Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 23.01.2026, 11:23:41
Já mám objednaný od sousedů. Nejdřív bude dělat ptačí parádu a pak si ho vypletu jako v tom videu a udělám si jarní stojánek ke dveřím. Jen teda teď mi dochází, jak to píšu………kocour!
Mu dám prolejzačku, to bé koukat! 😀 (jo je mi jasný, KDO bude koukat 😀)
Už jsem psala. Nemám vánoční stromek, ale vánoční voskovku visící ze stropu. A stejně není dne, kdy bych neobjevila ozdobu na zemi, případně rovnou přistihnu kocoura, an hraje fotbal.
V okolí Slavkovského lesa ptáků jednoznačně přibývá. Jako dítě jsem nikdy nepozoroval například krkavce. A včera jich nad námi přelétalo nejméně 35. Jako dítě jsem nikdy neviděl sýkory babka a uhelníček. Uhelníček teď sleduji druhou zimu za sebou, velká radost. A rovnou 4 různé jedince. Babku pozoruji čtvrtou zimu za sebou, nejvíce 5 různých kusů. Mlynaříky jsem poprvé viděl koncem jara 2024, jediný pár a jen na pár minut, ani je nešlo vyfotit. Letos poprvé skupina 10 ptáků a jsou tu každý den. Letos poprvé strakapoud prostřední - pozorován už pětkrát. O jeřábech popelavých nemluvě - před několika lety jediný pár, nyní lze pozorovat i 20 přelétávajících jedinců. Dokonce jsem zahlédl i orla. U nás je svět ještě v pořádku.
Z druhů, které ubyly, jsou to hrdličky - nepozoruji žádné. Nula. Brhlík - vloni žádné pozorování přes zimu, v sezoně létali ke kuřatům na moučné červy. Pak na krmítku žádní. Ubyly také straky - v opuštěném stavení byl velký živý plot ze smrků, ten měly straky jako útočiště. Nový majitel plot zrušil, to se strak dotklo. Viděl jsem jich tu i 25 naráz, šílený koncert. Z nových druhů jsem nezmínil luňáka. Luňák si sbírá větvičky na hnízdo přímo z naší velké zahrady a opakovaně jsem viděl, jak nalétává na hnízda strak. Buďto je plení a stračí hnízda použije jako základ pro své vlastní nebo se jen baví provokací dospělých strak. Takže i takový nový predátor, jako je luňák, má vliv na snížení populace strak, které jsou největším predátorem drobných pěvců. V létě jsem pozoroval, jak jestřáb žene holuba doupňáka, to byl letecký koncert. Holub tak kličkoval, jestřáb nadával, nestíhal, holub mu nádhernou kličkou uletěl a ještě se mu vysmál plácáním křídel. To byla rychlost, to byl um. Ale to už nepatří do tématu Krmítko, tak se omlouvám za plevelení.
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 29.01.2026, 10:05:43
Klidně se ptejte. Nebyli. Byli to krkavci.
Já že jsem měla za to, že jsou takový rodinní, že nikdy v takhle velkým počtu. A já jsem ve svých pozorováních viděla fakt nejvíc tak pět, šest kusů při tom společným společenským poletování.
U nás žijí rodiny dvě. z toho odhaduju , že tu druhou tvoří tendle mlaďas - loni si už našel ženu, před tím se zabydlel u koní a byl hrozně společenskej. A moc dobře věděl, že za ohradou, za drátama je v bezpečí.
U nás na Šumavě lítají krkavci v hejnu večer “z práce” (skládka pod Pravětínem a hnojiště na louce ) společně cca 30 ks…. v Písku tak do 5ti ks…Jejich predátor je asi pouze výr, tak 2x za rok najdu jeho úlovek - odštípne vždy hlavu a letky, které zůstanou na místě činu…
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 29.01.2026, 11:04:01
No fakt čumím, já mám ve svým okolí krkavce tak…. cca 20 let- na chalupě a teď tady u Domečku. A vždycky v tak nízkým počtu, jak píšu. Prostě jedna rodina.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 29.01.2026, 11:23:57
, že to jsou zimní hejna mladých samců, která se na jaře rozpadnou do rodin.
Aha. No já furt žiju v tom, že ty krkavčí rodiny vidím celoročně u nás - jak ta chalupa, tak teď u Domečku. Ten pár je tam vždy celorok. To jsem zmatená teda.😲
Ono je to asi i podle oblastí. Zatímco tady na horách obecně nevídáme vodní ptactvo, tak v nížinách a v oblastech velkých rybníků ho sledují po tisících. Tady jsou momentálně vodní plochy pod ledem a sněhem, a řeky tady pramení, začínají, jsou malé a zamrzlé.
Krkavců bych si ani nevšiml, ale ten jejich typický hlas mě donutil zvednout hlavu.
Vrány tu nic nemají a obecně je tu nesledujeme. Pamatuju si to ještě z dětství, jak jsme všichni malovali ty dva obloučky jako vránu. Ve škole nám vyprávěli, jaká dělají vrány hejna a jak se chovají. V okolí jsem je viděl možná 2-3x v životě, většinou na rovinatých polích. Což uznejte - rovinaté pole na horách. To je taky vzácnost. 🙂 To je stejné, jako když jsem psal, že jsem viděl z potoka pít bílého jelena. Někdo se ptal, jestli to nebyl daněk. Že bílí daňci jsou častější. Asi jak kde - tady na horách jsem daňka ještě volně neviděl žádného, natož bílého. Jsme malá země, ale i tak žijeme v různých prostředích s mnoha oblastními rozdíly.
k těm krákavým potvorám (láskyplně míněno). My máme celoročně vrány šedivky. Když přelétají nad zahradou, krákají a já jim říkám “ahoj krebainy z Vrchoviny”… občas mi nadávají z vršku našich borovic… Jsou to sice potvory (viděla jsem, jak třeba paní krahujcovou zahnaly od uloveného kosáka), ale mám je ráda. Vrátila se mi na zahradu sojka, ale je tu po letech výrazně méně strak.
Krkavce potkáváme v lese, je jich u nás dost - ale hejno tady také neznám, většinou jen pár. Havrany na naší straně města nevidět a ořešníky jen v době ořechové… mimo podzimu je potkáme jedině na horách.
a mám jeden dotaz. Asi na holubáře, neb holubům vůbec nerozumím. Nikdy jsem na zahradě holuby neměla. Občas přeletělo hejno městských, ale nezastavilo se. V létě na krmítko (díky intenzivním dešťům jsem přikrmovala v době hnízdění i v létě) začali lítat dva holubi. Velcí, kovově lesklé odstíny zelené, fialové na krku, jeden výrazně tmavší (a ten mi připadá větší), druhý je o odstín šedi světlejší a má bílé letky na okraji křídel. Prostě obyčejní měšťáci. Ale krásní.
Vždy spolu. Celé léto a podzim vždy dva - nikdy v hejnu, nikdy o samotě. Tudíž nehnízdili. Zcela nesportovně jim říkám teplí bratři (ale to jim asi křivdím). Hnízdí holubi už mladí? Nebo nechávají holoubata samotná? Nebo to opravdu můžou být kamarádi, co bez sebe neudělají krok? Proč se nepřidají k nějakému hejnu? Ve městě jich je dost…
Trochu mě štvou - neb když nasypu, jsou tam hned a vyzobou skoro všechno. Jasně, i kvůli nim přibylo další krmítko, kam se díky svým rozměrům nenacpou - takže pro každého něco do zobáku na zahradě je, ale ti dva mají velkou spotřebu a třeba hrdličky mají občas smůlu, že na ně ve velkém krmítku nic nezbyde