Nad výrobou pítka už týden přemýšlíme. Přišlo nám, že mohou zobat sníh, ale kdo ví? Tak se do toho zítra pustíme. Jako objížděči hřbitovů máme svíček spousty. https://www.facebook.com/reel/1415775446575023
jo, teplota víceméně souhlasí. v noci jsme taky měli nižší teplotu. V sobotu bylo nás tepleji, přeci jen polabí - mělnicko je nížina. U toho krmítka je trošku nižší teplota, ten sad je mezi poli.
Odpověď na příspěvek uživatele Trickyvoo z 12.01.2026, 11:34:31
Ty fotky jsou trochu vyčištěné v programu na úpravu fotek, původně tak čisté nejsou. Tahle fotopast je hodně citlivá a nastavená opravdu jen na ptáky co jsou přímo na krmítku. Ne všechny fotky se taky povedou. Za dva dny co jsem ji dala na krmítko nafotila cca 5000 fotek, vyfotí to opravdu každý pohyb i to co jen proletí nebo zobne z boku. Použitelných - pěkných fotek je tak 100. Navíc třeba ten dlask si na krmítko sedne a hájí si ho. Takže tam máte třeba 50 fotek dlasčího pozadí a tak.😀
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 13.01.2026, 20:04:59
Pár husic nilských létal na zahradu k potoku celý loňský rok. Včera jsem je viděl přelétávat taky. V sobotu bohužel ne, takže ve sčítání nejsou. Kdybych si na ně vzpomněl, dal bych jim je do poznámky.
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 12.01.2026, 19:04:23
To pítko pro ptáky jsme nakonec nedělali - pršelo tu celý den do 40 cm sněhu a pak se oteplilo na +5-10°C, tak si asi ty potoky vody dokážete představit. No a zároveň u toho odkazu je zajímavá diskuse, kde je např. napsáno, že tak velké pítko (cca 40 cm průměr) plné “teplé” vody může lákat ptactvo ke koupeli a vlhký ptáček pak umrzne. To nám přijde dost reálné. Tak ať tu nenabádáme k nějakým rádobypomocným nebezpečnostěm.
Krmítkový podivování mám - najednou začlo ptactvo chodit celkem výrazně míň.
Na jedno krmítko skorem vůbec, to ignorují už delší dobu - je to paradoxně to, které je tam nejdýl. Napadá mě jedině, že by se u něj něco stalo? Protože u toho největšího, tam nedávno - asi? krahujec - slovil dlaska - ale tam normálně ostatní chodí dál.
Každopádně teď - i v ten den největšího mrazu byla návštěvnost o dost menší - vždycky za jeden den to vyzobou - tedy ty dvě krmítka - do mrtě a já jdu a večer dosýpám. Teď je to vždy tak z půlky na obou a na tom výše zmiňovaným - skorem vůbec.
Kocour byl po oba ty dny hodně moc doma, furt chrápal na okně.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 14.01.2026, 10:20:09
Jo lojofky na zahradě jsou téměř netknuté - na rozdíl od těch, které roznáším jak virus po remízkách na loukách, tam to mizí jako prt. Ale je mi divný ten paradox - že v tom nej mrazu a v tom, co bylo včera prostě ti ptáci chodili míň . O polovinu v podstatě. Jinak před tím, vždy za den vše zmizelo. Jasně, mohli být míň aktivní, ale na druhou stranu se přece na ten mráz musí víc nafedrovat, ne?
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 14.01.2026, 09:51:39
O tom koupání jsem to chtěl napsat. Než jsem se rozhoupal, uvedl jste. Klobnou si sněhu, případně námrazy. A když nesněží/nemrzne, tak si někam doletí. Myslím, že v zimě pítko není taková nutnost, jako v letních vedrech. Osobně, s tím asi nebude každý souhlasit, jim neškodí, když se trochu rozpohybují. Když vidím ty vrabce, celý den sedí ve zlatici 10 m od krmítka, jen si přeletují se nazobat, tak jim to neuškodí. Jinak, když ještě bývaly zimy, že mrzlo i v zateplené slepičárně, tak jsem slepicím dával do druhé napáječky sníh.
Máte někdo ponětí z jak velké dálky třeba ptáčci lítají na krmítka? jsem si tak říkala, jak roznáším po loukách ty lojofky, že třeba je to ještě ve vzdálenosti, kdy si doletí k nám a měla bych to umístit raději někam dál, kde by to dávalo víc smysl. To se asi zeptat přímo v ornitologické společnosti, co?
Dáváme ptákům na střechu králíkárny vodu ráno a odpoledne když nejvíce létají na krmítko.To už jsou naučený,že tam je voda,tak se lítají napít. Ale třeba slepice mají vodu ve chlívě,ale ony raději venku zobou sníh.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 14.01.2026, 10:22:32
Možná začal krmit někdo na příhodnějším míste.? Již jsem psal, loni přestali ptáci létat na krmítko tetě. Letos začala krmit a taky nic. Dává tedy jen slunečnici sýkorkám. Směs zrnin roky nezměněna, na tu samou u nás ptáci stále létají. Do koulí - tukových mi loni ani neklobli, dodavatel stejný. Letos jsem je nebral, dávám lůj. Sousedi do krmítka, vzdušnou čarou 30 m od našeho, koule dávaji, ptáci je žerou. Na obě krmítka z obýváku krásně vidíme, jak si ptáci přeletují.
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 14.01.2026, 10:39:06
Možná začal krmit někdo na příhodnějším míste.?
To jsem si taky říkala, ale nějak mě nenapadá, kdo v našem blízkém okolí, tam je buď hodně stará paní, která nevychází, jeden dům opuštěn, druhý pražácí, další pražácí, naproti sousedi, taky prt, to vím. No je to zvláštní. Uvidím, jak to půjde dál.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 12.01.2026, 19:16:36
S těmi lojovými koulemi mám stejný poznatek,skoro nezájem.Kupoval jsem je v “ Action” výrobce je vedeno Německo a složení se zdá být standartní tak netuším co se jim nelíbí.V jiných letech je brali dobře. Používám k přikrmování ještě březový špalek s navrtanými otvory pr.20-25 mm do kterých vtlačuji máslo nebo 100% ztužený pokrmový tuk.