Aktuálně: 1 951 inzerátů277 091 diskuzních příspěvků19 706 uživatelů

Ptactvo naší přírody

Zrzavci
Zrzavci 13.04.2026, 11:34:25 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Trickyvoo z 13.04.2026, 11:09:03

Mohl být jen otřesený (náraz do překážky, nebo třeba unikl dravci, kočce), ale kdo ví, že jo. To stou krabicí se pochopitelně dá jen v místě, bydliště, v práci, kde má člověk tu možnost.  Já už takhle - díky městu - mám pár zachráněnců, kteří narazili do skla. Jednoho ťuhýka, kterýho jsme vyrvali kočce a odjel pak do ZS, bylo to ťuhýkatý mimino, jsem ráda, že se podařilo ho zachránit. Tuhle jsem přišla domů a za brankou krásnej zvonek. Seděl a vůbec nebyl plachý, dospělec a nebyl napadený tou jejich chorobou, co si nejsem schopná zapamatovat, jak se jmenuje. Tak šel taky do krabice, domluvila jsem se se ZS, že tak za hoďku dám vědět, jak na tom je. bohužel uhynul. Asi střet s autem, nebo třeba i stáří, byl krásně vybarvený, žádný mladík.  Škoda, u zvonků víc. 

jara.t
jara.t 13.04.2026, 19:33:19 xxx.xxx.205.181

Dnes jsem objevil na zahradě kosí hnízdo. Prozradila ho samice,  která má na sobě bílé skvrny. Tu se mi nepodařilo vyfotit. 

Obrázek
Anonymní (neregistrovaný) 14.04.2026, 10:51:39 xxx.xxx.19.4
jara.t:

Dnes jsem objevil na zahradě kosí hnízdo. Prozradila ho samice,  která má na sobě bílé skvrny. Tu se mi nepodařilo vyfotit. 

Obrázek

Koukám, že už máte kosáky takto velké, u nás teprve staví hnízdo.

trojAAAcko
trojAAAcko 14.04.2026, 12:35:10 xxx.xxx.253.36

U nás Kosáci jsou hodně aktivní - permanentně 4-5 Kosáků na zahradě a hlavně se mi přehrabovali na hromadě zeminy kterou jsem vykopal takže samci asi hledají kde se dá aby nakrmili mladé, ale po hnízdech jsem nepátral.

Překvapilo mě, že třeba Vlaštovky se uhnízdili v rohu oken (cca v 3m výšce, jiný dům) který jsou do rušné ulice kde je velký provoz aut. Přitom u nás nad vchodovými dveřmi, nad světlem je prázdno a to jsme cca 500m dál do té samé ulice i s větším zakrytí. Druhé hnízdo máme už na pozemku (v takovým zděným “kumbále”) kde je otvor pro vlet + jsme nechali otevřený dveře a nic.

acher (neregistrovaný) 14.04.2026, 13:08:40 xxx.xxx.222.196

U nás také kosáci hledají krmení pro mladé,  kde se dá. Kosice mně vyházele z jednoho truhlíku přesazané jahody a z květináče půl hlíny u zasazené levandule, tak doufám,že tam alespoň něco našla. Vlaštovky ani jiřičky se u nás ještě neobjevily. 

Ladd
Ladd 14.04.2026, 21:36:56 xxx.xxx.30.242
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 14.04.2026, 12:35:10

A rozeznáte vlaštovky od jiřiček? Na tom okně bych typoval jiřičky. 
Obojí přilétají i během května, takže ty vaše vlaštovky z kumbálu budou ještě někde na cestě. 

Anonymní (neregistrovaný) 15.04.2026, 07:33:08 xxx.xxx.224.15

Ono jak ubývá domácího dobytka, tak se vlaštovky přeorientovávají s hnízděním i na místa, kde by je dříve člověk nečekal. 

trojAAAcko
trojAAAcko 15.04.2026, 07:52:43 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 14.04.2026, 21:36:56

Když jeden vyletěl tak co si vybavuji ocas tak Vlaštovka, ale je pravda, že jsem se tolik nesoustředil. Případně tam můžu zajít znova - tak daleko to není.

