https://www.novinky.cz/clanek/domaci-budky-90-metru-nad-zemi-prilakaly-do-pisku-sokoli-pary-dravci-maji-pomoct-snizit-pocet-holubu-40563581#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Ptactvo naší přírody
https://www.denik.cz/staty-eu/zraneny-kormoran-prisel-sam-na-nemeckou-pohotovost-lekarum-zatukal-na-dvere.html?seznam-hp=1&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context
😀
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zpravy-jihomoravsky-kraj-v-krajine-chybeji-stare-stromy-ptaci-nemaji-kde-hnizdit-40563304
Hehe, kdo by to tady nedal za stovku?
Mám ráda testy, ikdyž tento byl fakt triviální, ale aspoň musel mozek trochu víc zapnout ze svátečního lenošení
Tak to koukám co jsem objevila na internetu, černí čápi škodí na hnízdě u čápů bílých. Černý čáp prvně vyhnal bílého a pak mu zlikvidoval vejce.
Na internetu je spousta videí, jak si dravci, sovy a krkavcovití vzájemně likvidují mladé na hnízdech, + likvidují i čápata.. Příroda si to zkrátka do rovnováhy rovná.
Že se do toho aktivně zapojují i čápi vidím poprvé. Ale nepřekvapuje mě to. Jde jen o velikost hnízda, aby na něm dokázali přistát.
Ano, máte pravdu ale pak jsou i známi případy, kdy se spářil čáp bílý s čápem černým a vyvedli mláďata a v tomto případě si vzájemně škodí.
Dnes na bezince za slepičárnou sameček strnada obecného 👍. Ty jsem u nás na krmítku neviděl snad 20 let.
Dneska mám úlovky. Máme tu v louce za zahradou takovou mokřinku. Dnes tam konipasi lučni (je tu i bílý) a kulík říční. V louce za potokem pak žluva.
11.04.2026, 19:49:07 xxx.xxx.147.163
V louce za potokem pak žluva.
Opravdu žluva? Vím, že se oteplujeme, ale i tak se mi to zdá brzy. Odkud jste?
Pardon. Žluna. Už holt blbnu..
12.04.2026, 09:27:36 xxx.xxx.147.163
Ladd:Pardon. Žluna. Už holt blbnu..
Tím se to vysvětluje.🙂
Žluna zelená u nás hnízdí v sadě. V zimě létá na dvůr na ořešák na ořechy, co tam zůstaly. Stejně jako strakapoudi.
vyzna se nekdo ve strakach obecnych? U nas si na 2 stromech postavily uz 2 hnizda a ani jedno se nezda, ze by bylo obsazene. To delaji bezne?
Straky si stavějí vždy několik falešných hnízd a jedno, které bývá nejvýše jako pravé.
Mám aplikaci na zpěv ptáků a před týdnem mi to tvrdilo, že zpívá králíček ohnivý. Tak jsem si říkala, že má apka fantazii a opravdu jsem ho pak viděla na vlastní oči. Bohužel byl zraněný nebo nemocný.
Jé králíček! Měla jste ho vzít do krabice - pokud by to bylo možné - a nechat tak hodinku v klidu, po tmě, bez jídla, vody a kdyby se nevzpamatoval a neodletěl zavolat do záchranné stanice, oni by si ho vyzvedli.
A já jsem včera viděla a slyšela nad hlavou přelétat jeřába - úžasný.
Zrzavci:Jé králíček! Měla jste ho vzít do krabice - pokud by to bylo možné - a nechat tak hodinku v klidu, po tmě, bez jídla, vody a kdyby se nevzpamatoval a neodletěl zavolat do záchranné stanice, oni by si ho vyzvedli.
Tak příště budu moudřejší.
Tady výpis “polapených” ptačích zpěváčků