narozenin do narozenin svého táty, tedy od půlky října do začátku května. Přes léto řeším krmení režimově - aby na zahradě pořád něco kvetlo a zrálo, aby tam byly úseky s vyšší trávou, keřová patra navazovala na bylinná, byla tam místa s vlhkostí a stínem, vysoké stromy na hnízdění… slunečnice, mák a zelí na housenky pěstuju už jenom pro ptáky, z toho my lidi nic nemáme.
Paráda, důležité podpořit hmyz. Dřív bývalo u každé chalupy hnojiště, někdy i kadibudky - a o spoustu hmyzu a žoužele všelijaké bylo postaráno. Dnes jsou i na vsích zahrady sterilní, ani komáři se v sudu nelíhnou. Sýkorky holátka slunečnicí nenakrmí - asi. Nějaké chytré články o tom byly. Nevím, jak to dopadlo.
Sýkorky holátka slunečnicí nenakrmí
to sice ne , ale sami se rychle nacpou a doplní energii, kterou pak můžou věnovat hledání hmyzu pro mladé… 😉
Mám na to opačný názor. Vím, že kdo chce krmit celoročně, tak krmit bude. Ani ornitologivé se v tomto názoru neshodnou.
Já ale celoročně rozhodně nekrmím. Jednak je nebezpečí, že do hnízda z krmítka přenesou nějakou nemoc. Jednak si myslím, že by bylo vhodnější, aby zahnizdili dále od lidských příbytků z důvodu predace koček. A pokud přijde hlad z důvodu nepřízně počasí a neodchovají ptáčata všechna, je to přírodní výběr, kdy přežijí ta silnější. Občas.je taková probírka slabších jedinců pro populaci určitě prospěšná.
Není problém udržovat krmítko v čistotě. Všechny 3 budky na zahradě jsou každoročně obsazené. Predace kočkou u nás nehrozí, neb Lůďa má povolení je ze zahrady vyhnat…takže k nám nepáchnou. Navíc pravidelní strávníci pak přivádí i odchovy (zvonci, polňáci, koňadry, modřinky, babky, brhlíci, strakapoud velký i střední a hýlové), což je radost pozorovat…
Ani já nevidím problém v celoročním přikrmování.Krmítko se pravidelně čistí a dezinfikuje, dokonce ani v kočkách není problém. Hnízdí nám u baráku spouta ptáků a mláďat jsme tam měli spoustu. Vrabci,hrdličky, žluna, strakapoudi, brhlíci, zvonci, rehkové, końadry, modřinky, pěnice,konopky, hřivnáč, kosáci, střízlíci a možná,že jsem i na někoho zapomněla, jen musí mít hnízdit kde. Pak pozorujete konopky jak hopsají v lípě a nevím tedy, co tam sbírají, a pak krmí 4 mladé na balkónovém zábradlí nebo sýkorky, které se nazobou na krmítku a pak hopkají v jabloni kde se o krmení hlásí 6 mladých nebo mladé brhlíky, kteří na vás koukají z trámu sezení kousek nad hlavou a hlásí se o nasypání do krmítka.
V pátek 27.2. jsem naposledy pozoroval mlynaříky.
Od té doby se neukázali. Asi už odletěli.
Bylo milé je každý den sledovat v počtu cca 10 ks.
Zlom nastal v momentě, kdy přiletěli špačci.
Bylo vidět, že mlynaříkům jejich dominance vadí.
Už jich nelétalo 10, ale 3-4.
Jak náhle se špačci zjevili, tak náhle i zmizeli.
Pak se počet mlynaříků vyhoupl i na 6 najednou pozorovaných ptáků.
Určitě se dobře najedli a já jim děkuji za návštěvu.
Ubylo i množství strakapoudů - létají sem teď většinou tři.
Přibyl pár brhlíků, ti teď drtí koule nevídanou intenzitou.
A asi 4 dny sleduji dva dlasky.
Ti se tu zjevují jen vzácně a jen na pár dnů koncem zimy.
Jsou vlemi plaší a i pohyb rukou znamená, že zmizí.
Takže žádné fotky.
Ostatní osazenstvo létá v množství větším než malém.
Krmím tak dlouho, dokud mám co.
Letos mi zbývá ještě asi 50 koulí a 40 kg slunečnice,
takže ještě nějakou dobu to vydrží.
Navíc mají spoustu koulí v srdcích a asi tunu vyházené slunečnice
pod krmnou třešní. To budou mít co přebírat dlouho.
Brkoslavy tu nemáme. Nepamatuji, že by tu kdy byli.
Pokud, tak už dávno. Ale pochybuji.
Převčírem jsem zaslechl popelavé jeřáby. Bylo to víc hlasů, ale vidět nebyli.
U krmítka včera a dnes nemocná hrdlička. Co vím, tak třetí za zimu. Dnes bylo krmítko vyžrané, chtěl jsem ho tedy už zlikvidovat. Ale ta kosa…. rozhodil jsem tedy kelímek směsi do trávy pár metrů od krmítka, snad jim ovce a kačky něco nechají. Ještě můžu sem tam hodit na střechu slepičárny a vodárny. Loni jsem to tak dělal, naučil jsem ale tím k nám sojku. Ta pak před mými zraky sebrala na dvoře čerstvě vylétlé ptáče a na půdě shozené vlaštovčí hnízdo s líhnoucími se mladými. Takže párkrát rozhodím mimo krmítko a letos končím.