Nevím jestli k nám zaletí, ani si nevybavuji, že bychom je tam měli i vloni. No ještě uvidíme, stejně do kumbálu nejdou zavřít dveře (kvůli nadbytečnému bordelu 😀) a úklid v bližší době stejně nemám v plánu.

Asi začnu nosit foťák nebo mít připravený telefon abych to mohl fotit. Jsem bohužel ten typ, že se raději koukám očima a nosím vše v hlavě než koukat do objektivu / displeye. 😀 To platí i na koncertech.

A ještě někde máme kousek od nás Špačka (ještě jsem ho neviděl), protože ten zmetek začal napodobovat naše Aratingy. O víkendu když jsme přemístili Aratingy z venkovní voliéry do domu aby šli spát tak ještě večer jsme s manželkou v intervalu tak cca 5 minut slyšeli typický řev Arating tak manželka to šla zkontrolovat a pak jen “oni normálně spí”. Včera nám volala manželky mamka co tam trvale bydlí, že při práci na zahradě slyší ty naše Aratingy tak chodí ke vchodu nás přivítat, ale nikdo nikde a začala si myslet, že jí začíná “harašit” v hlavě. 😀 Ještě o víkendu když jsem večer kouřil na zahradě tak jsem se zaposlouchal a z jednoho směru se měnili zvuky a některé nebyli přesně napodobené takže tam někde je (možná i hnízdo?). Tenhle víkend možná půjdu na “lov” když bude ččas. 😀

Ladd
Ladd 15.04.2026, 08:23:40 xxx.xxx.30.242
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 15.04.2026, 07:52:43

Pochopil jsem to, že v tom kumbálu loni hnízdily a že čekáte, až se letos vrátí.  
Pokud je kumbál zaplněný tak, že by se mohlo ze země k hnízdu něco dostat, tak tam nezahnízdí. Stačí i k hnízdu opřít prkno, postavit pod něj skříň a nevrátí se do něj.  
Hnízda rozeznáte dle tvaru a umístění. Jiřičky uzavřené z venku na budově, vlaštovky mistička, až na výjímky uvnitř budov. Pak jsou podloubí tam mohou být obojí.

trojAAAcko
trojAAAcko 15.04.2026, 08:59:04 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 15.04.2026, 08:23:40

Ono ten kumbál má jakoby tři místnosti - první je vchodová (tam je ten bordel) a zabírá tak půlku celkové plochy a druhá půlka je ještě rozdělená na dvě místnosti (bez dveří) a v té jedné mají hnízdo na světle a cca půl metru od hnízda ve stejné výšce na té stejné zdi je otvor kudy můžou vletět. Ta místnost není úplně plná - jen po zemi tam mám nějaký rozebraný motory a na protější zdi jsou opřený různý vysoký věci. Takže kolem hnízda i pod ním (kromě země) nic není - spíše mě napadlo jestli jim nevadí ten bordel na protější zdi, že to pak nevyberou. Nedávno jsem tu místnost (tu s hnízdem) měřil a má asi 180cm na 2,5m a vysoká 210cm. Lepší by byly fotky, ale bohužel nejsem aktivní fotograf. 😀

Pokud letos nic nebude tak zkusím tu první (největší) místnost vyprázdnit a tam jim udělat nějaké podmínky na příští rok a možná nějaká nová generace se zahnízdí.

Ladd
Ladd 15.04.2026, 09:53:02 xxx.xxx.30.242
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 15.04.2026, 08:59:04

Ten prostor je v poho, netuším ta protější zeď, ale odhaduji, že to by vadit nemělo. Teta má ve zděném dřevníčku na boční zdi skříň asi metr a půl od hnízda a byly tam roky. Loni se jí taky nevrátily. Asi nepřežily a ani žádné z jejich posledních mláďat, které by je nahradilo. Takováto ojedinělá místa mohou snadno zaniknout, než když tam hnízdí párů více. 
Ale velká pochvala za zájem.

