Je možné, aby poštolky zahnízdily v opuštěném stračím hnízdě? Na sousední zahradě se zdržuji poslední dny často a slyším jejich typický křik. Létá tam pár do vysokých stromů a je tam hnízdo strak. Problém je, že na mém sousedním pozemku mám vylíhlá kuřata, zatím v kleci ale tak za týden je chci pustit po celé zahradě. Je to problém?
Ptactvo naší přírody
drvodelkafialova:Návštěva.
žjo!!! Houbyyy, to je krása teda!
06.05.2026, 08:45:02 xxx.xxx.224.101
Je to problém?
Za mě dvakrát ano.
Jako, kuřata bych volně na zahradu nevypustila. Nejen kvůli poštolce.
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-mladeho-orla-ktery-vyrustal-s-hororovou-hrackou-nasli-mrtveho-dlouho-trpel-40574305
Dnes je u nás dnem vylítlých ptačích mláďat. Ráno koukáme z okna na ořešák a tam ve vidlici větví krmí hrdličky mládě. Mládě tam je stále a my máme přímo před okny krásné pozorování. Vyjdu ven krmit a někde ze živého plotu vylétaly mladé koňadry. Mám skoro nakrmeno a na jabloni za králíkárnou rachot. Nejdříve jsem si myslela , že to jsou vrabci, ale oni tam zvonci krmili 4 mladé. Tak jsme jim doplnili krmítka, napáječky a koupelnu. Bohužel hmyzu moc není, dnes ráno šedivina.
10.05.2026, 11:02:14 xxx.xxx.147.163
tam zvonci krmili 4 mladé.
Sláva! Tak aspoň někde jsou.
U nás po letech strnadi obecní. Sameček na zahradě v bezince za slepičárnou a po pár dnech samička v louce asi o 20 metrů dál. Doufám, že hnizdo mají za potokem, -neboť kočky.
Strnadi se každý povečer létají nakrmit na dvůr na pšenici, co slepice vyházely na dvoře a pak sbírají, co kde vypadlo mezi králíkárnami. Někdy dva,čtyři i pět.
Já tady to běžné ptactvo nějak nedávám…nerozeznám. Možná proto, že u nás moc dříve nebývali(vprostřed dědiny, barák na baráku) A nějací zvonci, pěnkavy, zřejmě i ti strnadi mi splývají🤔nerozeznám je👎Dneska jsem sledovala párek žluv hajních, ty člověk nesplete😉ani nepřehlédne. Přelétali mi stále z dubu na vrbu a zpátky, možná hledali vhodné místo k hnízdění, ale než jsem vytáhnula mobil, něco mi je vyplašilo😕
Čtyři mláďata sokola stěhovavého se vylíhla na ventilačním komíně Jaderné elektrárny Dukovany. Kriticky ohrožený druh tam hnízdí od roku 2020 a energetici spolu s ochránci přírody už evidují celkem osmnáct vyvedených mláďat.
https://trebicsky.denik.cz/zpravy_region/dukovany-sokoli-mladata-sokol-stehovavy-20260511.html