Ladd
Ladd 15.04.2026, 10:01:30 xxx.xxx.30.242

A vyklízejte, vyklízejte. Tři místnosti, tam by mohly být tři páry. To máte v dobrém roce 30 mladých! Za rok se jich vrátí čtvrtina, ztráty jsou veliké, tak je potřeba, aby měly kde hnízdit.

trojAAAcko
trojAAAcko 15.04.2026, 11:02:08 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 15.04.2026, 10:01:30

Já si myslím, že tu situaci na kterou narážíte tak by se vešly i 4 páry (2 ve velké místnosti, v tich menších po jednom). Děda měl v podchodu před vchodovými dvěřmi dvě hnízda cca 2,5m od sebe v rozích a před nějakými 15 lety tam měl běžně dva páry. Ten podchod byl fakt obrovský, otevřený prostor pro vlet (nějakých 2,5m na 3m), hned asi 30 schodů a pak byly dveře do domu a u nich byly hnízda. Byla nádhera být na schodech a Vlaštovky a mladý létaly sem a tam. Bohužel mu asi z ničeho nic přestaly létat (asi 5-6 let za sebou ani jednou) tak podchod zazdil, dal druhý dveře a z podchodu udělali “spižírnu” pro jídlo s lednicí, ale hnízda tam má pořád spíše na památku. Oni jak mají dům ve svahu tak pro prarodiče (75 a 77 let) je pohodlnějí chodit z druhé strany kde mají asi jen 10 schodů.

Takže si troufnu říct, že by v té první místnosti mohly být i dvě hnízdě třeba úhlopříčně. Ono je to krásná představa to vyklidit aby měly kde hnízdit (3-4 páry), ale taky potřebujeme skladovat svoje věci - v té druhé menší místnosti má manželky mamka svoje věci pro zahradu a ještě jsem dostal nakázáno od manželky udělat udírnu. Do domu to nedám, někde dělat komplet (ikdyby malou) stavbu dělat taky nechci, protože by překážela tak jediná možnost je využít ten kumbál + nějaké skladování dřeva. Pokud by se v současném rozpoložení zahnízdily tak bych jim to nechal a udělal udírnu v té velké místnosti + 1 hnízdo a tchýni nějak politicky a korektně přesvědčím o úklidu případně o vystěhování. 😀 No, holt uvidím a během léta to zkusím nějak vymyslet.

Ladd
Ladd 15.04.2026, 11:41:25 xxx.xxx.30.242
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 15.04.2026, 11:02:08

On ten nepořádek není zas tak strašnej. 2 x 3 týdny za hnízdní sezonu je nakáno pod hnízdem, jinak ok. My na zem pod hnízdo dáváme plato od vajíček, pak se to vyhodí na kompost. 
Vlaštovky nerady hnízdí blízko sebe, když nemusí. Mají ta otevřená hnízda, tak aby na sebe zbytečně neupozorňovaly predátory. Nikdy neudělají kolonii jako jiřičky. Proto, pokud by jste to pro ně plánoval, tak co místnost, to jedno hnízdo, asi lepši varianta,  než v jedné hnízda dvě. 
U nás vždy, když se chtěl nastěhovat do chléva nový pár, tak se jim to zadařilo vždy až když původní pár krmil mladé a sameček neměl tolik času si hlídat teritorium. Teď, poslední roky, jak již je v každé části chléva párů několik, tak v tom možství se již nově příchozí ztratí.

Dnes jsem zaregistroval, že jeden pár už opravuje hnízdo.

Varaxi
Varaxi 15.04.2026, 12:26:56 xxx.xxx.129.250

Hlavně ten trus shrábnete ze stěny a podlahy lopatkou a hodíte na kompost a máte vystaráno. Jasné, doma by to takto řešit nešlo, ale v nějakém kumbále se pár fleků ztratí. 

Anonymní (neregistrovaný) 17.04.2026, 10:57:52 xxx.xxx.89.41

Mám na dvorku 12 hnízd jiřiček. Ano, trusu je od nich hodně, ale jen když mají mladé, takže to je pár měsíců v roce. Mám metr pod hnízdem prkno, které trus zachytí a já ho jednou za měsíc zeškrábnu do kyblíku. Není to žádná hrozná práce, za tu společnost co mi dělají mě to stojí. V zimě je bez nich smutno.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.